Kako raste novorođena kosa na glavi?

Pribor

Kosa novorođenčadi na glavi je tanka i nježna, na dodir podsjeća na paperje. Boja i struktura šipki mijenjaju se s godinama. U budućnosti postaju jači. Gotovo sva djeca rađaju se s "frizurom". Količina kose i boje ovisi o nasljednom čimbeniku. Kad počnu mijenjati izgled, to ukazuje na promjenu hormonalne razine..

Djevojka crvene kose

Što određuje količinu dlake u novorođenčeta

Kosa novorođenčeta počinje se mijenjati gotovo odmah nakon rođenja. Dnevno ispadne oko 50 šipki. Na njihovom se mjestu brzo pojavljuju nove dlake. Bebina glava neprestano trlja stražnji dio glave o površinu krevetića, pa se na tom području formira povučena linija kose. Kad beba počne sjediti, tamo rastu nove dlačice. Lukovice (tzv. Donji krajevi dlačica) tvore novi postupak nakon što palice ispadnu.

Ako je djetetova ćelavost zabrinuta, trebali biste posjetiti liječnika. Znanost histologije odredit će zdravlje kose. Količina dlake u novorođenčeta ovisi o genetici roditelja. To je nasljedni čimbenik koji nastaje u vrijeme začeća..

Važno! Nemoguće je utjecati na boju i strukturu dječje kose..

Kakva je kosa novorođenčeta

Bebe se rađaju s malim dlačicama na glavi. Može biti lagana, vrlo rijetka, kovrčava, ponekad, naprotiv, crna, duga i gusta. Zapravo, prve dlake ne igraju nikakvu ulogu za buduću frizuru..

Štapovi i lukovice nastaju u maternici, u 2-3 mjeseca života potpuno se mijenjaju. Stoga mrvice u budućnosti mogu imati drugačiju boju kose. Takve promjene povezane su s količinom melanina i hormonskom pozadinom djeteta..

Prema popularnim vjerovanjima, vjeruje se da je nemoguće rezati dijete mlađe od godinu dana - to će loše utjecati na pamćenje djeteta. Zapravo to možete učiniti. Stoga će mnogi roditelji naučiti kako pravilno brijati glavu svoje bebe..

Kako pomoći dječjoj kosi da raste

Kako pravilno obrijati glavu novorođenčeta? Ovo je težak postupak za dijete - može pogrešno razumjeti namjere roditelja i biti vrlo hirovito. Sve do godine dana, nema smisla šišati bebu. Trajna boja i struktura kose formiraju se tek za 5 godina.

Vjeruje se da brijanje pomaže u jačanju lukovica i korijena. Mnoge bake govore o dobrim rezultatima nakon što održe ovaj postupak s bebom. Ne brinite zbog djetetove frizure. U budućnosti će dlačice možda posvijetliti, a zatim ponovno potamniti, to je normalno.

Kako brzo raste kosa kod beba

Rast kose u novorođenog dječaka ili djevojčice ovisi o genima roditelja. U prvoj godini života štapići ne rastu tako aktivno u dojenčadi. Kruna djetetove glave može biti ćelava, u budućnosti će prerasti. Bliže do dvije godine dijete otvara većinu lukovica, ćelave točke prerastu.

Straga dlake više ispadaju, jer je dijete stalno u vodoravnom položaju. Kad počne sjediti i šetati, stvorit će se nova frizura. Posebno su zabrinute majke djevojčica kojima se rast kose usporava. Ne brinite zbog toga. U neke se djece folikuli otvaraju kasnije..

Važno! Nema znanstvenih dokaza da brijanje pomaže potaknuti rast kose.

Prvi problemi s kosom

Neke se bebe susreću s problemima vlasišta i kose koji se lako liječe. Najčešće zabilježeno:

 1. Mliječne kore. Ovo je zbirka ljuskica kože koje se lijepe na njezinu površinu. Potpuno prolaze kroz godinu. Kako bi ubrzali postupak, podmazuju se dječjim uljem..
 2. Ćelavost. Dijete kapne 50 dlaka dnevno. Na njihovom mjestu brzo rastu nove šipke. Dogodi se da se na glavi pojave ćelave mrlje. Ako ne počnu zarastati, trebate posjetiti liječnika.
 3. Ispucali vrhovi. Vrhovi šipki oštećeni su čimbenicima okoliša. U rijetkim slučajevima to ukazuje na disbiozu kože..

Svi problemi koje imaju bebe mogu se riješiti. Ako uzrokuju povećanu zabrinutost, vrijedi posjetiti liječnika..

Treba li se novorođenče brijati

Kada obrijati glavu novorođenčeta i zašto je to tako važno? Postoji praznovjerje da zajedno s prvom dlakom kod bebe nestanu i loše uspomene na bolove u kolikama i dječje bolesti. Tako se podiže na novu razinu života. Da li je to potrebno, samo roditelji odlučuju. U svakom slučaju, nova će kosa narasti za 2-3 mjeseca, nakon čega će biti na istoj razini.

Kako se pravilno brijati

Da biste obrijali kosu novorođenčeta, morate unaprijed pripremiti sve alate. Postupak je najbolje obaviti tijekom kupanja. Trebat će vam:

 • britva;
 • dječji šampon;
 • igračke.

Vrijedi prenijeti brijanje na drugi dan ako je beba loše volje. Roditelji bi trebali biti sigurni da mu postupak neće naštetiti. Kako obrijati bebinu glavu, korak po korak algoritam:

 1. Skupite kupku vode za mrvice.
 2. Dajte mu vremena da se smiri i zanosi igračkama.
 3. Odrežite duge niti suhim škarama, ako ih ima.
 4. Operite glavu dječjim šamponom.
 5. Brijač uklanja kosu s glave.

Tijekom postupka obavezno slijedite neke savjete:

 1. Brijanje započinje s leđa odozdo, ako dijete počne biti hirovito, obrijano područje neće biti vidljivo.
 2. Koristite samo dječje šampone kako ne bi isušili vlasište.
 3. Ne morate brijati bebu ako nisu otpale sve mliječne kore - možete oštetiti kožu.
 4. Brijače odaberite mekanim valjkom kako ne biste ogrebali glavu mrvica.
 5. Oštrice žileta usmjerene su protiv rasta šipki.
 6. Postupak se zaustavlja ako je dijete uplašeno i jako zločesto.
 7. Ako imate mašinu za kosu, bolje ju je koristiti na najmanjoj glavi.

Doktor Komarovski savjetuje da se jednogodišnje dijete jednom obrije, kako bi se stvorio ravnomjeran rast svih štapića. Međutim, poziva da se ne zanose postupkom. Ovo neće učiniti vašu kosu gušćom i gušćom. Boja i struktura linije kose nasljeđuju se, na nju je nemoguće utjecati vanjskim čimbenicima.

Važno! Suh zrak u zatvorenom oštećuje strukturu kose.

Beba u maminom naručju

Njega kose

Dječja kosa je tanka i lomljiva i zahtijeva odgovarajuću njegu. U redu je ako ispadnu. Tek do 5. godine života formira se trajna linija kose. Potrebna njega:

 1. Šamponi i ostali šamponi biraju se u neutralnom kiselom okruženju. Zabranjeno je koristiti šampone i sapune za odrasle - oni negativno utječu na kožu, isušuju je, neke dlake mogu ispasti.
 2. Trude se što češće oprati djetetovu glavu običnom vodom. Šamponi se smiju koristiti najviše jednom tjedno..
 3. Dopušteno je koristiti biljne dekocije za ispiranje. Revitaliziraju vlasište i dodaju sjaj, posebno plavoj kosi. Pre-test na biljnu alergiju.
 4. Mokra kosa se nakon kupanja nježno briše ručnikom.
 5. Češljajte glavu nakon što se potpuno osuši kako ne biste oštetili pramenove kose.
 6. Kupanje se provodi 1-1,5 sata prije spavanja, tako da kosa ima vremena da se potpuno osuši.
 7. Koriste posebne dječje češljeve s mekanim zubima kako ne bi ogrebali mrvicu. Nakon svakog četkanja operu se vodom i sapunom..
 8. Zabranjeno je koristiti sušila za kosu - oni ozbiljno oštećuju niti kose i kožu. Dječja se kosa brzo suši, nema potrebe da ih koristite.
 9. Ako su djetetove dlake zamršene u čvor, mora se pažljivo podrezati škarama..
 10. U 3 mjeseca trebate se brijati najviše 1 puta.

