Zašto prava hrana nije uvijek dobra za vas nakon terapije zračenjem?

Perm

Terapija zračenjem uobičajena je metoda borbe protiv malignih tumora koja se u onkologiji koristi već dugi niz godina..

Onkologinja Yulia Ivashtenko, voditeljica odjela za radioterapiju novgorodskog regionalnog onkološkog dispanzera, danas je u eteru novgorodske regionalne televizije govorila o ovoj metodi i posljedicama takvog liječenja. Odgovarala je na pitanja voditeljice Svetlane Sterligove i gledatelja.

Evo nekoliko odgovora koji će zanimati mnoge čitatelje..

Kada je terapija zračenjem jedina mogućnost liječenja??

Dapače, u nekim je slučajevima to jedina moguća opcija, dok se u drugim koristi u kombinaciji s kirurškim zahvatom, kemoterapijom. Ovisi o stadiju bolesti, mjestu tumora i osjetljivosti na liječenje..

U pravilu, samo terapija zračenjem liječi bolesti kože, kao i limfne čvorove (ako su mali). Također, koristi se samo ova metoda ako pacijent ima kontraindikacije za srce i neke druge bolesti, a ne može se primijeniti drugo liječenje..

Kada započeti terapiju zračenjem nakon operacije?

Ovisi o tome jesu li šavovi potpuno zarasli. Ako je sve u redu, čisto, tada se terapija zračenjem može započeti već jedan do dva mjeseca nakon operacije..

Koje su mogućnosti korištenja zračenja? Koji se od njih koriste u novgorodskom onkološkom dispanzeru?

Postoji mnogo načina na koje se terapija zračenjem može primijeniti. Ovo je gama nož, daljinsko ozračivanje i primjena, kada se radioaktivne tvari nanose na kožu, i kontaktne metode, te intrakavitarno, kada se ozračivanje događa unutar šupljine (na primjer, u jednjaku, rektumu, rodnici).

Sve ovisi o mogućnostima tehnologije, opreme i indikacija. Tako se, na primjer, u našem onkološkom dispanzeru koriste i udaljene i intrakavitarne metode. Zahvaljujući saveznom programu, oprema mnogih regionalnih ambulanti, uključujući novgorodsku, postala je osjetno bolja. Prema riječima liječnika, imamo vrlo pristojnu modernu opremu..

Jedan od najpopularnijih tipova u Novgorodskom onkološkom dispanzeru je linearni akcelerator koji ima velike mogućnosti. Omogućuje vam poštedu obližnjih organa - srca, pluća ili, na primjer, uklanjanje mjehura s polja ozračivanja. "Nekad je bilo vrlo teško, polja su bila gotovo četvrtasta, ali sada mogu ponoviti oblik tumora", rekla je Yulia Ivashtenko.

Odluku o tome koja će se metoda koristiti, što će i u kojim količinama i dozama biti ozračeno, donosi vijeće liječnika. Proučavaju se svi aspekti problematike, uzimaju se u obzir dob i druge bolesti, te već provedeno liječenje i stadij bolesti.

Hoće li kosa ispasti nakon zračenja dojke??

Terapija zračenjem je lokalna metoda. Kosa opada u područjima gdje je bilo zračenje. Odnosno, ako je glava ozračena (a to se također događa), onda da. Oporavit će se za četiri do pet mjeseci. Odnosno, kad se ozrači mliječna žlijezda, kosa će ostati.

Zašto se visoka temperatura povisila nakon terapije zračenjem??

Teško je reći, ali, najvjerojatnije, ovdje se pridružila virusna infekcija, prehlada, upala. Napokon, tijelo je oslabljeno. Ili bi to mogao biti kumulativni učinak prethodnih sesija.

Nakon terapije zračenjem raka vrata maternice, žena se suočila s ozbiljnim problemom - nije mogla ići na toalet "većim dijelom", jer bježi sa svijećama, senzacije su takve da je "anus zarastao". Što uraditi?

Nemojte paničariti, koristite svijeće, masti, juhu od kamilice, ako išta - nazovite centar za karcinom za savjet. Osim toga, u ovom i drugim slučajevima, kada crijeva uđu u polje zračenja, potrebno je slijediti prehranu. Činjenica je da u ovo vrijeme zračenja umiru "dobre" bakterije koje pomažu u probavi vlakana. S vremenom će se te neugodne pojave povući..

Savjeti o prehrani

Potrebno je isključiti svježe povrće, kupus, salate, općenito, ono što daje stvaranje plina. Neželjeno je konzumirati šećer, jer će se "loše" bakterije umnožavati u njegovoj pozadini. Morate jesti varivo.

Istodobno, dok se liječenje nastavlja, nema smisla obnavljati mikrofloru uz pomoć lijekova - nova će je sesija ponovno uništiti. Mora se vratiti nakon završetka liječenja..

Prehrane se mora pridržavati tijekom cijelog razdoblja terapije zračenjem i najmanje mjesec i pol nakon upotrebe probiotika.

Nakon terapije zračenjem (dojke) ispod ruke, žena je dobila opekotinu, ranu... Kako liječiti, što učiniti?

To je obično moguće u područjima koja su podvrgnuta trenju (ispod ruke, ispod dojke). Možete koristiti pantenol, bepanten, levomekol, eplan...

Koje su posljedice terapije zračenjem??

Ljudi na liječenje reagiraju na različite načine - neki čak i ne trebaju sredstva za ublažavanje boli, dok drugi imaju jake bolove. Može biti nelagode, crvenila. Promjene se događaju na području koje je bilo izloženo zračenju - i na to morate biti spremni. Ne bi trebalo biti zastrašujuće, trebate to prihvatiti mirno.

Je li osoba opasna za druge nakon terapije zračenjem??

Metode koje se danas koriste ne štete drugima. Čak i ako je osoba prošla puni tečaj, ona ostaje u obitelji i nije opasna za voljene osobe.

Prije se to stvarno događalo kad su izvori zračenja u tijelu ostali, na primjer, dva tjedna. Za takve su bolesnike postojala posebna odjeljenja, sa zidovima između kreveta. Sada se koristi izuzetno rijetko u posebnim situacijama. U Novgorodu ne koristimo ovu metodu..

Koliko traje liječenje??

Ako pacijent to dobro podnosi, tada prema suvremenim zahtjevima nastojimo da ga liječimo u jednoj bolnici. Ali ponekad ozbiljnost reakcija zračenja ne dopušta to, na primjer, jaku bol. Tada liječnici prave pauzu i trude se da ne prelaze dva tjedna..

Dodamo da će u utorak u programu "Recite liječniku" razgovarati o učinku alkohola na žensko tijelo. Psihijatar-narkolog doći će u studio - Lyubov Timofeeva.

Gubitak kose kemoterapijom

Uzrokuje li sva kemoterapija gubitak kose??

Ne. Iako je gubitak kose najčešća nuspojava kemoterapije. S režimima koji se koriste za liječenje raka dojke, samo CMF (ciklofosfamid, metotreksat, 5-fluorouracil) može spriječiti potpuno opadanje kose. U drugim režimima, posebno u kojima se pojavljuju doksorubicin i paklitaksel / docetaksel, gubitak kose javlja se u više od 95% slučajeva.

