Od čega je sapun za pranje i njegov sastav

Isticanje

Neki ljudi slušaju lažne podatke o tome od čega je sapun napravljen. U SSSR-u se šuškalo da se radi od pasa lutalica. Morate razmisliti o činjenici da ove životinje imaju malo masti, što znači da će proizvodni proces biti neisplativ. Štoviše, sastav pseće masti neprikladan je za izradu sapuna. Razmotrite od čega je sapun za pranje rublja, sastav, korisna svojstva i vrste.

Što znači postotak na sapunici?

Domaći sapun uvijek je ovjeren pečatom proizvođača. Postoji i nazivna masa, koja je označena kraticom "n. m. ". Brojevi, postoci (67%, 60%, 70%, 72%) primjenjuju se na svaku sapunicu. Takav pečat potreban je za označavanje kategorije proizvoda. Razmotrite odnos između postotaka i sastava sapuna, njegovih svojstava.

Svojstva čišćenja proizvoda ovise o kategoriji. Postotak označava količinu kiselina u sastavu. Sapuni s većim postotkom bolje će očistiti stvari i učinkovitije ukloniti prljavštinu. Postoji minus: lužine isušuju kožu. Prema GOST-u, 72 posto kiselina dopušteno je u sastavu sapuna za pranje rublja, ne više. Ova vrsta se danas smatra rijetkošću. Najčešće se proizvođači bave puštanjem robe kiselosti unutar 60%.

Prilikom izrade sapuna od ulja, prirodnih masti, mogu se dopustiti male razlike u sadržaju masnih kiselina (u proizvodnji različitih serija). Tijekom skladištenja šipka može ispariti dio vlage. Istodobno se mijenja i njegova masa. Postavlja se pitanje: kako osigurati da kupac dobije sapun s naznačenim postotkom masnih kiselina.

Rješenje je pronađeno. Uveden je poseban pokazatelj. Predstavljen je brojem kvalitete, što je zajamčena razina masnih kiselina kada se pretvori u „n. m. " šipka težine 100 g. Navedeni pokazatelj utvrđuje GOST.

Na temelju GOST-a uobičajeno je razlikovati samo 3 kategorije sapuna:

 1. 70,5% ili više.
 2. 69%.
 3. 64%.

Nije teško uspostaviti kvalitetan broj. Za šipku od 72% s "n. m. " 200 g, razmatrani pokazatelj bit će 144 g.

Kada se sadržaj masnih kiselina u sapunu razlikuje od standardnog, težina se mijenja.

Evo primjera: analizirali smo sapun. Pokazao je da je sastav masnih kiselina 75%. Ovaj pokazatelj ne odgovara regulatornim dokumentima (72%). To znači da je masa komada 192 g. Ako, naprotiv, sapun sadrži samo 71%, to znači da, kako bi se osigurao potreban pokazatelj masnih kiselina u pločici, vrijedi povećati masu (trebala bi biti 202,8 g). Prema tim izračunima, kupac će dobiti 144 g čistog bezvodnog sapuna koji su mu potrebni. Da bi to učinio, mora kupiti šipku s "n. m. " težine 200 g.

Sastav sapuna za pranje rublja

Sapun se temelji na mastima, masnim kiselinama, uljima. Također se koristi otpad koji sadrži masnoću (saponificiran je lužinama kalija i natrija).

Sljedeći sastojci koriste se kao sirovine za proizvodnju:

 1. Biljna ulja. Može se koristiti jezgra palme, suncokret, palma.
 2. Životinjske masti. Često koriste svinjetinu, janjetinu, govedinu. Može se koristiti i njihova smjesa..
 3. Masna kiselina. Stearinska i oleinska kiselina koriste se za proizvodnju sapuna. Također koriste palmitinsku kiselinu. Te su tvari izolirane od masti.
 4. Salomi. Da bi se dobila ova komponenta, ulja su zasićena atomima vodika. Postupak se izvodi na temperaturi od + 200... + 300 ° S. Potrebna je prisutnost katalizatora. Zastupljeni su platinom, niklom. Masnoća postaje tvrda zbog kombinacije atoma vodika i masnih kiselina.
 5. Sintetička vrsta masnih kiselina. Izrađuju se puhanjem parafina zrakom koji je prethodno zagrijan na + 105... + 120 ° C. Spojevi mangana koriste se kao katalizator. Njihova je proizvodnja obustavljena od 2001. godine u domaćim tvornicama. Tehnologije su prepoznate kao neisplative. Kvaliteta sapuna bila je niska, ali su količine otrovne vode bile velike.
 6. Sapunica. Ovu komponentu predstavljaju proizvodi za čišćenje masti, ulja pomoću alkalnih otopina. Loša kvaliteta ovog kemijskog elementa utječe na miris sapuna, postaje neugodan, a boja potamni.

Svaka od komponenata koje su dio GOST 72 sapuna za rublje određuje tehnologiju proizvodnje. Prilikom izrade morate znati svojstva glavne tvari.

Vrste robe

Ukupno postoji nekoliko vrsta sapuna:

 1. Tekući sapun za pranje rublja. Nema razlike u odnosu na kvržicu, osim u obliku. Prodaje se u bocama sličnim deterdžentu za pranje posuđa. Boja je ista kao i proizvod na koji smo navikli. Dobro ga je koristiti prilikom pranja, za pranje posuđa. Razlika je u sastavu, mirisu (tekući oblik sadrži nekoliko kemijskih elemenata).
 2. Dijete. Ova vrsta sapuna idealna je za pranje dječje odjeće. Mekane je strukture, ne previše izraženog mirisa, kako ne bi djeci stvarao nelagodu.
 3. Bijela. Ova boja sapuna dobiva se korištenjem bijele boje. Ne koristiti za pranje posuđa. Proizvođači upozoravaju da proizvod ne ulazi u tijelo. Bijela boja može biti rezultat korištenja natrijevog hidroksida u određenoj količini (što više tvari, to je sapun svjetliji).
 4. Puder. U navedenom proizvodu nema aditiva. Standardni sapun drobi se u sitne granule. Sličan prah može se uliti za pranje u perilici rublja.

Tehničke karakteristike sapuna varirat će ovisno o proizvođaču i tehnologiji proizvodnje.

Prednosti sapuna za pranje rublja: razna primjena

Zašto mnoge domaćice preferiraju jedinstveni deterdžent - sapun za pranje rublja? Ovaj proizvod zaslužio je priznanje za:

 • učinkovitost;
 • ekološka prihvatljivost. Napravljeno od prirodnih masnih kiselina;
 • hipoalergen;
 • svestranost. Smatra se jedinstvenim higijenskim proizvodom..

Napomena: Čak i tvrdoglave mrlje od mazuta i uljanih boja mogu se ukloniti sapunom. Snaći će se i sa starom prljavštinom. Zahvaljujući takvoj kvaliteti kao što je ekološka prihvatljivost, sapun se koristi u liječenju češljeva, četkica za zube, kao i za pranje proizvoda..

