Primjena vitamina B6 u ampulama

Pribor

U medicinskoj praksi vitamin B6 u ampulama koristi se uglavnom u situacijama kada je njegova upotreba u tabletama nemoguća. To se događa, na primjer, kada pacijent ne može gutati ili njegov gastrointestinalni trakt ne funkcionira normalno. U takvim se slučajevima pripravak piridoksina u obliku otopine daje intramuskularno ili intravenski, a njegova apsorpcija više ne ovisi o radu i stanju gastrointestinalnog trakta..

Jednostavno rečeno, vitamin B6 u ampulama opcija je za zamjenu tableta i u najtežim slučajevima. Stvarno hitna potreba za injekcijama vitamina B6 javlja se rijetko, uglavnom ih liječnici koriste za stacionarno liječenje pacijenata. Ubrizgan intramuskularno ili intravenozno, piridoksin djeluje na tijelo na isti način kao i u normalno funkcionirajućem probavnom traktu, pa stoga, ako ga je moguće piti u tabletama, tada su injekcije s njim obično iracionalne.

“Dva su nam dana ubrizgavali vitamin B6 u bolnici dok je želudac bio opran. Ispada da želudac ne radi nakon trovanja, a potreban je vitamin, pa je ubrizgan izravno u venu. Tada su propisani vitamini B1, B6 i B12 za normalizaciju metabolizma. Ali rekli su da nam B6 najviše treba, važno je da ga dijete dobije... "

Ipak, ponekad se pojave situacije kada vitaminske pripravke morate ubrizgavati kod kuće. Uz to, piridoksin u ampulama često se koristi ne za namjeravanu, već, na primjer, u kozmetičke svrhe - za njegu kose i vlasišta. S obzirom da je cijena vitamina B6 niska, često eksperimentiraju s njim, dodajući u sastav raznih maski i domaćih lijekova.

Kako je, u takvim slučajevima, ispravno koristiti ga u svim tim oblicima - u injekcijama i u maskama? Shvatimo to...

Indikacije za uporabu vitamina B6 u ampulama

Vitamin B6 u ampulama koristi se kao dio složene terapije za teške bolesti. Općenito, sve situacije kada je sredstvo potrebno primijeniti injekcijom mogu se podijeliti u tri velike skupine:

 1. Nemogućnost pacijenta da proguta tablete s piridoksinom - nesvjestica, teški mentalni poremećaj, kategorično odbijanje poštivanja liječnikovih naredbi, uporaba respiratora, jaka mučnina s povraćanjem;
 2. Poremećaji u radu gastrointestinalnog trakta, kada se čak ni progutani vitamin ne apsorbira ili se apsorbira u nedovoljnim količinama. Takvi poremećaji uključuju sindrom malapsorpcije, degenerativne promjene u crijevnom epitelu, čir na želucu, stanje gastrointestinalnog trakta nakon opsežne operacije (na primjer, nakon uklanjanja dijela želuca ili crijeva);
 3. Potreba za vrlo visokim dozama vitamina B6, koji se ne mogu apsorbirati iz gastrointestinalnog trakta dovoljnom brzinom i moraju se ubrizgati izravno u krvotok. Takva se potreba ponekad javlja kod dijabetes melitusa, trovanja izoniazidom, hemodijalize i hematopoetskih poremećaja.

U kozmetologiji se vitamin B6 u ampulama koristi uglavnom za kosu - primijećeno je da njegov dodatak sastavu šampona i maski pospješuje rast i jačanje kose, kao i poboljšanje vlasišta. Naravno, u tu svrhu u ampulama treba koristiti vitamin B6, jer bi bilo teško i neracionalno pripremiti odgovarajući proizvod na bazi tableta..

Pripravci vitamina B6 u ampulama

Otopina vitamina B6 u ampulama danas se prodaje pod nekoliko trgovačkih naziva. Najčešći od njih su: piridoksin, piridoksin hidroklorid, vitamin B6, piridoksin-bufus i piridoksin-vial.

U stvari, svi su ti lijekovi jednaki po svom sastavu i razlikuju se samo prema proizvođaču i nazivu..

Kada kupujete lijekove u ampulama, morate obratiti pažnju na samu koncentraciju vitamina B6 - ona može biti drugačija. Koncentracija je obično naznačena na pakiranju..

Također, vitamin B6 često je dostupan u ampulama pomiješanim s drugim vitaminima. Najčešće je to njegova kombinacija s vitaminima B1 i B12. Među takvim su lijekovima, na primjer, poznati sljedeći:

 1. Combilipen. Cijena 5 ampula od 2 ml iznosi približno 200 rubalja;
 2. Pozdravi Njegova cijena je oko 250 rubalja za 5 ampula od po 2 ml;
 3. Vitagamma. Cijena - oko 100 rubalja za 5 ampula od 2 ml.

Takve lijekove za samoinjiciranje treba kupiti samo nakon savjetovanja s liječnikom..

Neki stručnjaci vjeruju da je s medicinske točke gledišta neprihvatljivo miješati vitamine B1, B6 i B12 u jednoj ampuli, jer oni smanjuju međusobnu učinkovitost kada se daju istodobno. Odnosno, za cjelovito liječenje bolje je davati piridoksin odvojeno od ostalih vitamina. Međutim, pripravci kombinacije piridoksina postoje i aktivno se koriste.

Kako pravilno ubrizgati (injekcije) lijeka

Možda je glavna karakteristična osobina injekcija s vitaminom B6 da su prilično bolne. Iz tog razloga mnogi pripravci piridoksina u ampulama sadrže lidokain koji ima analgetski učinak kada se daje intramuskularno..

U medicinskoj praksi intravenozna primjena vitamina B6 smatra se poželjnijom, jer izravno ulazi u krvotok u punom volumenu. Stoga se u stacionarnom liječenju piridoksin obično daje infuzijom jednom ili drugom brzinom..

Prema standardnim uputama, injekcije lijeka također se provode u gluteusni mišić. Za jednu injekciju dovoljno je koristiti špricu od 2 ml (u pravilu je to količina vitamina koja se nalazi u ampuli, a velike količine lijeka daju se intravenozno).

Da biste izvršili intramuskularnu injekciju, postupite na sljedeći način:

 1. Pacijent se stavlja na trbuh tako da potpuno opušta glutealne mišiće;
 2. Pripremite pamučnu krpu navlaženu alkoholom;
 3. Odlomite vrh ampule. Za to je bolje zamotati ubrusom, kako ne biste slučajno porezali prst;
 4. Otopinu iz ampule prikupiti štrcaljkom;
 5. Okrećući štrcaljku s iglom prema gore, istisnite sav zrak iz nje. Klip se mora pritiskati dok kap otopine ne izađe iz igle - to će značiti da u štrcaljki ostaje samo tekućina. Ako zrak ostane u štrcaljki, tada ubrizgavanje u mišić može dovesti do stvaranja hematoma;
 6. Iglu stegnite između kažiprsta i srednjeg prsta na udaljenosti od oko 1-2 cm od kraja;
 7. Okrenite dlan tako da je vrh igle ispod njega, a štrcaljka iznad ruke;
 8. Šamar se napravi na mjestu ubrizgavanja otopine (obično u gornji vanjski kut jedne od stražnjice). Igla bi trebala ući u mišić 2/3 svoje duljine;
 9. Lijek se ubrizgava polaganim pritiskom na klip;
 10. Uklonite iglu i na mjesto nabrizganja nanesite tampon navlažen alkoholom.

