Što se događa s vašim tijelom kada nanesete boju kose: Dokazi iz istraživanja

Oporavak

Bez obzira postoji li želja da svoj stil promijenite drugom bojom ili sakrijete sijedu kosu, muškarci i žene često boje kosu bez razmišljanja o rizicima koji mogu utjecati na njihovo zdravlje..

Istina je da su se formule s vremenom poboljšavale. Neke vrlo opasne komponente su zabranjene. Međutim, još uvijek postoje različiti sastojci u bojama za kosu koji mogu ugroziti naše zdravlje. Čak i oni koji ne sadrže amonijak mogu sadržavati druge štetne kemikalije. Važno je da ih znamo prepoznati..

Parafenilendiamin

Obično se nalazi u tamnim bojama i povezan je s učincima poput iritacije i alergijskih reakcija. Upravljanje okolišem sugerira da se zdravstveni rizici povezani s ovom tvari kreću od umjerenih do visokih.

Ova se komponenta može pojaviti pod imenima PPD, p-fenilendiamin, 1,4-benzendiamin, 1,4-fenilendiamin, CI 76060, oksidirajuća baza 10, p-aminoanilin, p-diaminobenzen, 1,4-diaminobenzen i 4-aminoanilin.

Amonijak

Obično se koristi za izbjeljivanje i poboljšanje boje. U nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije..

Amonij

Jeste li ikad obojili kosu i osjetili iritaciju dišnog sustava? Krivac je amonijev hidroksid koji uzrokuje neugodan miris. Štoviše, vrlo je nagrizajuću kožu..

Iako neki proizvodi na naljepnici imaju napomenu da ne sadrže amonijak, može se dogoditi da ih zamijene drugi, poput etanolamina, koji iako nema isti miris, nije puno sigurniji..

Voda s kisikom

Ovo je komponenta koja se koristi, na primjer, za ujednačavanje prirodne boje kose. Nije otrovno samo po sebi, ali može nadražiti kožu i dišne ​​putove.

Nonilfenol ili oktilfenol

Te komponente mogu djelovati kao endokrini poremećaji. Uglavnom utječe na muškarce, naime na kvalitetu i proizvodnju njihovih spolnih stanica.

Parabeni i fatalati

Te komponente djeluju i kao endokrini ometači, stoga štete tijelu..

Resorcinol

Ovo je prilično agresivna tvar. Kada dođe u kontakt s kožom, može utjecati i na štitnjaču, imunološki sustav i imunološki sustav..

Resorcinol se može pojaviti na naljepnicama pod drugim imenima: 1,3-benzendiol, 3-hidroksifenol, CI razvijač 4, m-dihidroksibenzen, 1,3-dihidroksibenzen, m-hidrokinon, m-fenilendiol, oksidacijska baza 31, resorcinol.

Formaldehid

To je nadražujuća, alergena tvar koja može biti čak i kancerogena. Uzrokuje opekline u dodiru s kožom.

Učinci sintetičkih boja za kosu

Ove vrste proizvoda mogu izazvati bilo koju od sljedećih nuspojava:

 • iritacija i alergijske reakcije;
 • učinci na hormonsko funkcioniranje;
 • uništavanje kutikule dlake;
 • oštećenje prirodnog pigmenta kose;
 • sušenje i opuštanje kose;
 • izazivajući gubitak kose.

Uz to, prema studiji Lundova odjela za medicinu rada i okoliš, upotreba ili stalna izloženost bojama za kosu povećava kancerogene kemikalije u krvi (aromatični kancerogeni amini i o-toluidini).

Tijekom trudnoće

Opstetričari-ginekolozi izjavljuju da bojanje kose tijekom trudnoće nije kontraindicirano. Inovativne boje su vrlo sigurne, slabije zbog komercijalnih svrha, pa je vjerojatnije da će se isprati (iz tog razloga se više nabavljaju).

Količina amonijaka koja je trenutno u bojama minimalna je, a u nekim je i potpuno odsutna. Stručnjaci su došli do istog zaključka nakon godina proučavanja odnosa između bojanja kose i oštećenja zdravlja buduće majke i njenog djeteta..

Ulazak elemenata za bojanje izravno u krv smatra se minimalnim. Ali ipak, u tom je razdoblju bolje ne koristiti kemijske proizvode..

Manje agresivne boje

Ako i dalje želite bojiti kosu, trebali biste znati da postoje boje na bazi biljaka, glina i biljnih ulja, poput kane, kasije, indijskog ribiza (amla), kurkume, šafrana i drugih. Njihov je učinak kraći od tradicionalnih boja, ali ne mijenjaju strukturu kose.

Ovi sastojci, u kombinaciji s drugima kao što su kokosovo ulje, proteini pšenice ili jojoba, također njeguju i štite kosu.

Kana može biti opasna?!

Prirodno bojanje globalni je trend. Na tržištu se pojavljuje sve više marki koje nude proizvode poput "kane za kosu" i "kane za obrve", "basme za kosu", "prirodne boje za kosu" i tako dalje..

Ali... često lijepo ime nema nikakve veze sa kompozicijom. Kemijski proizvod prodaje se pod krinkom prirodnog. I umjesto obnove kose, riskirate da dobijete alergije. Kana može biti opasna!

Kako pronaći stvarno sigurnu, prirodnu boju koja ne sadrži kemijske sastojke?

Upute: kako razlikovati prirodnu boju od kemijske

Sve što trebate je pažljivo proučiti upute i naljepnicu.

 1. SASTAV

Ovo je najvažniji pokazatelj. Obratite pažnju na kompletan sastav. Na pakiranju su možda navedeni "glavni sastojci" - zanemarite ovo. Ako ne možete pronaći potrebne podatke, obratite se prodavaču.

Prirodna boja: samo bilje i bez konzervansa - lavsonia, indigofer, amla, jatropha, cassia / senna, hibiskus, amla, bringaraj, nim, shikakai.

Kemijska boja: konzervansi i - najneugodnije - kemijske boje.

Na koje sastojke treba paziti?

Parafenilen diamin ili para-fenilendiamin (koji se naziva i urzol ili PPD) boja je koja je zabranjena u Švedskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Koriste se u industriji (posebno za krzno i ​​kožu) i u kozmetologiji (u bojama za kosu). Zbog male molekulske težine lako i brzo prodire u strukturu kose i gornji sloj kože. Para-fenilendiamin jedan je od najsnažnijih alergena na svijetu.

Opasnosti od para-fenilendiamina: otrovan udisanjem, u dodiru s kožom i ako se proguta (toksični učinci uključuju drhtanje, cijanozu i ozbiljan gubitak težine); nadražuje oči, dišne ​​puteve i kožu; može uzrokovati alergije; postoji opasnost od štete za plod tijekom trudnoće.

