Je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće

Frizure

Postoji mišljenje da je tijekom trudnoće strogo zabranjeno šišanje i bojanje kose. Kako onda ostati atraktivan - pitate se? Morate li zaista obraštati obrašteno korijenje svih devet mjeseci ispod paname, marame ili šešira? Ili je to još uvijek tvrdnja da je nemoguće bojiti kosu tijekom trudnoće, ništa više od odjeka drevnih praznovjerja? Odlučili smo razumjeti ovo pitanje što detaljnije, pa vas pozivamo da razgovarate o bojanju kose tijekom trudnoće, jednom zauvijek iscrtavajući "i".

Gdje rastu korijeni?

Za početak, svi znakovi o zabrani bojanja ili šišanja kose tijekom trudnoće nemaju znanstvenu osnovu i ukorijenjeni su u dubokoj prošlosti. Činjenica je da su se naši preci odnosili prema kosi kao prema talismanu, pa se svaka manipulacija s njom, posebno tijekom razdoblja rađanja djeteta, smatrala intervencijom u karmičkom svijetu. Pa, budući da smo ti i ja moderni ljudi, onda shvatimo to pitanje sa stajališta medicine. Je li boja za kosu stvarno štetna za zdravlje nerođenog djeteta?.

Je li moguće bojati kosu za trudnice: mišljenje liječnika

Obraćajući se stručnjacima za pomoć, došli smo do zaključka da je i ovdje mišljenje liječnika bilo podijeljeno u dva kampa. Oni koji su sumnjičavi prema bojanju kose tijekom trudnoće tvrde da trajna boja sadrži opasne tvari koje mogu naštetiti zdravlju fetusa.

Te tvari uključuju:

 • resorcinol, koji nadražuje sluznicu očiju, grkljana i kože, a također uzrokuje kašalj i smanjeni imunitet;
 • vodikov peroksid, koji može izgorjeti kožu i izazvati alergije;
 • amonijak, koji uzrokuje mučninu, glavobolju;
 • parafenilendiamin, koji može izazvati ozbiljnu upalu.

Međutim, radi pravednosti, valja napomenuti da do danas nisu provedene studije o utjecaju boje za kosu na fetus, pa ne možemo reći da je boja za kosu opasna za trudnice. Pa, ako vjerujete mišljenju druge skupine liječnika, koji tvrde da kada koža dođe u kontakt s bojom, u krvotok ulazi samo mala količina štetnih tvari, koje nisu u stanju naštetiti djetetu, tada možete sigurno bojiti kosu i ostati atraktivni, bez obzira na položaj. Štoviše, svi znaju da posteljica štiti bebu od negativnih utjecaja, a ako pigmenti za bojanje uđu u tijelo samo u malim količinama, tada posteljica jednostavno neće dopustiti njihov prodor do fetusa.

Jedino na što biste trebali obratiti pažnju prilikom obraćanja frizeru za bojanje kose je da tijekom trudnoće, zbog promjena u hormonalnoj razini, uobičajena boja za kosu može izazvati alergije, Također, zbog bijesnih hormona, struktura kose, ima tendenciju da se mijenja, a rezultat bojenja može biti neočekivan.

Je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće: preporuke frizera

Odgovarajući na pitanje "je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće", odlučili smo podijeliti s vama preporuke stručnjaka. Nije tajna da tijekom trudnoće žena treba pozitivne emocije. A ako će u odrazu zrcala buduća majka vidjeti "mrvicu", tada je malo vjerojatno da će joj raspoloženje porasti. Ostati atraktivan tijekom trudnoće nije samo moguće već i neophodno. Stoga, jednostavno saznajmo koja pravila treba poštivati ​​kako bojanje kose ne bi utjecalo na zdravlje buduće bebe i majke općenito..

Je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće

Je li bojanje kose štetno tijekom trudnoće

Dok čekaju bebu, pozitivne su emocije važne za buduću majku. Različiti tretmani ljepote, uključujući posjet frizeru, olakšavaju njihovo dobivanje. Možete bojiti kosu čak i u trećem tromjesečju, ali važno je znati kako to najbolje učiniti i koji proizvod.

Bojanje često daje nepredvidive rezultate na kosi trudnice. Hormonske promjene koje se događaju u njezinom tijelu utječu na strukturu njezine kose. Boja se možda neće dobro prianjati, moguće je samo djelomično bojenje niti ili promjena boje. Budite spremni da nakon postupka možda nećete dobiti točno ono što ste željeli.

Za bojanje kose koriste se pripravci koji uključuju mnoge kemikalije. Smatra se da nisu svi sigurni za dijete. Ipak, liječnici ne daju nedvosmislenu potvrdu ove činjenice, jer nitko nije provodio relevantne studije. Mnoge komponente koje čine proizvode za bojanje uzrokuju alergije čak i kod žene koja nije u zanimljivom položaju..

Neke tvari i otapala ulaze u ljudsko tijelo kroz pore kože i dišnih putova. Naravno, njihov je broj beznačajan, ali mogu naštetiti tijelu u razvoju..

Opasne komponente uključuju:

 • amonijak;
 • nonoksinol;
 • resorcinol;
 • vodikov peroksid;
 • aminofenol;
 • dihidroksibenzen;
 • parafenildiamin.

Te kemikalije uzrokuju alergije u trudnica. Mogući su osip i opekline sluznice.

Najčešće boje sadrže amonijak. Uzrokuje mučninu, inhibira živčani sustav i nadražuje dišne ​​putove. Ova se komponenta koristi za izbjeljivanje kose, isticanje, bojanje tamne kose u svijetle tonove. Stoga je bolje dati prednost lijeku bez njegovog sadržaja. Ali neki proizvođači, umjesto amonijaka, u sastav boja dodaju komponente koje su također otrovne. Te se kemikalije nakupljaju u tijelu i uzrokuju mutaciju stanica..

Rekorcinol je izoliran iz naftnih derivata. Iritira sluznicu, kožu, izaziva grčeve u grlu, kašalj i negativno utječe na imunološki sustav. Vodikov peroksid gori vlasište i često izaziva alergijsku reakciju. Parafenildiamin, koji boji daje trajnost, na prvom je mjestu u izazivanju ozbiljnih alergijskih reakcija.

Nonoxynol je pigment za bojanje koji se također koristi u strojnoj boji. U velikim količinama nije siguran.

Istraživanje na Sveučilištu Južne Kalifornije pokazuje da žene koje koriste trajnu boju svaki mjesec imaju tri puta veću vjerojatnost da će razviti rak od onih koje to ne čine. Odnosno, nekvalitetna boja štetna je u svakom slučaju. Nije važno je li žena trudna ili nije.

Značajke bojanja kose u prvom, drugom i trećem tromjesečju

Prvo tromjesečje je najvažnije. Stoga se suzdržite od mrlja. To je razdoblje tijekom kojeg se polažu i formiraju djetetovi organi. Posteljica još nije formirana. Ona je ta koja igra zaštitnu ulogu, filtrira i sprječava da strane komponente dođu do malog organizma. U slučaju ozbiljne toksikoze, bojanje kose dodatni će stres za tijelo i imunološki sustav..

Nakon formiranja posteljice, ona je već u stanju zaštititi dijete. Stoga je drugo tromjesečje idealno vrijeme za bojenje. Uz to, žena već doživljava hormonalne valove i kosa joj postaje gušća i jača..