Ako je tijekom injekcije pacijent osjetio akutnu nepodnošljivu bol, iglu treba odmah povući. Ti osjećaji obično znače da igla pogađa živčani čvor..

Nemoguće je trljati i drobiti mjesto injekcije. To može dovesti do oslabljene apsorpcije lijeka i ozljede kapilara..

Injekcija u bedro provodi se prema sličnoj shemi, ali s njom pacijent treba stajati uglavnom na jednoj nozi, a ona u koju se lijek ubrizgava treba blago saviti. U tom će se slučaju tjelesna težina prenijeti na potpornu nogu, a mišić u koji će se izvršiti injekcija opušta. Obično se vitamin B6 u ampulama ne ubrizgava u bedro..

Nakon injekcije na iglu štrcaljke stavlja se čep, uklanja se i sve to baca u kantu za smeće. Neprihvatljivo je ponovno koristiti štrcaljku zbog njene nesterilnosti.

Kontraindikacije za uporabu vitamina B6

U skladu s uputama za uporabu vitamina B6 u ampulama, lijek se ne smije ubrizgavati ni u malim količinama ako postoje očite kontraindikacije:

 1. Hipervitaminoza B6, kod koje se u prstima pojave trnci (ponekad im se čini da utrnu);
 2. Pojedinačna netolerancija na lijek i razvoj alergijskih reakcija;
 3. U slučaju predoziranja i znakova trovanja (što se, međutim, rijetko događa);
 4. Kada uzimaju lijekove koji su nespojivi s piridoksinom, na primjer, kuprimin i penicilamin, oni potpuno inaktiviraju piridoksin. Također, vitamin B6 je kontraindiciran kada se koriste neki anti-tuberkulozni i antikonvulzivi, jer smanjuje njihovu učinkovitost;
 5. S ozbiljnim oštećenjima jetre;
 6. S ishemijskom bolešću srca;
 7. S peptičnim ulkusom.

U nekim slučajevima liječnik može odlučiti da propiše pripravke piridoksina čak i ako su prisutne neke od naznačenih kontraindikacija, ali pacijent treba biti pod stalnim nadzorom stručnjaka..

Strogo je zabranjeno koristiti vitamin B6 u ampulama ako postoje kontraindikacije na vlastitu inicijativu.

Kako koristiti vitamin B6 za njegu kose?

U kozmetologiji se vjeruje da vitamin B6 pospješuje rast kose, normalizira rad žlijezda lojnica, zadržava vlagu u stanicama kože i sprječava perut. Važno je shvatiti da je takva primjena piridoksina moguća samo kada je tijelo u potpunosti opskrbljeno hranom ili dodatnim pojačanim dodacima, a vanjska uporaba lijekova kod podmazivanja kose i vlasišta njima daje samo dodatni, manje izražen učinak.

Drugim riječima, ako tijelo osjeća akutni nedostatak piridoksina, tada šamponi s vitaminom neće moći sami nadoknaditi taj nedostatak; ako vitamin ulazi kroz probavni trakt u dovoljnim količinama, tada je sasvim racionalno koristiti ga za njegu kose kao dio šampona (uključujući i domaće) kako bi se dobio dodatni pozitivan učinak.

Sam vitamin B6 iz ampula dodaje se raznim proizvodima za njegu kose. Njegova koncentracija ovdje može biti različita:

 1. U bočicu redovnog šampona od 250 ml obično se dodaje sadržaj 3 ampule, sve se temeljito promiješa, a zatim se šampon koristi kao i obično. U pravilu se u tu svrhu preporučuje uporaba biljnih šampona ili regeneratora-regeneratora;
 2. U raznim maskama za kosu sadržaj jedne ampule vitamina B6 dodaje se jednoj porciji same maske. U ovom slučaju, piridoksin se koristi i kao dio uljnih maski i s limunovim sokom, jagodama i ostalim komponentama voća i bobica..

“Već tri godine radim maske s vitaminima B1 i B6. Primijetila sam da je kosa postala bujnija, bilo je manje problema s vlasištem. I uopće nije skupo. Odvojeno, ovi vitamini koštaju samo lipe, a zajedno u jednoj bočici cijena B12, B1 i B6 iznosi samo 10 rubalja po ampuli. Sasvim si je moguće priuštiti zbog zdravlja kose ".

Koja je hrana bogata piridoksinom?

I kada je potrebno davati injekcije pripravaka piridoksina, i kada se vitamin B6 koristi za kosu, izuzetno je važno osigurati da je ta tvar dovoljna u prehrani. U ovom slučaju možemo računati na činjenicu da će same injekcije i šamponi s piridoksinom biti samo privremena pomoćna mjera, a u budućnosti se mogu sigurno napustiti bez rizika od razvoja hipovitaminoze.

Vitamin B6 prirodno se nalazi u mnogim biljnim i životinjskim namirnicama. Bogat njima, na primjer:

 1. Zeleno lisnato povrće - kupus, zelena salata, zeleni luk, špinat - do 25 mikrograma na 100 g;
 2. Banane - do 34 mcg na 100 g;
 3. Orasi - do 68 mcg na 100 g;
 4. Maslinovo ulje - do 65 mcg na 100 g;
 5. Zrna žitarica u ljusci - do 72 μg na 100 g;
 6. Krumpir - do 29 mcg na 100 g;
 7. Meso i iznutrice - jetra, bubrezi, srce - do 108 mcg na 100 g;
 8. Riba - do 94 mcg na 100 g.

Istodobno, dnevni unos vitamina B6 za odrasle iznosi 1-1,3 mg.

Dakle, uz normalnu uravnoteženu prehranu, tijelo prima vitamin B6 iz hrane u dovoljnim količinama. Stoga je preporučljiva dodatna uporaba piridoksinskih pripravaka (posebno u obliku injekcija) samo u slučaju hitne potrebe..

Vitamin B6 (piridoksin) u ampulama: upute za uporabu, cijena

Nedostatak piridoksina može izazvati više od 100 patologija. Tvar je uključena u mnoge procese u ljudskom tijelu. Vitamin je potreban za metabolizam proteina, sintezu serotonina i mnoge druge reakcije. Za određene patologije koje ometaju apsorpciju hranjivih tvari ili nedovoljan unos vitamina iz hrane, propisuje se vitamin B6 u ampulama. Prije uporabe lijeka, pažljivo pročitajte upute..

Blagodati vitamina za ljudsko tijelo

Piridoksin obavlja mnoge važne funkcije u ljudskom tijelu:

 • regulira apsorpciju bjelančevina;
 • stimulira jetru;
 • ubrzava metabolizam;
 • poboljšava apsorpciju masnih kiselina;
 • smanjuje proizvodnju oksalne kiseline i smanjuje vjerojatnost bubrežnih kamenaca;
 • potiče protok hranjivih tvari u mozak, jača pamćenje;
 • smanjuje učinke stresa;
 • poboljšava apsorpciju folne kiseline;
 • smanjuje vjerojatnost razvoja dermatoloških bolesti;
 • potiče zasićenje živčanih vlakana hranjivim tvarima;
 • ublažava grčeve i grčeve;
 • aktivira sintezu serotonina, dopamina, noradrenalina i drugih hormona;
 • smanjuje rizik od srčanog udara, ishemije, ateroskleroze, tromboze;
 • poboljšava rad srčanog mišića;
 • sudjeluje u sintezi hemoglobina;
 • normalizira zgrušavanje krvi, snižava krvni tlak;
 • smanjuje manifestaciju neugodnih simptoma menstruacije;
 • smanjuje natečenost povezanu s kroničnim bolestima srca;
 • optimizira sadržaj minerala u tkivima i krvi;
 • normalizira koncentraciju glukoze u krvi;
 • podupire vid kod dijabetes melitusa;
 • optimizira sadržaj estrogena, smanjuje rizik od tumora ženskih spolnih organa.