Prema CDC-u (Center for Diseas Contorl) para-fenilendiamin je snažan alergen. Alergije mogu biti urođene ili stečene. Može se pojaviti uz stalnu uporabu podražaja. Alergija na PPD javlja se u 7% ljudi.

Para aminofenol ili para-aminofenol (aka 4-aminofenol ili "ursol smeđa") boja je, trgovački naziv je "ursol smeđa". Koristi se za bojanje krzna, također je uključen u sastav mnogih crno-bijelih programera, jer ima razvojna svojstva. Opasnost: uzrokuje dermatitis.

Orto aminofenol ili 2-aminofenol, ortoaminofenol - boja, trgovački naziv "ursol žuta". Posjeduje razvojna svojstva. Koristi se u boji za krzno, obično s 4-aminofenolom, koristi se kao komponenta boje za kosu kada se boji smeđe. Opasnost: uzrokuje dermatitis.

Meta aminofenol ili meta aminofenol - boja dio je postojanih boja (od tamnosmeđe do svijetlo kestenjaste). Manje iritira kožu i rjeđe uzrokuje kontaktni dermatitis.

Barijev peroksid ili barijev peroksid ili - dodan kako bi se ubrzao postupak bojenja. U drugim se slučajevima barijev peroksid koristi kao oksidirajuće sredstvo, izbjeljivač, za pripremu pirotehničkih smjesa. Opasnost: Može izazvati iritaciju kože i očiju, alergijske reakcije.

Ovo je samo nekoliko kemijskih sastojaka koji se često dodaju bojama za kosu ili obrve. U navodno "prirodnu" boju koja sadrži ove sastojke, bit će uključena i kana (lavsonia). Ali s takvim komponentama u jednoj smjesi, to neće utjecati na boju i zdravlje vaše kose..

 1. TEMPERATURA VARENJA

U prirodnoj boji uvijek je propisana temperatura na kojoj trebate koristiti prah, jer biljke inače neće djelovati.

U kemijskoj boji: temperaturni režim nije propisan, jer kemijski sastojci počinju djelovati jednostavno kad se kombiniraju s vodom.

 1. VRIJEME PRIJAVE

Prirodna boja: od 30 minuta ili više, ovisno o sjeni. Travama treba vremena da pigment uhvati kosu. Mora se napomenuti da će se boja potpuno razviti u roku od 48 sati nakon bojenja. To je zbog prirodnog procesa oksidacije.

Kemijska boja: 30 minuta uz obećanje odmah savršenih rezultata.

 1. PREPORUKA ZA SIVU I SVIJETLU KOSU (tamne nijanse boje)

Prirodna boja: savjet za upotrebu boje u dva koraka, ovo se odnosi samo na sijedu ili svijetlu kosu kada se nanosi tamna boja. Potrebno je bojanje u 3 faze, jer je u svim tamnim nijansama visok sadržaj indiga - biljke koja daje crni pigment. Sijeda / svijetla kosa ne prihvaća indigofer. Stoga, za dobar rezultat, kosa mora biti obojena (kana).

Kemijska boja: nema takvu preporuku ili jamči potpuno bojanje sijede kose.

I nekoliko parametara na koje se NE MOŽETE pouzdati

Ime

Boja na bazi kane - precizno sadrži kemijske sastojke. Ne trebate ni gledati sastav, već samo ime sugerira da su bilje samo osnova.

Kana, basma, prirodna boja, biljna boja ili biljna boja pogodne su za prirodne boje. Ali ni u kojem slučaju ne biste se trebali voditi samo jednim imenom..

Potvrda

Možda će vam se reći da su proizvodi certificirani. Da, zapravo su svi kozmetički proizvodi certificirani u Rusiji, inače se ne bi pojavili na policama trgovina. Ova činjenica ni na koji način ne pomaže razlikovanju prirodne boje od kemijske. Svaki proizvod mora imati ruski certifikat (sada je to izjava o sukladnosti). Ovaj dokument samo kaže da se proizvod može prodati na teritoriju Rusije i da ne sadrži opasne tvari zabranjene u našoj zemlji.

Sada možete lako razlikovati prirodnu i kemijsku boju. Ako već koristite biljnu boju - uzmite kutiju / vrećicu i pogledajte što je uključeno. Je li vaša boja za kosu ili obrve 100% biljna? Provjera će trajati najviše dvije minute.

PPDA (para-fenilendiamin) i kako je opasan

PPDA (para-fenilendiamin) u kanu. Zašto je opasan

Umjesto uvođenja

PPDA je organski spoj koji se široko koristi u industriji i kod kuće. Ova se tvar posebno koristi za ojačanje guma, ploča. A također i kao boje. Uključujući i proizvode za kosu.

Može biti opasno ako:

 • Planirate kosu bojati "crnom kanom", a da pritom niste sigurni je li njezin sastav apsolutno prirodan.
 • Kupite nekvalitetnu sumnjivu kanu čiji sastav nije poznat.

Odmah ću rezervirati da su me uvoznici kane već više puta kontaktirali sa zahtjevom da testiram i zatim reklamiram svoju kanu među mojim čitateljima i pretplatnicima. A u dva slučaja ova je kana sadržavala zlosretnu komponentu PPDA. I na moje ogromno iznenađenje, ne samo crne, već općenito BILO koje određene marke. Oni. linija proizvoda sadržavala je 4 vrste kane (crvena, kesten, smeđa, crna ili nešto slično), a svaka je sadržavala para-fenilendiamin.

VAŽNO! Ako vidite ovu komponentu na vrećici, odbijte kupnju. Sada je na tržištu puno kvalitetnih proizvoda. Nije vrijedno rizika!

U takvim slučajevima možda vrijedi koristiti čak ni kanu, već provjerenu visokokvalitetnu boju. Barem možete biti sigurni u njegov sastav..

Boje i s čime se jedu

Zadržat ću se malo na temi bojila - bojila, zahvaljujući kojima se proizvode mnoge biljne boje, dajući boju crne, kestena, rubina itd. Najčešće se ove komponente mogu naći u indijskoj kanu. Boje i s čime se jedu

Nažalost, teško je dokučiti što proizvođači pod tim imenom podrazumijevaju. Budući da je to vrlo općenit pojam koji kombinira komponente biljnih i kemijskih boja. Također pripada industrijskim bojama, čak i slikarskoj industriji..

Po čemu se crna boja PPDA razlikuje od basme?

