Zašto dječja kosa slabo raste: razlozi što treba učiniti

Oporavak

Ako djetetova kosa ne raste dobro, potrebna je konzultacija s pedijatrom i trihologom.

Zašto kosa kod djece slabo raste na glavi??

Mnogo je razloga za loš rast kose kod djece različite dobi:

 • Neke bolesti. Na primjer, rahitis, hipotireoza, abnormalnosti vlasišta ili kronične ozljede folikula dlake na vlasištu.
 • Hormonska pozadina. Endokrini sustav kod beba dugo je podešen na pravi način i zbog toga kosa može loše rasti i postati čas rijetka, čas zgusnuta, što ispada. Folikuli postaju potpuno oblikovani u dobi od 14-17 godina.
 • Živčani poremećaji i česte stresne situacije. Ovi uvjeti negativno utječu ne samo na rast kose, već i na opće stanje tijela. Nervoza dovodi do hipovitaminoze i nedostatka mineralnih komponenata. Može izazvati vaskularne reakcije koje negativno utječu na stanje folikula dlake. Nakon dugotrajnog uklanjanja stresa ili liječenja neurologa, rast kose u većini slučajeva se normalizira.
 • Pogreške napajanja. Nepravilno sastavljen dnevni djetetov jelovnik može dovesti do nedostatka vitamina, minerala i biološki aktivnih tvari. Kao rezultat, folikuli dlake ne mogu ispravno funkcionirati, a kosa slabo raste ili opada. Sličan poremećaj može se primijetiti čak i kod djece koja kao da se pravilno hrane. Međutim, oni imaju zdravstveno stanje koje zahtijeva posebnu prehranu kako bi se osigurala normalna apsorpcija hranjivih sastojaka..
 • Genetska predispozicija. Gustoća i rast kose također su genetski uvjetovani. Ako je beba od jednog od roditelja dobila "nepovoljan" gen, tada može imati značajnih problema s rastom dlake - one mogu biti rijetke, tanke i polako rasti.

Da biste saznali osnovni uzrok slabog rasta dlačica ili njihovog periodičnog gubitka, potrebno je provesti sveobuhvatan pregled pedijatra i stručnjaka uskog profila - trihologa.

Nerijetko se događa da djeca s lošim rastom kose imaju više uzroka problema s kosom. Da bi se eliminirali takvi problemi, propisuje se složeno liječenje..

Većina stručnjaka vjeruje da loš rast kose kod jednogodišnje bebe nije uzrok panike. U tim slučajevima neće naštetiti podvrgavanju pregledu radi isključivanja mogućih patologija. Međutim, u budućnosti se rast kose može stabilizirati i više neće biti tanke i rijetke..

U jednogodišnje bebe kosa može loše rasti zbog individualnih karakteristika tijela. Ne brinite previše. Kosa će s vremenom postati gušća.

U dobi od dvije godine događaju se hormonalne promjene koje mogu dovesti do gubitka kose i usporenog rasta. To je također normalno. Sa 6-8 godina djeca idu u školu. Promjena dnevne rutine može potaknuti stres koji uzrokuje pretjerani gubitak kose..

Što učiniti ako djetetu kosa loše raste

Ako djetetova kosa ne raste dobro, tada neće biti suvišno konzultirati se s pedijatrom i posjetiti trihologa. Pregled koji su propisali ovi stručnjaci pomoći će otkriti postoje li patologije koje mogu dovesti do poremećaja u radu folikula dlake..

Iskusni liječnik analizirat će podatke o zdravlju djeteta, postaviti nekoliko pitanja roditeljima i sastaviti potreban plan pregleda.

Popis dijagnostičkih postupaka može biti različit i ovisi o prirodi navodnih patologija.

Pedijatar će definitivno provesti niz studija kako bi identificirao patologije probavnog sustava. Napokon, ove bolesti postaju jedan od najčešćih uzroka lošeg rasta kose. Ako se utvrde patologije, liječnik će sastaviti plan liječenja i preporučiti promjene u prehrani. Također, ne treba zaboraviti ni na helmintičke invazije s kojima također može biti povezano nepoželjno stanje..

Djeca sa sumnjom na preopterećenje živca bit će savjetovana da se posavjetuju s dječjim neurologom. Osim konzervativnog liječenja, liječnik može propisati posjet psihologu radi uklanjanja kompleksa i čimbenika koji uzrokuju negativne emocije i iskustva.

Nenormalnosti štitnjače mogu uzrokovati gubitak kose na glavi.

Ako sumnjate na patologiju endokrinog sustava, pedijatar će odrediti konzultacije s endokrinologom. Ovaj specijalizirani stručnjak može preporučiti krvne pretrage za hormone ili šećer. Nakon toga, liječnik će odabrati potrebne lijekove za uklanjanje identificirane patologije.

Ako se pronađu znakovi rahitisa, djetetu će se preporučiti davanje krvi za razinu fosfora, kalcija i alkalne fosfataze kako bi se potvrdila dijagnoza. Ako se otkriju znakovi nedostatka vitamina D u tijelu, bebi će se na temelju toga prepisivati ​​lijekovi i boraviti na suncu.

U nekim slučajevima gubitak kose i loš rast kose mogu biti uzrokovane bolestima vlasišta ili nepravilnom njegom. Triholog će provesti sva potrebna istraživanja kako bi identificirao osnovni uzrok i propisao odgovarajući tretman. Uz to, ovaj liječnik može dati savjete o pravilnoj njezi djetetove kose..

Loš rast kose kod djece potaknut je raznim stanjima i patologijama. Samo-liječenje s takvim problemom neprikladno je i može dovesti ne samo do neželjenih posljedica, već i do gubitka vremena za terapiju bolesti prisutnih u djeteta. Liječenje, ako je potrebno, treba propisati samo stručnjak koji uzima u obzir uzroke problema.

Zašto djetetu ne raste dlaka

Sadržaj članka

 • Zašto djetetu ne raste dlaka
 • Kako djetetu učiniti kosu gušćom
 • Zašto dijete ne raste

Neka su djeca rođena s kosom na glavi, dok su druga gotovo ćelava. Obično u prvoj godini života dojenačka dlaka opada, a rijetka i tanka, ali već prava kosa postupno raste. Mogu se pojaviti kovrče ili se boja može dramatično promijeniti. Neki roditelji tome ne pridaju veliku važnost, prihvaćajući ovaj postupak kao prirodan, drugi su zabrinuti. Majke koje imaju djevojčice koje odrastaju su posebno zabrinute, jer toliko žele svojim kćerima napraviti rep i rep.