Zašto kosa opada kemoterapijom?

Lijekovi za kemoterapiju su citostatici, zaustavljaju diobu stanica. Značajan broj nuspojava povezan je s ovim glavnim djelovanjem. Folikuli dlake u kojima se formira kosa sadrže neke od najaktivnije dijelećih stanica. Kao što znate, kemoterapija utječe prvenstveno na najaktivnije stanice..

Ispada li kosa terapijom zračenjem?

Da, sve dok se zračna terapija daje vlasištu. Ako je zona zračenja drugačija, tada dlaka na glavi ne pati. Odnosno, kod karcinoma dojke, tijekom terapije zračenjem, u pravilu se zrače postoperativni ožiljak i aksilarna regija, a ćelavost se ne javlja..

Koliko je štetan gubitak kose?

Gubitak sam po sebi nije štetan za zdravlje, ali negativno utječe na psihu žene. Često se žena toliko plaši činjenice gubitka kose da odbija ponuđeni kemoterapijski tretman. Svrha ovog članka je pomoći ženi da napravi pravi izbor, dobiti savjete koji će joj olakšati psihološko stanje..

Ispada li kosa tijekom hormonske terapije?

Za hormonsku terapiju gubitak kose ili alopecija nisu tipični, iako je takav učinak opisan u uputama za lijek, na primjer, tamoksifenu. U stvarnosti, kod hormonske terapije, alopecija se javlja u manje od 10% slučajeva, a ako se dogodi, onda to nije totalna alopecija (potpuni gubitak kose), već djelomična, u kojoj se kosa stanjiva.

Koliko brzo kosa opada kemoterapijom?

Kosa obično opada 2-3 tjedna nakon početka kemoterapije. Nekad ranije, nekad kasnije. Ovaj postupak uvelike ovisi o individualnim karakteristikama..

Postoje li načini za sprečavanje gubitka kose?

Da, moguće je. Najučinkovitiji (iako je učinkovitost još uvijek loša) je metoda hlađenja folikula dlake. Aparat hladi vlasište neko vrijeme nakon kemoterapije. Smanjenje temperature u području folikula dlake dovodi do manjeg učinka kemoterapijskih lijekova. Učinkovitost tehnike nije jako visoka, ali u 10-30% slučajeva može pomoći ženi da ostane s kosom. Međutim, treba shvatiti da se čak u tih 10-30% slučajeva razvija djelomični gubitak kose..

Kada kosa počinje rasti nakon kemoterapije??

Obično se prva dlaka pojavi na kraju tečaja kemoterapije. Poznato je da se najprije pojave "najjače" dlake, pa su često prilično grube i kovrčave. Obnova kose obično se javlja 3-6 mjeseci nakon završetka kemoterapije.

Ispada li kosa na nogama, pazuhu, pubu?

Kosa bilo kojeg dijela tijela može patiti. Najčešće pati vlasište, rjeđe dlake ispadaju u pazuhu, na pubisu i na nogama. Najčešće na tim područjima nema potpunog gubitka kose, već djelomično.

Ispadaju li trepavice i obrve?

Da, ali trepavice i obrve ne moraju uvijek ispasti. To je uglavnom zbog individualnih karakteristika..

Preporuke za odabir perika

Prije početka kemoterapije, ima smisla kratko se ošišati i otići u salon po periku. Što je kosa dulja, to je veći stres na folikuli dlake. Nekoliko korisnih savjeta:

 1. Povedite svoje najmilije sa sobom u salon. Oni će vam pomoći da odaberete jednu ili drugu opciju perike.
 2. Često nošenje perike prije gubitka kose omogućuje vam da situaciju prikrijete drugima..
 3. Bolje je odabrati perike od prirodne kose.
 4. Perika bi trebala čvrsto stati na glavu.
 5. Preporučljivo je ako volumen kose perike odgovara vašoj frizuri
 6. Optimalno je da boja kose perike odgovara boji vaše frizure.
 7. Kada isprobavate periku, trebate odmahivati ​​glavom u stranu, sagnuti se. To će vam omogućiti da osigurate da vam perika dobro stoji na glavi. Offset perika gotovo uvijek odaje njezinu prisutnost.
 8. Postoji gel za fiksiranje perike.
 9. Pamučni jastučići mogu se koristiti za sprečavanje iritacije vlasišta.
 10. Pokušajte se kloniti vatre ili vrućih predmeta. Neke perike mogu promijeniti oblik prilikom zagrijavanja.
 11. Ako se osjećate više ili manje ugodno u periki, kupite je.
 12. Neke žene odluče ne nositi periku i koriste marame i zavoje. Ovo je prilično "radikalna" metoda, ali drugi je često doživljavaju kao bolju od nošenja perike. Izbor ovisi o ženi i o njezinom osjećaju sebe. Moje iskustvo sugerira da sve ovisi o samosvijesti žene. Povjerenje i dobro raspoloženje često čine ženu privlačnijom u očima drugih od najljepše perike..

Savjeti za njegu kose tijekom kemoterapije


1. Koristite češalj s tankim zubima ili češalj za novorođenče (četka)
2. Četkajte kosu nježno, bez jake napetosti kose i naglih pokreta
3. Koristite šampon za lomljivu kosu
4. Noću možete nositi mrežicu za kosu ili kapu koja čuva kosu.
5. Preporuča se korištenje jastučića od pamuka ili platna.
6. Ne koristite uvijače, uvijače, vruće sušila za kosu.
7. Ne koristite pritisne igle ili povlačenje gumica
8. Pokušajte ne bojati kosu
9. Redovito masirajte vlasište (lagano masirajući vrhovima prstiju).
10. Za gubitak kose koristite dječju kremu, možete koristiti čičak ili maslinovo ulje.
11. Svijetla šminka obično odvlači pogled ljudima oko vas, kao i svijetli nakit i odjeća..

29. ožujka 2012. Dmitrij Andreevič Krasnozhon, posljednji put revidiran 30. srpnja 2014.

Može li kosa ispasti nakon terapije zračenjem?

Očuvanje kose nakon terapije zračenjem hitan je problem za sve pacijente s karcinomom. Međutim, dlakavi dio nije uvijek oštećen. Ovaj postupak uvelike ovisi o metodi liječenja koja se koristi..

Sadržaj
 1. Ispada li kosa
 2. Je li moguće spriječiti gubitak
 3. Kad će rasti
 4. Je li moguće ubrzati rast

Ispada li kosa

Ako je pacijent bio podvrgnut daljinskom zračenju, tada postoji mogućnost da dlaka opadne na mjestu izloženosti zračenju. Ako je zraka bila usmjerena ne na područje vlasišta, tada neće biti problema s ćelavošću..

Kada je izložen glavi, rizik da će pacijent početi ćelaviti ovisi u velikoj mjeri o samom izvoru zračenja..

Zahvaljujući upotrebi moderne opreme, cjelokupni izvor energije usmjeren je izravno na zloćudnu novotvorinu, što minimalizira vjerojatnost oštećenja kose i kože.

Gubitak kose moguć je u situacijama kada je pacijentu propisano nekoliko tečajeva terapijskog liječenja, u kojima je ukupna doza zračenja velika.