Zašto biti pažljiv s tim? Zapamtite, rekao sam da u prirodi postoji samo jedna vrsta kane - crvena. Bezbojna, bijela, crna - ovo nije kana u doslovnom smislu riječi. No, dugo su se slična bilja lijepila za neke biljke..

Na primjer, dugo je crna kana shvaćena kao prirodna biljna boja indigo (Fera tinctoria), naziva se i indigofer. U Rusiji se ova biljka u svakodnevnom životu naziva basma. To je plava boja koja se koristi za bojanje tkanina i u kozmetičke svrhe..

Međutim, razvojem kemijske industrije značenje izraza "crna kana" postalo je ne toliko jednoznačno. U proizvod se umjesto indiga može dodati para-fenilendiamin (para-fenilendiamin, PPDA). Smatra se da je ova tvar prilično opasna. Može izazvati vrlo ozbiljne alergije, otekline i iritaciju kože. Postoji mogućnost da je kancerogen. I, apsolutno nedvosmisleno, to je otrov za naše tijelo.

Štoviše, netko može odmah imati alergijsku reakciju na para-fenilendiamin. A u drugom se s vremenom može pojaviti osjetljivost na ovu tvar. Prije svega, frizeri su u opasnosti. Internet je prepun jezivih fotografija žrtava AFD-a.

I još gore od bojanja kose ovim aditivom, tetovaža može biti jeftin alat, koji uključuje PPDA..

Zbog toga se kemijske boje koje sadrže takve sastojke moraju prvo testirati na malom području kože. I prije nanošenja, provjerite ima li vlasišta mikrotrauma. To se radi kako bi se spriječilo ulazak toksina u krvotok..

Na Internetu sam pronašao test kojim utvrđujem što sadrži crna kana.

Indigo, koji se može pakirati s riječima "crna kana", je zeleno povrće u prahu s smrznutim mirisom graška. Isprva, kada ga napunimo vrućom (ali ne kipućom vodom) smjesa pozeleni. Ako površina smjese nakon 20 minuta postane plava, to je indigo.

Mješavine "crne kane" s PPD-om obično su tamno smeđe ili crne boje. Nemaju izražen miris. Pomiješajte s vodom. Nakon deset minuta, crna boja će se oljuštiti i biti vidljiva u smjesi..

Neću vas dalje plašiti, samo ću to sažeti. Boje mogu biti prilično bezopasne kada se koriste kao biljni dodatak. A mogu biti izuzetno štetni kada su u pitanju određene vrste kemije. Stoga sigurno ne bih savjetovao riskiranje. Jedino 100% sigurno bojilo u koje možete vjerovati je aditiv koji stavite u kanu. U pravilu govorimo o začinima, bilju, biljnom prahu, ekstraktima itd. Ali! Imajte na umu da apsolutno bilo koja komponenta potencijalno može izazvati alergije. To ne znači da je pred vama otrovna tvar..

Što biste još trebali znati o bojama?

Ako promatrate biljnu boju s kemijskim aditivima, važno je zapamtiti da se boje različitih boja ne smiju međusobno miješati. Riskirate da dobijete potpuno nepredvidive rezultate..

Koje su komponente iz sastava boje za kosu posebno štetne

Smatra se da oko polovice svih žena kosu boje od mladosti, a kad se pojavi sijeda kosa, čak je i muškarci boje. Međutim, mnogi sastojci koji se nalaze u bojama za kosu mogu biti posebno opasni za ljudsko tijelo..

Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, frizeri su pod većim rizikom od razvoja raka mokraćnog mjehura zbog rada s bojama za kosu. Agencija sa sjedištem u Francuskoj također je potvrdila da su brojna istraživanja pokazala da je osobna upotreba boja za kosu povezana s nekim oblicima raka, uključujući leukemiju, limfom i rak mokraćnog mjehura..

Od približno 456 boja za kosu klasificiranih u Skin Deep - ekološkoj bazi podataka, oko 400 ovih proizvoda smatra se opasnim jer sadrže otrovne sastojke koji uzrokuju alergije, utječu na rad organa, uključujući reprodukciju, a također su kancerogeni. Pogledajmo koje sastojke boje treba izbjegavati..

P-fenilendiamin

P-fenilendiamin (ili PPD) je kemikalija koja mijenja boju kada je izložena kisiku, što pomaže boji da duže ostane na kosi. Ovaj je sastojak jedan od najčešće korištenih - nalazi se u 75% ovih proizvoda..

Prvo, znanstvenici su otkrili da ova tvar povećava vjerojatnost razvoja raka mokraćnog mjehura. Uz to, PPD je toksičan za imunološki i živčani sustav, pluća, bubrege i jetru. Također je povezan s teškim alergijskim reakcijama (mjehurići i opekline na koži). Bilo je čak nekoliko prijavljenih slučajeva smrti od poteškoća s disanjem izazvanih PPD-om, u mnogim se slučajevima također razvila dugotrajna astma..

Persulfati

Persulfati uključuju kalij, natrij i amonijeve sulfate i često se nalaze u izbjeljivačima i bojama za kosu. U koncentraciji od 17% i više, može izazvati iritaciju kože, ali u mnogim je proizvodima koncentracija općenito zapanjujuće visoka - 60%. Nekoliko je studija pokazalo da uz probleme s kožom udisanje persulfata može uzrokovati i astmu i oštećenje pluća..

Resorcinol

Resorcinol (resorcinol) je štetna kemikalija koja utječe na proizvodnju hormona, što može dovesti do takvih posljedica hormonske neravnoteže kao što su hipotireoza, prekomjerna težina, poremećaji plodnosti.

Europska unija klasificirala je ovu tvar kao uzročnicu ozbiljnih alergijskih reakcija..

Vodikov peroksid

Vodikov peroksid je nagrizajuća kemikalija koja se nalazi u proizvodima za izbjeljivanje kose. Ispitivanja na životinjama pokazala su da je toksičan za probavni sustav, pluća i živčani sustav. Također može naškoditi vašoj DNK i povećati šanse za razvoj raka..

Amonijak

Amonijak je snažno nadražujuće sredstvo za kožu i može uzrokovati poteškoće s disanjem, natečenost i crvenilo očiju. Amonijak je posebno opasan za one koji boluju od astme. I amonijak i vodikov peroksid ne samo da dugoročno utječu na zdravlje, već jednostavno kvare kosu, čineći je suhom i beživotnom..

Olovni acetat

Olovni acetat je opasna kemikalija koja se uglavnom nalazi u bojama za kosu jer može proizvesti tamniju boju. Dokazano je da je olovo otrovno za mozak i živčani sustav.