Teško je bez ovog alata u svakodnevnom životu. Pjena izvrsno uklanja organske spojeve s tkanina. Deterdžent se može koristiti za pranje posuđa, pranje dječje odjeće. Uz njegovu pomoć lako je ukloniti masne naslage.

Pored gore navedenih metoda korištenja sapuna, postoje i drugi. Na primjer:

 • prevencija prehlade;
 • liječenje suppuration;
 • uklanjanje gljivičnih infekcija;
 • liječenje akni, raznih izraslina na koži;
 • Uklanjanje prhuti;
 • čišćenje kože. Ljubitelji ruskih kupki preporučuju namakanje metle u vodi iz domaćinstava. sapun;
 • smanjenje sadržaja masti u koži;
 • obrada područja kemijskim i opeklinama.

Blagodati sapuna su neprocjenjive. Ne smijemo zaboraviti da sadrži puno alkalija. Ova komponenta može isprati masnoću potrebnu za kožu. Da biste koristili sapun bez štete za tijelo, važno je razmotriti doziranje, pravila upotrebe.

Popularne marke sapuna

Značajke proizvodnje

Iznad smo razmotrili pitanje od čega se sastoji sapun za pranje rublja. Sada ćemo detaljnije opisati samu tehnologiju proizvodnje ovog alata. Proces proizvodnje uključuje nekoliko faza. U početku se komponente kuhaju kako bi se dobila tekuća otopina kiseline. Ta se tekućina tada može prodati..

Masni sapun proizvodi se na 2 načina:

 1. Ravno. U tom se slučaju masnoća topi na visokim temperaturama. Tako nastaje ljepilo za sapun. Dobivena masa se zatim razreže na dijelove. Metoda se često koristi zbog svoje jednostavnosti. Ali zahvaljujući opisanom procesu u proizvodnji, možete dobiti sapun kiselosti 60% (sadržaj masnih kiselina ne prelazi navedeni pokazatelj).
 2. Neizravno. Ova metoda također uključuje oblikovanje sapunastog ljepila. Razlika je u tome što se otopini dodaje sol. Ova komponenta omogućuje vam dobivanje proizvoda s povećanom razinom masnih kiselina. Ovaj se sapun naziva zvukom. Kaustična soda dodaje se za uklanjanje neprobavljenih masti. Opisana tehnika omogućuje proizvodnju 65% sapuna tijekom proizvodnog procesa.

Da bi se dobio proizvod kiselosti 70%, 72%, masne kiseline se soli. Nakon 2-3 postupka soljenja dobiva se gotovo bijela sapunica. Najkvalitetniji proizvod izrađuje se višestrukim brušenjem njegove baze. Uz to, u sapun se mogu dodati razna dezinficijensa i deterdženti..

Kućanski sapun

Popularna imena marki

Na modernim tržištima postoje sapuni raznih proizvođača. Evo popisa popularnih koji puštaju svoju robu prema GOST receptu s opisom:

 1. DURU. Jedno pakiranje sadrži 2 ili 4 štapića. Trošak je identičan standardnom sapunu. Boja je drugačija - bijela je. Površina šanka ukrašena je uzorcima.
 2. "Roda". Boja sapuna je smeđa, rubovi hrapavi, miris je identičan. Proizvođač je stvorio dječju verziju - "Aistenok". Aist se razlikuje po svjetlijoj boji. Koristi se prilikom pranja dječje odjeće.
 3. "Sloboda". Prirodni sapun sa zaobljenim kutovima. Uklanja mrlje koje se ne uklanjaju praškom za pranje.
 4. "Pepeljuga". Dostupno u obliku praha u velikim granulama. Žuta boja. Aroma je osebujna. Jedini je analog kućanstava. sapun koji se proizvodi u obliku praha.
 5. "Ušana dadilja". Predstavlja dječji bijeli sapun. Tekstura je nježna.
 6. "Meridijan". Razlikuje se u specifičnoj aromi sličnoj mirisu vatre, meke teksture, guste pjene.
 7. "Ekonomija". Prodaje se u prozirnoj ambalaži, boja slična tradicionalnom sapunu.
 8. Haus Frau. Proizvedeno u prozirnim bocama, standardnog mirisa, sadrži vitamin E.
 9. "Sunce". Boja sapuna je žuta. Suočava se s najjačom masnoćom, ekonomičan je, ugodnog mirisa limuna.
 10. "Antipyatin". Hipoalergenski deterdžent s mirisom limuna, koristi se za pranje.
 11. Sarma. Bijela traka, dobro se pjeni. "Sarma" ima neutralan miris.
 12. "Proljeće". Sastav je sličan tradicionalnom kućanstvu. sapun. Miris je sličan.

Sapun za pranje smatra se korisnim pomagačem. Prema recenzijama, mogu očistiti gotovo sve. Ne zaboravite na ljekovita svojstva ovog proizvoda..

Pažnja! Možete sudjelovati u našem natjecanju!

Pošaljite video o tome kako ste riješili svoj problem (oprali mrlju, očistili tavu ili se nosili s nekim drugim kućanskim zadatkom) i dobili 400 rubalja!

Sapun za pranje rublja - zdravstvene dobrobiti. Sastav prema GOST-u

Peru odjeću alergične osobe, nanose je na slomljena dječja koljena, pomaže u izlječenju gljivica na nogama, opeklinama... Ovo nije cjelovit popis ljekovitih svojstava ove "dobre stare" vrste sapuna. I premda su u modernom svijetu pultovi puni komada sapuna bilo koje boje, mirisa, oblika i veličine, ali malo ih je sposobnih

Zdravstvene prednosti sapuna za pranje rublja

Nitko ne sumnja u svojstva čišćenja sapuna za pranje rublja. Malo je vjerojatno da postoji još jedan proizvod od sapuna koji bolje briše složenu prljavštinu - mrlje od masti, također tragovi dezodoransa. Ali, ovaj sovjetski sapun poznat je ne samo po svojstvima čišćenja. Također se koristi u medicini..

Za dezinfekciju

Jeste li se ikad zapitali zašto se u "dječjoj" polovici rodilišta podovi ne peru prahom, već sapunicom vode sapuna za pranje rublja? Iako se danas možda neće koristiti. Ali, znali su se prati na ovaj način. Štednja je sigurno dobra, ali ovdje ne igra glavnu ulogu. Samo što je ovaj sapun izvrstan antiseptik..

Štoviše, u nekim rodilištima pedijatri preporučuju pranje novorođenčeta ne nekim supermodernim pjenama (mogu izazvati alergije), već ovim jeftinim smeđim komadom. Istina, mišljenja liječnika se razlikuju, pa prije nego što učinite isto, posavjetujte se sa svojim pedijatrom.

Za liječenje rana

Sapun za pranje rublja izvrstan je za dezinfekciju slomljenih dječjih koljena / laktova kada pri ruci nema antiseptika. Ova otopina sapuna također se koristi za pranje rane ugrizom insekata ili životinje. Alat se dobro bori protiv upala, smiruje.