O ovoj temi
  • Liječenje

Kako liječiti cistitis nakon kemoterapije

 • Natalia Gennadievna Butsyk
 • 4. prosinca 2019.

Najčešće se kod daljinskog liječenja zračenjem bilježi gubitak samo na području na koje je zraka bila usmjerena.

Također treba napomenuti da je glavna zadaća terapije zračenjem postići raspad tumorske formacije. Kao rezultat takvog postupka, s velikom količinom proizvoda raspadanja, nisu isključeni toksični učinci na tijelo u cjelini. Upravo ovo stanje može izazvati problem s gubitkom kose..

Lokalna terapija zračenjem uključuje uvođenje izvora zračenja izravno u sam maligni tumor. Ako se izvor nalazi daleko od dlakavog dijela, ćelavost se može izbjeći.

Uz to, budući da stručnjaci u ovom slučaju ne koriste velike doze zračenja, tijelo će biti zaštićeno od općeg toksičnog učinka.

Međutim, još uvijek se ne isplati u potpunosti isključiti negativan utjecaj proizvoda raspadanja tumora na tijelo. U ovom stanju nije isključen djelomični gubitak kose..

Je li moguće spriječiti gubitak

Kako bi se izbjegla ćelavost, stručnjaci preporučuju način hlađenja. Kada je izložen hladnom zraku, smanjuje se protok krvi u glavu. Kao rezultat, folikuli dlake manje su izloženi izvoru zračenja..

Zahvaljujući ovoj tehnici možete djelomično ili u potpunosti ukloniti gubitak kose..

Prije radioterapije, ako je tumor blizu glave, pacijentu se stavi posebna kaciga koja sadrži hladni gel. Smanjujući opskrbu folikula krvlju, kosa je manje oštećena zračenjem.

O ovoj temi
  • Liječenje

Kako terapija zračenjem utječe na tijelo?

 • Natalia Gennadievna Butsyk
 • 4. prosinca 2019.

Lijek Miniksidil pomaže u suočavanju s problemom gubitka, utrljava se u vlasište. Međutim, prije upotrebe morate se posavjetovati s liječnikom i pažljivo proučiti upute za uporabu, jer lijek ima mnogo kontraindikacija i nuspojava..

Također, ako želite zadržati kosu, možete se poslužiti nekim od savjeta za njegu:

 • izlazite samo u pokrivaču za glavu;
 • za pranje koristite samo blagi šampon;
 • odbiti bojenje, oblikovanje posebnim uređajima, upotrebu laka i gelova za fiksiranje.

Također, prije početka tečaja zračenja nije poželjno prati kosu tjedan dana..

Kad će rasti

Stopa rasta dlake ne razlikuje se od brzine zdrave osobe. Nakon otprilike 2-4 mjeseca nakon tretmana i detoksikacije ljudskog tijela, nove dlake počinju rasti.

Je li moguće ubrzati rast

U nekim slučajevima nakon zračenja dolazi do ponovnog rasta dlake. Vrijedno je napomenuti da se boja može promijeniti i steći svjetliju nijansu. Osim toga, moguće je da će se kovrčava kosa pojaviti na mjestu otpale, čak i ako su u početku bile ravne.

U situacijama kada je terapija zračenjem dopunjena lijekovima protiv raka, oporavak će zahtijevati iste korake kao i nakon kemoterapije.

Ako se za liječenje procesa karcinoma koristilo samo zračenje, na kraju svih sesija može se obaviti plazmaforeza kako bi se ubrzao rast. Ovaj postupak potiče uklanjanje proizvoda raspadanja tumora iz tijela..

Terapija zračenjem (radioterapija) - kontraindikacije, posljedice i komplikacije. Metode za obnavljanje tijela nakon terapije zračenjem

Web mjesto pruža osnovne informacije samo u informativne svrhe. Dijagnoza i liječenje bolesti mora se provoditi pod nadzorom stručnjaka. Svi lijekovi imaju kontraindikacije. Potrebna je specijalistička konzultacija!

Kontraindikacije za terapiju zračenjem

Unatoč učinkovitosti radioterapije (zračenja) u liječenju neoplastičnih bolesti, postoji niz kontraindikacija koje ograničavaju uporabu ove tehnike..

Radioterapija je kontraindicirana:

 • U slučaju kršenja funkcija vitalnih organa. Tijekom zračenja, tijelo će biti izloženo određenoj dozi zračenja, što može negativno utjecati na funkcije različitih organa i sustava. Ako pacijent već ima ozbiljne bolesti kardiovaskularnog, respiratornog, živčanog, hormonalnog ili drugog tjelesnog sustava, izvođenje radioterapije može pogoršati njegovo stanje i dovesti do razvoja komplikacija.
 • Uz jaku iscrpljenost tijela. Čak i s visoko preciznim metodama zračenja, određena doza zračenja utječe na zdrave stanice i oštećuje ih. Stanicama je potrebna energija da se oporave od takve štete. Ako se istodobno iscrpi tijelo pacijenta (na primjer, zbog oštećenja unutarnjih organa metastazama tumora), radioterapija može donijeti više štete nego koristi.
 • S anemijom.Anemija je patološko stanje koje karakterizira smanjenje koncentracije crvenih krvnih stanica (eritrocita). Izloženi ionizirajućem zračenju, eritrociti se također mogu uništiti, što će dovesti do progresije anemije i može prouzročiti komplikacije..
 • Ako je radioterapija već nedavno izvedena. U ovom slučaju ne govorimo o ponovljenim tečajevima zračenja istog tumora, već o liječenju drugog tumora. Drugim riječima, ako je pacijentu dijagnosticiran rak bilo kojeg organa, a za njegovo liječenje propisana je terapija zračenjem, ako se u drugom organu otkrije drugi rak, radioterapija se ne može koristiti najmanje 6 mjeseci nakon završetka prethodnog tijeka liječenja. To se objašnjava činjenicom da će u ovom slučaju ukupno opterećenje tijela zračenjem biti previsoko, što može dovesti do razvoja strašnih komplikacija.
 • U prisutnosti radiorezistentnih tumora. Ako prvi tečajevi terapije zračenjem nisu dali apsolutno nikakav pozitivan učinak (tj. Tumor se nije smanjivao ili čak nastavio rasti), daljnje ozračivanje tijela nije prikladno.
 • S razvojem komplikacija tijekom liječenja. Ako tijekom radioterapije pacijent ima komplikacije koje predstavljaju neposrednu opasnost za njegov život (na primjer, krvarenje), liječenje treba prekinuti.
 • Ako imate sistemske upalne bolesti (na primjer, sistemski eritemski lupus). Bit ovih bolesti leži u povećanoj aktivnosti stanica imunološkog sustava protiv vlastitih tkiva, što dovodi do razvoja kroničnih upalnih procesa u njima. Izloženost takvih tkiva ionizirajućem zračenju povećava rizik od komplikacija, od kojih najopasnija može biti stvaranje novog zloćudnog tumora..
 • Ako pacijent odbije liječenje. Prema važećem zakonodavstvu, nijedan postupak zračenja ne može se izvoditi dok pacijent na to ne da pismeni pristanak..