Mogući uzroci lošeg rasta kose

Prehrana bebe značajno utječe na brzinu rasta dlake. Monotona i neuravnotežena hrana neće imati koristi od vaše kose. Dijeta bi trebala sadržavati čitav niz esencijalnih tvari: kalcij, proteini, ugljikohidrati, vitamini. Potrebno je djetetu dati dovoljnu količinu voća i povrća. Nedostatak stvaranja keratina u djetetovom tijelu oštro utječe na stanje kose, folikuli dlake slabe. Zamjena proizvoda od brašna cjelovitim žitaricama ispravit će situaciju. Do loma i gubitka kose dolazi uslijed nedovoljnog unosa željeza, cinka i masnih kiselina. U prehranu djeteta unesite meso, piletinu, ribu i maslinovo ulje.

Kažu da kosa brže raste nakon brijanja. Ovo nije istina. Tijekom prve tri godine života dijete doživljava polaganu promjenu kose. Tek nakon ovog vremena može se suditi o njihovom stanju i kvaliteti. Ako kosa uopće ne raste, trebate potražiti uzrok. Prvi korak je kontaktiranje vašeg lokalnog pedijatra. Pomoći će otkriti funkcioniraju li djetetovi probavni organi normalno. U prisutnosti bilo kakve patologije, tijelo neće moći apsorbirati tvari potrebne za dobar rast i razvoj kose. Nedostatak vitamina D također može uzrokovati gubitak kose. Ljeti se ovaj vitamin stvara u tijelu pod utjecajem sunčevih zraka. U drugo doba godine dijete je uglavnom dobiva hranom: ribom, maslacem, jajima itd. Ako se u jesensko-zimskom razdoblju utvrdi nedostatak vitamina D, liječnik propisuje lijek u obliku ljekarničkih kapi ili kapsula.

Dijete ima loš rast kose

Kosa - vlaknaste rožnate tvorbe kože koje pokrivaju površinu glave, sastoje se od šipke s mrtvim stanicama i korijena sa živim stanicama. Oni rastu iz takozvanog folikula dlake, a prvi se puta pojavljuju u prenatalnom razdoblju: od četvrtog mjeseca razvoja u fetusu nastaje pahuljica, s kojom se rađa i dijete. Takav se pokrov postupno stanjiva, ispada za 5-8 tjedana života, stvarajući prostor za uobičajenu kosu, a njihov rast osjetno ubrzava.

No, svi procesi koji se odvijaju u tijelu isključivo su individualni, pa se neki roditelji raduju gustoj kosi svoje bebe, dok su drugi zbunjeni zašto djetetova kosa ne raste dobro. Možda je to samo nedostatak vitamina. Ili je takva nasljednost, jer i mama i tata i ostala rodbina također imaju rijetke i polako rastuće.

Zašto djetetu kosa slabo raste??

Specijalist - triholog može nedvosmisleno odgovoriti na ovo pitanje. A da biste sami razumjeli problem, morate analizirati preduvjete za njegovu pojavu. Koliko dugo je rast kose usporen? Je li vaša beba bila pod jakim stresom? Je li dobro, spava? Napokon, pogledajte vlastitu gustoću. Uostalom, nema toliko razloga zašto djetetu ne raste kosa.

Praktično ovo:

 • nedostatak vitamina zbog neadekvatne i neuravnotežene prehrane;
 • prošle bolesti i dulji boravak u stresnom stanju;
 • individualne karakteristike, uključujući genetiku i dob do tri godine;
 • nestabilna hormonska pozadina;
 • nepravilna briga.

Odnosno, sasvim je normalno da djetetova kosa slabo raste ako je još uvijek vrlo maleno, jer tijelo funkcionira malo sporije ako je nedavno imalo lišaj ili ako njegova majka ima iste tanke uvojke. Zaista vrijedi brinuti ako je rast kose usporen zbog nedostatka hranjivih sastojaka.

Djetetu ne raste dlaka niti zašto su potrebni vitamini?

Struktura dlake je takva da njezino stvaranje zahtijeva prisutnost vitamina skupina A, B, C, D, mikroelementa PP i kalcija u dovoljnim količinama. Njihov nedostatak dovodi do iscrpljivanja linije kose, usporenog rasta kose.

Trebali biste obratiti pažnju na broj zuba i stanje fontanela bebe starije od 8 mjeseci. Ako ima samo tri ili četiri zuba i relativno velik fontanel, tada tijelu vjerojatno nedostaje kalcija. I to je glavni razlog zašto djetetova kosa polako raste. Potrebno je ne samo obogatiti prehranu majke ili djeteta hranom s visokim udjelom ovog vitamina (mlijeko, svježi sir, žumanjak), već i onima koji sadrže elemente koji pridonose njegovoj apsorpciji (na primjer, fosfor koji se nalazi u ribi).

Na rast kose neizravno utječu nedostatak vitamina D i rahitis, bolest koja je uzrokovana time, s karakterističnim kršenjem mehanizma apsorpcije kalcija i fosfora u tijelu, što usporava oksidativni proces. A postoji i izravna veza između poremećenog metabolizma i živčanih poremećaja: beba nemirno spava, vrpolji se na jastuku, često je nestašno, puno se znoji. Od trenja i sušenja, linija kose se stanjiva, što rezultira djetetovom kosom slabo raste. Stoga je za njih važna ne samo visokokvalitetna briga, već i prevencija takvih bolesti..

Kako ubrzati rast kose kod djeteta?

Prvo što morate učiniti ako je bebina kosa postala lomljiva, suha ili rijetka, počela je polako rasti, preispitati prehranu.