4-ABP

4-ABP je nusproizvod koji se pojavljuje tijekom postupka proizvodnje boje. Nekoliko je studija pokazalo da postoji veza između toga i povećanog rizika od raka. Za razliku od svih gore spomenutih otrovnih sastojaka, 4-ABP nije naveden kao nusproizvod na pakiranju, pa ga ne možete osigurati niti pažljivim čitanjem naljepnica..

Srećom za one od vas koji kosu boje u smeđe nijanse, 4-ABP se rijetko nalazi u smeđim bojama (ali često u plavim, crvenim i crnim bojama).

Katran

Ovaj sastojak se nalazi u tamnim bojama. U stvari, prema istraživanjima, gotovo 71% tamnih boja sadrži ovaj opasni sastojak. Iritira vlasište, a ispitivanja na životinjama potvrđuju da katran od ugljena također može uzrokovati rak.

Hydantoin

Jedna je od vrsta konzervansa koja se može vidjeti ne samo u bojama za kosu, već i u mnogim drugim kozmetičkim proizvodima (šamponi, regeneratori, losioni).

U Japanu je ovaj konzervans uvršten na popis ograničene uporabe, jer, kako pokazuje praksa, dovodi do problema s imunitetom..

Formaldehid

O ovoj smo kemikaliji čuli u kontekstu ne previše ugodne teme - upravo on pomaže u očuvanju leševa. Razne studije već su potvrdile da ovaj konzervans može uzrokovati rak i reproduktivne probleme. Trudnice nikada ne smiju koristiti proizvode koji sadrže formaldehid kako bi spriječile fetalne nedostatke.

Etanolamin

Ovaj organski spoj sadrži amin i alkoholne kemikalije, što ga čini korisnim za razne industrijske svrhe, uključujući proizvodnju agrokemikalija, deterdženata itd. Ali etanolamin se također široko koristi u kozmetici za kosu..

Na sobnoj temperaturi to je zapaljiva prozirna tekućina i miriše na amonijak. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) klasificiraju etanolamin kao opasan po život i zdravlje.

Postoji više od desetak drugih naziva za spojeve slične etanolaminu: 2-aminoetanol, monoetanolamin, koji je na nekim naljepnicama poznat kao ETA ili MEA, 2-amino -1-etanol, glicinol i drugi. Sposobnost etanolamina da se veže na druge spojeve čini ga korisnim za poboljšanje performansi različitih boja i lakova..

Studije su pokazale da je konzumacija 150 grama ili više etanolamina fatalna.

Pare ovog spoja mogu nanijeti ozbiljnu štetu očima, respiratornim bolestima, a također mogu dovesti do štetnih učinaka na unutarnje organe, uključujući jetru i bubrege; negativno utječu na fetus u maternici.

Stoga je u Americi i Europskoj uniji etanolamin klasificiran kao opasan za zanimanja koja imaju bilo kakav kontakt s njim, kao i za obične ljude koji koriste proizvode s etanolaminom u aerosolnom obliku ili u izravnom fizičkom kontaktu s njim..

Parafenilendiamin

Još jedna supertoksična tvar, koja je već zabranjena u zemljama poput Francuske, Švedske, Njemačke, ne tako davno izazvala je pomutnju u Velikoj Britaniji, gdje je žena, nakon što je s njom koristila boju, jednostavno pala u komu..

Ovaj je slučaj postao skandalozan i zahtijevao je brojne postupke, a možda će uskoro ovaj sastojak biti potpuno zabranjen u drugim europskim zemljama. Većina je u tamnim nijansama boje, pa bi brinete trebale pažljivo pogledati koju boju kupuju kako bi izbjegle jaku alergijsku reakciju.

Kao što vidite, popis otrovnih sastojaka u bojama za kosu prilično je velik. A pažljiv odabir boje nije samo hir, kažu, tko od njih bolje boji kosu, već prije svega briga za vašu sigurnost!

Ako već nekoliko godina koristite boje za kosu i bojite se da toksini iz ovih proizvoda već polako, ali sigurno uzrokuju poremećaje u vašem tijelu, pokušajte izvršiti detoksikaciju..

Postoji puno opcija za čišćenje tijela, ali tek nakon njega morat ćete u potpunosti eliminirati svu štetnu kozmetiku i prijeći na prirodne lijekove. Srećom, sada su to već postale pristupačnije..

Što uraditi?

Odavno poznate prirodne boje Henna i Basma, koje vašoj kosi mogu bez štete dati crvenu i kestenjastu boju (respektivno), sada proizvođači prirodne kozmetike uspješno koriste kao osnovu za stvaranje prirodnih boja različitih boja. Naravno, paleta neće biti velika kao kod kemijskih boja, ali lako možete odabrati najprirodnije boje za sebe..

Zanimat će vas članak: što je propilen glikol i kako je štetan u kozmetici

Boje za kosu i njihovi opasni sastojci

Zdrav stil života

Bojenje kose bojom ne samo da iscrpljuje strukturu kose, već može uzrokovati i ozbiljno trovanje tijela, sve do kome..

Boje za kosu traže se ne samo za slikanje sijede kose, već dugi niz godina ostaju popularan alat za stvaranje nove slike među mladim djevojkama. Prema istraživanjima, otprilike polovica žena u mladosti počinje koristiti boje za kosu. Osim samih pigmenata, boja za kosu sadrži i konzervanse i druge kemikalije koje je čine otpornijom. Ali nisu svi svjesni potencijalnih opasnosti po zdravlje tih tvari..

38-godišnja Julia iz Engleske nikada nije patila od alergija. Jednom u 2 mjeseca kupila je proizvod za farbanje sijede kose. Tako je bilo i tog dana. Redovni komplet boja za kosu kupila je od poznate firme iz trgovine. Julia je nanijela boju za kosu i onesvijestila se nekoliko minuta kasnije. Alergijska reakcija na komponentu boje nazvanu parafenilendiamin bila je toliko jaka da je Julia pala u komu. Prema liječnicima, mozak joj je ozbiljno ozlijeđen, a čak i ako žena izađe iz kome, više neće moći biti punopravna osoba..

Parafenilendiamin je kancerogen i jak kontaktni alergen. Iako je alergija na ovu tvar prilično rijetka pojava, ako se dogodi, reakcija je vrlo jaka. Štoviše, možda se neće pojaviti odmah nakon prvog bojenja. Unatoč opasnim svojstvima, parafenilendiamin se nalazi u gotovo 99% svih reklamiranih boja za kosu. Danas je ta tvar službeno zabranjena u mnogim europskim zemljama, a dijelom i u SAD-u..