S opeklinama

Ako ste opekli malo (!) Područje tijela, obrišite ga sapunom za rublje, a zatim ga samo pustite da se osuši. Neće biti žuljeva, rana će brže zacijeliti.

Za liječenje rinitisa

Sapun za pranje rublja pomaže u suočavanju s prehladom. Režim liječenja je jednostavan: umočite pamučne štapiće u sapunicu i tretirajte nosne prolaze.

S drozdom

Otopina ovog sapuna smanjuje neugodne manifestacije drozda kod žena. No, preporučujemo raspravu o njezinoj primjeni u tako osjetljivom području s ginekologom.

Za gljivice na noktima

Što se tiče gljivica na nogama, ovdje se ovakva vrsta sapuna može sigurno koristiti. Svakodnevno biste trebali trljati noge četkom s jakom otopinom ovog sapuna. Na kraju postupka, gljivicu tretirajte jodom.

Za liječenje hemoroida

Prema dugogodišnjem iskustvu iscjelitelja, sapun za rublje učinkovito pomaže u borbi protiv hemoroida (osim ako se ozbiljno zanemaruje). Kad se lokalizirate vani, ujutro i navečer, jednostavno sapunite bolno mjesto, potopite nekoliko minuta i isperite hladnom (!) Vodom. Ako su hemoroidi unutarnji, napravite svijeće od sapuna za rublje noću 10 dana. Ove svijeće od sapuna blokiraju upalu i zacjeljuju.

Od čega je sapun za pranje i kakve veze svinjske, goveđe i kozje masti imaju s tim??

Činjenica da se sapun za pranje rublja proizvodi pola stoljeća korištenjem nepromijenjene tehnologije, pridržavajući se sovjetskog GOST 30266-95, ulijeva povjerenje i neizravno svjedoči o vrijednosti ovog proizvoda.

Sastav kućanstva prema GOST-u je sljedeći: životinjska mast, lužine i obična voda. Svi! Nema "ukusnih" mirisa, konzervansa, stabilizatora. Što se tiče raznih špekulacija o korištenoj životinjskoj masti (svinjetina, govedina ili koza), ova komponenta ne šteti - osim što odaje ne baš ugodan miris.

Sapun za pranje rublja - prirodni proizvod!

Ako vas brine pitanje zašto je jedno tamnije, a drugo svjetlije, to ovisi o vrsti masti, njenoj količini (65%, 70%, 72%) i vremenu izrade sapuna.

Čvrsti sapun za pranje rublja, prema GOST 30266-95 - samo 72%. Postotak masti određuje koliko će proizvod biti pjenast i pjenast. Ako deterdžent kupujete isključivo za pranje, uzmite ga s najvećim postotkom masti - mjehurići sapuna bit će gušći.

U potvrdu zdravstvenih blagodati sapuna za pranje mogu vam dati recept koji dobro pomaže bolnim nogama..

Što je još korisno za sapun za pranje rublja i kako ga možete koristiti, reći će vam ova 2 video isječka. Gledanje videozapisa br. 1.

Sastav sapuna za rublje: od čega je napravljen prirodni sapun?

Za vrijeme Sovjetskog Saveza, svaka je domaćica uvijek imala nekoliko komada sapuna za rublje u kupaonici. Ovaj je alat istovremeno obavljao nekoliko funkcija: koristio se za pranje, pranje, pranje kose, pa čak i za liječenje nekih bolesti..

U naše vrijeme ovaj deterdžent nije izgubio svoju popularnost. S čime su povezana njegova čarobna svojstva? Koje su komponente uključene u sapun za pranje rublja, da ga moderne domaćice više vole od modernih modernih pudera?

Odgovor na ova pitanja pronaći ćete u našem članku..

Značajke proizvodnje

Da biste shvatili tajnu dugoročnog uspjeha ovog jednostavnog deterdženta, morate razumjeti kako se pravi sapun za pranje rublja..

Postupak izrade sapuna uključuje ključanje deterdženta i oblikovanje šipki za prodaju.

Sapun se priprema na dva načina:

 • Izravna proizvodnja;
 • Neizravna metoda.

Izravna metoda izrade sapuna je recikliranje svih izvornih sastojaka u poseban ljepilo za sapun. Tijekom kuhanja dodaje mu se soda. Ljepilo se ostavi da se stvrdne, a zatim izreže na komade i pošalje na police trgovina. Takve smeđe pločice sadrže 40-70% masnih kiselina. Izravnom metodom dobiva se sapun s velikom deterdžentom i malim udjelom masti.

Video: kako se pravi sapun:

Tijekom neizravne proizvodnje sapun za pranje rublja priprema se tretiranjem dobivenog ljepila za sapun otopinom soli, takozvanim soljenjem. Kao rezultat, dobivaju se 2 komponente: jezgra sapuna i lug (lug). Ovako sapun ima malo više masnih kiselina od sapuna izrađenog od ljepila..

Da bi deterdžent stekao svojstva visoke kvalitete, mora se ponovno tretirati fiziološkom otopinom.

Tajni sastojci

Pa od čega su napravljeni ti čarobni blokovi, ako osim izvrsnih svojstava deterdženta imaju i sposobnost dezinfekcije?

Stručnjaci su dokazali da komponente koje čine prirodni sapun ne uzrokuju alergije te su izvrsni antiseptici zbog svojih antibakterijskih svojstava. Količina i kombinacija sastojaka utječu na karakteristike mirisa, boje i određuju rok trajanja.

Video: sastav novog sapuna za pranje rublja:

Dat ćemo detaljan opis svake komponente i razgovarati o njihovom utjecaju na posebna svojstva sapuna

Životinjske masti

U suvremenoj proizvodnji životinjske masti osnovni su sastojak sapuna za pranje rublja. Najčešće korištena masnoća je goveđa ili svinjska mast. Ponekad se u ove svrhe koriste masni slojevi nekih vrsta morskih riba..

Često proizvođači koriste zamjenu masti. To ni na koji način neće utjecati na kvalitetu sapuna. Uz to, FFA su prethodno očišćeni, pa stoga takvo sredstvo za čišćenje nema neugodan miris..

Natrij

Postotak natrija u sapunu je malen, ali zahvaljujući ovoj komponenti, koja je kaustična lužina, ispire se najviše starih mrlja.

Slatka voda

Ova je komponenta sastavni dio proizvodnje bilo kojeg deterdženta, uključujući sapun za pranje rublja. Prisutna je u svim fazama njegove pripreme..

Kaolin

Sapun za pranje rublja sadrži bijelu porculansku glinu ili, kako je još nazivaju, kaolin. Unatoč niskom postotku, kaolin ima važnu funkciju: omekšava učinak lužina na ljudsku kožu.

Ako ove komponente nema u sapunu, kosa i tijelo ne mogu se njome prati.!

Sapun za pranje rublja sadrži 72% kaolina.