Evo nekoliko savjeta za njegovo organiziranje:

 1. Odustanite od brze hrane i gaziranih pića u korist povrća i voća koje sadrži beta-karoten i vitamin A, sokova, kompota i voćnih napitaka od njih (bundeva, mrkva, paprika).
 2. Potaknuti rast kose i povećati proizvodnju keratina za zaštitu folikula dlake zahvaljujući proizvodima s vitaminima B7 (biotin), C, B, magnezijem, kalcijem (mliječni proizvodi, cvjetača, jabuke, banana, citrusi).
 3. Nabavite omega-3 masne kiseline iz ulja suncokreta i lanenog sjemena, ribe, orašastih plodova, mahunarki.
 4. U prehranu dodajte meso i jaja kako biste obnovili strukturu kose koja je 70% bjelančevina.
 5. Nadoknadite nedostatak vitamina D čestim šetnjama po svježem zraku za sunčanih dana, jedući zelje i lisnato povrće (špinat, kiselica, kopar, kineski kupus).

Ako dob djeteta dopušta, tada možete koristiti kombinirane pripravke - dječje vitaminske i mineralne komplekse.

Dječja tanka kosa: pravilna njega

Sljedeći korak prema zdravoj kosi trebala bi biti pravilna njega kose..

 • Prvo ih treba oprati posebnim dječjim šamponom neutralnog pH, temeljito isprati vodom. Dječji sapun neće raditi jer će isušiti i isprazniti kosu.
 • Drugo, voda za pranje trebala bi biti topla, a ne vruća, također je poželjno inzistirati na tome unaprijed.
 • Treće, za sušenje koristite samo mekani ručnik i njime popipajte mokru kosu. Ne možete se trljati na suho!
 • Četvrto, češljajte ih nakon što se osuše visokokvalitetnim masažnim češljem s mekanim čekinjama ili drvenim češljem širokih zuba i nešiljenog kraja..
 • Peto, bolje je ne razdvajati se ili ga svaki puta ostavljati na novom mjestu, a također ne vući kosu čvrstim elastičnim trakama i metalnim ukosnicama.

Dogodi se da je općenito briga za dječju kosu ispravna, prehrana normalna, ali ništa se ne mijenja. U tom se slučaju postavlja pitanje: zašto djetetu ne raste kosa? Možda je potreban drugačiji pristup. Na primjer, odreknite se šampona na neko vrijeme i umjesto toga koristite ljekarničke proizvode koji pomažu u obnavljanju rasta kose..

To uključuje:

 • ulje nevena;
 • Ricinusovo ulje;
 • čičak - ljekarnička tinktura "Dodatna obnova kose".

Namijenjeni su djeci starijoj od 2 godine i koriste se prema priloženim uputama..

Ponekad narodni lijekovi dobro rade ovaj zadatak..

Također je poželjno da jastučnica na dječjem jastuku bude mekana: ili pamuk za upijanje vlage, ili svila ili saten kako bi se spriječilo trenje i oštećenje kose..

Trebam li se šišati zbog debljine?

Tema je još uvijek otvorena, a pitanje je relevantno. Hoće li doista postati deblji i početi brže rasti? Mišljenje stručnjaka je da se to neće dogoditi ako kosa kod djece ima slabu strukturu. Razlog je uvijek skriven iznutra i, najvjerojatnije, povezan je s lošom prehranom. Nakon redovitih vanjskih manipulacija mogu postati još rijetkiji i lomljiviji, a dugo se ne obnavljaju. Jedina iznimka su papučice nakon porođaja, koje s vremenom ispadaju, a šišanje može ubrzati ovaj proces, tako da ništa ne sprječava kosu da ojača i ponovno naraste. U tankoj i oslabljenoj dječjoj kosi vrhovi su često ošišani, jer se zbog toga čine beživotnima i kvare izgled. Ako je kosa guste strukture, ali sporo raste, to je također stvar prehrane. Konačno, striže se samo prvobitno mrtva šipka, stanje žarulje se ne mijenja, dakle, šišanje ne utječe na rast kose..

Otkrivanje zašto djetetovoj kosi ne raste može biti teško, kao i uklanjanje uzroka ovog problema. Ali ako se sve mjere za poboljšanje njihovog stanja provode u kompleksu, tada je pozitivan rezultat gotovo zajamčen.

djetetu ne raste dlaka, 4 godine

 • 23. travnja 2013

Djevojke, situacija je takva, moja prijateljica ima kćerku, ona ima već 4 godine, gotovo da nema kosu, sada se događa kosa poput beba sa 6 mjeseci, to je klizanje, raste neravnomjerno i ne dolazi ni do ušiju, vrlo kratko

obrijala ga je godinu dana, s nadom da će početi rasti, a za 3 godine narasla su za 3-4 cm i to je to.

inače je sve u redu, nema problema
otišla liječniku, zapravo joj ništa nisu savjetovali.

tko ga je imao Što uraditi! općenito je ok?

 • Odgovori

Naš izbor

U potrazi za ovulacijom: folikulometrija

Preporučeno

Prvi znakovi trudnoće. Ankete.

Sofya Sokolova objavila je članak u Simptomi trudnoće, 13. rujna 2019

Razlozi zašto djetetova kosa ne raste dobro. Recepti za ubrzavanje rasta

Folikuli dlake kod djeteta potječu iz maternice. Dijete se može roditi s gustom kosom ili potpuno ćelav.

Postoji nekoliko razloga zašto djetetova kosa loše raste, a svaki ima svoje osobine..

Uzroci lošeg rasta kose

Nasljedstvo

To je jedan od najčešćih razloga zašto djetetova kosa ne raste dobro. Lukovice se polažu u 6. mjesecu trudnoće i formiraju se, često i do samog rođenja.

Genetski čimbenik u stvaranju djetetova tijela jedan je od glavnih. Rijetka kosa od oca ili majke može se naslijediti i prenijeti na dijete.

Štoviše, ako oba roditelja pate od usporavanja rasta dlake, tada se djetetova šansa za isti rezultat povećava što je više moguće. U slučaju kada roditelji imaju gustu kosu, dijete može naslijediti gen za slabu kosu od bake i djeda.

Genetski čimbenik - određivanje u rastu ljudske kose

Značajke tijela

Stvarajući se u maternici, dijete dobiva ne samo genetski određenu strukturu tijela, već razvija i osobine. Oni mogu biti odgovor na pitanje zašto djetetu ne raste dobro kosa..

Struktura lukovica, pokrivač kože, apsorpcija vitamina jedan su od glavnih razloga koji utječu na gustoću i intenzitet rasta dlake..