Nažalost, parafenilendiamin nije jedini opasan sastojak koji se nalazi u bojama za kosu. Prema jednoj od studija, od 456 boja za kosu (najpoznatije marke odabrane su za testiranje), samo je 56 relativno bezopasnih za zdravlje. Preostalih 400 sadrži alergene tvari i otrovne komponente koje remete rad unutarnjih organa, uključujući reproduktivne. Učinak ovih tvari možda se neće pojaviti odmah, ali mnoge žene većinu svog života koriste boje..

Koje opasne tvari sadrže boje za kosu?

Parafenilendiamin, koji je gore opisan, naziva se najotrovnijom komponentom boja za kosu. Njegova uporaba zabranjena je u Engleskoj, Francuskoj, Švedskoj i Njemačkoj. Većina parafenilendiamina sadržana je u tamnim bojama.

Olovni acetat nalazi se i u tamnim bojama. Ovaj spoj utječe na mozak i živčani sustav..

Vodikov peroksid (peroksid) mnogima je dobro poznata tvar (posvjetljuje kosu), a unatoč tome opasan: uzrokuje kvarove živčanog i probavnog sustava, otrovan je za pluća, povećava rizik od raka.

P-fenilendiamin (PPD) dodaje se u boju kako bi se poboljšala njezina postojanost, pa duže ostaje na kosi. Ova tvar sadrži više od 70% svih boja. Osim uništavanja strukture dlake s naknadnom ćelavošću, PPD može izazvati alergijske reakcije (mjehurići, opekline, fatalni napad astme), toksičan je za jetru, pluća, bubrege, imunološki i živčani sustav te uzrokuje kožnu bolest zvanu vitiligo.

Etanolamin (monoetanolamin, 2-aminoetanol) je derivat amonijaka. Sadrži se u postojanim bojama koje toniraju, u bojama za oslikavanje sijede kose i u bojama za izravno bojenje, u sastavu boja bez amonijaka i trajnih sredstava bez amonijaka. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti klasificiraju etanolamin kao tvar opasnu za život i zdravlje. Pare ove tvari inhibiraju rad bubrega i jetre, mogu prouzročiti oštećenje sluznice očiju i bolesti dišnog sustava.

Amonijak (amonijev hidroksid) nalazi se u mnogim bojama za kosu, trajnim proizvodima i sredstvima za ravnanje kose. Uzrokuje probleme s disanjem (kašalj, gušenje), crvenilo očiju, nadražuje kožu (otekline, opekline). Posebno opasno za astmatičare.

4-ABP je kodni naziv potencijalnog kancerogena koji se nalazi u mnogim bojama. Ova tvar nastaje tijekom pripreme boje za kosu i zbog toga nije navedena na naljepnici proizvoda. Stoga je moguće utvrditi sadrži li određena boja 4-ABP samo u laboratorijskim uvjetima. Znanstvenici Kemijskog i toksikološkog odjela američke Uprave za hranu i lijekove testirali su 11 boja za kosu. Za 8 od njih (u crnoj i crvenoj te plavim nijansama) utvrđeno je da su 4-ABP. Nije bilo u boji kestena.

Resorcinol je jak alergen koji uzrokuje hormonsku neravnotežu i bolesti štitnjače.

Persulfati (kalij, natrij i amonij sulfati) čine 60% izbjeljivača i boja za kosu. Koncentracija ovih tvari preko 17% uzrokuje iritaciju kože, ako se udiše - astmu i probleme s plućima.

Formaldehid - konzervans, posebno opasan za trudnice, povećava rizik od raka i reproduktivnih bolesti.

Katran ugljena - nalazi se u preko 70% tamnih boja za kosu. Povećava rizik od raka, nadražuje kožu, uzrokuje gubitak kose i osip.

Hydantoin - konzervans, uključen je ne samo u boje za kosu, već i u šampone, losione i regeneratore. Može uzrokovati imunološke poremećaje, zbog čega neke zemlje hidantoin klasificiraju kao ograničenu tvar.

Ovdje su navedene samo glavne i najčešće otrovne tvari iz proizvoda za boju kose. Iako se ta sredstva ne koriste svakodnevno i u prihvatljivim količinama, redoviti kontakt s njima, čak i u malim dozama, obično povlači dugoročne posljedice. Odnosno, imaju kumulativni učinak: ulazeći kroz krv u jetru i druge organe, nakupljaju se i uzrokuju kroničnu opijenost, čije su posljedice bolesti našeg doba: alergije, rak, dermatoze.

Postoji li alternativa komercijalno dostupnim proizvodima za boju kose? Da, to su prirodne boje - kana, basma, dekocije i biljne infuzije.

Kemijski laboratorij: sastav boje za kosu

Boje za kosu već su dugo i čvrsto ušle u naš život. Tu i tamo, glasni reklamni slogani obećavaju nam dugotrajnu svjetlinu boja i njegu kose. No, kako god bilo, sve češće postoje priče u kojima je bojanje završilo ne samo gubitkom kose, već i ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Pitali smo stručnjaka o tome kakav sastav boje može reći i po čemu se salonska boja za kosu razlikuje od kućanske..

Boje se proizvode po cijelom svijetu, za njihovu klasifikaciju usvojen je međunarodni standard koji omogućuje određivanje sastava gledanjem stražnje strane pakiranja.

Je li moguće bojati kosu bojom kojoj je istekao rok trajanja, kako bojenje učiniti bezopasnim, zašto se trudnicama ne preporučuje promjena boje kose - tema bojanja kovrča nameće sve više i više pitanja

Postojane, odnosno trajne boje, koje nas najčešće očekuju na izlozima, djeluju zbog procesa oksidacije, drugim riječima, prisutnost oksidacijskog sredstva preduvjet je za bojanje čija je uloga u većini slučajeva dodijeljena vodikovom peroksidu.

Ako boju razmotrite s gledišta kemičara, shvatit ćete da je ovo organski spoj koji sadrži amonijak (njegove zamjene), bazu, vodikov peroksid i oksidacijske pigmente (boje s izravnim tonom).

Oksidacijski pigmenti

Fenilendiamin u boji za kosu je najjači alergen

Boje za nijanse su svijetlo obojeni ili bezbojni aromatski aminofenoli, amini ili hidroksibenzeni koji stvaraju pigment pod djelovanjem oksidirajućeg sredstva.

Jednom u strukturi kose, čvrsto se vežu za keratin i ne otapaju se u vodi. Velike količine pigmenata mogu izazvati alergijsku reakciju.

Iz tog je razloga njihov sadržaj u bojama međunarodno reguliran i ne može prelaziti 5%. U njihovom sastavu možete saznati kao hidrokinon, resorcinol i parafenilendiamin. Potonji je najčešće korišteni pigment.

Nije slučajno da uputa za boje sadrži ponovljene preporuke za provođenje preliminarnog testa na alergije.