U trećem tromjesečju moguće je i bojanje prirodnim pripravcima. Međutim, bolje je to učiniti 1-2 mjeseca prije rođenja djeteta..

Odabir boje za kosu tijekom trudnoće

Odaberite proizvode koji se temelje na prirodnim sastojcima i nježni su. Pazite na boje za koje kažu da su organske. Normalna hrana ima alkalni pH. Stoga se ljuske kose lako otkrivaju maksimalno. Organske boje imaju neutralni, a ne alkalni pH. Toplina se koristi za otvaranje ljuskica kose. Međutim, kožica se otvara na pola tako nježnom metodom i nakon bojenja lako ju je zatvoriti. Ove boje dobro mirišu na voće i cvijeće. Bolje ako odaberete boju i njezinu nijansu, salonski majstor će vam pomoći.

Toneri i tonirani šamponi također su dobra opcija. Ne sadrže amonijak i druge štetne tvari. Jedino je negativno to što traju samo do sljedećeg šamponiranja. Odnosno, svaki put kad operete kosu, promijenit će se nijansa vaše kose..

Za bojanje se koriste dekocije sljedećih biljaka i biljaka:

 • orah;
 • kamilica;
 • kopriva;
 • lipa;
 • ljuske luka.

Međutim, vjerojatnije je da će takve metode prirodnog bojanja dati blagu nijansu nego dramatično promijeniti boju kose. Ali oni se mogu koristiti u prvom tromjesečju..

Za bogatiju nijansu za 1 šalicu vruće vode uzmite 3-4 žlice. l. bilje. Kuhajte juhu 5-7 minuta, a zatim ostavite da se ulijeva 1-2 sata. Zatim je zagrijte u mikrovalnoj pećnici i isperite kosu nakon pranja.

Prirodne boje uključuju kanu i basmu. Jačaju kosu, rješavaju se peruti, daju zdrav sjaj kovrčama i ne štete bebi, čak ni tijekom trećeg tromjesečja. Kana i basma mogu se miješati u različitim omjerima, čime se mijenja sjena kose od svijetlocrvene do tamno smeđe.

Boju koju na kosi dobivate prirodnim bojama teško je predvidjeti. Stoga ih svedite na minimum. Ako je bojenje slabo, ponovite postupak.

Kana je suho i zdrobljeno lišće zakonitosti bez trnja. Ako želite dobiti crvene nijanse, kosu je bolje obojiti kanom. Miješa se s drugim biljkama i infuzijama. Rezultat je bogata paleta nijansi. Da bi se uklonio crveni ton i dobio zlatni sastojak se pomiješa s bogatim dekocijama kamilice ili koprive..

Listovi biljke sadrže komponente koje su kemijski bliske proteinima kose - keratinu. To objašnjava postojanost boje: njezini se sastojci čvrsto prianjaju na keratin kose i kosu ćete bojati kenom mnogo rjeđe nego konvencionalnim bojama. Međutim, kana ima nedostatak: isušuje krajeve kose..

Basma je prah izrađen od zdrobljenih lišća indiga. Azija se smatra rodnim mjestom basme. Kosu boji u tamno. Zahvaljujući taninima, biljka jača kosu, pospješuje rast kose i daje zdrav sjaj. Basma se često koristi s kanom za svjetlije nijanse. Ako pomiješate 2 dijela kane i 1 dio basme, dobit ćete brončani ton. Smjesa praha ulijeva se vrućom vodom dok se ne dobije željena gustoća i nanosi se duž cijele duljine. Izdržati 20-30 minuta.

Upotreba prirodnih boja i biljnih čajeva sigurna je metoda bojanja. Možete ga redovito primjenjivati ​​čim zatrebate dotjerivanje. Henna i Basma neće naštetiti djetetu ni u jednom tromjesečju.

Savjeti za bojanje

Ako ipak odlučite bojiti kosu trgovinskom bojom, pridržavajte se sljedećih sigurnosnih pravila:

 • Koristite dobro prozračen prostor za bojanje kovrča kod kuće. To je jedini način da se smanji rizik od ulaska hlapljivih tvari u tijelo..
 • Bojite kosu u skladu s prirodnom bojom. Obrasli korijeni s vremenom neće biti toliko vidljivi, a postupak se može provoditi rjeđe..
 • Poželjno je ne završiti bojanje, već isticanje ili bojanje. U tom će slučaju kontakt boja s vlasištem biti minimalan..
 • Učestalost bojenja svesti na najmanju moguću mjeru. Posjetite salon jednom u tromjesečju.
 • Odaberite nestabilne balzame, boje ili prirodne boje.
 • Posjetite salon ujutro. Trenutno je zrak u sobi još uvijek relativno svjež i čist..
 • Izvršite test alergije prije slikanja nepoznatom tvari. Ako se negativna reakcija ne pojavi, možete prijeći na potpuno bojenje.
 • Ako se bojite, koristite gumene ili plastične rukavice. To će spriječiti ulazak kemikalija kroz pore kože..
 • Ne pretjerujte s bojom. Vrijeme kontakta s kosom trebalo bi biti minimalno.
 • Temeljito isperite boju tekućom vodom.

Ako je trudnoća komplicirana, pitajte svog liječnika o mogućem bojenju.

Zdrava žena trebala bi sama odlučiti treba li bojiti kosu tijekom trudnoće. Međutim, izvažite prednosti i nedostatke postupka i odaberite najsigurniju metodu. U tom ćete slučaju biti sigurni da nećete naštetiti djetetu, a i sami ćete ostati lijepi tijekom cijele trudnoće..

Je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće - mišljenje je liječnika

Odavno postoji neizgovoreno pravilo: tijekom trudnoće ne možete raditi bojanje. Ali je li istina? Otkrivamo je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće u prvom i drugom tromjesečju.

Kada možete promijeniti boju kose - u prvom ili drugom tromjesečju? Dijelimo mišljenje liječnika.

Je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće

Neke su opasnosti za trudnoću očite, na primjer pušenje i alkohol. Ali što je s bojanjem kose? Može li kemijska boja utjecati na razvoj djeteta i pogoršati stanje trudnice? Otkrivamo kako smanjiti štetne učinke.

Je li moguće bojati kosu u prvom tromjesečju

Stručnjaci smatraju da je potrebno napustiti jeftinu i previše štetnu boju. Nema puno istraživanja o trudnoći i bojanju kose. Neki rezultati pokazuju da se nema čega bojati. Drugi preporučuju suzdržavanje od postupaka s kosom. Ali većina liječnika kaže: ako agresivnu boju zamijenite prirodnom i napravite bojanje nakon 1. tromjesečja, sve će biti u redu.

Pod uvjetom da se osjećate dobro i niste osjetljivi na sastojke boje. U svakom slučaju, prije odlaska u salon preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom.

Je li moguće bojati kosu u drugom tromjesečju

Najčešći savjet je pričekati drugo tromjesečje ako želite promijeniti boju kose tijekom trudnoće. Razlog je samo jedan - prvo tromjesečje ključno je razdoblje u djetetovu razvoju. U drugom tromjesečju osnovni organi i mišići već su se dovoljno razvili. Dakle, gotovo da ne postoji rizik da na neki način utječemo na zdravlje nerođene bebe..