Terapija zračenjem i kompatibilnost s alkoholom

Preporučuje se suzdržavanje od pijenja alkohola tijekom terapije zračenjem, jer to može negativno utjecati na opće stanje pacijenta..

U narodu postoji mišljenje da je etanol (etilni alkohol, koji je aktivna komponenta svih alkoholnih pića) u stanju zaštititi tijelo od štetnih učinaka ionizirajućeg zračenja, pa ga stoga treba koristiti tijekom radioterapije. Doista, u brojnim studijama utvrđeno je da uvođenje visokih doza etanola u tijelo povećava otpornost tkiva na zračenje za oko 13%. To je zbog činjenice da etilni alkohol remeti protok kisika u stanicu, što je popraćeno usporavanjem procesa stanične diobe. I što se stanica sporije dijeli, to je otpor zračenju veći..

Istodobno je važno napomenuti da etanol uz manje pozitivne učinke ima i niz negativnih učinaka. Tako, na primjer, povećanje njegove koncentracije u krvi dovodi do uništavanja mnogih vitamina, koji su sami po sebi bili radio-zaštitni (to jest, štitili su zdrave stanice od štetnog učinka ionizirajućeg zračenja). Štoviše, brojna su istraživanja pokazala da kronična konzumacija alkohola u velikim količinama također povećava rizik od razvoja malignih novotvorina (posebno tumora dišnog sustava i gastrointestinalnog trakta). Uzimajući u obzir gore navedeno, proizlazi da upotreba alkoholnih pića tijekom terapije zračenjem nanosi više štete tijelu nego koristi..

Mogu li pušiti uz terapiju zračenjem??

Strogo je zabranjeno pušiti tijekom izvođenja terapije zračenjem. Činjenica je da sastav duhanskog dima uključuje mnoge otrovne tvari (eteri, alkoholi, smole i tako dalje). Mnogi od njih imaju kancerogeni učinak, odnosno u dodiru sa stanicama ljudskog tijela doprinose nastanku mutacija čiji ishod može biti razvoj zloćudnog tumora. Znanstveno dokazani pušači imaju značajno povećan rizik od raka pluća, raka gušterače, raka jednjaka i mokraćnog mjehura.

Uzimajući u obzir gore navedeno, proizlazi da je pacijentima koji se podvrgavaju radioterapiji raka bilo kojeg organa strogo zabranjeno ne samo pušenje, već i boravak u blizini ljudi koji puše, jer udisani kancerogeni mogu smanjiti učinkovitost liječenja i pridonijeti razvoju tumora..

Je li moguće provoditi terapiju zračenjem tijekom trudnoće?

Terapija zračenjem tijekom trudnoće može uzrokovati intrauterino oštećenje fetusa. Činjenica je da učinak ionizirajućeg zračenja na bilo koje tkivo ovisi o brzini pojave diobe stanica u danom tkivu. Što se stanice brže dijele, to će izraženiji štetni učinak zračenja biti izraženiji. Tijekom intrauterinog razvoja opaža se maksimalno intenzivan rast apsolutno svih tkiva i organa ljudskog tijela, što je posljedica velike brzine stanične diobe u njima. Stoga, čak i kada su izloženi relativno malim dozama zračenja, tkiva rastućeg fetusa mogu biti oštećena, što će dovesti do poremećaja u strukturi i funkcijama unutarnjih organa. Ishod ovisi o gestacijskoj dobi u kojoj je provedena radioterapija..

Tijekom prvog tromjesečja trudnoće događa se polaganje i stvaranje svih unutarnjih organa i tkiva. Ako se u ovoj fazi fetus u razvoju ozrači, to će dovesti do pojave izraženih anomalija, koje se često pokažu nespojivima s daljnjim postojanjem. Istodobno se pokreće prirodni "zaštitni" mehanizam koji dovodi do prekida ploda i do spontanog pobačaja (pobačaja).

Tijekom drugog tromjesečja trudnoće većina unutarnjih organa već je formirana, pa se intrauterina fetalna smrt nakon zračenja ne opaža uvijek. Istodobno, ionizirajuće zračenje može izazvati anomalije u razvoju različitih unutarnjih organa (mozak, kosti, jetra, srce, genitourinarni sustav i tako dalje). Takvo dijete može umrijeti odmah nakon rođenja ako se pojave anomalije pokažu nespojivima sa životom izvan maternice..

Ako se zračenje dogodilo u trećem tromjesečju trudnoće, dijete se može roditi s određenim razvojnim abnormalnostima koje mogu potrajati tijekom kasnijeg života..

S obzirom na gore navedeno, proizlazi da se ne preporučuje provođenje zračenja tijekom gestacije. Ako se pacijentu dijagnosticira rak u ranoj trudnoći (do 24 tjedna) i ako je potrebna radioterapija, ženi se nudi medicinski abortus (prekid trudnoće), nakon čega se propisuje liječenje. Ako se rak otkrije kasnije, određuju se daljnje taktike, ovisno o vrsti i brzini razvoja tumora, kao i o majčinoj želji. Najčešće se takve žene podvrgavaju kirurškom uklanjanju tumora (ako je moguće - na primjer, zbog raka kože). Ako liječenje ne daje pozitivne rezultate, možete potaknuti porod ili izvršiti operaciju porođaja ranije (nakon 30 - 32 tjedna trudnoće), a zatim započeti terapiju zračenjem.

Može li se sunčati nakon terapije zračenjem?

Ne preporučuje se sunčati na suncu ili u solariju najmanje šest mjeseci nakon završetka tečaja radioterapije, jer to može dovesti do razvoja brojnih komplikacija. Činjenica je da se pri izlaganju sunčevom zračenju u stanicama kože javljaju mnoge mutacije koje potencijalno mogu dovesti do razvoja karcinoma. Međutim, čim stanica mutira, imunološki sustav tijela to odmah primijeti i uništi, uslijed čega se rak ne razvija..

Tijekom terapije zračenjem broj mutacija u zdravim stanicama (uključujući i kožu kroz koju prolazi ionizirajuće zračenje) može se značajno povećati, što je posljedica negativnog učinka zračenja na genetski aparat stanice. Istodobno, opterećenje imunološkog sustava značajno se povećava (mora se istovremeno nositi s velikim brojem mutiranih stanica). Ako se istodobno osoba počne sunčati na suncu, broj mutacija može se toliko povećati da se imunološki sustav ne može nositi sa svojom funkcijom, uslijed čega pacijent može razviti novi tumor (na primjer, rak kože).

Zašto je zračna terapija opasna (posljedice, komplikacije i nuspojave)?

Gubitak kose

Gubitak kose na tjemenu javlja se kod većine pacijenata koji su liječeni zračenjem tumora na glavi ili vratu. Gubitak kose nastaje oštećenjem stanica folikula dlake. U normalnim uvjetima dijeljenje (razmnožavanje) tih stanica uzrokuje rast duljine dlake..
Kada je izložena zračenju, stanična dioba folikula dlake usporava uslijed čega kosa prestaje rasti, korijen slabi i ispada.