Hormonska pozadina

Ovaj je faktor odgovoran za sve aspekte ljudskog tijela. Nestabilan je i može se promijeniti više puta u životu. Bebe mogu nekoliko puta promijeniti boju očiju i kose zbog hormonalnih emisija.

Na brzinu rasta i broj reproduktivnih lukovica također utječu hormoni. Hormonska pozadina postaje stabilna za 11 godina. Od ove dobi njegov se učinak na liniju kose značajno smanjuje..

Njega kose

Još jedan razlog zašto dječja kosa loše raste može biti pogrešan odabir šampona..

Drugi je primjer da djevojke imaju preuske metode pletenja pletenica, repova ili drugih frizura. Tvrdi, nekvalitetni češalj može oštetiti folikule dlake.

Stanje živčanog sustava

Stres, anksioznost, mentalni poremećaji usporavaju manifestaciju mnogih aspekata ljudskog tijela, uključujući intenzitet rasta dlake.

Stres i anksioznost negativno utječu ne samo na psihu djeteta, već i na rast njegove kose

Bolesti

Problemi povezani s lezijama kože, posebno vlasišta, često su razlog zašto djetetova kosa loše raste.

Bolesti živčanog i imunološkog sustava prekidaju reproduktivnu sposobnost folikula dlake, usporavajući rast i smanjujući gustoću vlasišta.

Nedostatak vitamina

Kalcij i vitamin D među najvažnijim su čimbenicima u promicanju rasta svih tjelesnih tkiva.

Njihovo odsustvo u potrebnoj količini dovodi do krhkosti dlačica, nedostatka poticaja za proizvodnju lojnih žlijezda i zdravlja folikula dlake.

Kako ubrzati rast kose

Postoji nekoliko mogućih načina kako riješiti problem. Prvo morate saznati zašto je u tom razdoblju djetetova kosa loša ili uopće ne raste..

Utvrdivši uzrok, potrebno je pojedinačno odabrati najbolji način djelovanja. Razmotrimo detaljnije svaku od mogućih točaka..

Narodni lijekovi koji pomažu

Prirodne pomoćne metode za uklanjanje problema s nekako lošim rastom kose ostaju relevantne u bilo kojem trenutku. Jednostavno ih je pripremiti kod kuće i ne sadrže nikakve kemikalije. Uklonite neugodne značajke razvoja usporenog rasta kose kod odraslih i djece.

Nekoliko recepata za ubrzanje rasta kose kod djeteta su izvari za ispiranje. Nakon šamponiranja isprati 2-3 puta tjedno izvarom od kore luka, koprive ili podbjela.

Uvarak od ljuske luka pomaže jačanju folikula dlake i ubrzavanju rasta dlake

 • Mahuna. Dovoljno 4 žlice. l. ljuske luka u nasjeckanom obliku, prokuhajte u 1 litri vode. Nakon vrenja ostavite oko sat vremena, ocijedite. Juha je spremna za ispiranje kose djeteta.
 • Kopriva. Infuzija koprive potiče aktivnost lukovica, pa ako kosa ne raste dobro, može poboljšati rezultate i djeteta i odrasle osobe. Za kuhanje uzmite 6 žlica. l. suhog lišća i skuhati u 1 litri kipuće vode. Ostavite da se ulije 2 sata. Procijedite, a kosu možete isprati.
 • Majka i maćeha. Infuzija napravljena od 3 žlice. l. suhog bilja u litri kipuće vode. Spremnik s juhom treba čvrsto zatvoriti poklopcem sat vremena. Prije upotrebe procijediti.

Ulja za rast kose

Takav lijek pomaže u uklanjanju problema zbog kojeg djetetova kosa ne raste dobro..

Učinkovitiji je u kombinaciji s prvom opcijom - ispiranjem. Ulja se utrljaju u vlasište nekoliko sati prije pranja kose.

Evo nekoliko recepata za rješavanje sporog rasta dječje dlake:

1. Na bazi ulja čička.

Mora se malo zagrijati u vodenoj kupelji i utrljati u korijenje. Nakon što ste omotali glavu ručnikom, stvarajući tople uvjete za reakciju, ostavite proizvod 40-60 minuta. Nakon ispiranja kose na uobičajeni način.

Ulje čička može se zamijeniti ricinusovim uljem, dok učinak ostaje isti.

Ricinusovo ulje i ulje čička koristi se za utrljavanje u korijene kose

2. Na bazi nikotinske kiseline u uljnoj otopini.

Proizvod se može kupiti u ljekarni. Poboljšava cirkulaciju krvi vlasišta, stimulirajući time intenzitet žarulja..

Pomiješajte ljekarnu s sokom aloe u omjerima - 1 ampula 0,5 žlice. l. aloja. Utrljajte u korijenje jednom tjedno i isperite na uobičajeni način nakon 2 sata.

Maske za kosu izrađene od prirodnih sastojaka

Jednostavne maske na bazi kefira ili kokošjeg jaja pospješuju rast kose i jačaju njihovu strukturu.

Kefir maska ​​za kosu ima hranjiva i regenerirajuća svojstva

1. Kefir.

Fermentirani mliječni proizvod ima blagotvoran učinak na slabo rastuću ili zaostalu kosu djece. Dovoljno je nanijeti ga na tjeme masažnim pokretima i isprati nakon 15 minuta.

Kefir ne smije biti hladan, moguće ga je zamijeniti kiselim mlijekom.

Žumanjak pomaže u jačanju, njezi i rastu kose

2. Jaje Učinkovitost blagotvornih učinaka žumanjka može se povećati uz pomoć pomoćnih sredstava.

Pomiješajte 1 žumanjak s 1 žličicom rastopljenog meda i dodajte smjesi 2 žlice. sok od kupusa i breskve. Rasporedite cijelu masu po tjemenu i zamotajte ručnikom. Nakon sat vremena isperite šamponom.

[box type = "warning"] Oprez! Korištenje narodnih lijekova za slabo rastuću kosu treba obaviti uzimajući u obzir odsutnost alergijske reakcije kod djeteta na komponente koje se koriste u receptu. [/ Box]

Masaža vlasišta za bebe

Povećava protok krvi u vlasištu i pospješuje lučenje lojnih žlijezda. Oni pak smanjuju oštećenja kose i prirodna su obrana tijela..