Savjeti za bojanje trudnica i djevojčica

Sad kad smo saznali je li moguće da trudnice boje kosu bojom, reći ćemo vam više o sigurnom bojanju..

Mogu li bojati kosu tijekom trudnoće? Mišljenja liječnika

Moderne žene boje kosu jednako lako kao i jutarnju šminku. To je postalo norma. No, tijekom razdoblja rađanja djeteta, žene postaju sumnjičavije, nemirnije i nema ničeg iznenađujućeg u činjenici da se postavlja razumno pitanje - je li bojanje opasno, jer kozmetika namijenjena tome često ima nesnosan opor miris i sastav zasićen kemikalijama.

Što je opasno?

U tijelu buduće majke, od prvih dana nakon začeća do samog rođenja, postoje mnoge promjene - od vanjskih i svima očiglednih do nevidljivih, unutarnjih, koje se odnose na promjene u hormonalnoj razini i metamorfoze s metaboličkim procesima.

Odnos progesterona - hormona trudnoće i estrogena - ženskih spolnih hormona određuje stanje kose buduće majke. Štoviše, u različitim tromjesečjima trudnoće učinak je različit..

 • Prvo tromjesečje. Tijelom dominiraju progesteron i korionski gonadotropin. Ova kombinacija hormona ne poboljšava kvalitetu ženske kose. Ako, istodobno, žena pati od teške toksikoze, tada kosa postaje rjeđa zbog nedostatka elemenata u tragovima i vitamina, postaje suha, lomljiva, dosadna.
 • Drugo tromjesečje. Dolazi olakšanje, zdravstveno se stanje osjetno poboljšava, ali potreba fetusa za kalcijem raste zbog početka mineralizacije kostiju djetetovog kostura. Ako nema dovoljno kalcija, stanje kose postat će potpuno žalosno. Ako na vrijeme dodate hranu bogatu kalcijem, tada se stanje kose počinje poboljšavati - do sredine tromjesečja obično su sjajne, jake.
 • Treće tromjesečje. Fetus aktivno raste i deblja se, proizvode se hormoni rasta, koji također utječu na brzinu rasta majčine kose - oni počinju brže rasti, što je posebno uočljivo na obojenoj kosi čiji korijeni brzo rastu. Na kraju tromjesečja razina estrogena raste.

U bilo kojem tromjesečju, žena ima pitanje je li moguće bojiti kosu ako je izgubila boju, sjaj ili pretjerano porasla. Da biste odgovorili na ovo pitanje, treba uzeti u obzir nekoliko važnih čimbenika..

 • Učinak kemijskog sastava proizvoda za bojanje kose nije istražen u kliničkim ispitivanjima, pa stoga učinak na plod nije pouzdano poznat. Kad se dogodi takva situacija, liječnici "prema zadanim postavkama" preporučuju odustajanje od onoga što djeluje na nepoznat i ne očit način. To je razlog većine zabrana bojenja kose. Istodobno, liječnici ne poriču mogućnost bojenja prirodnim lijekovima, na primjer, kanom..
 • U prvom tromjesečju odvija se polaganje organa i sustava fetusa, a bilo koji negativni čimbenik može poremetiti suptilne stanične procese, pa stoga zabrana bojenja u prvoj trećini trudnoće djeteta izgleda sasvim razumno i opravdano.
 • U bojama s amonijačnim bojama postoji značajan nedostatak - oštro neugodno mirišu, loše utječu na stanje dišnog sustava. Sva kozmetika s amonijakom u sastavu mora se isključiti tijekom nošenja djeteta, a samo bojenje provoditi samo u sobi koja je dobro prozračena.
 • Tijekom trudnoće imunitet se značajno smanjuje i mijenja se metabolizam, pa se stoga, pri provođenju naizgled poznatog postupka bojenja kose, povećava vjerojatnost ozbiljne alergijske reakcije. Neadekvatan imunološki odgovor može se razviti čak i da se oboji, čime je žena sasvim sigurno dugo bojala kosu prije trudnoće.
 • Zbog globalne endokrine metamorfoze, učinak bojenja može se pokazati potpuno neočekivanim - posebice, boja ne ispada uvijek onakva kakva je proglašena. Boja može ležati neravnomjerno - mrlje, pruge.

Općenito, štetu i koristi od bojanja tijekom čekanja djeteta treba razmatrati na individualnoj osnovi. Možete bojiti kosu, ali ne sa svim formulacijama i ne za sve trudnice. Na primjer, s ozbiljnim pogoršanjem stanja kose zbog trudnoće, ne biste trebali pogoršavati njihovo ionako žalosno stanje bojanjem.

Studije koje su proveli stručnjaci s Medicinske akademije Južne Kalifornije pokazale su da je rizik od razvoja raka gotovo tri puta veći kod žena koje kosu boje više od 5 puta godišnje. Što se tiče učinka na fetus, još uvijek postoji mnogo pitanja. Poznato je da tvari iz sastava boja mogu teoretski prodrijeti kroz placentnu barijeru, ali samo ako su prisutne na velikom području i dulje su u kontaktu sa ženskom kožom.

Prisutnost amonijaka u kozmetičkom proizvodu može dovesti do jakih glavobolja, mučnine i povraćanja. Vodikov peroksid u sastavu proizvoda može prouzročiti kemijske opekline sluznice, a također djeluje kao alergen. Parabeni uzrokuju upalu nazofarinksa. Dihidroksibenzen, kao varijanta fenola, ima svojstva da se akumulira u tijelu i djeluje kao toksin. Fenilendiamin ima toksični učinak na bubrege, pluća i imunitet. Persulfati su opasni za dišni sustav. Olovni acetat je toksičan za mozak i živčani sustav, a posebno je opasan za živčani sustav fetusa. Opasni su i formaldehid i etanolamin, koji se mogu naći u barem polovici boja za kosu.

Ako bojite kosu bez utjecaja na vlasište (postoje takve tehnike), tada se rizik za plod može minimizirati.

Mogu li trudnice bojiti kosu? - Mišljenje liječnika

Svaka žena nastoji biti lijepa i za to izvodi brojne akcije: elegantno se oblači, šminka, manikira.

Sastavni dio dotjerivanja je uredna frizura i zdrava, sjajna kosa..

Trudnoća se puno mijenja u načinu života buduće majke. Sada mora razmisliti o svim svojim postupcima sa stajališta njihove sigurnosti za bebu. A ako su prigovori šišanju kose obično povezani s vjerovanjima, tada je oko bojanja sve nešto složenije, jer je bilo koja boja složena mješavina kemikalija. Je li moguće da trudnice boje kosu, kakve boje nose minimalne rizike i kada se vrijedi suzdržati od bojanja - o tome će se raspravljati u ovom članku.
Zašto se vjeruje da trudnice ne bi trebale bojiti kosu?
Mnoge žene znaju za ovu zabranu i, dok čekaju bebu, okončaju uobičajeni postupak bojenja. Ali shvatimo na čemu se temelji mišljenje o opasnostima bojenja kose za buduće majke..

Razlozi zašto ne biste trebali bojiti kosu tijekom trudnoće:

Potencijalna šteta od kemikalija za bojanje. Da biste bili sigurni da je trajna boja za kosu otrovna, dovoljno je upoznati se s njezinim komponentama naznačenim na pakiranju..