Masna kiselina

Najčešće se koriste palmitinska kiselina i laurinska kiselina.

Zahvaljujući palmitinskoj kiselini, sapunice su tvrde i imaju izvrsna pjenasta svojstva. A laurinska kiselina omogućuje sapunu za rublje da pokaže izvrsna svojstva pjene i pere mrlje čak i u hladnoj vodi.

Sapun koji sadrži više nezasićenih kiselina izgleda poput masne mase i savršeno pere odjeću čak i u ledenoj vodi.

Ostali aditivi

Kalofonija se nalazi u sapunima niske kvalitete. Ovaj sastojak doprinosi dobrim svojstvima pjenjenja i otapanju na niskim temperaturama. Štoviše, zahvaljujući ovoj komponenti, vijek trajanja deterdženta povećava se nekoliko puta, sprječavajući da užegne..

Salomi, koji se koriste u proizvodnji margarina ili namaza, također se mogu dodati smeđim pločicama.

Zalihe sapuna nastaju kada se masti i ulja rafiniraju posebnim otopinama lužina. Ako su zalihe sapuna visoke kvalitete, tada sapunica postaje tvrda. A ako su prošli nedovoljan stupanj čišćenja, ispada da je sapun vrlo tamne boje s karakterističnim i vrlo neugodnim mirisom..

Anorganski sastojci

Za saponifikaciju masti koriste se neorganski sastojci poput soda pepela ili kaustične sode.

Natrijev silikat pomaže ukloniti ljepljivi sapun nakon dodavanja kolofonije.

Vrste sapuna za pranje rublja

Nisu svi kupci znali što je uključeno u sastav istih smeđih pruga na prvi pogled. A ovaj se sastav razlikuje po broju osnovnih komponenata.

Činjenica je da se od 1995. godine sapun za pranje proizvodi u skladu s GOST-om, koji i danas vrijedi, u tri sorte. Razlika između njih je količina masnih kiselina i lužina.

 • 1 kategorija. Sadržaj kiseline doseže 72%;
 • Kategorija 2. Sadrži do 69% osnovne komponente;
 • 3 kategorija. Sadrži samo 64% kiselina.

Prva kategorija sapuna za pranje smatra se najkvalitetnijom, jer takav deterdžent sadrži maksimalnu količinu masnih kiselina. Štoviše, ne bi smio imati nikakav miris organske tvari..

Sorte i opseg

Suvremeni proizvođač predstavlja sapun za rublje različite konzistencije. Može se naći u obliku šipki, tekućine, pa čak i praha..

Želio bih obratiti posebnu pozornost na tekući sapun za pranje rublja. Niska cijena i jednostavnost upotrebe učinili su ovaj alat vrlo popularnim među domaćicama..

Međutim, suprotno izjavi proizvođača o identitetu njegova sastava s čvrstim vrstama, to nije potpuno točno..

Specifičnosti proizvodnje i sastavnica pravog sapuna za pranje rublja ne dopuštaju da se ovaj proizvod proizvodi u tekućem obliku!

Obratite pažnju na sastav takvog deterdženta i vidjet ćete da osim imena s čvrstim analogom, nemaju ništa.

Osnovne komponente tekućeg sapuna za pranje rublja su razne površinski aktivne tvari, obično otrovne. Doista se savršeno nosi s raznim vrstama nečistoća na tkaninama i mastima na posudama, ali to je daleko od ekološki prihvatljivog proizvoda. Koristeći ga, niste imuni na pojavu alergijske reakcije, kao nakon upotrebe bilo kojeg drugog sintetičkog deterdženta. I, naravno, ne vrijedi prati dječju odjeću takvim "kućanskim" sapunom.

Metode primjene

Prirodni sapun za pranje rublja, zahvaljujući svojim osobinama, može se koristiti u raznim sferama života.

 • Prikladan za upotrebu jer ne zauzima puno prostora. Možete ga ponijeti sa sobom na šetnje, na daču, piknike;
 • Ovo je najekonomičniji način održavanja kuhinje čistom;
 • Može se koristiti za dezinfekciju svih proizvoda za osobnu higijenu;
 • Uklanja najteže mrlje, zadržavajući pritom kvalitetu tkanine;
 • Izvrsni deterdžent za pranje dječje odjeće, jer ne izaziva alergije;
 • Ima antivirusna svojstva i, prema nekim recenzijama, može čak izliječiti curenje nosa i neke bolesti ženskog spolovila;
 • Posjeduje izraženo antimikrobno svojstvo, stoga je pogodan za pranje tijela i problematične kože.

Na temelju navedenog možemo zaključiti da je sapun za pranje rublja prirodni proizvod koji se može koristiti u gotovo svim sferama života. Odaberite pravi sapun i uvjerit ćete se u zaista nevjerojatna svojstva ovih jednostavnih smeđih pločica..

Sapun za pranje rublja: karakteristike, sastav i svojstva prema GOST-u

Sapun za pranje izumljen je prije gotovo dva stoljeća i od tada je sastav ostao praktički nepromijenjen. Deterdžent je proizveden u skladu s GOST-om i široko se koristi u proizvodnji, u svakodnevnom životu, koristi ga narodna medicina i kozmetologija. Za razliku od WC-a, sadrži povećanu količinu kiselina i lužina. Napravljeno od prirodnih biljnih i životinjskih masti.

Vrste sapuna za pranje rublja

 • Tekući oblik;
 • U prahu;
 • U obliku masti;
 • Lumpi.

Najčešće se nalazi u obliku trake na kojoj su istisnuti brojevi. Oni predstavljaju količinu masnih kiselina. Događa se da ga moderni proizvođači proizvode s malim udjelom masnih kiselina - do 62%. Takav sapun nema brojeve na površini šipke. Povezanost digitalnog označavanja s postotkom masnih kiselina:

 • Natpis 65% - prisutnost masnih kiselina je 61-65%;
 • Natpis 70% - sadržaj masnih kiselina 69-70%;
 • Natpis 72% - izrađen prema GOST-u, masne kiseline zauzimaju 70,5 - 74% u traci.

Sastav sapuna za pranje rublja

Boja sapuna može biti različita i ne ovisi o bojama. I od stupnja pročišćenja. Tamno smeđa boja ukazuje na to da se sapun manje čisti. Također daje neugodan miris. Pročišćeni sapun ima mutno žutu boju.

Da biste pravilno koristili sapun, morate znati njegov sastav. Baza je ljepilo za sapun koje se dobiva topljenjem masti. Za to pogodno: janjeća, svinjska, riba i goveđe masti. Ohlađena masa se reže na šipke. Tako proizvode sapun kiselosti do 60%. Da bi se dobio sapun prema GOST-u, sol i kaustična soda dodaju se u ljepilo za sapun. Da bi se dobio sapun od 70-72%, postupak soljenja izvodi se do 3 puta, dovodeći ga do gotovo bijele boje.