Kako dijete ne bi imalo problema s lošim rastom kose, možete upotrijebiti poseban češalj s prirodnim čekinjama ili postupak obaviti rukama.

1. Masaža četkom.

Izvršite uobičajene pokrete češljanja, ali laganim pritiskom. Izvodite manipulacije po cijeloj glavi od zatiljka do čela i u suprotnom smjeru.

Trajanje 10-15 minuta ujutro ili svakodnevno prije spavanja.

2. Masaža ruku.

Stavite ruke na obje strane glave. Lagano savijte prste i rasporedite ih po cijeloj glavi. Laganim pritiskom masirajte kožu kružnim pokretima. Prvo manipulirajte u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

Postupak se provodi svakodnevno.

[box type = "info"] Važno znati! Masaža neće pomoći u slučaju gubitka kose, već samo sprečava gubitak kose i ubrzava rast kose.

Treba ga koristiti kao preventivnu mjeru uz druge metode. [/ Okvir]

Ispravna kozmetička njega

Jedan od glavnih problema s lošim rastom kose kod djeteta i zašto mogu ispasti može biti pogrešan šampon ili njegova upotreba..

Potrebno je da beba odabere šampon bez agresivnih aditiva. Starija djeca trebaju proizvode koji odgovaraju njihovom tipu kose.

Pravila za pranje kose:

Šampon je potrebno dobro isprati

 • Izvršite postupak čišćenja kose toplom i taloženom vodom.
 • Temeljito isperite šampon, nekoliko puta ulivajući vodu.
 • Ne sušite kosu, samo je osušite mekanim ručnikom i pustite da se kosa prirodno osuši.
 • Četkajte samo suhu kosu. Bebe do dvije godine - četkicama s prirodnim čekinjama, poslije - drvenim češljem.
 • Pri češljanju češće mijenjajte mjesto rastanka.
 • Djevojke ne rade frizure koje zahtijevaju čvrst snop kose.

[box type = "note"] Savjet! Kada koristite kozmetiku koja potiče rast kose, obratite pažnju na sastav.

Ne smije sadržavati brojne kemijske dodatke i komponente na koje dijete već ima ili može imati alergijsku reakciju. [/ Box]

druge metode

To uključuje razne vanjske čimbenike koji utječu na rast kose, od kojih su neki predstavljeni u nastavku..

1. Sunčanje.

S djetetom koje ima loš rast kose, potrebno je hodati po sunčanom vremenu. Ovo potiče prirodno zagrijavanje lukovica i zasićenje tijela vitaminom D.

Šetnja s djetetom po sunčanom vremenu zasićuje djetetovo tijelo vitaminom D

2. Morska voda.

Sol je poznata po svojim ljekovitim svojstvima za kosu. Obilna je morskom vodom. Sol koja nije predmet obrade zadržava svoja svojstva u cijelosti.

3. Obrezivanje krajeva.

Dio kose uzrokovan je vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Tijelo troši svoje resurse na njihovu obnovu. Odrezivanje zahvaćenih vrhova oduzima tijelu potrebu za popravkom i omogućuje usmjeravanje svih korisnih tvari na zdraviju kosu.

Ošišane vrhove kose treba rezati

4. Zasićenje vitaminima.

Postoji više mesa, koje sadrži glavnu količinu bjelančevina, mliječnih proizvoda, bogatih kalcijem. Opskrba dovoljnim količinom ovih tvari omogućuje tijelu da ih distribuira za najveću korist.

Je li loš rast kose razlog za zabrinutost?

Odgovor na ovo pitanje, koje brine mnoge roditelje, ovisi o razlogu zašto kosa slabo raste i ima li dijete ozbiljne patologije na toj osnovi..

Sam po sebi ovaj problem ne donosi ozbiljne posljedice za bebu, ali često može signalizirati ozbiljnu bolest..

Bolesti crijeva i želuca, nedostatak vitamina, rahitis, anemija su neke od najčešćih. Oni povlače za sobom ozbiljnu štetu zdravlju, koja, ako se zanemari, može dovesti do nepovratnih posljedica..

Da bi se ustanovili uzroci problema s kosom, dijete se prvo mora pokazati pedijatru.

Ako vaše dijete slabo raste ili uopće nema rast kose, obratite se svom pedijatru. Pomoći će otkriti zašto se to događa i postoji li mjesto za postojanje bolesti..

Ako bebino tijelo radi ispravno, onda nema potrebe za brigom. Pravilna njega kose pomoći će povećati volumen kose na djetetovoj glavi..

Zdravlje vama i vašoj djeci!

Pogledajte video u kojem E. Komarovsky govori o uzrocima triholoških problema u djece:

Je li moguće ubrzati rast kose - triholog će reći:

Što trebate jesti da bi kosa bila zdrava i brzo rasla - naučit ćete iz ovog videozapisa:

Zašto bebama opada dlaka na glavi i što učiniti s tim?

Događa se da se djeca rađaju s dovoljno dugom kosom. Ali neke se bebe rađaju potpuno bez dlake. Ne bojte se ovoga. Novorođena beba ima vrlo mekanu i nježnu kosu. Norma je da prva dlaka opadne nakon jednog i pol do dva mjeseca. Na njihovom mjestu raste nova kosa, koja se često razlikuje od boje od prve. Svi su ti procesi fiziološki i potpuno normalni. O stanju prve dlake ne možete suditi ni o čemu. Konačna dlaka djeteta formira se tek nakon 10 godina.

Ali što ako djetetu dlaka na glavi raste slabo ili uopće ne raste? U ovom ćemo članku razgovarati o uzrocima usporenog rasta kose i opisati nekoliko načina koji pomažu normalizirati rast kose vašeg djeteta kod kuće..

Uzroci poremećaja rasta dlake

Dlaka mrvica može slabo rasti iz sljedećih razloga:

 • Poremećaji metabolizma.
 • Rahitis.
 • Nasljedstvo.
 • Neuravnotežena prehrana.
 • Stres.

Nakon što ste saznali razloge zašto beba ima problema s rastom dlake, trebali biste početi raditi na njihovom uklanjanju.