Svaki roditelj želi da njegovo dijete ima lijepu i snažnu kosu, posebno za majke djevojčica. Ne brinite ako je vaše dijete rođeno ćelavo ili s finom kosom. Do 2-3 mjeseca u potpunosti će se promijeniti u nove. Do 5. godine nastat će trajna kosa.

Brijanje dječje glave

Postoji drevna tradicija - brijati glavu djetetu koje je navršilo godinu dana. U mnogim se obiteljima oko ovog pitanja rasplamsavaju prave polemike. Starija generacija je praznovjernija pa glasaju "za", ali mladi roditelji sumnjaju je li taj postupak zaista potreban.

Prema starim vjerovanjima vjeruje se da će kosa koja raste umjesto da se šiša biti jača i gušća. Međutim, ovo je samo teorija, koja nije potkrijepljena stvarnim činjenicama. Ako se ipak odlučite obrijati kosu djetetu koje je navršilo godinu dana ili novorođenčetu - u članku ćemo vam reći kako to učiniti.

Da biste ublažili strah i malo se pripremili, na internetu prvo možete gledati kako brijati glavu novorođenčeta. Prije nego što obavite frizuru, trebali biste se smiriti, vaše uzbuđenje i drhtanje ruke mogu samo naštetiti.

Krenimo na proces

Naravno, najvažnije je pitanje kako novorođenčetu brijati glavu britvom i ne oštetiti mu nježnu kožu..

Dakle, donesena je odluka da se beba ošiša ćelavo. Pravilno se pripremite za postupak, pripremite sve što će vam u procesu trebati: mašinu za rezanje ili sigurnosni brijač sa zaštitnom mrežom, gel posebno dizajniran u tu svrhu, koji će olakšati klizanje po tjemenu, hidratantnu kremu nakon brijanja, a još bolje - čičkovo ulje ili antiseptik.

Da biste izbjegli neugodne posljedice, poput iritacije kože ili čak dermatitisa, morate postupati krajnje oprezno. Dok režete svoje dijete, ono bi trebalo biti u najpoznatijem i najudobnijem okruženju. Nežno razgovarajte s njim, trebate da čuje vaš glas.

Uputa korak po korak

Postavite dijete u najudobniji položaj. Možete uključiti svoju omiljenu glazbu ili bajku kako se ne biste usredotočili na sam postupak. U tu je svrhu najbolje koristiti mašinu za rezanje jer kod rada s britvom postoji opasnost od rezanja glave. Ali ako ćete i dalje koristiti stroj, ove se upute mogu primijeniti na one koji ne znaju kako brijati glavu novorođenčeta britvom. Tehnologija brijanja potpuno je ista:

 • Prvo šišite kosu što je moguće kraće škarama i češljem.
 • Šišanje treba započeti od čela i tjemena, a zatim se glatkim pokretima pomaknite u smjeru kazaljke na satu do sljepoočnica i potiljnog područja.
 • Aparat za brijanje vozite polako, izbjegavajući jak pritisak, kako biste izbjegli bolne ili neugodne osjećaje za svoju bebu. Obrijajte kosu u smjeru rasta.
 • Prije završetka šišanja trebali biste obratiti pažnju na područje tijela iza ušiju i na području vrata te se riješiti preostale dlake.

Osoba koja će ošišati bebu mora imati iskustva u ovom pitanju. Ako vam je ovo prva frizura u životu, onda je bolje ovaj posao povjeriti drugoj osobi ili se obratiti frizeru.

Njega dječje glave nakon ćelavog brijanja

Naravno, mnoge roditelje zanima ne samo kako brijati glavu novorođenčeta britvom, već i kako se brinuti za njegovu kožu nakon zahvata. Čak je i koža odrasle osobe nakon brijanja pod stresom, a kamoli nježna dječja koža. Ovdje je potrebna posebna briga.

Svakako se pobrinite da on uvijek nosi kapu nakon što mu obrijete glavu. Izloženost izravnoj sunčevoj svjetlosti na djetetovoj nezaštićenoj glavi izuzetno je negativna. Koristite kapu, panamski šešir ili poseban zaštitni gel kako biste zaštitili bebu.

Znajte da dok djetetu ne izraste nova kosa na glavi, često bi se trebao kupati i ispirati vlasište, jer ovaj dio tijela sadrži velik broj lojnih žlijezda..

Zašto brijati glavu novorođenčeta? Kada i kako?

Nakon pojave tako dugo očekivane bebe u obitelji, većina roditelja često ne zna kada treba obrijati kosu novorođenčadi i isplati li se to uopće učiniti? Na prvi pogled činilo bi se da to pitanje nije prilično ozbiljan problem, ali to je samo do trenutka kada se s njim suoči svaki od mladih roditelja. U pravilu je starija generacija za šišanje, a moderna mladež brani mišljenje da šišanje može naštetiti mladoj i krhkoj dječjoj koži. Dakle, postoji li zlatna sredina i tko je u pravu?

10. listopada 2016

Zašto brijati glavu za novorođenče

Postoji prilično drevna tradicija, koja propisuje da se dijete prvo ošiša nakon što napuni godinu dana. Ako joj vjerujete, tada će na taj način kosa, koja će rasti umjesto ošišana, postati ne samo puno jača, već i gušća. No, nažalost, nema potvrđenih činjenica ove teorije..

Znanstveno je dokazano da kosa uvelike ovisi o genetici roditelja i nijedna vrsta šišanja na to ne može utjecati. I većina riječi da je nakon prvog šišanja dječja kosa promijenila boju povezana je s prirodnom promjenom djetetove linije kose, to se događa upravo tijekom navedenog razdoblja. Da biste ovu teoriju testirali u praksi, samo trebate pričekati nekoliko mjeseci i uvjeriti se sami..

Kako pravilno obrijati glavu novorođenčeta

Ako se, ipak, odluči da je potrebno obrijati glavu u prvoj godini, tada ovaj postupak treba izvoditi što je moguće pažljivije. Često, zbog činjenice da roditelji ne znaju obrijati kosu novorođenčeta, beba može razviti ne samo iritaciju, već i dermatitis. Da bi se izbjegle takve neugodne situacije, preporučuje se kupnja posebne britvice i posebnog gela koji se moraju nanijeti na djetetovu glavu. Posebno je važno ne uplašiti bebu. Stoga, tijekom šišanja, mora neprestano čuti nježne majčine riječi, što će mu omogućiti da potpuno mirno odgovori na izvedene manipulacije..

Uz to, ne smijemo zaboraviti na posebne zaštitne mjere nakon postupka brijanja. Prije svega, treba voditi računa o zaštiti vlasišta od izravne sunčeve svjetlosti, za koju se preporučuje korištenje:

- poseban zaštitni gel;

I ne zaboravite da dok se kosa ne pojavi na djetetovoj glavi, potrebno ju je često kupati i ispirati. To je zbog prisutnosti velikog broja znojnih žlijezda na glavi. Bolje je češljati se češljem s mekanim zubima..

Liječnik Komarovsky o dječjoj kosi i je li potrebno ošišati dijete u godinu dana ćelav

 • O dječjoj kosi
 • Mitovi i istina
 • Hoće li smanjiti ćelavu godinu?
 • Zašto potiljak oćelavi?
 • Trebam li nositi kape i kape?
 • Mogući problemi
 • Savjet liječnika Komarovskog

Dječja kosa obavijena je tajanstvenim mitovima, glasinama i predrasudama više od ostalih dijelova tijela. Primjerice, većina majki vjeruje da šišanje za dijete mlađe od godinu dana može dovesti do narušavanja nevidljive veze između majke i djeteta, dok druge čak vjeruju da će beba, zajedno s dječjom kosom, u budućnosti izgubiti sreću, zdravlje i dobrobit. Ali bakin savjet svakako ošišajte dijete u godinu dana ćelavo obećavajući djetetu u budućnosti gustu i lijepu kosu od vrbe.

Što je istina, a što nije, zasigurno zna poznati dječji liječnik Jevgenij Komarovski.

O dječjoj kosi

Neke su bebe rođene s impresivnom kosom, dok su druge gotovo ćelave. Ovisi o prirođenim značajkama, kao i o brzini rasta dlake tijekom intrauterinog razvoja. Međutim, u prvim mjesecima života djelomični gubitak kose smatra se normom, jer se dječja kosa novorođenčeta postupno mijenja u strukturiraniju kosu..