Vrijedno je napomenuti da kada se ozrače drugi dijelovi tijela (na primjer, noge, prsa, leđa i tako dalje), kosa može ispasti s tog područja kože kroz koje se isporučuje velika doza zračenja. Nakon završetka terapije zračenjem, rast kose nastavlja se u prosjeku nakon nekoliko tjedana ili mjeseci (osim ako se tijekom liječenja nije dogodilo nepovratno oštećenje folikula dlake).

Opekline nakon zračenja (zračenje dermatitis, zračenje čir)

Kada je izložena visokim dozama zračenja, na koži se događaju određene promjene koje izgledom nalikuju opeklinama. Zapravo se u ovom slučaju ne primjećuju nikakva termička oštećenja tkiva (kao kod istinskog opeklina). Mehanizam razvoja opeklina nakon radioterapije je sljedeći. Kada se koža ozrači, oštećuju se male krvne žile, uslijed čega je poremećena mikrocirkulacija krvi i limfe u koži. Istodobno se smanjuje dostava kisika u tkiva, što dovodi do smrti nekih stanica i njihove zamjene tkivom ožiljka. To zauzvrat dodatno remeti proces isporuke kisika, podržavajući tako razvoj patološkog procesa..

Opekline kože mogu se očitovati:

 • Eritem. Ovo je najmanje opasna manifestacija oštećenja kože zračenjem, kod kojeg dolazi do širenja površinskih krvnih žila i crvenila zahvaćenog područja..
 • Dermatitis suhog zračenja. U tom se slučaju na zahvaćenoj koži razvija upalni proces. Istodobno, mnoge biološki aktivne tvari ulaze u tkiva iz proširenih krvnih žila, koje djeluju na posebne živčane receptore, uzrokujući osjećaj svrbeža (peckanje, iritacija). U tom slučaju na površini kože mogu se stvoriti ljuske..
 • Dermatitis mokrog zračenja. S ovim oblikom bolesti, koža nabubri i može se prekriti malim mjehurićima ispunjenim bistrom ili mutnom tekućinom. Nakon otvaranja vezikula nastaju male ulceracije koje dugo ne zarastaju.
 • Čir zračenja. Karakterizira ga nekroza (odumiranje) dijela kože i dubljih tkiva. Koža u području čira izuzetno je bolna, a sam čir dugo ne zarasta, što je posljedica kršenja mikrocirkulacije u njemu.
 • Radijacijski rak kože. Najteža komplikacija nakon opekotine od zračenja. Stvaranje raka olakšavaju mutacije stanica koje su posljedica izlaganja zračenju, kao i produljena hipoksija (nedostatak kisika), koja se razvija u pozadini poremećaja mikrocirkulacije.
 • Atrofija kože. Karakterizira je stanjivanje i suhoća kože, gubitak kose, oslabljeno znojenje i druge promjene na zahvaćenom području kože. Zaštitna svojstva atrofirane kože naglo su smanjena, uslijed čega se povećava rizik od razvoja infekcija.

Svrbež kože

Kao što je ranije spomenuto, izlaganje terapiji zračenjem dovodi do poremećaja mikrocirkulacije krvi u području kože. U tom se slučaju krvne žile šire, a propusnost krvožilnog zida značajno se povećava. Kao rezultat ovih pojava, tekući dio krvi prelazi iz krvotoka u okolna tkiva, kao i mnoge biološki aktivne tvari, uključujući histamin i serotonin. Te tvari iritiraju specifične živčane završetke smještene u koži, uslijed čega dolazi do osjećaja svrbeža ili pečenja..

Za ublažavanje svrbeža mogu se koristiti antihistaminici koji blokiraju učinke histamina na razini tkiva..

Edem

Pojava edema u području nogu može biti posljedica utjecaja zračenja na tkiva ljudskog tijela, posebno kod ozračivanja tumora trbuha. Činjenica je da se tijekom zračenja mogu uočiti oštećenja limfnih žila kroz koja, u normalnim uvjetima, limfa teče iz tkiva i teče u krvotok. Kršenje odljeva limfe može dovesti do nakupljanja tekućine u tkivima nogu, što će biti izravni uzrok razvoja edema.

Oticanje kože tijekom terapije zračenjem također može biti uzrokovano izlaganjem ionizirajućem zračenju. U tom slučaju dolazi do širenja krvnih žila kože i znojenja tekućeg dijela krvi u okolno tkivo, kao i do kršenja odljeva limfe iz ozračenog tkiva, uslijed čega nastaje edem..

Istodobno, treba napomenuti da pojava edema ne mora biti povezana s učinkom terapije zračenjem. Tako se, na primjer, kod naprednih slučajeva karcinoma mogu pojaviti metastaze (udaljena žarišta tumora) u raznim organima i tkivima. Te metastaze (ili sam tumor) mogu istisnuti krv i limfne žile, čime remete odljev krvi i limfe iz tkiva i izazivaju razvoj edema.

Oštećenje želuca i crijeva (mučnina, povraćanje, proljev, proljev, zatvor)

Poraz gastrointestinalnog trakta tijekom terapije zračenjem može se očitovati:

 • Mučnina i povraćanje - povezani su s odgodom pražnjenja želuca zbog poremećene gastrointestinalne pokretljivosti.
 • Proljev (proljev) - nastaje uslijed neadekvatne probave hrane u želucu i crijevima.
 • Zatvor - može se javiti kod ozbiljnih oštećenja sluznice debelog crijeva.
 • Tenesmus - česti, bolni nagoni za defekacijom, tijekom kojih se iz crijeva ne ispušta ništa (ili se oslobađa mala količina sluzi bez stolice).
 • Pojava krvi u stolici - ovaj simptom može biti povezan s oštećenjem krvnih žila upaljene sluznice.
 • Bolovi u trbuhu - uzrokovani upalom sluznice želuca ili crijeva.

Cistitis

Cistitis je upalna lezija sluznice mjehura. Uzrok bolesti može biti terapija zračenjem koja se provodi za liječenje tumora samog mjehura ili drugih organa male zdjelice. U početnoj fazi razvoja radijacijskog cistitisa sluznica se upali i natekne, ali kasnije (s povećanjem doze zračenja) atrofira, odnosno postaje tanji i nabora se. Istodobno se krše njegova zaštitna svojstva, što pridonosi razvoju zaraznih komplikacija.

Klinički se radijacijski cistitis može očitovati čestim nagonima za mokrenjem (tijekom kojih se oslobađa mala količina urina), pojavom male količine krvi u mokraći, povremenim porastom tjelesne temperature itd. U težim slučajevima može se javiti ulceracija ili nekroza sluznice protiv koje se može razviti novi kancerogeni tumor.

Liječenje zračenja cistitisa sastoji se u upotrebi protuupalnih lijekova (za uklanjanje simptoma bolesti) i antibiotika (za borbu protiv zaraznih komplikacija).

Fistule

Fistule su patološki kanali kroz koje različiti šuplji organi mogu komunicirati jedni s drugima ili s okolinom. Uzroci stvaranja fistule mogu biti upalne lezije sluznice unutarnjih organa, koje se razvijaju u pozadini terapije zračenjem. Ako se ove lezije ne liječe, s vremenom se u tkivima stvaraju duboki čirevi koji postupno uništavaju čitav zid zahvaćenog organa. U tom se slučaju upalni proces može proširiti na tkivo susjednog organa. U konačnici se tkiva dvaju zahvaćenih organa međusobno "zavare" i između njih se stvori rupa kroz koju njihove šupljine mogu komunicirati.