Zanimljiva činjenica!
Sirovi parafenilendiamin u boji za kosu koristio se do 70-ih, kasnije je dokazano da je pigment povezan s gubitkom kose i zabranjen je.
Nakon 30 godina vraćen je u sastav boja, smanjujući štetne učinke višestepenog sustava čišćenja.

Potreba za prethodnim ispitivanjem proizvoda posebno je važna ako postupak provodite sami

O opasnostima amonijaka

Trajno bojenje je nemoguće bez amonijaka ili njegovog analoga. Čak i iz školskog tečaja znamo da je tvar plin koji se lako prepoznaje po specifičnom neugodnom mirisu. U svom čistom obliku odnosi se na vrlo otrovne tvari, u kozmetičkim bojama koristi se za opuštanje kožice dlake i stvaranje alkalnog okruženja. Amonijak ne smije prelaziti 3,1% ukupne težine boje.

Boja za kosu s amonijakom zauzima 60% tržišta sastava za bojanje

Amonijak nije alergen, ali može potaknuti razvoj bolesti poput ekcema i kožnog dermatitisa. Stvarno, u svijetu nanotehnologije i svemirskog napretka nisu pronađene tvari koje mogu zamijeniti amonijak? Pronađeno! Ali njegov učinak na kožicu nije toliko agresivan, kao rezultat toga, pigment ne prodire u duboke slojeve dlačice i ne pruža postojano bojanje.

SanoTint boja bez amonijaka

Poznati vodikov peroksid

Vodikov peroksid u boji vrši pripremne radove - izbjeljuje prirodni pigment kose i oksidira oksidacijske pigmente koji kovrčama daju novu boju. Usput, on također opušta gornji sloj dlačice, ali to ne čini tako agresivno i učinkovito kao amonijak..

S obzirom na učinak na tijelo, može se klasificirati kao najbezopasniji, pod uvjetom da se slijede preporuke proizvođača. Koncentracija iznad 12% smatra se štetnom za kosu i vlasište; njezina upotreba opterećena je opeklinama.

Etanolamin u bojama za kosu prilično je podmukla komponenta koja se ne očituje kao živa reakcija, već se postupno nakuplja u tijelu

Temelj osnova

Ovisno o konzistenciji, baza može biti poput gela, masna i kremasta. U njemu se nalaze sva obećanja proizvođača za njegu kose, kao i mirisi i soli koji usporavaju oksidacijsku reakciju..

Mitovi i stvarnost - o sastavu u detalje

 1. P-fenilendiamin poznat je kao PPD. Višestruka ispitivanja potvrdila su vezu između supstance i razvoja raka mokraćnog mjehura. Najčešće se ova vrsta raka dijagnosticira kod frizera. Uz to, kada se sustavno koristi u visokim koncentracijama, PPD pokazuje toksičnost za živčani i imunološki sustav, bubrege, pluća i jetru..
 2. Proizvođači bojama i izbjeljivačima za kosu "pažljivo" dodaju persulfate. Koncentracija preko 17% uzrokuje iritaciju kože i napade astme.

Studije su pokazale da neke boje sadrže koncentracije persulfata iznad 60%

 1. Resorcinol u boji za kosu može postati tempirana bomba podmetnuta pod vaše zdravlje, na poremećaj proizvodnje hormona "savjesti", hipotireozu, poremećaje plodnosti.
 2. Olovni acetat nalazi se u bojama tamnih boja i otrovan je za živčani sustav i mozak.
 3. 4-ABP nije izravna komponenta boje, pojavljuje se kao nusproizvod. Brojne su studije pronašle potvrdu povezanosti 4-ABP s rakom.

GAMMA hipoalergena postojana krem ​​boja na bazi fitokratina

Bilješka!
4-ABP, kao nusproizvod, nije naveden na popisu sastojaka.
Nećete se moći osigurati od njegovog utjecaja, čak i ako pažljivo pročitate sastav.
Zanimljiva je činjenica da se praktički ne pojavljuje u smeđim i čokoladnim bojama..

 1. Katran ugljena uključen je u boje za kosu tamne boje (71% ispitivanih boja za kućanstvo u kategoriji masovnog tržišta). Brojne studije postale su razočaravajućom potvrdom povezanosti tvari s razvojem kanceroznih tumora..
 2. Hydantoin je konzervans i koristi se ne samo u kozmetičkim bojama. Njegova sustavna uporaba utječe na obrambene sustave našeg tijela, posebno - na imunitet; tu su činjenicu dokazali japanski znanstvenici, pa je tvar stavljena na ograničeni popis.
 3. Formaldehid je poznat kao kemikalija koju koriste patolozi. Posebno je opasno za trudnice, jer ima izravan utjecaj na razvoj fetusa..

Što se tiče formaldehida, češće se pamte lakovi, iako u bojama za kosu nije ništa manje štetan

 1. Etanolamin je spoj amina i alkohola. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti klasificiraju ga kao spoj opasan za zdravlje i život. U sastavu boja zabilježen je kao monoetanolamin, 2-aminoetanol, glicinol ili 2-amino -1-etanol.

Čarobna riječ "Ayurveda"

Ayurveda - kultura samopomoći s prirodnim lijekovima

Ayurvedska boja za kosu prilično je tajnovit kozmetički izraz za one koji nisu zainteresirani za orijentalnu kulturu i tradiciju osobne njege. Zapravo su takve boje mješavina prirodnih sastojaka koji mogu promijeniti boju kose. Da, da, apsolutno ste u pravu, govorimo o poznatim kanu, basmi i bojama.

"Bojila"... ova je riječ zasigurno neugodno odjeknula u svijesti onih koji više vole prirodnu kozmetiku. Pogledajmo sastav takvih boja za kosu..

Boja za kosu bez resorcinola: Lady Henna, Organic Color Systems, Kydra

Ocjena i analiza sastava ajurvedskih boja

ImeSastav
1Zlatno-smeđa boja "Aasha"Kana, bojenje snopa, kava, hibiskus, amla, kamelija, bagrem catechu.
2Svijetlo smeđa boja "Aasha"Indigofer, kana, gardenija, kadulja i sljez, parafenilendiamin (komponenta sintetičkih boja), barijev peroksid (barijev peroksid), limunska kiselina (limunska kiselina), magnezijev karbonat (magnezijev karbonat).

Parafenilendiamin i barijev peroksid izazivaju osnovane sumnje u prirodnost ayurvedske boje.3Fito boja za kosu Bliss StyleKana, zeolux (vulkanski tuf). Potonji se koristi kao regenerator-ubrzivač procesa bojanja.4LOGONA biljne boje za kosuVoda, denaturirani alkohol, glicerin, ekstrakt kamilice, kokosov glukozid, rabarbara, kana, ksantan guma, ekstrakt lišća ružmarina, limunska kiselina, parfem esencijalnog ulja.