Svojstva: prednosti i nedostaci

Sapun za pranje rublja, stoljećima dokazan, ima izuzetno korisna svojstva kojima se mnogi moderni proizvodi od sapuna ne mogu pohvaliti.. Sapun za pranje rublja je:

 • Djelotvoran deterdžent;
 • Moćno antibakterijsko sredstvo;
 • Lijek za prevenciju gljivičnih bolesti u tradicionalnoj medicini;
 • Ima ljekoviti učinak;
 • Ima svojstva čišćenja i izbjeljivanja;

Mane uključuju vlastiti miris sapuna, sposobnost dugotrajnog sušenja kože i nisku učinkovitost prilikom pokušaja uklanjanja mirisa acetona ili benzina.

Pri odabiru sapuna morate biti vrlo oprezni i pažljivi. Ne može se poreći da je od velike koristi, ali zlouporaba može odigrati okrutnu šalu. Moderni dizajni ponekad sadrže strane kemijske nečistoće za poboljšanje određenih svojstava, poput izbjeljivanja. Moguće su alergijske reakcije kože na ove tvari.

Od čega je sapun za pranje rublja?

Sapun za pranje rublja: od čega je napravljen?

U svakoj kući nalazi se pločica sapuna boje heljdinog meda. Svestrani proizvod koristi se ne samo za pranje. Postoji 1000 popularnih recepata za upotrebu šipke kao kozmetičkog proizvoda. Već 50 godina recept ostaje nepromijenjen. Koja je tajna popularnosti i prednosti sapuna 72%?

Povijest pojavljivanja

Smeđi sapun s otiskom od 72% prvi je put proizveden u SSSR-u 1930-ih. Recept je usvojen i dorađen od francuskog kemičara Michela Eugena Chevreliera. Izvorna formulacija sadržavala je 2 vrste životinjske masti. Nova formula sastojala se od 3 komponente, dodani su želatina i lužine.

Do pedesetih godina prošlog stoljeća proizvodili su se briketi kategorije 72%, a zatim se u kategoriji UZK proizvodila druga kategorija od 64%. Oba su sastava bila identična, razlika je bila u omjeru komponenata. Svojstva deterdženata omogućila su uklanjanje teških mrlja, uklanjanje teških mrlja. Sastav komponente odobren je i utvrđen GOST 30266-95.

Zahvaljujući svojoj prirodnoj bazi i baktericidnim svojstvima, sapun se počeo koristiti ne samo za uklanjanje mrlja. Pojavio se čitav niz kozmetičkih aplikacija. Sapun se koristio kao lijek protiv seboreje. Koristila se za teški osip na koži.

Sastav sapuna

Sapun za pranje rublja sadrži prirodne masne kiseline. Kalijeve i natrijeve soli uključene su kao dodatne komponente. Uključuje lužine i tvari biljnog podrijetla. Smeđa traka ne sadrži mirise ili mirise. Baza je 100% prirodna, kontakt s kožom ne izaziva alergije.

Zasićene i nezasićene masne kiseline dobivaju se iz životinjskih masti. U Sovjetskom Savezu koristila se mješavina kravlje, svinjske, janjeće masti i saloma. Potonja tvar je biljnog podrijetla. Ekstrahirano iz biljnih ulja hidrogeniranjem. Životinjske masti dobivale su se preradom kostiju, kože i žila.

Drugi glavni sastojak su lužine. Koriste se za neutraliziranje kiselina i saponiziranje masti. Nanesite kaustičnu soda (natrijeve soli) i soda pepeo (natrijev karbonat).

Prirodni sapun u Rusiji proizvodi se bez promjene recepta. Nakon dodira s vrućom vodom, briket počinje ispuštati karakterističan miris. Ovo je prvi znak prirodnih sastojaka sastava. U ostatku vremena briket nema arome.

Tajanstvena figura 72%

Tajanstvena brojka 72% ili 64% označava postotak masti u sastavu. Prema GOST-u, briket bi trebao biti 200 gr. Imaju tamno smeđu ili oker boju. Suho bez mirisa.

Sapuni su bili podijeljeni u 3 kategorije, označene rimskim brojevima. Prva kategorija (I) sadrži više od 70,5% masnih kiselina, druga (II) do 69%. Treća kategorija (III) sadrži 64%. Sapuni za pranje rublja prve kategorije jednaki su sadržaju 72% masnih kiselina s najvećim postotkom lužine.

Zahvaljujući ovom sastavu, sapun ima sljedeća svojstva:

 • uklonite masnoću s keramičkih površina;
 • oprati teške mrlje;
 • ukloniti tragove trave;
 • uklanja organske mirise (miris plijesni, ribe, masti);
 • dezinficira upaljenu kožu;
 • primjenjiv za intimnu higijenu kao lijek protiv drozda.

Svojstva sapuna temelje se na prirodnom sastavu i omjeru lužina / masna kiselina. Alkalno okruženje inhibira aktivnost gljivica, bakterija i virusa. Masne kiseline eliminiraju organske i umjetne bazne zagađivače.

Blagodati i šteta smeđeg sapuna

Prednosti sapuna mogu se smatrati njegovim baktericidnim svojstvima. Učinkovit je protiv patogena kožnih infekcija, bakterija koje žive na sluznim površinama. Niska cijena čini ga pristupačnim alatom.

Sapun je učinkovit za pranje posuđa, keramike i pločica. Otopina sapuna za pranje rublja 72% omogućit će čišćenje staklenih površina. Koristi se za čišćenje prozora nakon zimskog razdoblja. Nakon nje površinu je lakše oprati, manje se nakuplja prašine i prljavštine.

Sapun se koristi za pranje dječje odjeće. Pomoću nje postiže se dvostruki učinak: čišćenje i dezinfekcija. Uz njegovu pomoć preporučuje se pranje teških mrlja na odjeći prije slanja u bubanj stroja..

Ako prečesto perete ruke sapunom za rublje, može se pojaviti suhoća. To je zbog alkalnog okruženja agensa. Ne koristite 72% sapuna prečesto kao kozmetički proizvod. Koža se navikne na pomoć izvana i sama se prestaje boriti protiv patogena.

Što znači postotak masti??

Što više sapuna sadrži masnoće, to je njegova kvaliteta bolja. Sastav daje gušću konzistenciju, kada se opere, stvara više pjene. Visok udio masti održava sastojke stabilnima. Briket se može čuvati do 50 godina bez promjena ako vlažnost u sobi ne prelazi 25%.

Zašto je sapun za rublje opasan?

Štoviše, mit o prednostima sapuna za pranje rublja, koji je napravljen prema sovjetskom receptu, čvrsto je uvriježen u našoj kulturi. Zapravo, ovaj određeni sapun ne samo da nema korisnih svojstava, već može biti i opasan..

Sjećam se da smo ovaj sapun koristili stalno. Mene nekako nije zanimalo, ali ispada da nisam znao puno o sastavu i mogućnostima korištenja ovog sapuna.