Uz terapiju zračenjem, fistule mogu stvoriti:

 • između jednjaka i dušnika (ili velikih bronha);
 • između rektuma i rodnice;
 • rektalni i mokraćni mjehur;
 • između petlji crijeva;
 • između crijeva i kože;
 • između mjehura i kože i tako dalje.

Oštećenje pluća nakon terapije zračenjem (upala pluća, fibroza)

Uz dulju izloženost ionizirajućem zračenju, u plućima se mogu razviti upalni procesi (upala pluća, pneumonitis). U tom će slučaju biti poremećena ventilacija zahvaćenih područja pluća i u njima će se početi nakupljati tekućina. To će se manifestirati kao kašalj, osjećaj nedostatka zraka, bolovi u prsima, ponekad hemoptiza (ispuštanje male količine krvi s ispljuvkom tijekom kašlja).

Ako se ove patologije ne liječe, s vremenom će to dovesti do razvoja komplikacija, posebno do zamjene normalnog plućnog tkiva ožiljkom ili vlaknastim tkivom (to jest, razvoju fibroze). Vlaknasto tkivo nepropusno je za kisik, uslijed čega će njegov rast biti popraćen razvojem nedostatka kisika u tijelu. Istodobno, pacijent će početi osjećati nedostatak zraka, a učestalost i dubina disanja će se povećavati (odnosno pojavit će se otežano disanje).

U slučaju upale pluća, propisani su protuupalni i antibakterijski lijekovi, kao i lijekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u plućnom tkivu i time sprječavaju razvoj fibroze.

Kašalj

Kašalj je česta komplikacija terapije zračenjem kada su prsa izložena zračenju. U ovom slučaju, ionizirajuće zračenje utječe na sluznicu bronhijalnog stabla, uslijed čega postaje tanje i suho. Istodobno, njegove zaštitne funkcije znatno su oslabljene, što povećava rizik od razvoja zaraznih komplikacija. Tijekom disanja, čestice prašine, koje se obično talože na površini vlažne sluznice gornjih dišnih putova, mogu prodrijeti u manje bronhije i tamo zaglaviti. Istodobno će iritirati posebne živčane završetke, koji će aktivirati refleks kašlja..

Za liječenje kašlja terapijom zračenjem mogu se propisati iskašljavajući lijekovi (koji povećavaju stvaranje sluzi u bronhima) ili postupci koji pomažu u vlaženju bronhijalnog stabla (na primjer, inhalacija).

Krvarenje

Krvarenje se može razviti kao rezultat izloženosti terapiji zračenjem na maligni tumor koji izraste u velike krvne žile. Na pozadini terapije zračenjem, veličina tumora može se smanjiti, što može biti popraćeno stanjivanjem i smanjenjem čvrstoće stijenke zahvaćene posude. Puknuće ovog zida dovest će do krvarenja, čija će lokalizacija i volumen ovisiti o mjestu samog tumora.

Istodobno, valja napomenuti da učinak zračenja na zdrava tkiva također može biti uzrok krvarenja. Kao što je ranije spomenuto, kada se ozrače zdrava tkiva, u njima je poremećena mikrocirkulacija krvi. Kao rezultat, krvne žile se mogu proširiti ili čak oštetiti, a dio krvi će se pustiti u okoliš, što može uzrokovati krvarenje. Prema opisanom mehanizmu, krvarenje se može razviti zračenjem oštetivši pluća, sluznicu usta ili nosa, gastrointestinalni trakt, urogenitalne organe i tako dalje..

Suha usta

Ovaj se simptom razvija zračenjem tumora smještenih u regiji glave i vrata. U ovom slučaju ionizirajuće zračenje utječe na slinovnice (parotidne, sublingvalne i submandibularne). To je popraćeno oštećenom proizvodnjom i izlučivanjem sline u usnu šupljinu, uslijed čega njegova sluznica postaje suha i tvrda.

Zbog nedostatka sline, oslabljena je i percepcija okusa. To se objašnjava činjenicom da se, kako bi se utvrdio okus određenog proizvoda, čestice tvari moraju otopiti i dostaviti u okusne pupoljke smještene u dubini papila jezika. Ako u usnoj šupljini nema sline, prehrambeni proizvod ne može doći do okusnih pupoljaka, uslijed čega je percepcija okusa osobe poremećena ili čak izopačena (pacijent može stalno osjećati gorčinu ili metalni okus u ustima).

Oštećenje zuba

Povećanje temperature

Porast tjelesne temperature može se primijetiti kod mnogih pacijenata kako tijekom terapije zračenjem, tako i nekoliko tjedana nakon završetka, što se smatra apsolutno normalnim. Istodobno, ponekad povišenje temperature može ukazivati ​​na razvoj ozbiljnih komplikacija, uslijed čega se, kada se pojavi ovaj simptom, preporučuje konzultacija sa svojim liječnikom.

Povećanje temperature tijekom terapije zračenjem može biti posljedica:

 • Učinkovitost liječenja. U procesu uništavanja tumorskih stanica iz njih se oslobađaju razne biološki aktivne tvari koje ulaze u krvotok i dospijevaju u središnji živčani sustav, gdje stimuliraju središte termoregulacije. U tom se slučaju temperatura može popeti na 37,5 - 38 stupnjeva.
 • Učinak ionizirajućeg zračenja na tijelo. Kada se tkiva ozrače, na njih se prenosi velika količina energije, što također može biti popraćeno privremenim porastom tjelesne temperature. Štoviše, lokalni porast temperature kože može biti posljedica širenja krvnih žila u području ozračivanja i priljeva "vruće" krvi u njih..
 • Glavna bolest. U većini zloćudnih tumora pacijenti imaju stalan porast temperature do 37 - 37,5 stupnjeva. Ova se pojava može zadržati tijekom radioterapije, kao i nekoliko tjedana nakon završetka liječenja..
 • Razvoj zaraznih komplikacija. Kada se tijelo ozrači, njegova zaštitna svojstva su znatno oslabljena, uslijed čega se povećava rizik od infekcije. Razvoj infekcije u bilo kojem organu ili tkivu može biti popraćen povišenjem tjelesne temperature do 38 - 39 stupnjeva i više.

Smanjenje leukocita i hemoglobina u krvi

U normalnim uvjetima leukociti (stanice imunološkog sustava koje štite tijelo od infekcija) nastaju u crvenoj koštanoj srži i u limfnim čvorovima, nakon čega se puštaju u periferni krvotok i tamo obavljaju svoje funkcije. Također u crvenoj koštanoj srži nastaju eritrociti (crvene krvne stanice), koji sadrže tvar hemoglobin. Hemoglobin je taj koji ima sposobnost vezanja kisika i transporta do svih tjelesnih tkiva..