Kosa dojenčeta ne izgleda poput odrasle osobe, jer nema medulu, malu mikroskopsku osovinu koja je odgovorna za glavnu funkciju linije kose - čuvanje topline. Dječja kosa, dakle, uopće ne grije glavu. Međutim, prema Evgeniju Komarovskom to nije razlog da joj se stavi nekoliko šešira i kapa. Dijete se neće smrznuti, jer ima aktivniju cirkulaciju krvi. Mozak je taj koji hrani četvrtinu volumena krvi, a budući da je taj proces intenzivan, glava se prije svega znoji kod mališana..

Mitovi i istina

 • "Kosa se ne može ošišati do godinu dana" mit je. Ako dijete ima gustu kosu, a srpanjska vrućina je na ulici i glava se znoji, tada je higijenski i zdravije ošišati bebu. Povezanost sreće u budućnosti i prvih dječjih uvojaka nitko nije dokazao, kao ni činjenicu da se upravo kroz kosu provodi emocionalna povezanost bebe s majkom.
 • "Dječju glavu treba češće prati dječjim sapunom" - mit i prilično opasan, upozorava Jevgenij Komarovski. Svakodnevno pranje glave sapunom, čak i ako je hipoalergično, za djecu može dovesti do gubitka kose, a ne do njihovog aktivnog rasta. Liječnik preporučuje pranje kose deterdžentima ne više od jednom tjedno.
 • "Trebate češće četkati bebu", mit je. Često četkanje, iako nekima od djece može biti zabavno, ozlijeđuje kosu.
 • "Trebate ojačati kosu dekocijama bilja" - mit. Komarovsky to naziva komercijalno profitabilnom glasinom. To je korisno za proizvođače i prodavače raznih proizvoda na bazi ljekovitog bilja i naknada. Slabu kosu nije moguće ojačati. Ne morate ih pokvariti.

Hoće li smanjiti ćelavu godinu?

Ovo se pitanje najčešće postavlja Evgeniju Komarovskom. U obiteljima se prave bitke na ovu temu, budući da tate, manje podložni podvalama, problemu ne pridaju odgovarajuću važnost, a majke su zbog toga još više zabrinute. Roditelje zanima ne samo treba li djetetu ošišati kosu za godinu dana, već i to gdje i kako pravilno zbrinuti bebinu kosu kako ne bi bila zbunjena, ne „krade vitalnost“ i ne vrijeđa.

Samo po sebi, šišanje jednogodišnjeg mališana nikako neće naštetiti, kaže Evgeny Komarovsky. Ali ne vrijedi se oslanjati na činjenicu da će kosa početi rasti gusta i kovrčava, ako su do godine dana bile tanke i ravne. Gustoća i debljina kose, njihov rast, tekstura i boja - svi su ti podaci ugrađeni na genetsku razinu mnogo prije rođenja djeteta.

Čim je došlo do oplodnje jajne stanice, skup gena je strogo definiran, a to znači sve - hoće li beba biti smeđe kose ili plave boje i hoće li mu kosa biti gusta.

Sukladno tome, rezanje ili brijanje ćelave ne može promijeniti ništa u genetskom kodu, pa stoga ove manipulacije ne utječu na kvalitetu kose. Rođaci mogu imati iluziju da je kosa postala jača i gušća, jer, prema Evgeniju Komarovskom, dlake koje nakon šišanja izrastu izgledaju voluminoznije i na dodir se osjećaju tvrđe. Ali ovo nije ništa drugo nego iluzija. Stoga, hoće li odrezati godinu dana ili ne, ovisi o roditeljima. Ako se beba ne ošiša, neće se dogoditi ništa strašno, kao što se neće dogoditi ni čudo ako je obrijano.

Što se tiče mjesta gdje treba staviti kosanu kosu, Komarovsky savjetuje da koristite maksimalnu maštu. Ako ih želite pokopati ispod kruške u vrtu na punom mjesecu, molim vas. Ako želite izgorjeti, a pepeo rasuti po rijeci - također nema problema. Budući da medicina nije dokazala da postoji barem neka veza između ošišane kose i sudbine djeteta. Ako stvarno želite pronaći takvu vezu, bolje je ovo pitanje riješiti iscjeliteljima, mađioničarima ili šamanima.

Zašto potiljak oćelavi?

Ovo je drugo najpopularnije pitanje na koje dr. Komarovsky mora odgovoriti. Mnogi roditelji, pa čak i pedijatri, tvrde da je povlačenje kose na zatiljku prije navršene prve godine života znak rahitisa. Jevgenij Komarovskaja tvrdi da ćelavost okcipitalnog dijela glave nema nikakve veze s rahitisom. Samo beba do 6 mjeseci provodi veći dio svog života u ležećem položaju. Kad nauči okretati glavu, počinje aktivno koristiti ovu novu vještinu. Kosa se trlja o krevet i samo briše.

Trebam li nositi kape i kape?

Ako vam kosa opada po cijeloj glavi, razlog tome može biti nedostatak vitamina, neprimjerena prehrana, kao i kronično pregrijavanje vlasišta, što prijeti svim bebama čiji su roditelji i bake navikli nositi šešire. Kapice treba ukloniti tako da vlasište počne "disati", tada, s velikim stupnjem vjerojatnosti, neće biti potrebno ništa drugo, jer će se kvaliteta kose uskoro znatno poboljšati, a gubitak će prestati.

Šešire treba izbjegavati čak i kada je dijete bolesno. Kapa na visokoj temperaturi može postati vrlo opasna, jer dijete, prema Komarovskom, jednostavno nema gdje "odbaciti" višak topline.

Mogući problemi

Popis patoloških poremećaja u rastu kose prilično je velik, ali, prema Evgeniju Komarovskom, svaka bi ga majka trebala znati:

 • lišaj (kosa jako opada, mjestimice ćelave mrlje izgledaju kao podšišane). Dječji specijalist za zarazne bolesti trebao bi liječiti ovu gljivičnu bolest;
 • alopecija (kosa opada zbog ozbiljnih imunoalergijskih patologija). Ovom ćelavošću oštećuju se korijeni kose. Pedijatar i alergolog liječit će bolest;
 • sindrom opsesivnih pokreta i stanja (dijete oštećuje kosu mehanički - navijajući je na prst, izvlačeći je, čupajući). Rijetko treba liječenje, često neuroza prolazi sama od sebe, ali savjetovanje dječjeg neurologa, psihologa i psihijatra neće naštetiti;
 • stres, strahovi, emocionalne traume (rast kose poremećen je na biokemijskoj razini, kao i kao rezultat vazospazma vlasišta). Ako imate problem, morate kontaktirati pedijatra i dječjeg neurologa;
 • nedostatak vitamina (nedostatak vitamina B i cinka uvelike utječe na gubitak kose). Problem treba uputiti pedijatru;
 • hipervitaminoza (gubitak kose i lomljivost kao posljedica predoziranja vitaminima, posebno prekomjernog unosa vitamina A). Razgovarali s pedijatrom;
 • ljekovite "nuspojave" (neki lijekovi uzrokuju probleme sa stanjem kose). Pojava je privremena, zapravo ne treba liječenje, ali o tome možete razgovarati sa svojim pedijatrom;
 • hipotireoza (vlasište pati od problema sa štitnjačom). Endokrinolog liječi.

Savjet liječnika Komarovskog

Liječnik savjetuje da ne pretjerujete s problemima povezanim s dječjom kosom. Po prvi puta vrijedi ošišati dijete kad rastuća kosa počne stvarati neugodnosti njemu ili njegovoj rodbini. Ako sumnjate na bolest, odmah se obratite liječniku koji zna zašto, kako i zašto.

Doktor Komarovsky govorit će o problemima koje djeca mogu imati s kosom, kao i o uobičajenim predrasudama povezanim s linijom kose:

 • Prvo šišanje
 • Komarovsky o šišanju godišnje
 • Razvoj za 1 godinu

medicinska recenzentica, specijalistica psihosomatike, majka četvero djece

Obredi rođenja: Brijanje dječje glave (7. dio)

Sedmog dana nakon rođenja djeteta, trebali biste mu također obrijati glavu u skladu s hadisom. Prema Hasanu ibn Samuri, radijallahu anhu, izvještava se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Svako novorođenče je talac svog 'akka, koji treba obaviti sedmi dan po rođenju, dajte mu ime na današnji dan i obrije mu glavu ". Ebu Davud 2838, at-Tirmizi 1522, Ibn Madže 3165. Pouzdanost hadisa potvrdili su imami Ahmad, at-Tirmidhi, Ibn Qudama, Ibn 'Abdul-Barr' Abdul-Haqq al-Ishbili, Ibn al-Mulyakkin i al-Zahabi Albani.