Indikacije za upotrebu vitamina u ampulama

Bez vitamina B6 normalno funkcioniranje staničnih struktura je nemoguće, metabolizam se ne provodi, živčani i krvožilni sustav otkazuju. Vitamin u organizam ulazi s hranom, pa se njegov nedostatak najčešće opaža oskudnom i neadekvatnom prehranom. Također, razlozi nedostatka neke tvari u tijelu mogu biti stalni stres, fizički i mentalni prekomjerni rad, trudnoća.

Injekcije piridoksina koriste se za:

 • psorijaza, dijateza, dermatitis i druge kožne bolesti;
 • depresija, neuralgija, neuritis, poremećaji spavanja, grčevita stanja, emocionalna nestabilnost i drugi poremećaji živčanog sustava;
 • mučnina, loš apetit i poremećaji stolice uzrokovani infekcijom;
 • konjunktivitis;
 • stomatitis;
 • toksikoza.

Vitamin B6 u injekcijama se često propisuje kao dodatni lijek u složenoj terapiji:

 • šećerna bolest;
 • akutni oblik hepatitisa;
 • anemija;
 • leukopenija;
 • hipokromija;
 • Parkinsonova bolest;
 • Meniereov sindrom;
 • autizam.

Ponekad liječnici preporučuju ubrizgavanje piridoksina pacijentima s alkoholizmom i epilepsijom.

Metode unošenja otopine vitamina u tijelo

Otopina piridoksina može se unijeti u tijelo na tri načina:

 • intramuskularno;
 • intravenozno;
 • ispod kože.

Intravenskom injekcijom lijek počinje djelovati brzo. Stoga se lijek ubrizgava u venu u akutnim fazama patologija. Za prevenciju hipovitaminoze i u liječenju kroničnih bolesti prakticira se intramuskularna primjena lijeka. Ako osoba zna davati injekcije, tada može sama unositi vitamin supkutano kod kuće..

Intramuskularne injekcije daju se samo u bedro ili stražnjicu. Potkožna injekcija se daje u podlakticu. Zabranjeno je samostalno ubrizgavanje ljekovite otopine u venu, to može učiniti samo medicinski specijalist.

Redoslijed intramuskularne injekcije lijeka

Prilikom ubrizgavanja u mišić, radnje se izvode sljedećim redoslijedom:

 • pacijent leži na trbuhu, opušta mišiće karlične regije;
 • pamučna podloga tretira se alkoholom;
 • vrh ampule umotan je u krpu kako bi se izbjegli posjekotine na prstima, a zatim se prekida;
 • tvar iz ampule uvlači se u špricu;
 • zrak se uklanja iz šprice, usmjeren iglom prema gore, pritiskom na klip;
 • štrcaljka je stegnuta između kažiprsta i srednjeg prsta, palac leži na klipu;
 • dlan je okrenut tako da je igla ispod njega, a štrcaljka se nalazi iznad ruke;
 • šamaranjem ili masažom prstiju gnječi se vrh stražnjice u koji će se ubrizgati otopina;
 • igla je na 2/3 uronjena u mišićno tkivo;
 • ljekovita se tekućina polako istiskuje iz šprice pritiskajući klip;
 • kada se klip zaustavi, igla se uklanja iz mišića;
 • pamučni jastučić tretiran alkoholom nanosi se na mjesto na kojem se nalazila igla.

Ako prilikom umetanja igle pacijent osjeti nepodnošljivu bol, tada je najvjerojatnije oštećen živac smješten u mišiću. U tom slučaju, iglu treba odmah ukloniti..

Nakon postupka, nemojte dodirivati ​​mjesto injekcije i pritiskajte ga previše pamučnom podlogom. U prvom slučaju možete donijeti infekciju, a u drugom se apsorpcija ljekovite tvari pogoršava, kapilare su oštećene.

Injekcija u bedro provodi se prema istom principu kao i injekcija u stražnjicu. Ali u ovom slučaju, pacijent ne laže, već stoji, fokusirajući se na jednu i drugu nogu, u čije bedro će se ubrizgati lijek, opuštajući i blago savijen. Ovaj je položaj neophodan za opuštanje bedrenog mišića u koji će se ubrizgati vitamin. Ali u većini slučajeva piridoksin se ubrizgava u gluteusni mišić, a ne u bedro..

Nakon injekcije, štrcaljka s poklopcem na igli se baca. Upotrijebljenu štrcaljku nije moguće ponovno upotrijebiti jer nije sterilna.

Doziranje i tijek liječenja

U ljekarnama se prodaje nekoliko pripravaka vitamina B6 u ampulama. Najpopularniji su proizvodi nazvani "Combilipen", "Neurobion", "Vitagamma" i "Compligam B". Ali ti lijekovi uključuju ampule više od samo vitamina B6, ali i vitamini B skupine1 i B12. Ako trebate jedan vitamin B6 u obliku oslobađanja ampule, možete kupiti lijek, koji se naziva - "Piridoksin". Vitaminska otopina u ampulama izgleda poput bistre tekućine, bezbojne ili blago žućkaste.

Dnevna doza injekcija određena je bolešću i intenzitetom njenog tijeka. Prema uputama za uporabu, dnevno treba ubrizgati sljedeću količinu piridoksina:

 • 200 mg za živčane poremećaje;
 • 100 mg za Parkinsonovu bolest;
 • do 600 mg za napadaje;
 • do 20 mg s hipovitaminozom.

Utvrđuje se posebna doza za anemiju. Čak i uz izraženu manifestaciju ove patologije, dopušteno je da pacijent ubrizgava samo 100 mg lijeka 2 puta tjedno. Za ostale bolesti dnevnu dozu vitamina određuje medicinski specijalist..

U profilaktičke svrhe, odraslima se propisuje 5 mg lijeka dnevno, djeci - 2 mg.

Tijek liječenja za odrasle traje mjesec dana, za djecu - 2 tjedna. Profilaktički tijek injekcija ne smije trajati duže od 2 mjeseca.

Nuspojave

Vitamin B6 izuzetno rijetko šteti ljudskom tijelu. Neki pacijenti imaju manje alergijske reakcije, prekomjerno stvaranje klorovodične kiseline u želucu.

Piridoksin ima ozbiljne nuspojave samo u slučaju predoziranja. Glavni simptom predoziranja je metabolički poremećaj, koji se očituje trovanjem mišića, bubrega i jetrenog tkiva mliječnom kiselinom, kao i smanjenjem koncentracije glikogena u tkivima. Ponekad je čovjeku poremećeno zgrušavanje krvi, razvija se ćelavost.