Ovdje nije potpun popis sastojaka boje: Amonijak. Isparavanje uzrokuje jake glavobolje, mučninu, povraćanje, gušenje i nesvjesticu. Korištenje amonijačnih boja za kosu kontraindicirano je tijekom cijele trudnoće;
Vodikov peroksid. U velikim količinama može izazvati opekline vlasišta i nosne sluznice. Može izazvati alergijske reakcije;
Parafenilendiamin. Može izazvati upalu u nazofarinksu;
Resorcinol. Uzrokuje suzne oči, jaku iritaciju sluznice nosa i grla, smanjen imunitet. Dugotrajno udisanje para ove tvari može dovesti do dugotrajnog kašlja trudnice..
Neugodan miris koji ima većina boja povezan je sa sadržajem vodikovog peroksida ili aromatičnih amina. Trudnicama se ne preporučuje udisanje snažnih mirisa. To nije samo štetno, već može izazvati mučninu i povraćanje, posebno u prvom tromjesečju..
Neusklađenost rezultata bojenja s očekivanjima.

Tijekom trudnoće, zbog hormonalnih fluktuacija, mijenja se struktura i sadržaj masti u kosi. Kao rezultat toga, čak i kada koristite uobičajenu boju, možete dobiti potpuno neočekivanu boju. Osim toga, boja može ležati neravnomjerno, s mrljama; boja najvjerojatnije neće dugo potrajati, opet zbog hormonalnih promjena. Prije bojanja, nanesite sastav boje na nekoliko niti kako biste razumjeli kakav će biti rezultat.

I upamtite: trudnoća nije vrijeme za eksperimentiranje s promjenom slike. Odaberite boju što bližu svojoj.
Moguće su alergijske reakcije koje se nisu dogodile prije trudnoće. Čak i ako ste ranije redovito farbali kosu, hormonalne promjene mogu uzrokovati ozbiljne alergije na boju, pa čak i opekline..

U vlasnika meke kose obojenost može uzrokovati dermatitis, jako ljuštenje vlasišta, pa čak i eritem, što će biti izuzetno teško liječiti, budući da je uporaba hormonskih masti i tableta za buduće majke kontraindicirana. Ako se tijekom trudnoće odlučite bojati kosu, prije toga obavezno napravite test na alergiju: nanesite boju na malo područje kože i pratite reakciju tijela.

Je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće: mišljenje liječnika

Unatoč činjenici da je pitanje bojenja relevantno za mnoge buduće majke, moderna znanost na njega ne daje jednoznačan odgovor. Naravno, o ovoj temi možete se posavjetovati sa svojim liječnikom za trudnoću. Ali on može kategorički zabraniti ovaj postupak ili vas razveseliti, uvjeravajući vas da nema ništa loše u bojanju kose. Činjenica je da u redovima liječnika postoji stvarno razilaženje mišljenja na temu je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće.

Najkonzervativniji liječnici snažno govore protiv bojanja kose tijekom trudnoće. Svoj negativan stav prema boji kose povezuju s njezinim iskreno kemijskim sastavom. Doista, većina boja sadrži daleko neškodljive tvari koje su već gore navedene. Međutim, mogu li utjecati na fetus??

Krajem dvadesetog stoljeća objavljeni su podaci o opasnostima postojanih boja za zdravlje žena. Istraživači sa Sveučilišta Južne Kalifornije rekli su da se rizik od raka kod žena koje najmanje jednom mjesečno boje kosu trostruko povećava. Komponente boje za kosu su kancerogene; samo je cigaretni dim opasniji po zdravlje. Uz to, 2005. godine u medijima je izraženo zastrašujuće mišljenje znanstvenika o uporabi postojanih boja tijekom trudnoće: bojanje u budućnosti može izazvati razvoj neuroblastoma (karcinoma) kod trudnog djeteta. Međutim, daljnja istraživanja to nisu potvrdila..

Trenutno nema dokaza o štetnosti korištenja boje za kosu tijekom trudnoće. Što se tiče ulaska toksičnih komponenata u majčinu krv, a zatim i u fetus, to se ne čini realnim. Kad boja dođe u kontakt s kožom, upije se minimalna količina, a ako pretpostavimo da će određena količina ući u krvotok trudnice, to neće utjecati na dijete koje posteljica pouzdano štiti. Međutim, u prvom tromjesečju ovaj organ još nije formiran, pa stoga liječnici snažno savjetuju pacijenticama da ne boje kosu u prvih 12 tjedana trudnoće..

Druga stvarna opasnost bojanja kose tijekom trudnoće je udisanje otrovnih tvari. Stoga liječnici budućim majkama koje ne mogu zamisliti život bez bojanja kose uvijek preporučuju upotrebu amonijaka i po mogućnosti prirodnih boja tijekom razdoblja rađanja djeteta..

Svi su liječnici jednoglasni samo u jednom: trudnica bi se trebala osjećati sretno i smireno. Ako odrasli korijeni dovedu buduću majku u pravi očaj, ne treba razgovarati ni o kakvim prednostima za nju i bebu u takvoj situaciji. Ali ne zaboravite biti oprezni: budite strpljivi s bojanjem barem prvih 12 tjedana trudnoće, dok plod još nije zaštićen posteljicom i formiraju se njegovi organi; koristite najnježnije boje; radite isticanje umjesto cjelovitog slikanja. Pod nježnim bojama liječnici podrazumijevaju poluprofesionalne ili prirodne boje. Profesionalne su boje otpornije, ali koncentracija otrovnih tvari u njima vrlo je velika i može biti opasna za dijete koje rađa.

Je li moguće bojati kosu za trudnice u ranim fazama?

Unatoč činjenici da šteta bojanja kose za trudnice trenutno nije potvrđena, liječnici savjetuju ženama da se suzdrže od bojanja tijekom prvog tromjesečja. Činjenica je da se do 12. tjedna trudnoće formiraju svi glavni organi i sustavi trudne bebe. Buduća majka u tom bi razdoblju trebala biti što opreznija. Potrebno je izbjegavati vanjske utjecaje koji mogu naštetiti djetetu. Naravno, možete reći: "Svaki dan udišem ispuh automobila, svi puše okolo, i općenito je naš grad u lošem okolišu", ali svejedno puno ovisi o nama. Na primjer, bojanje kose. Bolje je to odbiti u prvom tromjesečju, pogotovo kada je riječ o bojama koje sadrže amonijak - uostalom, udisanje otrovnih isparenja prilikom bojenja kose je neizbježno.
Da li je moguće da trudnice kosu boje henom i basmom?
Tijekom trudnoće kosu možete bojati kanom. Henna je, poput basme, prirodna boja koja nije opasna ni za samu ženu ni za dijete u njezinoj maternici. Tablica prikazuje rezultate bojanja ovim i drugim prirodnim bojama:

daje svijetloj kosi lagano zlatnu nijansu

Je li moguće bojati kosu tijekom trudnoće

Bojiti ili ne bojiti kosu uistinu je Hamletovo pitanje s kojim se redovito susreću trudnice, koje se ne žele odreći slike koja im godi u ogledalu tijekom cijelog razdoblja čekanja bebe. Internet je prepun oprečnih savjeta, liječnici se također ne slažu, prijatelji i rođaci sve u potpunosti zbunjuju, miješajući narodne predznake, tračeve i njihovo osobno iskustvo.