Od čega je napravljeno

U SSSR-u je glavna komponenta sapuna za pranje bila mast - svinjetina, govedina, janjetina, pa čak i riba. Sada u sastavu nema ništa slično, proizvođači koriste analoge, dodajući natrij, laurinsku kiselinu, salome i lužine.

Koje je bolje

Suprotno uvriježenom mišljenju, sapun za pranje rublja iz sovjetske ere nije ništa bolji od modernog sapuna. Dodani su mu kaolin i kolofonija, štoviše, nikad im se nije preporučalo pranje tijela ili kose..

Namjena sapuna za pranje rublja

Ovaj je sapun s razlogom označen kao "kućanstvo". Jednostavno nije namijenjen tijelu: sapunom za rublje uklanja naslage masti i tvrdoglave mrlje s tkanina. Ako ga upotrebljavate kao i obično, kemijske opekline ne možete izbjeći. Sapun za pranje rublja vrlo učinkovito uništava gornji sloj epiderme - koža brzo gubi elastičnost, započinju upale i iritacije.

Moderni dodatak

Moderne verzije sapuna za pranje u ovom pogledu nisu ništa bolje. Sada mu proizvođači često dodaju povećanu dozu natrijevog hidroksida. Takav proizvod doista bolje uklanja mrlje, ali prijeti potpuno stvarnim kemijskim opeklinama na tijelu..

Antibakterijska svojstva

Visoko oglašena antibakterijska svojstva nisu mit. Ali u tome nema ništa dobro: u SSSR-u se sapun za pranje rublja koristio na životinjama, jer savršeno uklanja buhe iz vune. Za ljude, kućanstvo, kao što je, u principu, svaki antibakterijski sapun opasan stalnom uporabom. Ovaj sapun uništava gornji sloj epiderme koji je stvoren za zaštitu od bakterija..

Kancerogeni učinak

Danas se na policama često nalazi rafinirana verzija sapuna za pranje rublja. To više nije ista smeđa neopisana traka - može biti bijela i ugodnog mirisa. Svježu boju ovaj sapun duguje titanovom dioksidu, kemijskom elementu koji ima kancerogeni učinak..

Jednokratna uporaba

Antibakterijska svojstva sapuna za pranje mogu se iskoristiti u vašu korist. Za akne i akne ovaj sapun (jednokratnom primjenom) ublažit će iritaciju. Dugotrajna uporaba je opasna. Zaboravite mit o "sjajnom sapunu za rublje koji je najbolji". Ne riskirajte svoje zdravlje uzalud.

Pronađeni mogući duplikati

Bacio sam ga iz ruke, nisam se ni držao. Najegritantnije je jednostavno u kemijskom smislu.

1. proizvođači koriste analoge, dodajući natrij
Natrij se ne dodaje sapunu. Pa zato što je to nemoguće u svijetu kisika i vode (u našem svijetu)

2. Glavna komponenta sapuna za rublje bila je masnoća. Sad u postavi nema ništa slično. dodavanje. salomi

(Salomas je sličan životinjskoj masti. To je hidrogenirana biljna mast)

Pa, GOST 30266-95 Čvrsti sapun za pranje rublja. Opća specifikacija kaže da

Za proizvodnju čvrstog sapuna za pranje rublja. koristiti. također masne kiseline tehničke životinjske masti (tj. životinjske masti nisu nigdje otišle)

3. Sapun iz vremena Sovjetskog Saveza nije ništa bolji od modernog sapuna. Dodani su mu kaolin i kolofonija

I sada to koriste. GOST 30266-95

a) Za proizvodnju čvrstog sapuna za pranje rublja. koristiti. borovina kolofonija A

b) A kaolin je bijela glina. Nije jasno zašto je autor zaključio da je to loše. Na primjer, "Jebeni sapun za nježno dupe s bijelom glinom" - po mom mišljenju to je čak i dobro

4. Kancerogeni učinak.. titan-dioksid, kemijski element (nije element) koji ima kancerogeni učinak

Jebati. Titan dioksid, kako ga kodira Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), spada u skupinu 2B (postoje ograničeni (ili nedovoljni) dokazi koji podupiru karcinogenost kod ljudi)

Jednostavno rečeno, ovo je 4 od 6 mogućih, gdje 1 - definitivno da, 2 - radije da, 3 - možda da, 4 - možda da, dok kod životinja - prije da, 5 - ne mislimo da da, 5 - definitivno ne

Ukupno, samo 4 sranja (lažne, neistinite, informacije koje ne odgovaraju stvarnosti) - stoga je članak sranje.

(da sam guglao sovjetski GOST na kućnom sapunu, mislim da bi bilo još sranja)

Potpuno da. Tako se kuha. Implikacija je da je Add natrij kapets što je regulirana fraza. Što po značenju uopće nije jednako izrazu "uvođenje natrija u sastav".
Dodajte natrij = uzmite natrij u jednu ruku, sapun u drugu i bacite. U sapun se dodaje natrij. Iz nekog razloga.
Uvođenje natrija u sastav = uzeti natrijev natrij-tiampampat ili tiryam-pam-pata natrij, uzeti nešto bez natrija (s manje natrija), sim-salabim i čarobno puhati. Natrij se pojavljuje u proizvodu (sadržaj natrija se povećava).

I cijela rečenica zvučala je kao da prije nisu stavljali natrij, ali sada su ga stavili, pa u sapun ne dodaju natrij.

Već dugi niz godina perem se sapunom za pranje rublja i nikada u životu nisam imao NIKAKVU "kemijsku opekotinu", štoviše, nisam niti upoznao takve ljude, čak i više, čak i ako se nakon takvog sapuna nakon pranja pojavi nelagoda (recimo da smo se u sobi obrijali hladnom vodom temperatura), tada se zaostala reakcija eliminira salicilnom kiselinom, koja se, usput rečeno, često nalazi u kremama. Inače, za referencu, u Drugom svjetskom ratu (ratu), kada je strahovito nedostajalo lijekova i druge mogućnosti, uz pomoć "sapuna za pranje rublja", pogođeni vatra, koža vojnika i druge rane sklone propadanju. Iz iskustva znam da u teškim životnim uvjetima, od brojnih "mirisnih sapuna", možete istrunuti.

Ovo je naglo. Nema mistike, ovo je školski (SSSR) plan i program za 8. razred.

jer je pošta jebeno čista voda

Koliko se hujtova smisli radi hypea na običnom.

Podrivam natrijem i lužinama, koji se dodaju modernom sapunu

s druge strane, mnogi ljudi stvarno misle da su stvari "iz prošlosti" bolje od modernih. Što je daleko od uvijek.

Titan dioksid je bezopasan, boja je za hranu. Još jedan žuti članak.

Tako sam se napio od tog trenutka.

Prije toga zagunđao je, kako se smiješno autor trza, a onda je cmoknuo.

Boja za hranu E171 - čisti titan-dioksid.

Još jedan copy-paste radi pluseva.

Znanstvenici ne misle tako

Navedite normalnu metaanalizu studija, a ne izolirane studije za koje nije poznato kako i tko. Teško je posebno za nas ljude na ulici procijeniti objektivnost takvih izoliranih studija.