 • Ako je dijete dojeno, trebate uravnotežiti ne samo njegovu prehranu, već i prehranu njegove majke. Prehrana treba sadržavati takve izvore fosfora, kalcija i proteina kao što su špinat, riba, žumanjak.
 • Treba uzimati vitamine koji pridonose boljem rastu kose i jačanju folikula dlake. Da biste to učinili, možete kupiti posebne vitaminske komplekse koji sadrže vitamine PP, E, B 12, B6, A i C.
 • Potrebno je potražiti savjet kod endokrinologa.
 • Ako je beba nemirna, trebali biste ugovoriti sastanak s dječjim neurologom.
 • Ako roditelji imaju genetsku predispoziciju za ranu ćelavost i loš rast kose, djetetovu kosu treba ojačati od rođenja posebnom kozmetikom..
 • S simptomima poput smanjenog tonusa mišića, deformacije kostiju ili jakog znojenja, morate posjetiti pedijatra da isključi dijagnozu - rahitis.

Kršenje rasta kose također može biti uzrokovano činjenicom da pogrešna kozmetika za pranje kose. Stoga je važno odabrati pravi proizvod koji će ojačati kosu i pospješiti njezin rast..

Dodatne mjere njege kose uključuju sljedeće:

 • Masaža glave koja potiče protok krvi u folikulima dlake, čineći ih bržim rastom.
 • Zamjena šampona dječjim sapunom.
 • Pranje kose jednom tjedno žumanjkom ili kefirom.
 • Ispiranje infuzijom koprive, kamilice ili čička.
 • Čička maska ​​za poticanje rasta kose.

Često se na dječjoj glavi mogu vidjeti povučene linije kose. Pojavljuju se na djetetovoj glavi kao rezultat ispadanja prvog pištolja. Budući da ispada tamo gdje dolazi do trenja, ćelave mrlje najčešće se stvaraju u sljepoočnom dijelu i na zatiljku. Da biste izbjegli njihov izgled, potrebno je redovito okretati bebu u kolijevci s jedne na drugu stranu..

Seboroični dermatitis, koji je žuta ljuska, također može uzrokovati spor rast kose ili nedostatak iste. Moraju se ukloniti, inače će kosa i dalje slabo rasti. Da biste uklonili kore, morate se pridržavati sljedećeg postupka:

 1. Sat vremena prije pranja kose trebate utrljati toplo, prethodno prokuhano biljno ulje u seboreične ljuske. To može biti suncokretovo ulje ili obično dječje ulje..
 2. Nakon toga trebate djetetu staviti šal na glavu tako da kora omekša pod utjecajem temperature.
 3. Omekšane ljuske treba pažljivo počešljati češljem.
 4. Temeljito operite kosu.

Što uraditi

Vitamini A, B, C i PP potrebni su za stvaranje i normalan rast kose. Da bi poboljšala rast kose, dojilja mora jesti više jetre, mrkve, peršina, maslaca, jaja, heljde, paprike i zelene jabuke. Ovi proizvodi sadrže neophodni kompleks esencijalnih elemenata u tragovima. Ako dijete hranite adaptiranim mlijekom, možda bi bilo vrijedno dodati pojačanu formulu prehrani. Ali prije nego što promijenite smjesu, trebate se posavjetovati s pedijatrom.

Starijoj djeci mogu se prepisivati ​​vitaminski i mineralni kompleksi, posebno u zimsko-proljetnom razdoblju. Međutim, niti jedan umjetni vitamin ne može zamijeniti raznoliku prehranu, oni bi je trebali samo nadopunjavati..

Postoji vjerovanje da ako se beba ošiša s godinu dana, u budućnosti će joj rasti gusta i jaka kosa. Ovo je zabluda naših baka. Ne biste trebali brijati djetetovu kosu, ovaj postupak apsolutno neće utjecati na debljinu djetetove kose. Nulti rez u tako ranoj dobi može oštetiti nježne djetetove folikule. Samo će pravilna njega i dobra prehrana uroditi plodom.

Pokušajte zaštititi djetetovu kosu od svih vrsta stresa - nemojte je sušiti sušilom za kosu, nemojte je prepleteno upletati, odaberite udobne sigurne češljeve.

Što su ćelave mrlje i zašto se pojavljuju

Ćelave mrlje mogu se pojaviti i zbog nepravilne njege kose kod djevojčica. Dakle, ako pletenice jako zategnete ili koristite elastične trake, na sljepoočnicama se mogu stvoriti mrlje koje se stanjuju. Zbog činjenice da je kosa čvrsto povučena elastičnom trakom, ona je rastrgana i tada u ovom trenutku folikuli dlake prestaju rasti. Iz tog razloga, bolje je ne raditi frizure za djevojčice mlađe od tri godine, najbolja opcija je lijepa i uredna frizura..

Stanje koje sprečava djecu da rastu dlake naziva se alopecija. Razlozi za razvoj bolesti najčešće su neurološke prirode, jer ćelavost nastaje zbog kvara unutarnjih organa, dermatoloških bolesti i živčanih poremećaja.

Gubitak kose može biti posljedica:

 • Gljivične bolesti - lišajevi.
 • Ozljeda folikula dlake nastala čestim povlačenjem ili uskim pletenicama.
 • Alopecia areata, teška autoimuna bolest kod koje kosa jako opada i ne raste.
 • Trihotilomanija je vrsta neuroze kod koje dijete neprestano vuče ili uvrće kosu.

Ako beba ima poremećaje rasta dlake, prvo morate posjetiti pedijatra koji će vas, ako je potrebno, uputiti na trihologa, neurologa ili dermatologa. Ako pravodobno ne zatražite liječničku pomoć, dijete može ostati bez kose cijeli život..

Mišljenja liječnika

Pedijatar O.V. Butuzova o uzrocima lošeg rasta dlake u djece od 2-3 godine:

Kosa je prvenstveno genetika. Imaju li vaši roditelji gustu kosu? Kod bake i djeda? Druga točka je anemija i nedostatak željeza. Treća točka su proteini. Je li dijete svaki dan meso, svježi sir, sir? Ne postoje li probavni problemi? Četvrta točka je nedostatak određenih mikroelemenata, na primjer cinka, sve ovo pišem zbog čega - na činjenicu da problem s kosom dolazi iznutra, pa ga nikakvo ulje za kosu neće riješiti. Maske i brige su sjajne, međutim, ako postoji unutarnji problem, a on nije riješen, neće pomoći. U ovoj je situaciji najidealnija opcija posjetiti trihologa, stručnjaka za kosu, koji će naručiti cjelovit pregled kako bi se pronašli unutarnji uzroci lošeg rasta kose. Ne vjerujem baš u ulje za trljanje po glavi, bilje se može isprobati, samo pri tome pazite na stanje vlasišta. Ponekad uzrokuju suhoću, što nije dobro..