U slučaju predoziranja, injekcije vitamina se zaustavljaju. Terapija je usmjerena na uklanjanje simptoma. Ne postoji lijek koji može ukloniti opijenost piridoksinom, pa morate pričekati da se tijelo očisti.

Ponekad u časopisima i na stranicama postoje informacije da se piridoksin može piti iz ampula. Čak se kaže da se lijek ne može razrijediti vodom. Ovi podaci nisu samo lažni već i opasni. Vitamin B6 u obliku ampule, namijenjen je ulasku u tijelo kroz krv, propisan je za pacijente koji ne mogu uzimati tablete zbog mučnine, crijevnih poremećaja, toksikoze, proljeva, peptičnog čira i drugih patologija probavnog trakta. Otopina u ampuli je koncentrirana, oralnim putem ulazeći u tijelo, sagorijeva sluznice zidova jednjaka i želuca, izazivajući jaku alergijsku reakciju.

Piridoksin u ampulama tijekom trudnoće

Vitamin u obliku ampula trudnice i majke koje doje mogu se koristiti s iznimnim oprezom i pod strogim liječničkim nadzorom. Injekcije piridoksina tijekom trudnoće propisane su ako je hitno, a dobrobit koju lijek donosi ženskom tijelu premašuje vjerojatnu štetu na embriju u maternici.

Najčešće se injekcije vitamina propisuju za ozbiljnu toksikozu. Također, lijek je indiciran za:

 • odvajanje posteljice;
 • veliki rizik od pobačaja;
 • teška trudnoća;
 • jak ton maternice;
 • tahikardija, aritmija ili hipertenzija kod buduće majke;
 • grčevi koštanih mišića;
 • česti stres tijekom trudnoće.

Ampule piridoksina za djecu

Dijete koje ne unosi dovoljno vitamina B iz hrane6, mogu se javiti ozbiljne patologije živčanog sustava. Injekcije piridoksina propisane su za djecu koja noću imaju poremećaje spavanja i konvulzije..

Bebe dobivaju vitamin iz majčinog mlijeka. Stoga bi majke koje doje bebe trebale pravilno i u potpunosti jesti, jesti hranu bogatu vitaminima B. Prije ubrizgavanja piridoksina djetetu mlađem od godinu dana, roditelji bi trebali dobiti dozvolu pedijatra.

Korištenje otopine piridoksina za njegu kose

S nedostatkom vitamina u tijelu, kosa postaje suha i lomljiva, vrhovi se cijepaju. Kosa se slabo obnavlja, počinje ćelavost, vlasište postaje masno i prekriveno peruti. Stoga se otopina piridoksina često koristi u kozmetologiji za njegu kose..

Vitaminska otopina može se dodati šamponima i regeneratorima. Ali češće se maske za kosu izrađuju na temelju lijeka. Otopina se nanosi na kosu, glava se omota plastičnom folijom, a zatim frotirnim ručnikom. U slučaju ćelavosti, takve se maske preporuča raditi svaki drugi dan, a ako se izgled kose pogorša - dva puta tjedno..

Uz redovitu upotrebu maski:

 • kosa dobiva dovoljno vlage;
 • perut prolazi;
 • proces ćelavosti prestaje;
 • sjaj, snaga i volumen vraćaju se kosi;
 • kosa brže raste.

Cijena vitamina u ampulama

Lijek "Piridoksin" je jeftin, košta od 30 do 40 rubalja.

Troškovi složenih lijekova koji uključuju ostale vitamine B skupine nešto su veći. Dakle, "Combilipen", koji se sastoji od 5 ampula, košta oko 200 rubalja, "Compligam B" - 250 rubalja, "Neurobion" - oko 300 rubalja, "Vitagamma" - 100 rubalja.

Piridoksin hidroklorid (vitamin B6)

Upute

 • ruski
 • қazaқsha

Trgovački naziv

Piridoksin hidroklorid (vitamin B6)

Međunarodno vlasničko ime

Oblik doziranja

Otopina za injekciju 5% 1 ml

Sastav

Sadrži 1 ml otopine

aktivna tvar - piridoksin hidroklorid

(u smislu 100% tvari) 50,0 mg,

pomoćna tvar - voda za injekcije.

Opis

Prozirna, bezbojna ili blago obojena tekućina

Farmakoterapijska skupina

Ostali vitamini u čistom obliku. Piridoksin

ATX kod A11HA02

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Kad se daje parenteralno, piridoksin se transportira u stanju vezanom za albumin i hemoglobin eritrocita. Dobro prodire u sva tkiva. Akumulira se uglavnom u jetri, u manjoj mjeri u mišićima i središnjem živčanom sustavu (CNS). Prolazi kroz placentu, izlučuje se u majčino mlijeko.

Piridoksin se metabolizira u jetri da bi stvorio 3 vitamina sposobna da međusobno prelaze jedan u drugi: piridoksin, piridoksal i piridoksamin..

Piridoksal fosfat se na proteine ​​krvne plazme veže za 90%. Poluvrijeme eliminacije je 25-33 dana. Izlučuje se putem bubrega u obliku neaktivne piridoksične kiseline.

Farmakodinamika

Piridoksin hidroklorid spada u skupinu vitamina topivih u vodi (vitamin B6). Nadoknađuje nedostatak vitamina B6, ima regulacijski učinak na metabolizam aminokiselina, neurotransmitera.

Vitamin B6 neophodan je za normalno funkcioniranje središnjeg i perifernog živčanog sustava.

Piridoksin je koenzim transaminaza i dekarboksilaza, koji osiguravaju razmjenu aminokiselina i sintezu neurotransmitera.

U mišićima (uključujući miokardij) piridoksin aktivira procese razgradnje glikogena i optimizira metabolizam mišićne energije u hipoksičnim uvjetima. Omogućuje sintezu niacina (vitamin PP) iz triptofana. Regulira izmjenu glutaminske kiseline, metionina, cisteina.

U živčanom sustavu piridoksin je uključen u sintezu neurotransmitera: noradrenalina, dopamina, glicina, GABA i serotonina. Istodobno, mijenja ravnotežu ovih medijatora prema prevlasti inhibitornih medijatora - GABA, glicina i serotonina. Dakle, piridoksin je uključen u regulaciju ekscitabilnosti središnjeg živčanog sustava (CNS). Piridoksin aktivira antinociceptivni sustav i pojačava učinak analgetika.

Pospješuje normalizaciju metabolizma lipida.

Potiče sintezu hema u hemoglobinu, povećava sintezu proteina koji veže željezo u koštanoj srži (siderofilin), regulira razmjenu vitamina B12 i folne kiseline. Vezivanjem na ostatke lizina na površini trombocita i fibrinogena, usporava zgrušavanje krvi i agregaciju trombocita, poboljšava protok krvi i opskrbu krvlju tkiva.

Piridoksin modificira djelovanje steroidnih hormona: estrogena, androgena, gestagena, glukokortikosteroidnih hormona, mijenjajući interakciju hormonsko-receptorskog kompleksa sa staničnom jezgrom.

Izolirani nedostatak piridoksina vrlo je rijedak, uglavnom u djece na posebnoj umjetnoj prehrani (očituje se proljevom, konvulzijama, anemijom, mogu se razviti periferne neuropatije).