Salman ibn ‘Amir ad-Dabbi (radijallahu anhu) rekao je:„ Čuo sam da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Treba se žrtvovati za novorođenog dječaka (‘ aqqa). Pustite krv iz životinje i uklonite ono što trpi (bebu) ””. al-Buhari 5472.

Kad su al-Hasana al-Basrija pitali: "Što znače riječi:" eliminirati ono što uzrokuje patnju "?", Odgovorio je: "Obrijati mu glavu". Vidjeti “Tuhfatul-maudud” 143.

Preporučljivo je početi brijati djetetovu glavu s desne strane, odlazeći na lijevu. 'Aiša (radijallahu anhu) je rekla: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, volio je davati prednost desnoj strani kada se obuvao, češljao ili kupao i u svemu što je radio." al-Buhari 168, Muslim 268.

A neprihvatljivo je obrijati dio glave, a ostaviti drugi, budući da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, to zabranio. Ibn ‘Omer (radijallahu anhu) rekao je:„ Jednom kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio dječaka, dio kose na glavi mu je obrijan, a neki su otišli. Zabranio im je to i rekao: "Ili potpuno obrijte kosu ili je uopće ne dirajte." Ahmad 2/88, Abu Dawood 4195. Pouzdanost hadisa potvrdili su imam el-Nevevi i šejh al-Albani. Vidi “Rijad al-Salihin” 1647, “al-Silsilya sahiha” 1123.

Nažalost, mnogim današnjim muslimanima ovaj sunnet nedostaje i ne obraćaju dužnu pažnju na ovaj važan obred, ne brijući glavu svoje djece sedmi dan, jer se boje da ih ne povrijede. Ali da je opasno, onda to ne bi činili naš poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, njegovi drugovi i njihovi pravedni sljedbenici! Štoviše, u naše vrijeme postoje sve vrste sigurnosnih brijača. A ako djetetov otac ne može obrijati glavu, može nazvati nekoga tko ima iskustva u tome, tko to može učiniti za njega. Napokon, stvar je upravo u uklanjanju ove dlake, a ne u tome tko će je točno ukloniti. Šejh Ibn '' Utajmin rekao je: „Neophodno je da onaj ko brije glavu djeteta bude vješt u tome, jer je glava djeteta nježna. Možda će, ako dođe neiskusna osoba i počne brijati bebinu glavu, ozlijediti je. Stoga povedi nekoga tko u tome ima iskustva i tko se brižno brije. " Vidi “Sharkh Bulug al-maram” 5/289.

Ako netko i dalje sedmi dan nije uklonio kosu s djetetove glave, onda bi to ipak trebao učiniti, bez obzira na to koliko vremena prolazi. Imam Muhammad al-Shirbini rekao je: „A ko nije učinio sa kosom ono što je spomenuto (obrijati mu glavu sedmi dan), to bi i dalje trebao učiniti. Kao što je rekao az-Zarkashi, kosu morate obrijati, čak i nakon punoljetnosti, jer ovo je kosa koja je ostala od rođenja. " Vidi “Mughni al-mukhtaj” 4/395.

Kada je najbolje obrijati glavu novorođenčeta, prije ili poslije žrtve?

Ibn Jurejj je rekao: "Glavu djeteta treba obrijati nakon kurbana." ‘Abdu-r-Razzak u„ al-Musannafu “4/333.

Qatada je također vjerovao da se brijanje glave vrši nakon Žrtve..

Imam al-Baghaoui je također rekao: "Preporučljivo je podnijeti žrtvu prije nego što obrijete glavu.".

A isto mišljenje odabrao je imam al-Nauawi u al-Majmoo-u. Pogledajte “Sharh Sunan an-Nasai” 32/370.

No, 'Ata je smatrao da treba početi brijati glavu prije nego što se žrtvuje. Vidi "al-Istizkar" 5/550.

A šejh 'Abdul-Muhsin al-' 'Abbad rekao je da ovo pitanje nije načelno pitanje u nizu, ali većina imama je ipak vjerovala da je brijanje glave novorođenčeta bolje nakon žrtve.

Trebaju li djevojčice brijati glave novorođenčadi??

Znanstvenici se nisu složili oko ovog pitanja. Neki su učenjaci vjerovali da djevojke s tim nemaju nikakve veze, oslanjajući se na općenite tekstove sunneta, koji zabranjuju ženama da briju glavu. A među onima koji su odabrali ovo mišljenje bio je šejh Ibn 'Usaymin, koji je rekao: "Što se tiče novorođene djevojčice, ona joj ne brije glavu." Vidjeti “Fetava Ibn‘ Usaymin ”25/215.

Međutim, mišljenje znanstvenika, koji su to smatrali poželjnim i za dječake i za djevojčice, uvjerljivije je. Drugo, ukor brijanja glave odnosi se na odrasle djevojčice, a ne na novorođenčad. I drugo, u jednom od hadisa se kaže: "Svako novorođenče je talac svog 'akyka, koji treba obaviti sedmi dan nakon rođenja, daj mu taj dan ime i obrijaj mu glavu." Abu Davud 2838, at-Tirmidhi 1522, Ibn Madže 3165. Pouzdanost hadisa potvrdili su imami Ahmad, at-Tirmidhi, Ibn Qudama, Ibn 'Abdul-Barr' Abdul-Haqq al-Ishbili, Ibn al-Mulyakkin i al-Zahabi Albani.

Ovaj hadis ne precizira spol djeteta, već govori o novorođenčetu, koje može biti ili dječak ili djevojčica. Imam Khatib al-Sharbini rekao je: „Sunnet je na sedmi rođendan djeteta da potpuno obrije glavu, a bolje je to učiniti nakon izvođenja‘ akyka. I nema razlike u brijanju glave između dječaka i djevojčice, unatoč činjenici da su neki brijanje djevojčice smatrali nepoželjnim. " Vidi "Mughni al-mukhtaj" 4/295.

Šejh 'Ali ibn Adam al-Asyubi rekao je: "Imam al-Mawardi rekao je da je nepoželjno brijati djevojčici glavu, ali ovo mišljenje je slabo, suprotno uopštenim tekstovima:" Svako novorođenče je talac svog' aqqq-a, koji bi trebao biti izveden sedmog dana nakon rođenja, dajte mu taj dan ime i obrijte mu glavu. " Ovaj hadis je uopćen i odnosi se na svako novorođeno dijete, bilo da je to dječak ili djevojčica. " Pogledajte “Sharh Sunan an-Nasai” 32/370.

O dobročinstvu (sadaka) za težinu obrijane kose novorođenčeta

'Ali ibn Ebi Talib (radijallahu anhu) rekao je: "Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učinio' aqqu za al-Hasana, rekao je: 'O Fatyma, obrij mu glavu i daj sadaku jednak težini njegove kose ". A ona ih je izvagala i njihova težina je odgovarala dinaru ili pola dinara. " at-Tirmizi 1519, al-Hakim 4/234.

Među učenjacima postoji neslaganje u vezi s istinitošću ovog hadisa. Imam al-Hakim je povodom ovog hadisa rekao: "Njegov je isnad vjerodostojan." Hafiz al-Zahabi, koji je provjeravao tačnost al-Hakimove zbirke hadisa "al-Mustadrak", šutio je na ovu ocjenu hadisa.

Imam at-Tirmizi rekao je: „Hadis je dobar, ali rijedak. Njegov isnad je prekinut jer prenosilac Ebu Džafera ibn 'Alije ibn al-Husejna nije našao' Alija.

Šejh el-Mubarakfuri je u vezi s njegovim riječima rekao: "Možete pitati:" Kako at-Tirmizi ovaj hadis naziva dobrim, uprkos činjenici da i sam kaže da mu je isnad prekinut? " Na ovo ću reći: "Vjerovatno je hadis nazvao dobrim zbog drugih verzija ovog hadisa." Vidjeti “Tuhfatul-ahuazi” 5/113.