Mora se reći da ne postoje znanstvene studije koje dokazuju da bojanje kose buduće majke šteti fetusu. Međutim, nisu provedeni eksperimenti koji bi pobili ovu činjenicu. Stoga do danas pitanje ostaje kontroverzno: svaka majka, svaki liječnik, svaki frizer imaju svoje mišljenje o ovom pitanju. Pokušajmo to detaljno shvatiti.

Čega se točno bojimo?

Glavna briga je teoretska mogućnost nanošenja štete nerođenoj bebi. Stereotipno mišljenje, koje aktivno podržavaju naše majke i bake, kaže: štetne tvari boja prodiru u krv žene kroz vlasište i nanose nepopravljivu štetu fetusu: od abnormalnosti u njegovom razvoju do pobačaja. Stoga je bolje suzdržati se od slikanja tijekom cijelog razdoblja trudnoće..

Uz dužno poštovanje prema starijoj generaciji, ovo mišljenje nema znanstvenu osnovu. Osvrćući se oko sebe, buduća će majka iznenaditi kad će pronaći cjelovit instagram fotografija lijepih, njegovanih trudnica - s obojenom i (užas!) Laminiranom kosom, a malo kasnije ove će rizične djevojke objaviti snimke sa zdravim bebama.

A može biti i da će majčina malodušnost zbog njezina izgleda oštetiti fetus puno više od kratkotrajnog kontakta vlasišta s bojom.

Značajke negativnog utjecaja boja i boja na tijelo trudnice

Počnimo s glavnim: u principu, trudnica bi trebala biti okružena s manje kemikalija. Tijekom popravaka ne bi trebala disati ljepilo za tapete; ona nema pravo jesti konvencionalni "rollton"; a osobna njega također treba uključivati ​​što više prirodnih lijekova. Dakle, majke i bake su u pravu - ni vi se ne biste trebali šminkati.?

Ne baš. Činjenica je da je čak i prije 15-20 godina tržište boja za kosu bilo ograničeno na čisto amonijačne mogućnosti. Bilo je kane i basme, koje nisu prikladne za sve, a bilo je velikog i strašnog amonijaka.

Amonijak (amonij) danas je vodeći element u velikom broju boja za kosu. Dakle, buduća majka doista ne bi trebala koristiti takvu boju. A čak se niti ne radi o šteti fetusu: vi itekako riskirate kvalitetu svoje kose.

Trudna kosa zasebna je tema. Dok čekamo bebe, kosa blista zdravljem: raste skokovito, postaje glatka, gusta, bujna, sjajna. Međutim, ne biste se trebali opustiti: nakon poroda, ova bajka, u pravilu, završava i započinje žestoko "opadanje kose".

I tu amonijak čini "lošu uslugu": ako ste ga zlostavljali prije poroda, doslovno se oprostite od kose nakon.

Kako djeluju amonijačne boje?

Oni duboko prodiru u strukturu dlake, kao da je pušu iznutra..

 • Pozitivno: kosa je postojana i jarko obojena, sijeda je poražena.
 • Negativno: kosa je iznutra oslabljena i vrlo ju je teško obnoviti.

U slučaju trudnoće, bjesomučni hormoni mogu odigrati okrutnu šalu: tijelo trudnice potpuno mijenja hormonsku pozadinu, pa će reakcije vašeg tijela čak i na poznate stvari biti potpuno nove, a ne iste kao što ste navikli. Korištenjem amonijačne boje možete dobiti:

 1. Alergije koje su vam nove (crvenilo vlasišta, svrbež, perutanje);
 2. Neplanirana boja kose (do neonsko zelene);
 3. Općenito neobojena kosa (boja se jednostavno ne može uzeti).

Promjena u hormonskoj pozadini također slabi tijelo i imunološki sustav (stoga se, usput, tijekom zanimljive situacije lako pokupe sve vrste virusa), pa se šteta nanesena kosi može sigurno pomnožiti s dva.

Kemijski sastav boje i njezin mogući utjecaj

Pojasnimo mit o "apsorpciji amonijaka u krv kroz vlasište". U principu, ovo je protuznanstvena glupost, međutim, tijekom postupka slikanja trudna dama zaista može oboljeti. Zašto? Da, jednostavno zato što udiše amonijak, a miris je jak i oštar. Zapravo je ovo isti onaj pasivni dim, a možda i gori..

Trudni nos vrlo je osjetljiv na sve mirise: iz kuće preko puta osjećate izgorelu kašu; a reakciju organizma na "tvornicu kemikalija" vlastitom glavom teško je predvidjeti. U najboljem slučaju, očekujte mučninu i povraćanje. Općenito, čak je i nesvjestica moguća. Što reći - čak su i slučajevi kratkotrajne kome zabilježeni u medicinskoj praksi: amonijak tako snažno "udara u nos".

A onda najzanimljivija stvar: doživjevši sve ove prekrasne senzacije tijekom slikanja, buduća će se majka nesumnjivo početi navijati i brinuti za bebu. "Gnijezdeće se lutke" napuhuju lako i brzo, a ovdje je stvarno blizu prijetnje pobačaja...

Unatoč nepostojanju izravne štete za fetus, trudnicama je bolje koristiti amonijak u korist mnogo sigurnijih boja bez amonijaka..

Prednosti i nedostaci odabira boje bez amonijaka

Danas je upotreba boje bez amonijaka norma ne samo za trudnice, već općenito za većinu žena koje prate snagu i zdravlje svoje kose. Boja bez amonijaka moderna je i racionalna, baš kao i sport i zdrava hrana.

Pros za upotrebu boje bez amonijaka:

 • Nedostatak oštrog kemijskog mirisa;
 • Mekši učinak na kosu;
 • Prirodne nijanse;
 • Nema razlike u nijansama kod nijansiranja samo korijena;
 • Ravnomjerno i glatko ispiranje.

Protiv upotrebe boje bez amonijaka:

 • Ne ostaje na kosi onoliko dugo koliko bismo željeli;
 • U takvim bojama, naravno, nema amonijaka, ali nitko nije otkazao druge kemikalije i parabene koji su tamo prisutni u višku (resorcinol, metiltoluen i drugi).

Boje bez amonijaka nisu prikladne za radikalnu promjenu boje kose. Njihova uporaba također uključuje česte posjete kozmetičkim salonima: kako bi sjena ostala zasićena, postupak bojenja mora se redovito ponavljati.

Je li moguće da trudnice boje kosu u ranim fazama?

Može doći do situacije u kojoj je žena obojila kosu, a još nije znala za svoj zanimljiv položaj. Najbolje u ovom slučaju je smiriti se i ne varati se..

Ako znate za svoju trudnoću i postoji potreba za slikanjem, onda sjednite i racionalno planirajte raspored posjeta frizeru. Pokušajte smanjiti broj mrlja na minimum potreban i vodite se specifičnostima tromjesečja (vidi dolje).

U prvom tromjesečju trudnoće?

U prvom tromjesečju kosa se može bojati, ali vrlo nepoželjna. I stvar ovdje nije u opasnosti za dijete, već u kršenju udobnosti buduće majke. Tijekom postupka bojenja, trudnica se može razboljeti od mirisa boje. U prvom tromjesečju čak se i neutralne arome oštro opažaju, dugo se jedu u pamćenje i remete osjet njuha.