Mišljenje trihologa T. Tsimbalenka o poželjnosti brijanja djeteta ćelavo za poboljšanje rasta kose:

U svakom slučaju, režemo samo mrtvu osovinu, a šišanje dlaka ne može utjecati na rast kose. U godinu dana dogodi se prva prirodna promjena kose, kada se kosa zamijeni gustom. Majka često vidi da djetetova kosa počinje opadati, brije je, više ne vidi kako kosa opada i misli da je šišanje pomoglo. Zapravo je ovo samo prijelazni trenutak sazrijevanja kose, koji će proći sam od sebe, bez obzira brijemo li dijete ili ne..

Kako pravilno njegovati kosu novorođenčeta

Kosa u djetinjstvu je vrlo tanka i nježna, stoga im šamponi za odrasle nisu prikladni. Najbolja opcija je poseban šampon s neutralnim pH 6. Međutim, ne samo pravi odabir kozmetičkog proizvoda pomoći će izbjeći ranu ćelavost. Da bi se djetetova kosa svidjela roditeljima, moraju se pridržavati sljedećih preporuka:

 • Kosu možete prati ne češće od jednom tjedno, jer šampon isušuje vlasište.
 • Voda koja se koristi za pranje mora biti topla.
 • Kosu morate temeljito isprati tako da na njoj ne ostane šampon..
 • Kosu ne trebate brisati suhom, treba je osušiti upijanjem mekim ručnikom.
 • Da se kosa ne bi lomila ili istezala, počešljana je samo suha.
 • Dijete bi trebalo imati vlastiti češalj, po mogućnosti s prirodnim čekinjama. Za starije dijete možete kupiti drveni češalj s tupim vrhovima i širokim zubima.

Kako sve počinje?

Prve dlačice pojavljuju se u fetusu na kraju trećeg mjeseca intrauterinog života, a otprilike do sedmog mjeseca gotovo je cijelo djetetovo tijelo prekriveno paperjem. Te se "intrauterine" dlake (nazvane lanugo) neprestano mijenjaju: kad se pojave nove, stare ispadaju i ostaju u plodnoj vodi. Budući da su vrlo niske, mršave i, općenito, vrlo malo njih, ne stvaraju neugodnosti djetetu. Donošena beba nema lanugo u trenutku porođaja. Oni ostaju samo kod djeteta prerano rođenog i ispadaju nakon 2-4 tjedna.

Dijete se može roditi s puno kose i malo ili nimalo kose. Ali djetetova glava zapravo uopće nije ćelava: ako malo bolje pogledate, i dalje ćemo vidjeti dlake vellus.

Nakon što se dijete rodi, postupak promjene kose nastavlja se i tijekom prva tri mjeseca života kosa se u potpunosti zamjenjuje. Za to vrijeme dijete može izgubiti preko 300 dlaka dnevno. Kosa novorođenčeta vrlo je krhka i mekana na dodir: ne zovu ih bezveze. Oni su 2-3 puta tanji nego u odraslih i nemaju folikule. Postupno će ih prvo zamijeniti srednja (tvrđa) kosa, a zatim obična "odrasla" kosa, ali to se neće dogoditi vrlo brzo - tijekom puberteta. Pigmentacija dječje kose, trepavica i obrva je nestabilna, stoga se tijekom prvih mjeseci, pa čak i prvih nekoliko godina života, boja djetetove kose može promijeniti: svijetla kosa može potamniti, a tamna kosa lagano posvijetliti. Izgled kose također se može promijeniti - recimo, valovita kosa postat će ravna; često je razlog tome nekakva unutarnja promjena.

Kada pokazati svoje dijete liječniku: alopecija, lišaj

Kosa kod novorođenčeta, djeteta koje doji i jednogodišnjeg djeteta može loše rasti ako su lukovice zahvaćene određenim bolestima.

  Telogena alopecija u novorođenčadi je proces zbog kojeg se rast buduće frizure u novorođenčeta usporava ili uopće zaustavlja. To može biti uzrokovano nekontroliranim unosom lijekova tijekom trudnoće (posebno u posljednjem tromjesečju trudnoće) ili njihovim predoziranjem. Ćelavost određenih dijelova glave nastaje uslijed porođajne traume ili intrauterinih poremećaja.

Za dojenje se ne preporučuje koristiti ukosnice na kosi, one zaustavljaju rast dlaka na glavi

 • Alopecija areata (alopecija) smatra se ozbiljnim stanjem jer je uzrokovano narušenim imunološkim sustavom. Gubitak kose događa se u snopovima, a na glavi se stvaraju glatka područja okruglog oblika. Folikuli dlake umiru. Također, ovaj proces može biti uzrokovan disfunkcijom štitnjače..
 • Potpuna ćelavost nastaje zbog nasljednih čimbenika i intrauterinih patologija, s obzirom na nedovoljno formiranje linije kose.
 • Ringworm. Ovu bolest možete primijetiti pojavom mrlja na glavi na različitim mjestima. Kosa je osjetno tanja, djeluje kratko. Uzročnik ove ćelavosti je gljiva..
 • Pogledajte videozapis o značajkama strukture kose u dojenčadi.

  Ispravna kozmetička njega

  Jedan od glavnih problema s lošim rastom kose kod djeteta i zašto mogu ispasti može biti pogrešan šampon ili njegova upotreba..

  Potrebno je da beba odabere šampon bez agresivnih aditiva. Starija djeca trebaju proizvode koji odgovaraju njihovom tipu kose.