Fotografija prirodne boje BioKap nutricolor (cijena - od 800 rubalja)

Izlaz

Odnos prema prisutnosti štetnih komponenata u kozmetici je dvosmislen: netko tvrdi da je njihova koncentracija zanemariva i neškodljiva, drugi ubiru blagodati korištenja kemijskih proizvoda, a na sve načine rješavaju alergije. Na kojoj ćete strani zauzeti, ovisi o vama, ali svakako pogledajte video u ovom članku..

Kana i štetni aditivi: parafenilendiamin (PPD)

Pa X se koristi od davnina i davnih vremena, a mnogi koji su koristili kanu poznati su po nevjerojatnoj ljekovitoj moći na kosi. ALI! Zapamtite, molim vas! Kana je korisna i sigurna za kosu, ako je samo prirodna. Kana je poznati ljekoviti proizvod, a trgovci ga aktivno koriste, često nude proizvod za bojanje maskirajući ga u „prirodnu kanu“. Na forumima, raspravama i među prijateljima vrlo često primijetim da mnoge djevojke ne razumiju apsolutno nikakve razlike između prirodne prave kane i pudera u boji. Sada ne želim imenovati određene poznate marke kako ne bih oglašavao, ali budite oprezni! U ovom ću članku podijeliti informacije koje bi vam trebale pomoći ako želite odabrati i koristiti samo pravu prirodnu kanu.

Ovisno o zemlji, regiji klijanja biljaka, klimi, kana može dati drugačiju sjenu kosi (više crvene, jarko crvene, tamnocrvene itd.), A to je apsolutno normalno. Ali ove su razlike vrlo beznačajne i sumnjam da će biti vidljive ljudima u blizini. Dakle, bit je sljedeća - postoji samo jedna vrsta kane - ovo je crvena kana. Može se malo razlikovati ovisno o mjestu klijanja, ali u svakom slučaju daje jednu boju - crvenu. U prirodi nema bijele, crne i druge kane. Htio bih detaljno objasniti situaciju s "crnom kanom". Kao što sam već napisao, crna kana u prirodi ne postoji, ali postoje proizvodi koji spadaju u ovu definiciju. Značenje riječi "crna kana", nažalost, sada je dvosmisleno. Basma također potpada pod ovu definiciju. Često se pušta pod nazivom indigo ili crna kana. Basma je apsolutno prirodan i siguran biljni proizvod za našu kosu, vrlo je koristan za našu kosu, koristi se samo u kombinaciji s kanom, dobro liječi i daje tamne nijanse kosi. Za to (tretira se poput kane, ali boji u tamne nijanse), sama basma naziva se "crna kana". Ispada da ovo nije kana, već proizvod koji joj je vrlo blizak. Ako padnete u ruke basme zvane "crna kana", možete biti sigurni da u rukama imate dobar prirodni proizvod. O tome možete detaljno pročitati u zasebnom članku. Također pod pojmom crna kana podrazumijeva se još jedan proizvod, smjesa kane i parafenilendiamina (PPD)..

Zašto je parafenilendiamin opasan?

Mnogo industrijskih boja (prema nekim izvorima i do 99% !!) koje se prodaju u trgovini sadrže parafenilendiamin. Ova štetna komponenta zabranjena je u proizvodnji u zemljama kao što su Njemačka, Švedska i Francuska. Liječnici napominju da, unatoč činjenici da je alergija na boju s parafenilendiaminom prilično rijetka, reakcija na nju može biti vrlo opsežna. Najzanimljivije je to što je parafenilendiamin vrlo podmukao: alergijska reakcija na njega možda se neće pojaviti odmah, već nakon dužeg vremena upotrebe proizvoda sa sadržajem i "nakupljanja" PPD-a u tijelu.

Što je točno parafenilendiamin opasan??

- kontaktni alergen, može izazvati ozbiljne alergijske reakcije;

- prema nekim studijama, može uzrokovati takve ozbiljne bolesti kao što su rak, leukemija, bronhijalna astma i druge vrlo ozbiljne bolesti.

Kako provjeriti odsutnost parafenilendiamina u kanu?

Ako želite znati čime bojite kosu, prirodnim proizvodom ili prahom štetnog sastava, tada se nudi sljedeći test. Pomiješajte prah s vodom i pogledajte što će se dogoditi za 20 minuta. Basma (indigo) je zeleni biljni prah, ako površina postane plava, onda je to prirodna basma, prava crna kana. Prašak s mješavinom kane s PPD-om obično je crne ili tamno smeđe boje, nakon nekog vremena (od 20 minuta do 2 sata) vodena površina postat će smeđa.

Dodatne mjere:

- pobrinite se da svaki put kada su sredstva sigurna! Izvedite test osjetljivosti na svjetlost svaki put prije bojenja (ispitivanje je tim više potrebno ako prvi put upotrebljavate novo sredstvo za bojenje). Nanesite malu količinu na unutarnju stranu nabora lakta. U roku od 1-2 dana ne smije se pojaviti alergijska reakcija.

- Nikada nemojte bojiti kosu ako vlasište ima ogrebotine, ogrebotine, druga oštećenja na koži ili osipe.

- Neki proizvođači navode prisutnost parafenilendiamina kao% udjela u proizvodu. Imajte na umu da dopuštena koncentracija ne smije prelaziti 6%.

Unatoč činjenici da su rijetke alergijske reakcije i ozbiljne posljedice nakon bojanja kose kana s dodatkom parafenilendiamina, ipak je bolje odabrati čisti prirodni proizvod i kupiti visokokvalitetnu kanu iz pouzdanih izvora.

Šteta bojom kose

Najopasnije su sljedeće komponente boja za kosu koje mogu prodrijeti u ljudsku kožu: 4-amin-2-nitrofenol, 4-kloro-m-fenilendiamin, 2-nitro-p-fenilendiamin i 2,4-toluenediamin.

Poznato je da ove tvari uzrokuju rak u laboratorijskih životinja. Fenilendiamini imaju snažno nadražujuće djelovanje i izazivaju ozbiljne alergijske reakcije. Ove komponente boje su mutagene: uzrokuju promjenu DNA i patologiju u razvoju embrija kod životinja.

Često se amonijak u sastavima za bojanje zamjenjuje etanolaminom.

Etanolamin (etanolamin) jedan je od sintetskih organskih derivata amonijaka. Ova tvar također može biti označena kao monoetanolamin ili 2-aminoetanol. Etanolamin je bezbojna tekućina slabog mirisa na amin, koja se za razliku od amonijaka uspješno suzbija kozmetičkim parfemima..