Terapijom zračenjem može se ozračiti crvena koštana srž, uslijed čega se procesi stanične diobe u njoj usporavaju. U tom slučaju može doći do poremećaja brzine stvaranja leukocita i eritrocita, što će rezultirati smanjenjem koncentracije tih stanica i razine hemoglobina u krvi. Nakon prestanka izlaganja zračenju, normalizacija parametara periferne krvi može se dogoditi u roku od nekoliko tjedana ili čak mjeseci, što ovisi o primljenoj dozi zračenja i općem stanju pacijentovog tijela..

Razdoblja s terapijom zračenjem

Redovitost menstrualnog ciklusa može se poremetiti tijekom terapije zračenjem, ovisno o području i intenzitetu zračenja.

Na iscjedak menstruacije mogu utjecati:

 • Zračenje maternice. U tom slučaju može doći do kršenja cirkulacije krvi u području sluznice maternice, kao i do povećanog krvarenja. To može biti popraćeno ispuštanjem velike količine krvi tijekom menstruacije, čije se trajanje također može povećati..
 • Zračenje jajnika. U normalnim uvjetima, tijek menstrualnog ciklusa, kao i pojavu menstruacije, kontroliraju ženski spolni hormoni koji se proizvode u jajnicima. Kada se ovi organi zrače, njihova funkcija stvaranja hormona može biti poremećena, uslijed čega se mogu uočiti razne menstrualne nepravilnosti (sve do nestanka menstruacije).
 • Zračenje glave. U području glave nalazi se hipofiza - žlijezda koja kontrolira aktivnost svih ostalih žlijezda u tijelu, uključujući jajnike. Kada se hipofiza ozrači, može biti oslabljena njena funkcija stvaranja hormona, što će dovesti do poremećaja u radu jajnika i kršenja menstrualnog ciklusa..

Relaps raka nakon terapije zračenjem?

Relaps (ponovni razvoj bolesti) može se dogoditi uz terapiju zračenjem bilo kojeg oblika raka. Činjenica je da tijekom radioterapije liječnici zrače različita tkiva tijela pacijenta, pokušavajući uništiti sve stanice tumora koje bi mogle biti u njima. Istodobno, vrijedi zapamtiti da nikada nije moguće isključiti vjerojatnost metastaziranja za 100%. Čak i uz radikalnu terapiju zračenjem, izvedenu prema svim pravilima, može preživjeti 1 pojedinačna tumorska stanica, što će uslijed toga s vremenom opet postati zloćudni tumor. Zbog toga bi nakon završetka tečaja svi pacijenti trebali redovito biti pregledavani od strane liječnika. To će omogućiti pravovremenu identifikaciju mogućeg recidiva i pravovremeno liječenje, produžujući tako život osobe..

Na veliku vjerojatnost recidiva mogu ukazivati:

 • prisutnost metastaza;
 • klijanje tumora u susjedna tkiva;
 • niska učinkovitost radioterapije;
 • kasni početak liječenja;
 • netočan tretman;
 • iscrpljivanje tijela;
 • prisutnost recidiva nakon prethodnih tečajeva liječenja;
 • nepoštivanje preporuka liječnika od strane pacijenta (ako tijekom liječenja pacijent i dalje puši, pije alkohol ili bude izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti, rizik od ponovnog razvoja raka povećava se nekoliko puta).

Je li moguće zatrudnjeti i roditi djecu nakon terapije zračenjem?

Učinak terapije zračenjem na mogućnost ploda u budućnosti ovisi o vrsti i mjestu tumora, kao i o dozi zračenja koje tijelo prima..

Na mogućnost rađanja i rođenja djeteta mogu utjecati:

 • Zračenje maternice. Ako je cilj radioterapije bio liječenje velikog tumora tijela ili vrata maternice, na kraju tretmana sam organ može se toliko deformirati da postaje nemoguće razviti trudnoću.
 • Zračenje jajnika. Kao što je ranije spomenuto, s oštećenjem tumora ili zračenjem jajnika, proizvodnja ženskih spolnih hormona može biti poremećena, što rezultira time da žena ne može zatrudnjeti i / ili sama roditi plod. Istodobno, nadomjesna hormonska terapija može pomoći u rješavanju ovog problema..
 • Zračenje zdjelice. Zračenje tumora koji nije povezan s maternicom ili jajnicima, ali se nalazi u zdjeličnoj šupljini, također može stvoriti poteškoće u planiranju trudnoće u budućnosti. Činjenica je da kao rezultat izloženosti zračenju može biti zahvaćena sluznica jajovoda. Kao rezultat toga, proces oplodnje jajne stanice (ženske reproduktivne stanice) pomoću spermatozoida (muška reproduktivna stanica) postat će nemoguć. In vitro gnojidba pomoći će u rješavanju problema tijekom kojeg se spolne stanice u laboratorijskim uvjetima spajaju izvan ženskog tijela, a zatim stavljaju u njezinu maternicu, gdje se nastavljaju razvijati.
 • Zračenje glave. Zračenje glave može oštetiti hipofizu, što će poremetiti hormonalnu aktivnost jajnika i drugih žlijezda tijela. Problem također možete pokušati riješiti nadomjesnom hormonskom terapijom..
 • Poremećaj rada vitalnih organa i sustava. Ako su tijekom terapije zračenjem oštećene funkcije srca ili su zahvaćena pluća (na primjer, razvila se teška fibroza), žena može imati poteškoća u nošenju ploda. Činjenica je da se tijekom trudnoće (posebno u 3. tromjesečju) opterećenje kardiovaskularnog i dišnog sustava buduće majke značajno povećava, što u prisutnosti teških popratnih bolesti može prouzročiti razvoj opasnih komplikacija. Takve žene treba neprestano nadgledati opstetričar-ginekolog i uzimati potpornu terapiju. Također im se ne preporučuje rađanje putem rodnog kanala rodnice (metoda izbora je porođaj carskim rezom u 36 - 37. tjednu trudnoće).
Također je vrijedno napomenuti da važnu ulogu ima vrijeme proteklo od završetka terapije zračenjem do početka trudnoće. Činjenica je da sam tumor, kao i liječenje koje se provodi, znatno iscrpljuju žensko tijelo, uslijed čega mu treba vremena da obnovi svoje rezerve energije. Zato se preporučuje trudnoću planirati najranije šest mjeseci nakon liječenja i samo u odsutnosti znakova metastaziranja ili recidiva (ponovnog razvoja) karcinoma.

Je li terapija zračenjem opasna za druge??

Tijekom izvođenja terapije zračenjem osoba ne predstavlja opasnost za druge. Čak i nakon zračenja tkiva velikim dozama ionizirajućeg zračenja, ona (tkiva) ne emitiraju to zračenje u okoliš. Iznimka od ovog pravila je kontaktna intersticijska radioterapija, tijekom koje se radioaktivni elementi (u obliku malih kuglica, igala, spajalica ili niti) mogu ugraditi u ljudsko tkivo. Ovaj se postupak izvodi samo u posebno opremljenoj sobi. Nakon ugradnje radioaktivnih elemenata, pacijent se smješta u posebnu sobu čiji su zidovi i vrata prekriveni štitovima od zračenja. U ovoj sobi mora ostati tijekom cijelog liječenja, odnosno dok se radioaktivne tvari ne uklone iz zahvaćenog organa (obično postupak traje nekoliko dana ili tjedana).