Stoga takve pojedinačne studije obično u potpunosti sponzoriraju zainteresirane tvrtke, u ovom slučaju, najvjerojatnije one koje proizvode poput prirodnih pasta za zube za one okrenute GMO-u, zavjerama itd..

Štoviše, vaša veza ne vodi ni do samog istraživanja, već samo do nekih citata s REN-TV-a.

A Yandexdzen je općenito deponija žutice.

Članak ukazuje samo na poluistinu, autor pretjeruje s temom, ne trebate sve to shvatiti ozbiljno, bolje je pročitati specijaliziranu literaturu.

Bolje je ne prati kućanstvo sapunom za domaćinstvo..

operite, ali jednom tjedno

jer je kemijski sastav specifičan

iako autor ne laže iskreno

ako često koristite sapun za pranje rublja, to nije baš dobro

ali ako ste s njima prali jaja u utorak i subotu, i to ne jednom u životu, neće vam biti gore

vrlo dobro djeluje s masnoćama, kao što je autor spomenuo o aknama (akne su jebene akne.)

ali kod suhe kože očito se ne isplati koristiti (kao i bolnu)

ali vrlo je prikladno da operu ruke, pogotovo ako često dolazite u kontakt s bilo kojom vrstom huita (ulja, boje, masti)

ali samo ako operete njima ruke nakon posla, kurac neće otpasti

ukratko, ako masni problem operete, ako tvrdoglava nečistoća operete ako se jaja kuhaju na pari, operite (ali ne svaki dan)

ako je koža suha, nemojte se prati, ako vas oko svrbi, nemojte se prati i svaki dan im nije stalo da operu nešto osim ruku

i ja, i kurac nije otpao

ali zašto pokušati stvoriti slučajne hemoroide za sebe tamo gdje nije ?

Dao sam prosječnu TB za HZ sapun

ima svakakvih alergija i drugih huita

ali za prosječnog korisnika relevantno je ono što sam rekao

Mogao bih pisati o pH neutralnosti, alkalnom sastavu, interakciji s bazama i kiselinama

ali nije te zajebalo u vojsci? I ja isto

tako da rezimiram, izdao sam sigurnosne mjere predostrožnosti, a tko će sebi gurnuti komad sapuna u dupe

P.S je li i štetan, jer će alkalno okruženje loše utjecati na mikroorganizme unutar magarca i može li izazvati peckanje i disbiozu te puno toga drugog? Ne zajebavaj kurac za sapun za pranje rublja

Za buhe se koristio sapun od prašine ili katrana.

Imam strašnu alergiju na katranski sapun. radio je u tvornici i neprestano se njome prao. nakon toga osip izlazi.

Moja baka još uvijek koristi sapun za pranje rublja i pere se i pere. Rekao sam joj - "bah, tu je šampon," - "jebote, je li potreban". Ima 78 godina, ima sijedu kosu kao 50 godina i nema problema s kožom.

Samo ovo, naša koža ima pH pomaknut na kiselu stranu, a sapun je alkalni. Mislim da je to jedini nedostatak sapuna. Ili postoje sapuni s kiselinskim pH?

Također znam da s tim nema ništa loše, samo dobre kritike! mogu li oprati suđe? Mislim da djeluje antibakterijski ?

Hmm. Kemijska opeklina. Dakle, trebao sam ostati bez kože, kao tinejdžer u nedostatku druge, istuširao sam se ekonomskom, normom. Čarape, gaćice, majice oprali su ručno s domaćinstvom, koža je na mjestu, nisam primijetio znakove opeklina.

A dobro je i to utrljati na ribež i spaliti. Miris.

HM zanimljivo. Sapun, čija je glavna komponenta bila masnoća, namijenjen uklanjanju mrlja od masnoće. Ja sam nipanimit.

iz kemije, koja je bila ocjena? znate li kako se pravi sapun? ili nije imao vremena završiti školu?

Jednom sam imao automobil Moskvich iz 1958. godine. Uz njega je isporučena vrlo debela knjiga koja je sadržavala crteže svih dijelova i kako ih izraditi ako nisu u prodaji. Uz to, postojale su preporuke proizvođača o tome kako postupati s novim automobilom. Tako je bilo i iz tvornice prekrivene nekom vrstom smjese protiv ogrebotina tijekom transporta. Preporučeno je ukloniti ovaj sastav otopinom sapuna za pranje rublja s nekom vrstom kemije.

jebeno, ravno "uradi sam", "uzmi čelik HGOAVKGDTIIA53445" i samelj si loptu

1. Nije bilo lopti. Pivot ovjes.

2. Da, ovako nešto. naravno nije bilo uputa kako izraditi svijeću ili kalup, ali bilo je crteža. Inače, jednom sam izradio čahure za brončani kraljev BRKMTs koristeći ovu knjigu na tokarilici. Sad se sjećam.

Ne, bilo je poput mutnog voska. Auto u njemu nije blistao.

Pa, mogu oprati suđe.?

Ne možeš, kurac će otpasti.

Pa bih želio to saznati ?

Ja ovdje, na Pikabi, zeznuo sam se, pomaknuvši ideju da je oznaka 50%, 75%, itd. je količina lužine koja je prisutna u sapunu, a zapravo je to količina masnih kiselina. Odnosno, vjerovao sam da što je veći broj, sapun je "bijesniji", ali zapravo - suprotno. Prisutnost masti u sapunu za pranje rublja u potpunosti je opravdana, jer pomaže otapanju masnih mrlja: ako čitate domaće recepte za izbjeljivanje rublja prije ere pudera s enzimima, oni između ostalog sadrže biljno ulje.

Da, i u pravu ste: sapun za pranje rublja je sapun za kućanstvo jer nije namijenjen za druge svrhe. Oni koji tvrde suprotno, podložni su logičnoj "preživjeloj pogrešci": oh, pa, sve smo napravili sapunom za pranje i vish, kako veselo! Jednostavno nije bilo ničega drugog. U pravu ste još za jedno - morate istrgnuti noge tvrtkama koje oglašavaju antibakterijski sapun. Zaštitnici i druga zamućenost s nekim klorheksidinom nisu namijenjeni svakodnevnoj upotrebi, ovo je izravni put do dermatoza.

Nakon obrade masti jakim lužinama, mast se "saponizira" i dobivamo tvar koju smo navikli nazivati ​​"sapun". Nakon što smo malo promijenili tehnologiju, dobit ćemo stearin, od kojeg su izrađene prve nemasne svijeće.

Ako stearat nije kalij, već natrij, tada dobivamo taj tekući, "zeleni" sapun.

Pa, uživo i tako dalje.

Stoga je najbolji način da kanalizaciju očistite od masnoće u perilici posuđa bilo kojeg restorana, kafića i menze ako u cijev ulijete jaku lužinu (kaustična soda, na primjer), pričekate i sve masnoće na stijenkama cijevi se saponificiraju, a zatim lako otope vrućom vodom i odlaze.