Indikacije za uporabu

- hipo-, nedostatak vitamina B6

- u sklopu složene terapije za toksikozu trudnica, toksična

hepatitis, simptomi odvikavanja od alkoholizma

- hipokromna sideroakristička (sideroblastična) anemija

- konvulzivni sindrom ovisan o piridoksinu u djece

- prevencija i liječenje neurotoksičnih učinaka

- kao dio složene terapije u liječenju bolesti živčana

sustavi (Littleova bolest, mala horea, neuralgija, neuritis)

- Meniereova bolest, bolest kretanja i zračna bolest

- seboroični i neseboreični dermatitis, neurodermatitis, psorijaza,

Način primjene i doziranje

Piridoksin se primjenjuje intravenozno, intramuskularno ili supkutano (ako gutanje nije moguće, na primjer s povraćanjem i s oštećenom crijevnom apsorpcijom).

Za odrasle s hipo- i avitaminozom B6 terapijske doze su 50-100 mg (1-2 ml 5% otopine) u 1-2 doze dnevno. Tijek liječenja za odrasle - 1 mjesec.

Djeca - 20 mg (0,5 ml 5% otopine) dnevno, tijek liječenja - 2 tjedna.

S parkinsonizmom, intramuskularno se propisuje otopina od 100 mg / dan (2 ml 5%) dnevno. Tijek liječenja je 20-25 injekcija. Nakon 2-3 mjeseca, postupak liječenja se ponavlja ili, počevši s dozom od 50-100 mg / dan, svakodnevno povećajte dozu za 50 mg, dovodeći je do 300-400 mg / dan, kao jedna injekcija tijekom 12-15 dana.

Za liječenje anemije, 100 mg se propisuje intramuskularno 2 puta tjedno. Preporučljivo je istovremeno uzimati folnu kiselinu, cijanokobalamin, riboflavin.

Za liječenje konvulzivnog sindroma ovisnog o piridoksinu u odraslih - intravenozno ili intramuskularno 30-600 mg; djeca - 10-100 mg dnevno.

S depresijama nehotične dobi - intramuskularno, 200 mg / dan.

U liječenju tuberkuloze treba propisati GINK (hidrazid izonikotinske kiseline) i njegove derivate na 1 g ubrizganog GINK-a, 100 mg piridoksina (kako bi se spriječile smetnje u radu središnjeg živčanog sustava).

Nuspojave

- dispepsija, bol u epigastričnoj regiji

- parestezija, utrnulost, pojava osjećaja kompresije u udovima

(simptom "čarapa" i "rukavica")

- alergijske reakcije poput osipa na koži, svrbeža, košnice,

- lokalne reakcije na mjestu injekcije u obliku iritacije, hiperemije,

- smanjena laktacija (ponekad se koristi kao terapijski učinak)

Kontraindikacije

- preosjetljivost na piridoksin

- ozbiljno zatajenje jetre

Pažljivo

- peptični čir i 12 duodenalni čir (zbog mogućeg povećanja želučane kiselosti

Interakcije s lijekovima

Slabi neurotoksični učinak izoniazida, hidralazina, cikloserina i D-penicilamina.

Piridoksin slabi antiparkinsonsku aktivnost levodope, ubrzavajući njene metaboličke procese u gastrointestinalnom traktu i jetri, što sprečava ulazak levodope u središnji živčani sustav.

Pospješuje apsorpciju željeza i njegovo taloženje u smanjenom obliku.

Pojačava učinke neizravnih antikoagulansa (fenindion, varfarin, neodicumarin) i heparin.

Pojačava analgetički učinak metamizola, acetilsalicilne kiseline, tramadola i nefopama.

Otopina piridoksin hidroklorida ne može se ubrizgati u istu štrcaljku s vitaminima B1 i B12 zbog farmaceutske nekompatibilnosti.

posebne upute

Potrebno je paziti pri propisivanju piridoksina bolesnicima s čir na želucu i dvanaesniku (zbog mogućeg povećanja kiselosti u želucu), koronarnom bolešću srca, jer uzimanje lijeka može izazvati pogoršanje tijeka ovih bolesti.

U ozbiljnim oštećenjima jetre, piridoksin u velikim dozama može prouzročiti pogoršanje njegove funkcije.

Trudnoća i dojenje

Piridoksin prolazi kroz placentu i izlučuje se u majčino mlijeko.

Lijek je propisan tijekom trudnoće s toksikozom trudnica.

Ne preporučuje se prekoračenje fizioloških zahtjeva za piridoksinom tijekom trudnoće (2-2,3 mg / dan).

Pri propisivanju lijeka tijekom laktacije moguće je smanjenje laktacije.

Primjena u pedijatriji

Lijek se koristi u pedijatrijskoj praksi u složenom liječenju kongenitalnog konvulzivnog sindroma ovisnog o piridoksinu u novorođenčadi.

Značajke učinka lijeka na sposobnost upravljanja vozilima i potencijalno opasne mehanizme

Predozirati

Simptomi: Predoziranje se događa uvođenjem piridoksina u velikim dozama (200-2000 mg / dan ili više). Karakteriziran razvojem utrnulosti ruku i stopala, pojavom u njima osjećaja kompresije.

Liječenje: simptomatska terapija (primjena malih doza neostigmina ili galantamina za poboljšanje neuromuskularnog prijenosa). Ne postoji specifični protuotrov.

Oblik izdavanja i pakiranje

1 ml ulije se u ampule neutralnog stakla punjene špricama s točkicama ili prelomnim prstenom.

Svaka ampula je zalijepljena naljepnicom od papira za naljepnice ili papira za pisanje.

5 ili 10 ampula pakirano je u blister traku izrađenu od polivinilkloridnog filma i aluminijske folije.

Oblikovana pakiranja ćelija, zajedno s odobrenim uputama za medicinsku uporabu na državnom i ruskom jeziku, stavljaju se u kartonske kutije za potrošačku ambalažu ili valovita.

Uvjeti skladištenja

Čuvati na tamnom mjestu na temperaturi koja ne prelazi 30 ºS.

Čuvati izvan dohvata djece!

Razdoblje skladištenja

Ne upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti.

Uvjeti izdavanja iz ljekarni

Ime i država proizvodne organizacije

JSC "Khimfarm", Republika Kazahstan,

Šimkent, sv. Rašidova, 81

Ime i država vlasnika odobrenja za stavljanje lijeka u promet

JSC "Khimfarm", Republika Kazahstan

Adresa organizacije koja prihvaća tvrdnje potrošača o kvaliteti proizvoda (robe) i odgovorna je za praćenje sigurnosti lijeka na teritoriji Republike Kazahstan nakon registracije

Vitamin B6 u ampulama: upute za uporabu, indikacije, cijene, pregledi

Čemu služi vitamin B6? To je često pitanje. Shvatimo to u ovom članku. Pojam je naziv skupine od tri oblika koji se međusobno transformiraju, predstavljajući jedan bioorganski spoj. Različiti oblici jednog spoja nazivaju se prostornim konformacijama i nazivaju se različito. Međutim, uobičajeni naziv je piridoksin.

Upute za uporabu vitamina B6 u ampulama predstavljene su u nastavku.