Za dobivanje ove tvari koriste se amonijak i etilen klorohidrin (2 - kloroetanol). Etanolamin je najčešći sastojak trajnih i obojenih (polutrajnih) boja, kao i formulacija za izravno (polutrajno) bojanje. Ovaj sastojak potiče oticanje kose i istodobno povećava brzinu razgradnje vodikovog peroksida.

Tipično, etanolamin se dodaje ne-amonijačnim bojama i trajnim proizvodima prilikom izrade proizvoda za kosu za većinu kozmetičkih marki. U njima djeluje kao mekša i manje nadražujuća alkalna komponenta..

Veličina molekule etanolamina gotovo je 3,5 puta veća od molekule amonijaka. Zato etanolamin praktički ne hlapi iz kozmetičkih formulacija i, za razliku od amonijaka, ne ometa disanje. Ova sintetska komponenta slabije prodire u vlasište i manje iritira. Međutim, osobe sklone alergijskim reakcijama treba testirati prije nanošenja boja s etanolaminom..

Zbog velike veličine molekula, etanolamin je teže isprati iz kose. Stoga se pripravci bez amonijaka moraju temeljitije isprati nakon bojenja. Postoje dokazi da su u slučaju neke kozmetike slabo isprane boje etanolaminom uzrokovale blago matiranje i potamnjenje boje nekoliko sati nakon postupka bojenja..

Kada se koriste formulacije s etanolaminom, stupanj oštećenja kose u potpunosti se određuje razinom pH boje. Ako usporedimo postojane (da ih ne miješamo s tonirajućim) bojama na bazi etanolamina i amonijaka, tada je stupanj oštećenja kose nakon izlaganja približno jednak, kao i postojanost boje. U tom slučaju, pripravci bez amonijaka moraju se držati na kosi malo duže nego inače. Glavne razlike između ovih proizvoda su u učinku na kožu i miris.

Organske boje za kosu uključuju proizvode sljedećih marki: AVEDA, ORGANIC COLOR SYSTEMS (UK), NATULIQUE SIMPLY COLORS (Danska), Kydra (Francuska).

Opasni sastojci u boji za kosu.

30. srpnja 2018

Žene i muškarci oduvijek su željeli raskošnu kosu kao znak ljepote i zdravlja. Obično boju za kosu koristimo kada želimo naglasiti svoj stil ili maskirati sijedu kosu koja se pojavila. Stoga je boja za kosu vrlo popularan kozmetički proizvod. No, vrijedi uzeti u obzir činjenicu da trajne boje za kosu sadrže mješavinu kemikalija koje mogu oštetiti našu prirodnu kosu, kao i štetiti vašem zdravlju..

Razmislite o 6 komponenata boje na koje treba paziti prilikom odabira boje kose.

PPD (p-fenilendiamin)

PPD je sastojak izveden iz amonijaka i često se nalazi u bojama za kosu. Najčešći rizik od PPD-a je alergija. Mnogi ljudi su skloni nekom stupnju alergije na ovu tvar. Pa čak i ako nemate alergije, PPD učinak smatra se kumulativnim. To znači da je, što ste više izloženi nekoj tvari, veća vjerojatnost da će se razviti alergije. Stoga, prije upotrebe takve boje, napravite test osjetljivosti na tu boju..

Amonijak

Amonijak je bezbojni plin koji djeluje kao preteča, na primjer, prehrambenih proizvoda i kao gradivni materijal za razne farmaceutske proizvode poput boje za kosu. U bojama za kosu amonijak se koristi za pripremu osovine kose, za prihvaćanje pigmenta boje, tj. Olabavljuje kožicu kose. Ovaj postupak oštećuje kosu i gotovo je nemoguće vratiti kosu u njezino prirodno stanje. Dakle, kosa gubi proteine ​​i vlagu. Osim toga, amonijak nadražuje kožu, oči i dišni sustav i može biti težak za respiratorne probleme..

Resorcinol

Resorcinol je dihidroksibenzen. Benzen, koji se koristi za proizvodnju rezorcinola, jedna je od kemikalija za koju se zna da povećava rizik od opasnih bolesti poput raka. U boji za kosu, resorcinol reagira s drugim kemikalijama pružajući dugotrajnu stabilnost boje.
Resorcinol je obično povezan s hormonskom neravnotežom i može izazvati iritaciju kože. I, poput PPD-a, ima kumulativni pojačavajući učinak. Učinke koje uzrokuje resorcinol treba shvatiti ozbiljno jer sugeriraju razne zdravstvene probleme. Istraživači tvrde da osim što utječe na naše zdravlje, ova tvar može biti i opasna za okoliš - još jedan dobar razlog da je izbjegnemo..

Parabeni

Parabeni su najčešće korišteni konzervans u proizvodima za osobnu njegu. Glavna funkcija parabena je da sprečavaju ulazak i rast bakterija i gljivica u vašu omiljenu kozmetiku..

Parabeni su žestoko kritizirani iz 2 razloga:
1) mogu oponašati estrogen,
2) mogu se apsorbirati u našu kožu i potencijalno utjecati na naš endokrini sustav.

Nijedan od ova dva razloga nije znanstveno dokazan. Potrebne su ozbiljnije i dugoročne studije i promatranja. Međutim, znamo da se parabeni mogu naći u krvi i mokraći nakon upotrebe u kozmetici. Ono što nam govori o stvarima koje utječu i štete našem zdravlju, mogu.

Persulfati

Natrij, kalij i amonijevi sulfati prisutni su u bojama i izbjeljivačima za kosu i koriste se u koncentracijama do 60%. U koncentraciji od samo 17,5%, ova tvar nadražuje kožu, pa kad dođete u kontakt s ovom kemikalijom, pobrinite se da dobro isperete to područje. Persulfati su otrovni i kada se udišu pare, što može prouzročiti astmu i oštećenje pluća..

SLS (natrijev lovor sulfat)

Ova se kemikalija široko koristi u mnogim higijenskim proizvodima poput šampona. Glavna funkcija SLS-a je da omogućuje bolju interakciju između proizvoda i vaše kose.

Ali kako SLS stvarno utječe na vaše tijelo? Na ovo pitanje postoje oprečni odgovori. Jedna stvar oko SLS-a o kojoj se intenzivno raspravlja je kancerogen. Odnosno, potencijalni uzrok raka. Međutim, trenutno nema znanstvenih dokaza da je to slučaj. Ali SLS predstavlja druge prijetnje zdravlju vaše kose i kože. Na primjer, može nadražiti kožu i vlasište..