Za domaću upotrebu, kaustična lužina se otopi u vodi, malo se gelira, doda parfem, boja i prodaje za ludi novac (u usporedbi s troškovima komponenata) kao super lijek "Tiret", "Mole" i slični njima. :)

Sovjetski zdravstveni plakati

Sovjetski sigurnosni plakati

Mali izbor zanimljivih listova na temu zaštite na radu, kod kuće, na cesti i u transportu, izdan 1930-1980-ih.

„Bavi se sportom!“, SSSR, 1930-e.

Mali izbor plakata posvećenih zdravom načinu života građana.

Sredinom kasnih 30-ih godina 20. stoljeća.

Veliki - norme i zahtjevi za značku TRP 1 faze

"Mlijeko je zdravlje", SSSR, 1959.

Umjetnik - Vlasov Vasilij Adrijanovič (1905-1979).

Moskva. Izdavačka kuća Instituta za zdravstveno obrazovanje Ministarstva zdravlja SSSR-a. 1959. godine.

"Ono što bi svi trebali znati i raditi.", SSSR, 1920-te.

Nepoznati umjetnik.

Državna izdavačka kuća Narodnog komesarijata za zdravstvo Bjelorusije. 1920-ih.

Ono što bi svi trebali znati i raditi tijekom epidemije kolere, distonije, trbušnog tifusa i drugih gastrointestinalnih bolesti.

"Zaštitite djecu od crijevnih bolesti", SSSR, 1952.

Umjetnik - Berkovits R.N.

Moskva. Izdavačka kuća Instituta za zdravstveno obrazovanje SSSR-a, 1952

"Zima 1936-37 u parkovima Lenjingrada", SSSR, 1936.

Plakat koji poziva na korisno provođenje vremena u parkovima Lenjingrada.

Umjetnik - I. Sigalov.

Lenjingrad. Izdavačka kuća Ureda palača i parkova Lenjingradskog gradskog vijeća. 1936. godine.

Skijališta, jednodnevni rekreacijski centri, skokovi, klizališta, ledene planine, finske sanjke, buer, jahanje životinja, zimske atrakcije, zimski obrambeni radovi, prihvaćanje TRP i BSTO standarda, najam sportske opreme za odrasle i djecu.

Kafići-restorani, blagovaonice Lengosnarpita.

"Sok od rajčice. Vrlo je hranjiv!", SSSR, 1950.

Lenjingrad. Izdavačka kuća Soyuzpischepromreklama. 1950 godina.

Sređivao sam stvari kod kuće i pronašao ovaj sapun. Mama kaže što je kupljeno za mene, novorođenče. Sad imam 32 godine.

Ravno iz SSSR-a

Štedimo na izgledu (dugačak post)

U posljednjem postu napisao sam o tome kako pripremiti savršen doručak (http://pikabu.ru/story/zavtrak_ili_investitsiya_v_svoy_den_d.).

Danas sam odlučila razgovarati o šest neliječenih lijekova za poboljšanje izgleda. Poznate robne marke koriste ih u svojim proizvodima, čime povećavaju cijenu. Ali aktivnu tvar možete koristiti izravno, jer uvijek košta novčić.

1) Borički sapun. Cijena je 30 rubalja. Smanjuje masnu kožu, uklanja akne, mitesere i ostale zle duhove s lica i ostalih (!) Dijelova tijela. Redovitom uporabom smanjuje znojenje. Bori se protiv gljivica i bilo koje druge. Koristite za lice i nježne dijelove tijela jednom dnevno. Za noge i pazuhe - to možete učiniti dva puta. Mane - Može isušiti kožu.

2) Soda, u ekstremnim slučajevima, sol. Cijena je 25 rubalja. Izbjeljuje zube. Sa solju morate biti oprezni - možete oštetiti caklinu i desni. Soda je nježnija metoda. Ako četkate zube prije glavnog pranja sodnom pastom, zubi će nakon otprilike tjedan dana postati primjetno bjelji. Glavna stvar je ne pretjerivati. Jednom dnevno trebate prati zube sodom, ne više. Mane - već gore opisano, možete dobiti iritaciju desni.

3) Salicilna kiselina. Cijena je 15 rubalja. Nikakvo čišćenje, piling ili čudo od pranja lica ne može se usporediti s ovom jeftinom stvari. Štoviše, svi ga najvjerojatnije sadrže. Pomaže u smjeru. Kad skoči velika gadna bubuljica, dovoljno je da je nekoliko puta opečete vatom umočenom u salicilnu kiselinu. Mane - možete opeći kožu ako losion držite dulje vrijeme ili ih zloupotrijebiti.

4) Sok od limuna. Da, da, ona u žutoj boci koja izgleda poput limuna. Ako vam ujutro smetaju modrice ispod očiju ili užasne otekline, uzmite pamučni jastučić, prerežite ga na dvije polovice, navlažite limunovim sokom i svaku polovicu nanesite ispod očiju. Takvu masku možete držati 10-15 minuta i modrice će postati primjetno manje, a otekline će se povući (pogotovo ako sok držite u hladnjaku). Mane - izuzetno bolni osjećaji u dodiru s očima.

5) Kozmetička ulja. Cijene se kreću od 50 do 250 rubalja. Ulje avokada - izbjeljuje i njeguje kožu, idealno za suhu kožu. Ulje breskve - potiče metaboličke procese, odnosno zacjeljuje rane (dobro ga je namazati nakon epilacije). Ulje sjemenki grožđa - sužava pore, regulira znojenje, idealno za masnu kožu. Jojobino ulje - regenerira sve što mu dođe pod nos, bori se protiv iritacije. Kokosovo ulje je omiljeno ulje svih majki, jer ako ga tijekom trudnoće namažete na trbuh, bit će manje strija, osigurava da koža ostane u dobrom stanju pod bilo kojim (klimatskim i drugim) promjenama. Takvom ulju dodam nekoliko kapi esencijalnog ulja. Na primjer, breskva + jasmin je ukusan miris nakon brijanja. Jojoba + naranča - mažem je nakon anticelulitne masaže. Mane - cijena nekih ugriza ulja, međutim, najskuplja na mom popisu je jojoba, košta 180 rubalja. Pa ipak, ako ih koristite u druge svrhe, možete dobiti neugodan učinak u obliku prekomjernog sadržaja masti ili suhe kože..

6) Katranski sapun. Cijena - 30-70 rubalja. Bolje uzeti skuplje. Sapun sa sloganom: "zbogom, perut, zbogom, seboria." Operite kosu umjesto šampona, pojavit će se perut. Mane - kosa miriši na katran, a bez regeneratora zbunjuje se poput slušalica u vrećici.

Hvala svima koji su pročitali do kraja - ovo su daleko od svih proizvoda o kojima želim razgovarati. Pitajte, napišite o čemu bih trebao pisati u sljedećem postu. I današnji bonus: baš preslatka beba.