S posebno jakom toksikozom, žena može povraćati oko 20 puta dnevno, a to je s kratkotrajnim kontaktima s iritantnim mirisima. Evo - tridesetak minuta za udisanje prilično specifične „arome“: ne trčite u žensku sobu.

Osim toga, prvi su tjedni trudnoće ispunjeni najnepredvidljivijim rezultatom bojenja: umjesto crvene, možete dobiti žutu ili crvenu; plavuša je u stanju iznenaditi zelenkastom bojom.

Tijekom prvog tromjesečja ginekolozi općenito pokazuju ogroman konzervativizam, ne dopuštajući trudnici ni uzimanje lijekova tijekom bolesti: vjeruje se da bi majčino tijelo u ovoj fazi trebalo biti apsolutno čisto od kemije.

Drugo tromjesečje

Drugo tromjesečje je najsigurnije i najstabilnije za fetus: beba mirno raste i razvija se, izjavljuje o svojoj dobrobiti, lagano udarajući majku iznutra. U tom razdoblju "lutke za gniježđenje" odlaze zubaru, počinju pohađati jogu ili fitnes za trudnice i hrabrije se bave njihovim izgledom (manikura, pedikura, tetoviranje obrva i tako dalje).

Ovo je sjajno razdoblje za obnavljanje boje kose: toksikoza je zaostala, a postupak bojanja neće uzrokovati ozbiljnu nelagodu..

Treće tromjesečje

Posljednja tri mjeseca čekanja vrlo su teško razdoblje u pogledu fiziologije i ukupne dobrobiti. Često ga prate edemi, glavobolje i vrlo nagli porast tjelesne težine. Stoga je razveseliti se odlaskom u salon ono što je liječnik naredio. Važno je zapamtiti: dobro raspoloženje buduće majke nije manje važno od kvalificirane medicinske skrbi i pravilne prehrane..

Kad je trudnici bolje da ne farba kosu?

Ako se apstrahiramo od stereotipa i reosiguranja, tada je samo nekoliko slučajeva kada je poželjno da buduća majka potpuno napusti bojanje kose dok čeka bebu:

 1. Teška toksikoza koja ne nestaje do kraja prvog tromjesečja;
 2. Sklonost alergijskim reakcijama;
 3. Prijetnja gubitkom fetusa;
 4. Osobna pristranost trudnice. Ako buduća majka iskreno vjeruje u predznake i praznovjerja, neka tako i bude: ne tražite nepotrebne razloge za torove.

Kojom bojom bojati kosu tijekom trudnoće?

Sumirajući srednje zaključke, napominjemo: buduće majke mogu bojiti kosu, ali za to je poželjno odabrati prirodnu boju bez amonijaka.

Mišljenje liječnika

Općenito, mišljenja liječnika po tom pitanju prilično se razlikuju: kao što ne postoji jedinstven točan odgovor na pitanja mogu li trudnice piti alkohol i mogu li se kupati. Liječnici stare škole obično sve zabranjuju. Mlađa generacija lojalno će sve riješiti - ali umjereno.

Važno je upamtiti jedno: buduća majka mora sve svoje radnje koordinirati sa svojim ginekologom. On će dati jedini ispravan savjet posebno za nju, jer će biti upoznat s rezultatima ispitivanja i ultrazvukom. Ako je s "trudnicom" sve u redu, liječniku najvjerojatnije neće smetati odlazak u kozmetički salon. Ako postoje neke nijanse kao što su pojačani tonus ili bol, on će vam savjetovati da to odgodite.

Vrlo je važno da se između trudne pacijentice i njezinog liječnika razvije topli odnos s povjerenjem: dug je put pred 9 mjeseci s puno pitanja koja ne biste trebali oklijevati postaviti...

Preporuke frizera

Majstori bojanja, u pravilu, ne smetaju trudnim klijentima, preporučujući samo poštivanje niza jednostavnih pravila:

 1. Ne mijenjajte dramatično boju kose. Što je promjena slike drastičnija, veći dio kemikalija u jednom sjedanju "pada" na kosu buduće majke.
 2. Prije bojanja cijele kose, toniranje jednog pramena odabranom bojom vrlo je važna provjera adekvatnosti reakcije kose.

Korisni savjeti za trudnice u vezi s bojanjem kose:

 • Pokušajte to ne činiti često;
 • Odustanite od amonijačnih boja u korist prirodnijih pripravaka;
 • Koristite kvalitetne boje iz pouzdanih trgovina;
 • Potražite usluge profesionalnih frizera. Ruka je profesionalca koji će moći nanijeti boju tako da praktički nema kontakta s vlasištem. Osim toga, pravi će majstor pratiti reakciju vaše kose tijekom cijelog postupka bojanja, tako da će se u slučaju krajnjeg nepodudaranja rezultata s vašim očekivanjima poduzeti brze mjere za ispravljanje situacije;
 • Upotrijebite zavoj od pamučne gaze kako biste na minimum udisali kemikalije.

Top 10 boja za kosu bez amonijaka za trudnice

Ispod možete vidjeti nekoliko učinkovitih i sigurnih boja za kosu koje su savršene za djevojke u položaju:

 1. Garnier Color Shine (Garnier Color Shine)
 • ne sadrži amonijak;
 • sadrži arganovo ulje i ekstrakt brusnice;
 • kao rezultat primjene, kosa postaje meka i sjajna;
 • boja traje 6-8 tjedana;
 • posebno za kosu srednje debljine od 15 cm;
 • može se koristiti od 2. tromjesečja;
 • trošak - od 176 ruskih rubalja.
 1. Estel Professional Deluxe Sense (Estelle Sens de Luxe)
 • boja bez amonijaka
 • sadrži ulje avokada, pantenol, ekstrakt masline i karatinski kompleks
 • zasićuje kosu korisnim tvarima i vraća joj strukturu
 • boja traje do 4 tjedna
 • posebno za kosu srednje debljine do 15 cm
 • može se koristiti tijekom cijelog razdoblja trudnoće, ali po mogućnosti ne prije 2. tromjesečja
 • trošak - od 310 ruskih rubalja.
 1. SanoTint boja bez amonijaka
 • Inovativni, nježni proizvod za bojenje kose na biljnoj bazi koji proizvodi talijansko-švicarska tvrtka Cosval za marku Vivasan. boja nježno utječe na kosu bez oštećenja njene strukture tijekom bojanja.
 • Sastav sadrži manje od 0,1% kemijskih boja, ekstrakata i ulja zlatnog prosa, kalcijevog pantotenata i biotina. Ti sastojci njeguju, vlaže i štite kosu tijekom postupka bojanja. SanoTinT boja ne sadrži resorcinol u svom sastavu, pa je stoga potpuno hipoalergična.
 • Cijena - 1070-1200 rubalja.
 1. Wella dodir u boji
 • Ova boja za kosu bez amonijaka njemačke tvrtke Wella nježno njeguje niti tijekom bojanja i daje višedimenzionalni, duboki intenzivni sjaj. To je postalo moguće zahvaljujući upotrebi kompleksa "Extrablask".
 • Proizvod je formuliran s prirodnim voskom i keratinom za zaštitu kose, dajući joj svilenkasto glatki i zrcalni sjaj.
 • Trošak je 480-550 r.
 1. Schwarzkopf savršeni mousse
 • Bojanje kose pretvara se u ugodan postupak koji kosi, osim intenzivne prirodne sjene, daje sjaj, glatkoću i zdrav, njegovani izgled.
 • Sastav boje obogaćen je ekstraktom orhideje i proteinima soje.
 • Cijena - 450-500 r.
 1. Matrica
 • Američki proizvođač nudi svojim kupcima jedinstvenu i učinkovitu boju. Nježno, učinkovito i ugodno bojanje dat će dugotrajan rezultat, učiniti će kosu mekom, njeguje je i štiti od oštećenja.
 • Matrix Color Sync sadrži poseban kompleks za njegu iz kompleksa dragocjenih ulja Cera Oil.
 • Trošak varira od 450 do 550 rubalja.
 1. Kapous Magic Keratin bez amonijaka
 • Boje bez amonijaka talijanskog proizvođača proizvode se u seriji Non Ammonia. Široka paleta nijansi, nježna boja i bogat sastav čine ovu boju izvrsnim proizvodom koji daje jedinstvenu njegu i zdrav izgled kose.
 • Sastav je obogaćen arganovim i jojobinim uljima, kao i kompleksom vitamina. Bez parabena, SLS.
 • Trošak je u prosjeku 300-350 rubalja.
 1. Kaaral Baco nježne boje
 • Inovativna boja kose bez amonijaka koja štiti, njeguje i vlaži kovrče tijekom postupka bojanja. Posebna tehnologija omogućuje vam posvjetljivanje niti do 3 razine i davanje bogate i jednolike sjene.
 • Sastav boje bogat je provitaminom B5 i prirodnim ekstraktima: aloe vera, kokosovo ulje.
 • Cijena - 250-320 rubalja.
 1. L'Oreal CASTING krema za sjaj
 • Popularna boja bez amonijaka talijanskog proizvođača dat će vašoj kosi zdrav sjaj i sjaj, kao i dodatnu njegu kose.
 • Sastav sadrži vrijedne komponente: matičnu mliječ i prirodna biljna ulja.
 • Cijena je 400-500 rubalja.
 1. Schwarzkopf osnovna boja
 • Boja poznate njemačke marke pruža dugotrajan učinak i pouzdanu njegu kovrča. Ovaj proizvod kombinira najbolje karakteristike boja bez amonijaka: njegu, zaštitu, ugodan miris tijekom postupka.
 • Essential Color bogat je ekstraktima ljiljana i bijelog čaja.
 • Cijena boje varira od 400 do 500 rubalja.

Sigurne metode bojanja kose tijekom trudnoće

Budući da boje bez amonijaka i dalje ostaju boje s punim setom parabena u svom sastavu, tijekom trudnoće možete pribjeći potpuno sigurnim mogućnostima bojanja kose. Evo popisa najpopularnijih lijekova:

Melem za nijanse

Meki balzami imaju široku paletu prirodnih nijansi. Pomoći će da se malo ispravi postojeća sjena kose: plavuši uklonite žutost, vratite svjetlinu crvenokosoj i tako dalje. Postupak bojanja morat će se ponoviti nakon svakog šamponiranja, međutim, apsolutno je bezopasan za kosu.

Negativno: i vlasište se može prelakirati.

Kana i Basma

Kana i basma su potpuno prirodne prirodne boje, poznate još našim prabakama. Hanu koriste crvenokosi, a basmu brinete. To je slučaj kada boje nisu samo bezopasne, već i korisne - jačaju strukturu kose, čine je glatkijom. Kosa se završava nakon što se te boje ne podijele, rast kose ne prestaje.

Minus: kana i basma, nažalost, nisu prikladne za sve. Neke dlake ih jednostavno "odgurnu".

Narodni lijekovi

Kosa se, po želji, može bojiti čak i na tako neočekivane načine kao što su:

 • Cvjetovi kamilice (zlatni);
 • Juha od oraha (zlatni bakar);
 • Ljuska luka (bakreno crvena).

Takvi se eksperimenti mogu neustrašivo izvoditi čak i kod kuće, a opet - uz zdravstvene beneficije i kvalitetu kose..

Protiv: ograničena paleta nijansi.

Često postavljana pitanja

Za kraj našeg članka odgovorit ćemo i na nekoliko popularnih pitanja u vezi s bojanjem i rezanjem trudnica..

Mogu li trudnice bojiti kosu šamponom za tonik ili nijansu??

Da, i ove su metode prikladne za buduće majke..

Svi gore navedeni lijekovi dobri su zbog svoje bezopasnosti u smislu alergenosti, no loši su zbog krhkosti rezultata. Uz to, kana i basma, melem i nijansa od luka možda vam jednostavno neće "uzeti" kosu: kakva sreća.

Je li moguće smanjiti šiške za buduće majke?

Odgovor je da. Načelo "nije patila - ni majka!" općenito, bolje je to ne uvoditi u svoj život, a život s dugim šiškama koje se uvlače u oči i dosadnom pretjeranom duljinom upravo slijedi ovaj princip.

Narodni predznaci o "skraćivanju stoljeća" djeteta neznanstveni su delirij i povezani su s činjenicom da se dugi niz stoljeća prakticiralo osamljivanje trudnice u kojem se trudnoća skrivala do posljednjeg, a kada trbuščić više nije bilo moguće sakriti, žena se prestala pojavljivati ​​u društvu kako bi izbjegla zlo oko i slično.

Neki savjeti za šišanje kose tijekom trudnoće

Možete se i ošišati!

Potrebno je samo upamtiti da:

 1. Bolje je odabrati univerzalnu frizuru: trudnoća malo mijenja oval lica, ali nakon poroda opet će postati ista.
 2. Želju za promjenom slike u osnovi može diktirati pobuna hormona, pa je prije takvog koraka bolje savjetovati se sa svojim gospodarom ili čak svojim prijateljem.

Kako se brinuti za kosu tijekom trudnoće?

Kao što smo gore napisali, stanje kose nakon poroda u potpunosti ovisi o tome kako je bila čuvana tijekom trudnoće. Stoga su sljedeće dvije točke vrlo važne:

 1. Pravilna prehrana: svježe voće i povrće, svježi sir i riba. Nema brze hrane, nema žurbe. Prava hrana ključ je ljepote i zdravlja iznutra!
 2. Maske za kosu: brinite o svojoj kosi i vani. Internet je prepun recepata za maske od prirodnih materijala (kefir, luk, pivo, maske od jaja, itd.) Morate odabrati nekoliko recepata za sebe i koristiti ih tijekom cijele trudnoće.

Što je najvažnije, upamtite: trudnica je već lijepa, jer svijetli iznutra! Ali ne treba se bojati učiniti sebe ljepšim, jer nam to donosi sreću. A sreća majke je sreća njezine bebe!

Mogu li trudnice bojiti kosu

Trudnoća je novo i izuzetno važno razdoblje. U ovom trenutku postoje globalne promjene u tijelu buduće majke, jer se ona radikalno mijenja. No, želja za lijepim izgledom nikamo ne odlazi, a možda čak i postane više. Može se postaviti pitanje: je li moguće da trudnice boje kosu?