Zaista se sa sličnim značenjem prenosi još jedan hadis od Ebu Rafija, radijallahu anhu, koji je rekao: „Kada je Fatyma, radijallahu anha, rodila el-Hasana, rekla je:„ Da li da počinim 'akyku? " Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Ne, međutim, obrijte mu glavu i podijelite potrebnima sadaku jednaku težini njegove kose." A Fatyma je rekla: "Kad se al-Husayn rodio, i ja sam to učinila." Ahmad 6/390, at-Tabarani 2/121.

Isnad ovog hadisa je kontinuiran, međutim, sadrži odašiljač po imenu Sharik al-Qada, koji je imao slabo pamćenje. Ali ista verzija hadisa prenosi se i sa drugim isnadom koji jača ovaj hadis, a koji vodi imama Ahmada u el-Musnedu (6/392).

Dakle, ovi se hadisi međusobno pojačavaju jer je njihova slabost minorna. Iz tog razloga su Hafiz al-Haysami i Sheikh al-Albani ovaj hadis nazvali dobrim, a Ibn Hadžer al-Haytami autentičnim. Takođe, isnad ovog hadisa nazvan je dobrim Šuajb el-Arnautom i istraživačem zbirke hadisa "al-Musnad" imama Ahmada - Hamza Ahmad Zayn. Vidjeti “Majma'u-zzauaid” 4/57, “Tuhfatul-mukhtaj bi shahr al-Minhaj” 4/267, “Iruaul-galil” 1175.. “Tahrij Sharh al-Sunna” 11/270, “Tahrij al- Musnad ”br. 27061.

Na osnovu gore navedenog, slijedi da se treba oslanjati na hadis o raspodjeli sadakje na težini kose novorođenčeta. Šejh ‘Ali ibn Adam al-Asyubi rekao je:„ Rezultat je da se čovjek treba oslanjati na takav hadis u pogledu takvog dostojanstva, stoga je potrebno obrijati djetetovu glavu i rasporediti sadaku po težini kose. “ Pogledajte “Sharh Sunan an-Nasai” 32/370.

Šeik ‘Abdul-Muhsin al-‘ Abbad je također rekao da je podjela sadakje u srebru za težinu kose pravni akt. Sl. "Sharh Sunan Abi Daud" 334.

Međutim, neko bi mogao pomisliti da je verzija spomenutog hadisa, koja kaže da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije dozvolio obavljanje Fatimine akkve, u suprotnosti s onim hadisima koji navode da je sam Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vršio 'akyku za moje unuke. Inače, neki hanefijski imami su se oslanjali na ovaj hadis, koji su vjerovali da se ‘akyk ne smije činiti.

Odgovor je vrlo jednostavan, to je jedna od dvije stvari. Prvo, kao što je rekao Hafiz al-‘Iraqi u Sharh Sunan at-Tirmidhi:

„Vjerovatno je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u to vrijeme već učinio‘ akyku, ali Fatyma će, ne znajući za to, to ponoviti ’. Vidi “Fathul Bari” 9/515.

Drugo, kao što je imam al-Bayhakyi rekao o ovome, a ovo mišljenje je bolje: „Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, želio je učiniti 'aqqa-u za svog unuka, zbog toga im je zabranio da to čine, a umjesto toga naredio je da podijele sadaku za težinu kose ". Vidjeti “al-Sunan al-kubra” 9/304.

Ukratko, ako postoji takva prilika, bolje je platiti milostinju u srebru, koja u gramima odgovara težini obrijane djetetove kose, a imami svih mezheba govorili su o poželjnosti ovoga. Vidi al-Mughni 9/461, al-Majmoo 8/432.

Također treba napomenuti da su neki imami govorili o poželjnosti procjene težine kose u smislu zlata, a ako to nije moguće, onda i srebra. Međutim, ovo je greška, budući da se u svim verzijama hadisa na ovu temu spominje srebro, a o zlatu se ništa ne govori. A hadis od Ibn ‘Abbasa, koji spominje zlato, je slab. Hafiz Ibn Hadžer je napisao: „U svim verzijama hadisa, u kojima se spominje milostinja za težinu kose, oni govore o srebru, a niko od njih ne govori o zlatu, i na to je išao u suprotnosti s ar-Rafi'ijem, koji je rekao: da je poželjno sadaku podijeliti u zlatu, a ako nema mogućnosti, onda u srebru ”. Pogledajte “at-Talkhys” 4/148.

Isto je napisao imam al-Nawawi u al-Medžmu, misleći na imama al-Bayhakyija, koji je rekao da u svim hadisima govore o srebru, a ne zlatu.

Pa čak i ako osoba ne obrije kosu novorođenčeta, još uvijek može podijeliti sadaku za procijenjenu težinu djetetove kose. Šejh Ibn ‘Uzaimin je rekao:„ Ako ne nađete nekoga tko može obrijati glavu novorođenčeta i želi dati srebro u dobrotvorne svrhe, čija je težina jednaka težini kose novorođenčeta, je li dovoljno dati sadaku, procjenjujući približnu težinu kose? Da, dovoljno je, kao što je Allah rekao: "Bojte se Allaha najbolje što možete" (at-Tag'abun 64: 16). Sve dok ne nađete nekoga tko bi mu obrijao glavu, a osim toga ne znate kako se dobro obrijati, tada vam ne predstavlja problem utvrditi težinu njegove kose i rasporediti sadaku ”. Vidi “Sharkh Bulug al-maram” 5/289.
Također je dopušteno plaćati sadakju umjesto srebra u novčanom iznosu za njezinu težinu. Vidi “Ahkam al-‘akyqa” 173.

Mudrost brijanja kose s glave kod novorođene bebe u islamu

Bismillahi Rahmani Rahim!

Prema sunnetu, vjeruje se da je brijanje kose na glavi novorođenog muškog djeteta neophodno sedmog dana nakon njegovog rođenja. Nakon što je obitelj obrijala djetetovu glavu, što odgovara težini obrijane kose, zlata i srebra, trebali bi dijeliti siromašnima kao milostinju. Mnogi se muslimani ne slažu oko toga odnosi li se sunnet na žensku novorođenu bebu ili ne. Ovo ćemo pitanje pojasniti u nastavku, uz to ćemo saznati je li ova ceremonija korisna za djetetovo zdravlje ili ne..

Prilikom brijanja kose novorođenčeta

Iz Samre bin Jundub (radiallahu alejhi) prenosi se da je Allahov Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) rekao: „Svako novorođenče je talac svog 'akikija', koji treba obaviti sedmi dan po rođenju, dajte mu ime na ovaj dan i obrijte mu glavu ". Prema ovom hadisu, roditelji djetetu moraju obrijati kosu na glavi nakon rođenja, ali mnogi kažu da je ovaj hadis povezan samo s muškom novorođenčadi i da ne govori o ženama. Drugi kažu da se ovaj hadis ne tiče samo dječaka, već i djevojčica. Poznavatelji muslimanskog zakona ne slažu se po ovom pitanju: sljedbenici imama Malika (Malikit) i imama Šafije (Shafi'i) smatraju da je brijanje glave novorođene djevojčice neophodno, baš kao i dječaka. „Fatima je odvagala kosu Hasanu, Huseinu, Zejnebu i Umm Kulthum i, kao donaciju, platila srebro jednaku težini ovih dlaka“ (Imam Malik); sljedbenici imama Ibn Hanbela (Hanbalis) smatraju da djevojka ne treba brijati glavu.

U oba slučaja, ako je dijete dječak ili djevojčica, prema sunnetu poslanika Muhammeda (a.s.), preporučljivo je obrijati glavu novorođenčeta, ali roditelji djeteta to možda neće učiniti ako pravilno procijene svoje mogućnosti i ako to nisu u stanju učiniti. Obrijte se britvom ili oštricom. Treba voditi računa da se izbjegnu posjekotine ili rane na glavi kao rezultat brijanja.

Zašto brijati kosu novorođenčetu?