Upotreba vitamina B6 u obliku ampula

U medicinskoj primjeni vitamin B6 u ampulama koristi se uglavnom u slučajevima kada je njegova upotreba u obliku tableta nemoguća. To se događa, na primjer, kada pacijent ne može progutati ili mu gastrointestinalni trakt ne radi normalno. U tim se situacijama pripravak piridoksina u obliku otopine daje čovjeku intravenozno ili intramuskularno, a kao rezultat, njegova apsorpcija ni na koji način nije određena funkcioniranjem i stanjem gastrointestinalnog trakta. Cijena vitamina B6 u ampulama zanima mnoge.

Jednostavno rečeno, to je opcija koja njime zamjenjuje tablete, a koristi se u najtežim slučajevima. Rijetko trebaju injekcije vitamina B6, najčešće ih koriste liječnici u razdoblju stacionarne terapije pacijenata. Piridoksin, primijenjen intramuskularno ili intravenozno, djeluje na tijelo na isti način kao i u normalno funkcionirajućem probavnom traktu, što znači da ako je moguće koristiti ga u obliku tableta, tada je ubrizgavanje s njim neracionalno. Recenzija vitamina B6 u ampulama ima mnogo.

Trebate koristiti kod kuće

Međutim, često se javljaju situacije kada vitaminske pripravke treba ubrizgati kod kuće. Uz to, piridoksin u ampulama često se koristi ne za namjeravanu, već i u kozmetičke svrhe, na primjer za njegu vlasišta i kose. Ako uzmemo u obzir takav čimbenik kao što je niska cijena, onda postaje jasno zašto često eksperimentiraju s tim i dodaju ga u razne domaće proizvode i maske za njegu.

U kojim se slučajevima vitamin B6 koristi u ampulama??

Koristi se kao sastavni dio složene terapije za ozbiljne bolesti. U principu, sve indikacije za upotrebu vitamina B6 mogu se podijeliti u tri glavne vrste:

- Kada pacijent ne može progutati tablete koje sadrže piridoksin, na primjer s teškim mentalnim poremećajem, u nesvijesti, uz kategorično odbijanje poštivanja liječničkih uputa, s jakim povraćanjem i mučninom, dok koristi ventilator.

- Oštećenja u radu gastrointestinalnog trakta, kada se vitamin, čak i ako ga je pacijent progutao, ne apsorbira ili apsorbira u količini koja je nedovoljna. Takvi poremećaji uključuju degenerativne transformacije crijevnog epitela, sindrom malapsorpcije, stanje gastrointestinalnog trakta nakon podvrgnutih opsežnim operacijama (na primjer, nakon uklanjanja dijela crijeva ili želuca), peptični čir.

- Potreba za vrlo velikim dozama lijeka, koji se ne mogu apsorbirati iz gastrointestinalnog trakta potrebnom brzinom i moraju odmah ući u krvotok. Slična potreba ponekad se javlja kod trovanja izoniazidom, dijabetesa melitusa, hematopoetskih oštećenja i hemodijalize. To potvrđuju upute za uporabu priložene uz vitamin B6 u ampulama..

U polju kozmetologije

U području kozmetologije za kosu se najčešće primjećuje uporaba vitamina B6 u obliku ampula, budući da su primijetili da kada se doda u sastav maski i šampona, kosa jača i počinje brže rasti, a vlasište zacjeljuje. Ako je cilj upravo ovaj, tada se upravo u ampulama treba koristiti vitamin B6, jer bi bilo vrlo teško i, u principu, iracionalno napraviti odgovarajući lijek pomoću tableta.

Pripravci za injekcije vitamina B6

Otopina vitamina B6 u injekcijama trenutno se prodaje pod brojnim trgovačkim imenima. Među njima su najrasprostranjeniji: "Piridoksin", "Vitamin B6", "Piridoksin hidroklorid", "Piridoksin-bočica" i "Piridoksin-Bufus". U stvari, svi gore navedeni lijekovi imaju isti sastav, ali se razlikuju samo u svojim imenima i proizvodnim tvrtkama. Uz to, vitamin B6 često se koristi u ampulama, pomiješan s drugim vitaminima. To su uglavnom kombinacije s B1 i B12.

Za samostalno davanje injekcija, takve lijekove treba kupiti samo nakon savjetovanja sa stručnjakom..

Ponekad pitaju je li moguće piti vitamin B6 u ampulama. Moguće je, ali apsolutno beskorisno, jer će se tijekom probavnog procesa probavljivost smanjiti na 10%. Stoga su injekcije puno učinkovitije..

posebne upute

Vjerojatno najvažnija prepoznatljiva značajka injekcija uz upotrebu vitamina B6 jest da su prilično bolne. Zbog toga mnogi pripravci piridoksina u obliku ampula sadrže lidokain koji ima analgetski učinak kada se daje intramuskularno..

Koja hrana sadrži vitamin B6? Sadrži puno životinjskih proizvoda: jaja, škampi, ostrige, losos, tuna, šunka, piletina, mljevena govedina i janjetina, jetra, svježi sir, sir i drugi mliječni proizvodi.

U biljnoj hrani piridoksin je također prisutan: u klijavim žitaricama, krumpiru, grašku, kupusu, mrkvi, rajčici, leći, soji, lisnatom zelenom povrću, mnogim žitaricama i žitaricama, kvascu, orašastim plodovima, sjemenkama, bobicama i voću. Banane sadrže veliku količinu vitamina B6.

U medicinskoj praksi najviše se koristi intravenska primjena lijeka, jer u ovom slučaju vitamin u cijelosti ulazi u krvotok. Zato se tijekom stacionarne terapije piridoksin najčešće daje infuzijom različitim brzinama..

Na temelju standardnih uputa, lijek se može ubrizgati i u gluteusni mišić. Da biste napravili jednu injekciju, dovoljno je uzeti špricu s volumenom od dva mililitara (obično ampula sadrži točno ovu količinu vitamina, a u velikim količinama sredstvo se mora ubrizgati intravenozno). U tom se slučaju moraju strogo poštivati ​​indikacije za uporabu vitamina B6.

Postupak

Prilikom intramuskularne injekcije treba slijediti sljedeći postupak:

pacijent se stavi na trbuh, potrebno je da u potpunosti opusti glutealne mišiće;

pripremite pamučnu krpu navlaženu alkoholom;

vrh ampule je odlomljen i zato ga je bolje omotati ubrusom kako biste izbjegli slučajnu ozljedu prsta;

pomoću šprice se iz ampule izvlači otopina;

istisnite sav zrak iz štrcaljke okrećući ga iglom (klip se mora pritiskati sve dok kapljica otopine ne izađe iz igle, što znači da u štrcaljki ostaje samo tekućina; ako u štrcaljki ima zraka, onda kada se ubrizga u mišić može nastati hematom;

igla mora biti stegnuta između srednjeg i kažiprsta oko jednog do dva centimetra od kraja;

okrenite dlan tako da je vrh igle ispod njega, a štrcaljka iznad ruke;

napravite šamar na mjestu ubrizgavanja otopine (najčešće je to vanjski gornji kut stražnjice); igla mora biti umetnuta u mišić dvije trećine njegove duljine;

lijek se daje postupnim pritiskanjem klipa;

igla se ukloni i nanese na područje u koje je ubrizgana otopina, obrisak navlažen alkoholom. Evo kako dati injekcije vitamina B6.

Neke preporuke

Ako je tijekom injekcije pacijent osjetio nepodnošljivu oštru bol, iglu treba odmah povući. Obično se ti osjećaji javljaju kada igla pogodi živčani čvor..