  Pravila za pranje kose:


  Šampon je potrebno dobro isprati

  • Izvršite postupak čišćenja kose toplom i taloženom vodom.
  • Temeljito isperite šampon, nekoliko puta ulivajući vodu.
  • Ne sušite kosu, samo je osušite mekanim ručnikom i pustite da se kosa prirodno osuši.
  • Četkajte samo suhu kosu. Bebe do dvije godine - četkicama s prirodnim čekinjama, poslije - drvenim češljem.
  • Pri češljanju češće mijenjajte mjesto rastanka.
  • Djevojke ne rade frizure koje zahtijevaju čvrst snop kose.

  Povezani simptomi zabrinutosti

  Uz alopeciju, mnoge bolesti prate i ovaj simptom. Otpadanje kose kod beba znak je nedostatka vitamina D. Roditelji su dužni promatrati bebu i njen razvoj. To će vam pomoći brže uspostaviti dijagnozu i propisati ispravan tretman..

  Uz hipotireozu i rahitis u djeteta, povećava se rad žlijezda lojnica. Klinac se budi mokar, posteljina je vlažna od znoja. Ovo je jedan od glavnih znakova endokrine bolesti. Analiza za određivanje hormona štitnjače i vitamina D reći će o prisutnosti bolesti. Ako se hipotiroidizam pokaže kroničnim, tada će dijete morati piti tablete do kraja života kako bi uravnotežilo razinu hormona..

  Stalni plač i tjeskoba ukazuju na bebinu nelagodu. Beba pokazuje svoje nezadovoljstvo, odbija spavati, stalno traži olovke. Kosa se počinje sušiti, stvaraju se ćelave mrlje. Beba najvjerojatnije ima atopijski dermatitis, jer uzrokuje jak svrbež. Dijete se ne može samo počešati po glavi pa plače.

  Predlažemo da se upoznate s Cystonom: može li se uzimati u ranoj i kasnoj trudnoći? Cyston tijekom pregleda trudnoće

  U početnim fazama rahitisa s 3-4 mjeseca, dijete postaje sramežljivo. Drhti bez razloga, vrišti, boji se novih igračaka. Nerazumna bojažljivost javlja se zbog pojave neuroloških poremećaja s nedostatkom vitamina D.

  Drugi naziv vitamina D je kolekalciferol. Odgovorna je za stvaranje koštanog tkiva u djece u ranoj dobi. Nakon godinu dana nastavlja podržavati rast i razvoj dječjeg tijela. Novorođenčad se rađa s nesjedinjenom fontanelom. To je osigurano fiziološki. Svakog mjeseca smanjuje se u veličini, do godine je potpuno zarastao. Njegova povećana veličina ukazuje na to da dijete ne razvija dovoljno koštanog tkiva. To se događa u drugoj fazi rahitisa.

  Fossa u prsnoj kosti

  U predjelu medijastinuma krajevi rebara su zglobno zglobljeni. Kod odrasle osobe na ovom mjestu nastaje gusto koštano tkivo. Djeca s nedostatkom vitamina D razvijaju depresiju na ovom području. Kosti su deformirane, otvrdnule. Krajevi rebara su savijeni, stvara se udubljenje.

  Sjekutići se u dojenčadi počinju pojavljivati ​​u određenom redoslijedu. Prvo se prorežu prednji donji sjekutići, 2 ili 4 odjednom, a zatim gornji prednji i bočni. Do jedne godine njihov bi broj trebao biti 20. Liječnici vjeruju da pogrešan redoslijed nicanja mliječnih zuba ukazuje na rahitis. Ako se istodobno primijeti ćelavost zatiljka, tada vrijedi poduzeti nekoliko testova.

  Zadebljanje rebara

  U medicini se ovaj fenomen naziva "klimava krunica". Rebraste kosti dobivaju nekarakterističan oblik, konture im se zadebljavaju. RTG pokazuje da se sve kosti čvrsto međusobno priležu, izgledom podsjeća na krunicu. Vani se na prsnoj kosti stvara udubljenje.

  Poremećaj spavanja

  S razvojem rahitisa dijete ne spava dobro. Noću skače, počinje plakati. Ima grčeve. Klinac ne razumije što se događa. Odbija noćno hranjenje i često plače.

  Dječje ćelave mrlje na zatiljku nisu uvijek fiziološke. Ako beba ne pokazuje uzbuđenje, dobro jede i uvijek je dobro raspoložena, onda nema razloga za brigu. Ćelav će sam zarasti kad za to dođe vrijeme. Ako je ćelavost obilna, na glavi se pojave žarišta s ljuštenjem, beba se ponaša nemirno, noću ne spava dobro, onda je bolje posavjetovati se s liječnikom. Samoliječenje u takvim slučajevima je neprihvatljivo..

  Nasljedstvo

  To je jedan od najčešćih razloga zašto djetetova kosa ne raste dobro. Lukovice se polažu u 6. mjesecu trudnoće i formiraju se, često i do samog rođenja.

  Genetski čimbenik u stvaranju djetetova tijela jedan je od glavnih. Rijetka kosa od oca ili majke može se naslijediti i prenijeti na dijete.

  Štoviše, ako oba roditelja pate od usporavanja rasta dlake, tada se djetetova šansa za isti rezultat povećava što je više moguće. U slučaju kada roditelji imaju gustu kosu, dijete može naslijediti gen za slabu kosu od bake i djeda.


  Genetski čimbenik - određivanje u rastu ljudske kose

  Kosa od 4 godine kćeri slabo raste

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik. Kako postati povjerenje.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Jer Niste ulogirani. Ući.

  Jer niste pouzdani korisnik (telefonski broj nije potvrđen). Unesite i potvrdite svoj telefonski broj. Više o povjerenju.

  Jer tema je arhivirana.

  Oglasi na NN.RU - Za djecu

  Dječji kompleks za igre Na prodaju dječji centar za igre izrađen od prirodnog drveta, može se nadopuniti toboganima, ljuljačkama, paučinom, užadima.

  novi, veličine 32, uložak 20,5 cm. Sovjetska četvrt, u blizini trgovačkog centra ZharPtitsa. Odgovorit ću na poziv, nisam u dopisu s NN.RU.
  Cijena: 500 rub.

  Dječje igralište od drveta Na prodaju dječje igralište od prirodnog drveta, može se nadopuniti toboganima, ljuljačkama.
  Cijena: 45 000 rub.

  Dječje igralište 100% jamstvo kvalitete. Dogovor, ček, prikladan oblik plaćanja! Prodaju se vanjska drvena igrališta.