Ceremonija brijanja glave novorođenog djeteta korisna je za njegovo zdravlje. Kad je dijete u maternici majke, njegovo je tijelo okruženo amnionskom tekućinom (amnionskom tekućinom) koja je stvorena da zadrži fetus da se ne isuši i zaštiti od udaraca, trzaja i svih vrsta vanjskih utjecaja. Kad dijete napusti maternicu, na djetetovom tjemenu nastaju mnogi mikrobi i virusi koji oštećuju i oslabljuju folikule dlake. Iz tog razloga, djetetovu glavu tijekom prvog tjedna treba obrijati kako bi se riješila ove ljepljive mase. U protivnom se mogu nakupiti bakterije i brijanje neće imati koristi. Brijanje glave poboljšava bebin vid, miris i sluh otvaranjem pora vlasišta. Brijanje djetetove glave također jača folikule dlake, uklanja slabu kosu i potiče jaku kosu..

Brijanje kose na glavi novorođenog djeteta, osim koristi za njegovo zdravlje, koristi i društvu, koje uključuje milostinju roditelja djeteta i Allahovu nagradu (subhanahu wa ta'ala) siromašnima i potrebitima koji imaju koristi od "aqikija" (žrtve) ili srebra ( jednako težini kose).

Kako obrijati kosu za novorođenče

Kosa novorođenčeta treba biti obrijana na sljedeći način i pod sljedećim uvjetima:

 • danju (po dnevnom svjetlu), jer su djeca u ovom trenutku u stanju smirenosti i najmanje su iritirana;
 • pobrinite se da mu je dijete u ugodnom položaju, dajte mu nešto što mu može odvratiti pozornost, na primjer igračke ili lizalica;
 • prije brijanja trebate podmazati djetetovu glavu sapunicom;
 • brijanje glave potrebno je u smjeru rasta dlake, kako ne biste imali posjekotine ili ožiljke;
 • britva se mora staviti u posudu napunjenu vodom kako bi se uklonila dlaka;
 • glavu možete očistiti ručnikom ili ubrusom navlaženim vodom.

Ako roditelji žele postupati u skladu sa sunnetom i donirati zlato ili srebro jednake težini kose siromašnima i potrebitima, kako bi se olakšao postupak vaganja, bolje je obrijanu kosu sakupljati sa osušene salvete.

Brijanje kose kod novorođenčadi

Neke se bebe rađaju s dugom kosom, a neke se rađaju bez dlake na glavi. No, s vremenom kosa sve djece ponovno naraste pa ih postaje neophodno ošišati.

Prema mnogim bakama, ako je novorođena beba ćelavo obrijana, tada će mu kosa rasti gušće i ljepše. Zapravo je nemoguće zgusnuti dječju kosu jednostavnim brijanjem glave. Gustoća dlake ovisi o broju folikula dlake, a njihov broj genetski određuje, a dijete nasljeđuje. Doista, nakon brijanja kose, roditelji imaju dojam da je djetetova kosa postala gušća i veća. To je zbog činjenice da je beba pri rođenju obično vrlo tanka i tanka, koja se tijekom prve godine života ispuzi i zamijeni normalnom, koju je on naslijedio..

A nakon brijanja prve tanke dlake, druge rastu ravnomjernije, uslijed čega dijete više ne djeluje ćelavo. Svaki bi se roditelj trebao samostalno odlučiti hoće li djetetu brijati kosu ili ne. Samo trebate uzeti u obzir da brijanje vaše bebe neće utjecati na kvalitetu njegove kose i njihovu strukturu u budućnosti. Sam postupak brijanja neugodan je za mnoge bebe. Plaše je se i plaču. Stoga, kako ne bi slučajno oštetili dječju kožu, liječnici savjetuju rezanje beba počevši od četiri mjeseca. Uz to, roditelji radosne trenutke života novorođenčeta žele fotografirati za uspomenu, a dječja ćelava glava ne ostavlja ugodne dojmove o prvim pahuljastim dlačicama na glavi..

Neki se roditelji odluče ne rezati svoju bebu do navršene godine dana. Međutim, kod djece kosa raste drugačije i stoga, ako je dijete rođeno s dugom kosom, a do četvrtog mjeseca kosa mu smeta, pada mu na oči i znoji se vrat, tada je bolje da roditelji šiške i dlake na stražnjoj strani djeteta samostalno ošišaju.

U ovom je slučaju vrlo važno ne uplašiti bebu, trebala bi čuti nježni majčin glas i ometajuće manire, na primjer, zvuk zvečke. Bolje je ošišati škare škarama s tupim krajevima, kako dijete, trzajući, ne bi slučajno patilo.

Novorođeno dijete treba češljati, unatoč činjenici da ima rijetku kosu na glavi. Za češljanje trebate kupiti drveni češalj zaobljenih zuba ili upotrijebiti posebnu dječju četku. Najbolje je češljati bebinu kosu navečer, češljajući je u različitim smjerovima. Ova masaža vlasišta jača korijene kose i potiče cirkulaciju krvi, što rezultira povećanom prehranom i rastom kose. Kosu novorođenčadi bolje je prati posebnim dječjim šamponom jednom tjedno..

Neki roditelji, čim dijete navrši godinu dana, počinju voditi dijete kod frizera kako bi mu napravili modernu frizuru. Prvo šišanje djeteta najbolje je napraviti kod kuće. Svejedno, beba od jedne godine nije gusta i duga, tako da možete napraviti lijepu frizuru, a maloj je djeci teško dugo sjediti na mjestu. Kod kuće je lakše prisiliti bebu da sjedi bez pomicanja glave, pogotovo kod kuće beba se ne brine i ne nervira. U frizerskom salonu stranci i okolina neće vam pružiti priliku da svoju frizuru pretvorite u zabavnu igru ​​koju možete raditi kod kuće. Naravno, ne možete bez pomoći tate ili bake..

Kad tata ili mama pažljivo ošišaju dijete, druga osoba treba mu odvratiti pažnju pokazujući mu knjigu ili igrajući nepomičnu igru. Dakle, roditelji sami mogu dovesti djetetovu glavu u red, jer je glavna stvar u djetetovoj frizuri praktičnost i jednostavnost. Potrebno je dijete odvesti u frizerski salon kada i sama beba već razumije kakvu ulogu frizura igra za neku osobu. Već od treće godine mnogim je djevojkama važno imati lijepu frizuru, vole se gledati u ogledalo i diviti se svojoj kosi. U ovoj dobi možete ići s njom kod profesionalnog frizera i ošišati se modelom.

Nakon šišanja kod frizera, pokažite svoju bebu u ogledalu i pohvalite je kako je lijepa. Dječake možete kasnije odvesti frizeru ako imate mašinu za šišanje, jer bez nje teško možete dobiti lijepu frizuru kod kuće.

Naravno, svaki roditelj želi da njegovo dijete ima modnu i lijepu frizuru. Ali ako za to ne postoji mogućnost ili dijete ne voli da ga se reže, onda ga je bolje rezati kod kuće škarama. Bilo koje malo dijete najljepše je biće na svijetu i izgleda jako slatko uz bilo koju frizuru..

- Preporučujemo da posjetite naš odjeljak sa zanimljivim materijalima o sličnim temama "Psihologija odnosa"

Brijanje dječje glave

Postoji drevna tradicija - brijati glavu djetetu koje je navršilo godinu dana. U mnogim se obiteljima oko ovog pitanja rasplamsavaju prave polemike. Starija generacija je praznovjernija pa glasaju "za", ali mladi roditelji sumnjaju je li taj postupak zaista potreban.

Prema starim vjerovanjima vjeruje se da će kosa koja raste umjesto da se šiša biti jača i gušća. Međutim, ovo je samo teorija, koja nije potkrijepljena stvarnim činjenicama. Ako se ipak odlučite obrijati kosu djetetu koje je navršilo godinu dana ili novorođenčetu - u članku ćemo vam reći kako to učiniti.

Da biste ublažili strah i malo se pripremili, na internetu prvo možete gledati kako brijati glavu novorođenčeta. Prije nego što obavite frizuru, trebali biste se smiriti, vaše uzbuđenje i drhtanje ruke mogu samo naštetiti.

Krenimo na proces

Naravno, najvažnije je pitanje kako novorođenčetu brijati glavu britvom i ne oštetiti mu nježnu kožu..

Dakle, donesena je odluka da se beba ošiša ćelavo. Pravilno se pripremite za postupak, pripremite sve što će vam u procesu trebati: mašinu za rezanje ili sigurnosni brijač sa zaštitnom mrežom, gel posebno dizajniran u tu svrhu, koji će olakšati klizanje po tjemenu, hidratantnu kremu nakon brijanja, a još bolje - čičkovo ulje ili antiseptik.