Pristup medicinskog osoblja takvom pacijentu bit će strogo vremenski ograničen. Rođaci mogu posjetiti pacijenta, no prije toga trebat će odjenuti posebna zaštitna odijela koja će spriječiti utjecaj zračenja na njihove unutarnje organe. Istodobno, djeca ili trudnice, kao i pacijenti s postojećim tumorskim bolestima bilo kojih organa, neće biti dopušteni na odjel, jer čak i minimalno izlaganje zračenju može negativno utjecati na njihovo stanje..

Nakon uklanjanja izvora zračenja iz tijela, pacijent se istog dana može vratiti svakodnevnom životu. Neće predstavljati nikakvu radioaktivnu prijetnju drugima.

Oporavak i rehabilitacija nakon terapije zračenjem

Dijeta (prehrana) za vrijeme i nakon terapije zračenjem

Pri sastavljanju jelovnika tijekom terapije zračenjem treba uzeti u obzir osobitosti učinka ionizirajućih studija na tkiva i organe probavnog sustava..

Uz terapiju zračenjem trebali biste:

 • Jedite dobro obrađenu hranu. Tijekom radioterapije (osobito kod zračenja organa gastrointestinalnog trakta) dolazi do oštećenja sluznice gastrointestinalnog trakta - usne šupljine, jednjaka, želuca, crijeva. Mogu postati tanji, upaljeni i izuzetno osjetljivi na oštećenja. Zato je jedan od glavnih uvjeta za pripremu hrane visokokvalitetna mehanička obrada. Preporučuje se odbijanje tvrde, grube ili žilave hrane koja bi mogla oštetiti usnu sluznicu tijekom žvakanja, kao i sluznicu jednjaka ili želuca prilikom gutanja bolusa s hranom. Umjesto toga, preporučuje se konzumiranje sve hrane u obliku žitarica, pire krumpira i tako dalje. Također, konzumirana hrana ne smije biti prevruća, jer to lako može razviti opekotinu sluznice.
 • Jedite visokokaloričnu hranu. Tijekom terapije zračenjem mnogi se pacijenti žale na mučninu, povraćanje koje se javlja odmah nakon jela. Zato se takvim pacijentima savjetuje da odjednom konzumiraju male količine hrane. Istodobno, sami proizvodi moraju sadržavati sve potrebne hranjive sastojke koji će tijelu pružiti energiju..
 • Jedite 5 - 7 puta dnevno. Kao što je ranije spomenuto, pacijenti se potiču da jedu male obroke svaka 3 do 4 sata kako bi smanjili vjerojatnost povraćanja..
 • Pij puno vode. U nedostatku kontraindikacija (na primjer, teška bolest srca ili edem uzrokovan tumorom ili terapijom zračenjem), pacijentu se savjetuje da konzumira najmanje 2,5 - 3 litre vode dnevno. To će pomoći očistiti tijelo i ukloniti nusproizvode razgradnje tumora iz tkiva..
 • Iz prehrane isključite kancerogene tvari. Karcinogeni su tvari koje mogu povećati rizik od raka. Terapijom zračenjem treba ih isključiti iz prehrane, što će povećati učinkovitost liječenja..
Prehrana radioterapijom

Što se može konzumirati?

Što se ne preporučuje koristiti?

 • kuhano meso;
 • pšenična kaša;
 • zobena kaša;
 • rižina kaša;
 • heljdina kaša;
 • pire krompir;
 • kuhana pileća jaja (1-2 dnevno);
 • svježi sir;
 • svježe mlijeko;
 • maslac (oko 50 grama dnevno);
 • pečene jabuke;
 • orasi (3 do 4 dnevno);
 • prirodni med;
 • mineralna voda (bez plinova);
 • žele.
 • pržena hrana (kancerogena);
 • masna hrana (kancerogena);
 • dimljena hrana (kancerogena);
 • začinjena hrana (kancerogena);
 • slana hrana;
 • jaka kava;
 • alkoholna pića (kancerogena);
 • gazirana pića;
 • brza hrana (uključujući kašice i instant rezance);
 • povrće i voće koje sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana (gljive, suho voće, grah itd.).

Vitamini za zračenje

Pod utjecajem ionizirajućeg zračenja mogu se dogoditi i određene promjene u stanicama zdravih tkiva (njihov genetski aparat može biti uništen). Također, mehanizam oštećenja stanica posljedica je stvaranja takozvanih slobodnih radikala kisika, koji agresivno utječu na sve unutarstanične strukture, što dovodi do njihovog uništenja. Istodobno, stanica umire.

Tijekom mnogih godina istraživanja utvrđeno je da neki vitamini imaju takozvana antioksidativna svojstva. To znači da mogu vezati slobodne radikale unutar stanica, čime blokiraju njihovo razorno djelovanje. Korištenje takvih vitamina tijekom terapije zračenjem (u umjerenim dozama) povećava otpornost tijela na zračenje, a istodobno ne smanjuje kvalitetu liječenja.

Antioksidativna svojstva posjeduju:

 • vitamin A;
 • vitamin C;
 • vitamin E;
 • neki elementi u tragovima (poput selena).

Može li se crno vino piti uz terapiju zračenjem??

Crveno vino sadrži razne vitamine, minerale i elemente u tragovima neophodne za normalno funkcioniranje mnogih tjelesnih sustava. Znanstveno je dokazano da pijenje 1 čaše (200 ml) crnog vina dnevno pomaže u normalizaciji metabolizma, a također poboljšava uklanjanje otrovnih proizvoda iz tijela. Sve to nesumnjivo pozitivno utječe na stanje pacijenta koji se podvrgava zračenju..

Istodobno, vrijedno je zapamtiti da zlouporaba ovog pića može negativno utjecati na kardiovaskularni sustav i mnoge unutarnje organe, povećavajući rizik od komplikacija tijekom i nakon terapije zračenjem..

Zašto su antibiotici propisani za terapiju zračenjem?

Zašto se CT i MRI propisuju nakon terapije zračenjem?

CT (računalna tomografija) i MRI (magnetska rezonancija) dijagnostički su postupci koji vam omogućuju detaljno ispitivanje određenih područja ljudskog tijela. Uz pomoć ovih tehnika moguće je ne samo identificirati tumor, odrediti njegovu veličinu i oblik, već i nadgledati postupak liječenja, tjedno bilježeći određene promjene u tumorskom tkivu. Tako je, na primjer, pomoću CT-a i MRI-a moguće otkriti povećanje ili smanjenje veličine tumora, njegov rast u susjedne organe i tkiva, pojavu ili nestanak udaljenih metastaza itd..

Treba imati na umu da je tijekom CT skeniranja ljudsko tijelo izloženo maloj količini rendgenskog zračenja. To uvodi određena ograničenja u korištenju ove tehnike, posebno tijekom terapije zračenjem, kada se zračno opterećenje na tijelu mora strogo dozirati. Istodobno, MRI nije popraćen zračenjem tkiva i ne uzrokuje nikakve promjene u njima, uslijed čega se može provoditi svakodnevno (ili čak češće), a da apsolutno ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje pacijenta..