Ne možete drobiti i trljati mjesto na kojem je izvršena injekcija, jer će u tom slučaju biti poremećena apsorpcija lijeka i stvorene kapilarne ozljede.

Injekcija se vrši u bedro prema istoj shemi, međutim, pacijent mora stajati na jednoj nozi, a druga, gdje će se injekcija ubrizgavati, mora biti blago savijena. U tom će se slučaju tjelesna težina prenijeti na potpornu nogu, a mišić u koji se vrši injekcija opustiti će se. Vitamin B6 obično se ne ubrizgava u bedro..

Kad se izvrši injekcija, na iglu štrcaljke mora se staviti poklopac, ukloniti i baciti. Ponovna upotreba šprice je neprihvatljiva jer više nije sterilna.

Kontraindikacije

- hipervitaminoza B6, kada se osjećaju trnci u prstima (ponekad im se čini da utrnu);

- netolerancija prema pojedinom proizvodu i pojava alergijskih reakcija;

- simptomi trovanja i predoziranja (to se rijetko događa);

- uporaba lijekova nespojivih s piridoksinom, na primjer, penicilaminom i kupriminom, koji potpuno deaktiviraju piridoksin; također, ne možete koristiti vitamin B6 prilikom uzimanja brojnih antikonvulzivnih i anti-tuberkuloznih lijekova, jer smanjuje učinkovitost njihovog učinka;

- ozbiljna oštećenja jetre;

- ishemijska bolest srca.

Liječnik može odlučiti za uporabu piridoksinskih pripravaka čak i ako postoji bilo koja od navedenih kontraindikacija, međutim, pacijent bi trebao biti pod stalnim nadzorom stručnjaka.

Zabranjeno je samoinicijativno koristiti proizvod u ampulama ako postoje kontraindikacije.

Vitamin B6 u ampulama: cijena

Lijek je jeftin - 30-40 rubalja.

Troškovi pripravaka s dodatnim vitaminima su sljedeći:

- "Kombilipen", za pet ampula od po dva mililitara trebate platiti dvjesto rubalja;

- "Vitagamma" - oko sto rubalja za isti iznos;

- "Compligam B" - oko dvjesto pedeset rubalja, volumen je isti.

Recenzije

Recenzije vitamina B6 najčešće su pozitivne.

Njegove glavne prednosti uključuju učinkovitost, djelotvornost, nisku cijenu, širok raspon problema koje može riješiti..

Kao nedostaci naznačene su samo moguće alergijske reakcije..

Dakle, čemu služi vitamin B6, objasnili smo. Budući da igra važnu ulogu u ljudskom tijelu, ljudima je uvijek potrebna. Možete ga dobiti ako u prehranu uvrstite hranu koja ga sadrži, ali to možda nije dovoljno. Stoga se pacijentima može propisati preventivni tečaj s vitaminima ove skupine u pozadini bilo koje bolesti..

Zabilježena je učinkovitost ovog lijeka kada se koristi u kozmetičke svrhe. Sredstvo u ampulama vrlo je korisno za vanjsko liječenje vlasišta. Na njegovoj se osnovi izrađuju vrlo lagane, ali učinkovite maske..

Članak je detaljno ispitivao vitamin B6 u ampulama, upute za uporabu i preglede pacijenata

Indikacije za uporabu vitamina B6 u ampulama

Vitamine B6 u ampulama liječnici propisuju kako bi nadoknadili nedostatak piridoksina u tijelu ili kod bolesti uzrokovanih nedostatkom ove tvari. Međunarodno vlasničko ime je piridoksin. Ovaj vitamin tijelo treba svaki dan. Neophodan je za metaboličke procese, održavanje razine hemoglobina, stvaranje koenzima i aminokiselina.

Čemu služi piridoksin?

B6 je neophodan za odrasle i djecu. Poboljšava metabolizam masti, ugljikohidrata i proteina.

Fizička i kemijska svojstva

Vitamin B6 je organska, biološki aktivna tvar koja izgleda poput kristala. Visoko je topljiv u vodi, otporan na lužine i kiseline. U otopinama piridoksin može podnijeti visoke temperature, ali se sunčevom svjetlošću brzo uništava. Sama otopina piridoksina je bistra, bezbojna ili blago žućkasta.

Ovu tvar tvore molekule ugljika, dušika, kisika i vodika. Da bi vitamin B6 pokazao svoja korisna svojstva, mora se pretvoriti u fosforilirani oblik u ljudskom tijelu. Piridoksin se oksidira kalijevim permanganatom. To stvara aldehid piridoksal. Zagrijavanjem vitamina B6 s amonijakom možete dobiti piridoksamin.

Fiziološka uloga

Ova tvar ima sljedeće značenje za ljude:

 1. Podržava normalno funkcioniranje živčanog sustava. Zbog nje dolazi do stvaranja neurotransmitera (neurotransmitera) koji su neophodni za prijenos živčanih impulsa.
 2. Djeluje antikonvulzivno.
 3. Sudjeluje u razmjeni aminokiselina. Uz sudjelovanje piridoksina dolazi do stvaranja metionina, cisteina i triptofana.
 4. Je li koenzim.
 5. Neizravno utječe na obradu i metabolizam bjelančevina.
 6. Sudjeluje u stvaranju histamina (posrednik alergijskih i upalnih reakcija).
 7. Normalizira ton maternice. Ovo je važno za trudnice. Vitamin B6 smanjuje rizik od pobačaja i preranog poroda.
 8. Normalizira metabolizam masti.
 9. Pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, što je važno za opskrbu tkiva kisikom.
 10. Sudjeluje u stvaranju određenih hormona.
 11. Pospješuje sintezu nukleinskih kiselina (DNA i RNA).
 12. Utječe na proizvodnju i djelovanje inzulina, što osigurava održavanje odgovarajuće razine glukoze u krvi.
 13. Smanjuje razinu ukupnog kolesterola, smanjujući vjerojatnost razvoja ateroskleroze, ishemijskog moždanog udara i koronarne bolesti (srčani udar, angina pektoris).
 14. Blagotvorno djeluje na jetru.
 15. Djeluje umirujuće.
 16. Usporava proces starenja.
 17. Smanjuje upalu.
 18. Smanjuje ozbiljnost predmenstrualnog sindroma.

Vitamin je tijelu potreban za jačanje imuniteta, kao i za nokte i kosu.

Indikacije, ograničenja i kontraindikacije

Koje su blagodati i štete piridoksina, svaki liječnik zna. Glavna indikacija za primjenu otopine piridoksina je klinički izražen nedostatak vitamina B6 u tijelu. Uzroci hipovitaminoze mogu biti pothranjenost, post, pridržavanje stroge dijete, povećana potreba, kronične bolesti (enteritis, gastritis, čir, Crohnova bolest), helmintička invazija, sindrom malapsorpcije, nekontrolirani unos lijekova.