Da biste izbjegli neugodne posljedice, poput iritacije kože ili čak dermatitisa, morate postupati krajnje oprezno. Dok režete svoje dijete, ono bi trebalo biti u najpoznatijem i najudobnijem okruženju. Nežno razgovarajte s njim, trebate da čuje vaš glas.

Uputa korak po korak

Postavite dijete u najudobniji položaj. Možete uključiti svoju omiljenu glazbu ili bajku kako se ne biste usredotočili na sam postupak. U tu je svrhu najbolje koristiti mašinu za rezanje jer kod rada s britvom postoji opasnost od rezanja glave. Ali ako ćete i dalje koristiti stroj, ove se upute mogu primijeniti na one koji ne znaju kako brijati glavu novorođenčeta britvom. Tehnologija brijanja potpuno je ista:

 • Prvo šišite kosu što je moguće kraće škarama i češljem.
 • Šišanje treba započeti od čela i tjemena, a zatim se glatkim pokretima pomaknite u smjeru kazaljke na satu do sljepoočnica i potiljnog područja.
 • Aparat za brijanje vozite polako, izbjegavajući jak pritisak, kako biste izbjegli bolne ili neugodne osjećaje za svoju bebu. Obrijajte kosu u smjeru rasta.
 • Prije završetka šišanja trebali biste obratiti pažnju na područje tijela iza ušiju i na području vrata te se riješiti preostale dlake.

Osoba koja će ošišati bebu mora imati iskustva u ovom pitanju. Ako vam je ovo prva frizura u životu, onda je bolje ovaj posao povjeriti drugoj osobi ili se obratiti frizeru.

Njega dječje glave nakon ćelavog brijanja

Naravno, mnoge roditelje zanima ne samo kako brijati glavu novorođenčeta britvom, već i kako se brinuti za njegovu kožu nakon zahvata. Čak je i koža odrasle osobe nakon brijanja pod stresom, a kamoli nježna dječja koža. Ovdje je potrebna posebna briga.

Svakako se pobrinite da on uvijek nosi kapu nakon što mu obrijete glavu. Izloženost izravnoj sunčevoj svjetlosti na djetetovoj nezaštićenoj glavi izuzetno je negativna. Koristite kapu, panamski šešir ili poseban zaštitni gel kako biste zaštitili bebu.

Znajte da dok djetetu ne izraste nova kosa na glavi, često bi se trebao kupati i ispirati vlasište, jer ovaj dio tijela sadrži velik broj lojnih žlijezda..

Obredi rođenja: Brijanje dječje glave (7. dio)

Sedmog dana nakon rođenja djeteta, trebali biste mu također obrijati glavu u skladu s hadisom. Prema Hasanu ibn Samuri, radijallahu anhu, izvještava se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Svako novorođenče je talac svog 'akka, koji treba obaviti sedmi dan po rođenju, dajte mu ime na današnji dan i obrije mu glavu ". Ebu Davud 2838, at-Tirmizi 1522, Ibn Madže 3165. Pouzdanost hadisa potvrdili su imami Ahmad, at-Tirmidhi, Ibn Qudama, Ibn 'Abdul-Barr' Abdul-Haqq al-Ishbili, Ibn al-Mulyakkin i al-Zahabi Albani.

Salman ibn ‘Amir ad-Dabbi (radijallahu anhu) rekao je:„ Čuo sam da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Treba se žrtvovati za novorođenog dječaka (‘ aqqa). Pustite krv iz životinje i uklonite ono što trpi (bebu) ””. al-Buhari 5472.

Kad su al-Hasana al-Basrija pitali: "Što znače riječi:" eliminirati ono što uzrokuje patnju "?", Odgovorio je: "Obrijati mu glavu". Vidjeti “Tuhfatul-maudud” 143.

Preporučljivo je početi brijati djetetovu glavu s desne strane, odlazeći na lijevu. 'Aiša (radijallahu anhu) je rekla: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, volio je davati prednost desnoj strani kada se obuvao, češljao ili kupao i u svemu što je radio." al-Buhari 168, Muslim 268.

A neprihvatljivo je obrijati dio glave, a ostaviti drugi, budući da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, to zabranio. Ibn ‘Omer (radijallahu anhu) rekao je:„ Jednom kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio dječaka, dio kose na glavi mu je obrijan, a neki su otišli. Zabranio im je to i rekao: "Ili potpuno obrijte kosu ili je uopće ne dirajte." Ahmad 2/88, Abu Dawood 4195. Pouzdanost hadisa potvrdili su imam el-Nevevi i šejh al-Albani. Vidi “Rijad al-Salihin” 1647, “al-Silsilya sahiha” 1123.

Nažalost, mnogim današnjim muslimanima ovaj sunnet nedostaje i ne obraćaju dužnu pažnju na ovaj važan obred, ne brijući glavu svoje djece sedmi dan, jer se boje da ih ne povrijede. Ali da je opasno, onda to ne bi činili naš poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, njegovi drugovi i njihovi pravedni sljedbenici! Štoviše, u naše vrijeme postoje sve vrste sigurnosnih brijača. A ako djetetov otac ne može obrijati glavu, može nazvati nekoga tko ima iskustva u tome, tko to može učiniti za njega. Napokon, stvar je upravo u uklanjanju ove dlake, a ne u tome tko će je točno ukloniti. Šejh Ibn '' Utajmin rekao je: „Neophodno je da onaj ko brije glavu djeteta bude vješt u tome, jer je glava djeteta nježna. Možda će, ako dođe neiskusna osoba i počne brijati bebinu glavu, ozlijediti je. Stoga povedi nekoga tko u tome ima iskustva i tko se brižno brije. " Vidi “Sharkh Bulug al-maram” 5/289.

Ako netko i dalje sedmi dan nije uklonio kosu s djetetove glave, onda bi to ipak trebao učiniti, bez obzira na to koliko vremena prolazi. Imam Muhammad al-Shirbini rekao je: „A ko nije učinio sa kosom ono što je spomenuto (obrijati mu glavu sedmi dan), to bi i dalje trebao učiniti. Kao što je rekao az-Zarkashi, kosu morate obrijati, čak i nakon punoljetnosti, jer ovo je kosa koja je ostala od rođenja. " Vidi “Mughni al-mukhtaj” 4/395.

Kada je najbolje obrijati glavu novorođenčeta, prije ili poslije žrtve?

Ibn Jurejj je rekao: "Glavu djeteta treba obrijati nakon kurbana." ‘Abdu-r-Razzak u„ al-Musannafu “4/333.

Qatada je također vjerovao da se brijanje glave vrši nakon Žrtve..

Imam al-Baghaoui je također rekao: "Preporučljivo je podnijeti žrtvu prije nego što obrijete glavu.".

A isto mišljenje odabrao je imam al-Nauawi u al-Majmoo-u. Pogledajte “Sharh Sunan an-Nasai” 32/370.

No, 'Ata je smatrao da treba početi brijati glavu prije nego što se žrtvuje. Vidi "al-Istizkar" 5/550.

A šejh 'Abdul-Muhsin al-' 'Abbad rekao je da ovo pitanje nije načelno pitanje u nizu, ali većina imama je ipak vjerovala da je brijanje glave novorođenčeta bolje nakon žrtve.

Trebaju li djevojčice brijati glave novorođenčadi??

Znanstvenici se nisu složili oko ovog pitanja. Neki su učenjaci vjerovali da djevojke s tim nemaju nikakve veze, oslanjajući se na općenite tekstove sunneta, koji zabranjuju ženama da briju glavu. A među onima koji su odabrali ovo mišljenje bio je šejh Ibn 'Usaymin, koji je rekao: "Što se tiče novorođene djevojčice, ona joj ne brije glavu." Vidjeti “Fetava Ibn‘ Usaymin ”25/215.

Međutim, mišljenje znanstvenika, koji su to smatrali poželjnim i za dječake i za djevojčice, uvjerljivije je. Drugo, ukor brijanja glave odnosi se na odrasle djevojčice, a ne na novorođenčad. I drugo, u jednom od hadisa se kaže: "Svako novorođenče je talac svog 'akyka, koji treba obaviti sedmi dan nakon rođenja, daj mu taj dan ime i obrijaj mu glavu." Ebu Davud 2838, at-Tirmizi 1522, Ibn Madže 3165. Pouzdanost hadisa potvrdili su imami Ahmad, at-Tirmidhi, Ibn Qudama, Ibn 'Abdul-Barr' Abdul-Haqq al-Ishbili, Ibn al-Mulyakkin i al-Zahabi Albani.