I u ovom trenutku ženu mogu svladati strahovi, jer su nam majke i bake uvijek govorile da trudnica ne smije bojati i šišati kosu. Žena koja je u stanju trudnoće, u jednom trenutku, odbija sve ranije rutinske frizerske usluge. Iako se čini da napredak na ovom području ide dobro, pojavljuju se novi proizvodi za njegu - prirodniji, nježniji.

Može li njega kose naštetiti trudnici i njezinoj bebi? Svakako morate razumjeti ovo važno pitanje..

JE LI MOGUĆE TRUDNICE DA BOJE KOSU: MIŠLJENJE LIJEČNIKA

Naravno, među stručnjacima po tom pitanju nema konsenzusa. Neki ljudi misle da je to opasno i oštro se protive. Argumentirajući to činjenicom da u bojama za kosu postoji niz opasnih tvari za bebu, a koje mogu izazvati alergije u budućoj majci.

Većina stručnjaka kaže da još uvijek nije opasno bojati kosu tijekom trudnoće, ali preporučuju suzdržavanje od ovog postupka u prvom tromjesečju i zadnja 2-3 tjedna trudnoće. Ova mjera opreza nastaje zbog činjenice da se u tom razdoblju događa stvaranje važnih organa, osim toga, jaki mirisi mogu uzrokovati mučninu i povraćanje. A to će utjecati i na dobrobit i na raspoloženje buduće majke..

Tijekom drugog tromjesečja, trudnica može posjetiti frizera, dok odabire sigurne metode bojanja kose.

U svijetu nije bilo studija o trudnicama, samo promatranja, tijekom kojih stručnjaci tvrde da ne postoji povezanost između razvoja fetusa i bojanja kose. Štoviše, nakon odlaska u kozmetički salon, trudnica dobiva niz pozitivnih emocija koje samo pozitivno utječu na njezino tijelo i njezinu bebu..

Važno je poštivati ​​mjere predostrožnosti prilikom bojenja tijekom trudnoće. Hormonska pozadina žene tijekom trudnoće obnavlja se i može se javiti alergijska reakcija kada je izložena bojama. Stoga je u početku imperativ napraviti test na malom području kože. To se obično radi na zavoju lakta, jer je tamo najtanja koža. I ostavite boju 10 minuta. Ako se ne nađu manifestacije alergije, tada možete obojiti kosu. Ne pretjerujte s bojom na kosi..

Svakako koristite foliju tijekom postupka kućne njege, jer će to pomoći smanjiti kontakt boje s vlasištem trudnice..

Također se preporučuje u početku se posavjetovati sa svojim liječnikom, a zatim provesti postupak.

Ako želite znati kako bojiti kosu kod kuće, ovaj će vam članak pomoći da to shvatite. Slijedite vezu i pročitajte važne savjete i savjete stručnjaka.

POSTOJE LI SIGURNI NAČINI BOJANJA KOSE ZA VRIJEME TRUDNOĆE?

Postoje, međutim, svi se preporučuju za upotrebu od drugog tromjesečja. Stoga je u pitanju: je li moguće da trudnice boje kosu, važno je biti oprezan.

Ako ste zainteresirani za njegu kose kod kuće, slijedite vezu i saznajte 5 uputa u njezi kose.

1. U modernim kozmetičkim salonima mogu vam ponuditi uslugu organskog bojanja. Postupak se provodi bojama koje su više od 95% prirodne. Nisu testirani na životinjama. Ova inovativna metoda pomaže ne samo održavanju, već i vraćanju zdravlja kose tijekom postupka bojanja zbog svog jedinstvenog sastava..

2. Ako kosu bojite kod kuće, radite to u dobro prozračenom prostoru. Kad ste se ipak odlučili za salonski postupak - upozorite frizera na trudnoću i ugovorite sastanak ujutro, tada nećete udisati pare "kemikalija" nakupljenih tijekom dana.

3. Kada kupujete boju za kućnu upotrebu, obratite pažnju na to da sastav sadrži manje amonijaka, nježnija sredstva.

4. Basma i kana dobra su alternativa profesionalnim lijekovima. To su prirodne boje koje su sigurnije od boje. Uz to, važno je napomenuti da oni dodatno jačaju kosu..

Da biste dobili brončanu kosu, samo pomiješajte i ulijte malo vrlo vruće vode. Trebate uzeti dva dijela kane i jedan dio basme. Razrijedite do konzistencije guste pavlake i nanesite na korijenje i duž cijele duljine kose. Može se isprati nakon 30 minuta.

Vlasnik tamne kose može koristiti prirodnu basmu. U ovom slučaju postupak traje 60 minuta. Oprati toplom vodom, a zatim šamponom.

Henna osvježava i pristaje crvenokosim djevojkama. Ako želite izgledati poput sunca u oblačnom danu, tada možete sigurno odabrati kanu.

Prirodne boje djeluju kumulativno. Postupak se preporučuje ponoviti nakon 2-3 tjedna kako bi se postigli maksimalni rezultati..

5. Isticanje bi bilo nježna opcija, ne šteti zdravlju buduće majke i fetusa, dok pomaže da izgledate lijepo.

6. Druga alternativa salonskim bojama uključuju tonike i nijanse šampona. Mogu se koristiti tijekom trudnoće. Ne sadrže amonijak, pa su što sigurniji. Mane uključuju jedno - brzo se ispiru prilikom pranja kose.

JE LI MOGUĆE TRUDNICE DA BOJE KOSU: ZAKLJUČAK

Ako prethodno niste pribjegli uslugama frizera i niste samostalno eksperimentirali s kosom kod kuće, onda je bolje to ne činiti prvi put tijekom trudnoće. Zbog promjenjive hormonske pozadine, boja možda neće ispuniti očekivanja, donijet će negativne emocije. U tom slučaju možete koristiti tonike, tonirane šampone i pjene..

Melem za nijanse također spada u sigurne metode. Daje čvrstoću, sjaj vašoj kosi i potpuno je bezopasan, jer ne sadrži amonijak.

Možda će vas zanimati tema koliko često prati kosu. Zatim samo pročitajte ovaj članak i svakodnevno brinite o ljepoti i zdravlju svoje kose, jer je to važno..

Stoga, ako se odlučite za usluge majstora u kozmetičkom salonu ili sami osvježite boju kose, odaberite proizvode s prirodnim sastavom. Za vaš mir, obratite se i frizeru i liječniku. Ako nema kontraindikacija, stručnjaci će vam ponuditi njegu kod kuće ili u salonu. Istodobno, uvijek pokušajte odabrati proizvode s prirodnim sastavom..

Još jedan koristan članak: laminiranje kose kod kuće. Ako želite razmaziti kosu, tada će vam ovaj članak pomoći. Saznajte o jednostavnom domaćem i jeftinom postupku za sjaj i uljepšavanje vaše kose..

Ako još uvijek razmišljate je li moguće da trudnice boje kosu, onda nemojte prebrzo donositi zaključke. Trudna žena samo treba biti lijepa i sretna. Ali, naravno, ne biste trebali zaboraviti na svoje zdravlje..

Ponavljajte si svaki dan - LIJEPA SAM! Mnogo savjeta o tome kako postati lijepa pronaći ćete u ovom članku. Slijedite vezu i transformirajte se još više, jer to zaslužujete!