Piridoksin se koristi ako osoba pored laboratorijski potvrđenog nedostatka B6 ima i sljedeće simptome:

 • apatija;
 • brzi umor tijekom rada;
 • slabost;
 • razdražljivost;
 • razdražljivost;
 • agresivnost;
 • depresija;
 • oštećenje pamćenja i pažnje;
 • pogoršanje razmišljanja;
 • pad školskog uspjeha;
 • poremećaj spavanja;
 • konvulzije noću;
 • mučnina;
 • smanjen apetit;
 • suhoća i upala kože lica (dermatitis);
 • napadaji u kutovima usta;
 • pukotine u području usana;
 • oticanje i crvenilo jezika (glositis);
 • znakovi konjunktivitisa (suzne oči, crvenilo, strah od jakog svjetla);
 • simptomi polineuritisa (kršenje osjetljivosti u obliku trnaca, peckanja);
 • znakovi anemije;
 • bljedilo kože;
 • promjene kose (gubitak sjaja, gubitak, lomljivost);
 • tupost i lomljivi nokti;
 • česte zarazne (virusne) bolesti.

Upotreba otopine za prevenciju hipovitaminoze B6 je neprikladna. Za to su prikladne tablete i složeni pripravci (multivitamini u obliku dodataka prehrani). Kontraindikacija za imenovanje otopine piridoksina je netolerancija. Vitamin B6 treba primjenjivati ​​s oprezom u slučaju čira na želucu i dvanaesniku, teškog zatajenja jetre i koronarne bolesti.

Tijekom trudnoće

Piridoksin ne šteti ženskom tijelu i fetusu, pa se zbog strogih indikacija može propisati tijekom trudnoće i dojenja..

Za djecu

Vitamin se može koristiti za djecu stariju od 6 godina sa simptomima hipovitaminoze. Za dijete je dnevna doza 20 mg. S razvojem konvulzivnog sindroma, doziranje je 10-100 mg / dan. Injekcije se daju u roku od 2 tjedna (tijek liječenja za odrasle je mjesec dana).

Upute za uporabu vitamina B6 u ampulama

Oblik oslobađanja - otopina za injekciju (potkožna, intramuskularna ili intravenska) primjena. Pakirano je u ampule od 1 ml. 1 ampula sadrži 50 mg piridoksin hidroklorida. Destilirana voda je pomoćna tvar.

Kako ubrizgati vitamin B6

Otopina se ubrizgava intramuskularno (u stražnjicu ili prednji dio bedra), supkutano (u rame) ili polako intravenozno (u ulnarnu venu). Imajte na umu da su intramuskularne i potkožne injekcije B6 bolne. Vitaminske injekcije mogu se davati samostalno (ako imate vještine) ili uz pomoć stručnjaka (medicinsko osoblje). Ako se rade intramuskularne injekcije vitamina B6, tada se moraju poštivati ​​sljedeća pravila:

 1. Pažljivo pročitajte upute.
 2. Provjerite rok trajanja ampula s otopinom, njihov integritet i stanje tvari (obično otopina treba biti homogena, bez pahuljica i taloga).
 3. Pripremite radno mjesto. Za provođenje manipulacije trebat će vam sterilna štrcaljka s iglom, pamučne kuglice, turpija za otvaranje ampule, rukavice, 70% alkohol, vitamin B6 u ampulama.
 4. Smiri pacijenta prije injekcije. To se posebno odnosi na bebe.
 5. Temeljito operite ruke sapunom i vrućom vodom..
 6. Obrišite čistim ručnikom.
 7. Stavite rukavice.
 8. Otvorite paket s štrcaljkom, skinite poklopac s igle.
 9. Obrišite ampulu alkoholom i otvorite je.
 10. Uronite iglu u ampulu i izvucite otopinu (u ampuli ne smije biti vitamina).
 11. Otpustite zrak iz šprice.
 12. Izložite kožu na mjestu uboda. Istodobno, osoba mora lagati.
 13. Kožu tretirajte antiseptikom i zabodite iglu 3/4 duboko u mišić pod pravim kutom. Injekcija se vrši u gornji vanjski kvadrant stražnjice ili natkoljenice. Pripravci vitamina B6 primjenjuju se polako.

Za potkožne injekcije, igla se uvodi pod kutom od 45º. Prvo, drugom rukom morate napraviti nabor kože. Kada se otopina daje intravenozno, na rame se stavlja navlaka. Igla se ubacuje gotovo paralelno s kožom presječenim dijelom. Nakon ove manipulacije morate saviti ruku u laktu.

Dnevne potrebe za vitaminima za različite skupine ljudi

Za odrasle muškarce i žene u dobi od 30-50 godina, dnevni unos B6 je 2 mg. U starosti se stopa povećava na 2,2 mg. Za djecu od 7-15 godina ta je brojka 1,5 mg. Dječaci i djevojčice od 15 do 18 godina trebaju 1,6-2 mg vitamina dnevno. Djeca mlađa od 3 mjeseca trebala bi primati 0,4 mg ove tvari svaki dan, u 4-6 mjeseci potrebno je 0,5 mg vitamina, u dobi od 7-11 mjeseci - 0,6 mg, u dobi od 1-3 godine - 0,9 mg, u dobi od 4-7 godina - 1,2 mg, od 8-11 godina - 1,5 mg.

Tijek liječenja

Trajanje terapije je 2-4 tjedna..

Predoziranje i nuspojave

Nisu utvrđeni slučajevi predoziranja vitaminom B6. Bilo koji vitamini i vitaminski kompleksi mogu pokazati neželjene učinke. Uvođenjem piridoksina moguće su sljedeće nuspojave:

 • osip na koži;
 • osip;
 • povećano lučenje solne kiseline (može izazvati pogoršanje gastritisa i peptične ulkusne bolesti).

Apsorpcija i izlučivanje iz tijela

Ako se piridoksin uzima oralno u obliku tableta, tada dolazi do apsorpcije u želucu i tankom crijevu. Nakon što se tvar apsorbira u sustavnu cirkulaciju, transformira se u jetri. Tamo nastaju biološki aktivni metaboliti - piridoksamin fosfat i piridoksal fosfat. Vitamin se distribuira u živčanom tkivu mozga i leđne moždine, mišićima i jetri. Izlučivanje se događa putem bubrega mokraćom. Uz intravensku primjenu piridoksina, oko 2% se izlučuje žučom.

Interakcija s drugim tvarima

Piridoksin se ne preporučuje kombinirati sa sljedećim lijekovima:

 • diuretici (njihov učinak je pojačan);
 • Levodopa;
 • penicilamin;
 • fenobarbital;
 • fenitoin;
 • cikloserin;
 • izonikotin hidrazid.

Ovaj se vitamin dobro kombinira s tiaminom (pojačan je pozitivan učinak na živčani sustav, mišiće, srce i krvne žile). Ne preporučuje se konzumacija alkohola tijekom uzimanja piridoksina.

Koja je hrana bogata piridoksinom

Piridoksin se nalazi u biljnoj i životinjskoj hrani. Njima su bogate sljedeće namirnice:

 • krumpir;
 • šparoga;
 • celer;
 • Prokulica i cvjetača;
 • papar;
 • špinat;
 • rajčica;
 • orašasti plodovi;
 • Jagoda;
 • banane;
 • avokado;
 • citrusi;
 • dinja;
 • žitarice (riža, heljda);
 • kukuruz;
 • mekinje;
 • soja;
 • mahunarke;
 • češnjak;
 • Sjemenke suncokreta;
 • kukuruz;
 • meso;
 • riba;
 • iznutrice;
 • kamenice;
 • mliječni proizvodi;
 • žumanjak;
 • suhi kvasac;
 • sirup;
 • mrkva;
 • grašak.