Ovaj hadis ne precizira spol djeteta, već govori o novorođenčetu, koje može biti ili dječak ili djevojčica. Imam Khatib al-Sharbini rekao je: „Sunnet je na sedmi rođendan djeteta da potpuno obrije glavu, a bolje je to učiniti nakon izvođenja‘ akyka. I nema razlike u brijanju glave između dječaka i djevojčice, unatoč činjenici da su neki brijanje djevojčice smatrali nepoželjnim. " Vidi "Mughni al-mukhtaj" 4/295.

Šejh 'Ali ibn Adam al-Asyubi rekao je: "Imam al-Mawardi rekao je da je nepoželjno brijati djevojčici glavu, ali ovo mišljenje je slabo, suprotno uopštenim tekstovima:" Svako novorođenče je talac svog' aqqq-a, koji bi trebao biti izveden sedmog dana nakon rođenja, dajte mu taj dan ime i obrijte mu glavu. " Ovaj hadis je uopćen i odnosi se na svako novorođeno dijete, bilo da je to dječak ili djevojčica. " Pogledajte “Sharh Sunan an-Nasai” 32/370.

O dobročinstvu (sadaka) za težinu obrijane kose novorođenčeta

'Ali ibn Ebi Talib (radijallahu anhu) rekao je: "Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učinio' aqqu za al-Hasana, rekao je: 'O Fatyma, obrij mu glavu i daj sadaku jednak težini njegove kose ". A ona ih je izvagala i njihova težina je odgovarala dinaru ili pola dinara. " at-Tirmizi 1519, al-Hakim 4/234.

Među učenjacima postoji neslaganje u vezi s istinitošću ovog hadisa. Imam al-Hakim je povodom ovog hadisa rekao: "Njegov je isnad vjerodostojan." Hafiz al-Zahabi, koji je provjeravao tačnost al-Hakimove zbirke hadisa "al-Mustadrak", šutio je na ovu ocjenu hadisa.

Imam at-Tirmizi rekao je: „Hadis je dobar, ali rijedak. Njegov isnad je prekinut jer prenosilac Ebu Džafera ibn 'Alije ibn al-Husejna nije našao' Alija.

Šejh el-Mubarakfuri je u vezi s njegovim riječima rekao: "Možete pitati:" Kako at-Tirmizi ovaj hadis naziva dobrim, uprkos činjenici da i sam kaže da mu je isnad prekinut? " Na ovo ću reći: "Vjerovatno je hadis nazvao dobrim zbog drugih verzija ovog hadisa." Vidjeti “Tuhfatul-ahuazi” 5/113.

Zaista se sa sličnim značenjem prenosi još jedan hadis od Ebu Rafija, radijallahu anhu, koji je rekao: „Kada je Fatyma, radijallahu anha, rodila el-Hasana, rekla je:„ Da li da počinim 'akyku? " Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Ne, međutim, obrijte mu glavu i podijelite potrebnima sadaku jednaku težini njegove kose." A Fatyma je rekla: "Kad se al-Husayn rodio, i ja sam to učinila." Ahmad 6/390, at-Tabarani 2/121.

Isnad ovog hadisa je kontinuiran, međutim, sadrži odašiljač po imenu Sharik al-Qada, koji je imao slabo pamćenje. Ali ista verzija hadisa prenosi se i sa drugim isnadom koji jača ovaj hadis, a koji vodi imama Ahmada u el-Musnedu (6/392).

Dakle, ovi se hadisi međusobno pojačavaju jer je njihova slabost minorna. Iz tog razloga su Hafiz al-Haysami i Sheikh al-Albani ovaj hadis nazvali dobrim, a Ibn Hadžer al-Haytami autentičnim. Takođe, isnad ovog hadisa nazvan je dobrim Šuajb el-Arnautom i istraživačem zbirke hadisa "al-Musnad" imama Ahmada - Hamza Ahmad Zayn. Vidjeti “Majma'u-zzauaid” 4/57, “Tuhfatul-mukhtaj bi shahr al-Minhaj” 4/267, “Iruaul-galil” 1175.. “Tahrij Sharh al-Sunna” 11/270, “Tahrij al- Musnad ”br. 27061.

Na osnovu gore navedenog, slijedi da se treba oslanjati na hadis o raspodjeli sadakje na težini kose novorođenčeta. Šejh ‘Ali ibn Adam al-Asyubi rekao je:„ Rezultat je da se čovjek treba oslanjati na takav hadis u pogledu takvog dostojanstva, stoga je potrebno obrijati djetetovu glavu i rasporediti sadaku po težini kose. “ Pogledajte “Sharh Sunan an-Nasai” 32/370.

Šeik ‘Abdul-Muhsin al-‘ Abbad je također rekao da je podjela sadakje u srebru za težinu kose pravni akt. Sl. "Sharh Sunan Abi Daud" 334.

Međutim, neko bi mogao pomisliti da je verzija spomenutog hadisa, koja kaže da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije dozvolio obavljanje Fatimine akkve, u suprotnosti s onim hadisima koji navode da je sam Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vršio 'akyku za moje unuke. Inače, neki hanefijski imami su se oslanjali na ovaj hadis, koji su vjerovali da se ‘akyk ne smije činiti.

Odgovor je vrlo jednostavan, to je jedna od dvije stvari. Prvo, kao što je rekao Hafiz al-‘Iraqi u Sharh Sunan at-Tirmidhi:

„Vjerovatno je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u to vrijeme već učinio‘ akyku, ali Fatyma će, ne znajući za to, to ponoviti ’. Vidi “Fathul Bari” 9/515.

Drugo, kao što je imam al-Bayhakyi rekao o ovome, a ovo mišljenje je bolje: „Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, želio je učiniti 'aqqa-u za svog unuka, zbog toga im je zabranio da to čine, a umjesto toga naredio je da podijele sadaku za težinu kose ". Vidjeti “al-Sunan al-kubra” 9/304.

Ukratko, ako postoji takva prilika, bolje je platiti milostinju u srebru, koja u gramima odgovara težini obrijane djetetove kose, a imami svih mezheba govorili su o poželjnosti ovoga. Vidi al-Mughni 9/461, al-Majmoo 8/432.

Također treba napomenuti da su neki imami govorili o poželjnosti procjene težine kose u smislu zlata, a ako to nije moguće, onda i srebra. Međutim, ovo je greška, budući da se u svim verzijama hadisa na ovu temu spominje srebro, a o zlatu se ništa ne govori. A hadis od Ibn ‘Abbasa, koji spominje zlato, je slab. Hafiz Ibn Hadžer je napisao: „U svim verzijama hadisa, u kojima se spominje milostinja za težinu kose, oni govore o srebru, a niko od njih ne govori o zlatu, i na to je išao u suprotnosti s ar-Rafi'ijem, koji je rekao: da je poželjno sadaku podijeliti u zlatu, a ako nema mogućnosti, onda u srebru ”. Pogledajte “at-Talkhys” 4/148.

Isto je napisao imam al-Nawawi u al-Medžmu, misleći na imama al-Bayhakyija, koji je rekao da u svim hadisima govore o srebru, a ne zlatu.

Pa čak i ako osoba ne obrije kosu novorođenčeta, još uvijek može podijeliti sadaku za procijenjenu težinu djetetove kose. Šejh Ibn ‘Uzaimin je rekao:„ Ako ne nađete nekoga tko može obrijati glavu novorođenčeta i želi dati srebro u dobrotvorne svrhe, čija je težina jednaka težini kose novorođenčeta, je li dovoljno dati sadaku, procjenjujući približnu težinu kose? Da, dovoljno je, kao što je Allah rekao: "Bojte se Allaha najbolje što možete" (at-Tag'abun 64: 16). Sve dok ne nađete nekoga tko bi mu obrijao glavu, a osim toga ne znate kako se dobro obrijati, tada vam ne predstavlja problem utvrditi težinu njegove kose i rasporediti sadaku ”. Vidi “Sharkh Bulug al-maram” 5/289.
Također je dopušteno plaćati sadakju umjesto srebra u novčanom iznosu za njezinu težinu. Vidi “Ahkam al-‘akyqa” 173.