Zadaci provjeravaju zadatke za ciklus "Njega u pedijatriji: organizacija i upravljanje" s odgovorima - 3. dio

Oporavak

200. Dajte savjet o njezi djeteta s dijabetesom nakon hospitalizacije

a) studij u "Školi za dijabetes"

b) baviti se tjelesnim odgojem u glavnoj skupini

c) uzimati tekućine više od fiziološke norme

d) razviti optimalnu količinu tjelesne aktivnosti

201. Medicinska sestra treba biti svjesna da se injekcija inzulina supkutano na istom mjestu može razviti

c) lipodistrofija

202. Kongenitalni hipotireoza karakterizira

a) hiperekscitabilnost, drhtanje udova

b) predviđanje tjelesnog i neuropsihičkog razvoja

c) prerani spolni razvoj

d) zastoj u tjelesnom i neuropsihičkom razvoju

203. Za egzikozu za oralnu rehidraciju

204. Karantena za vodene kozice je

205. Konjunktivitis, zahvaćenost limfnog sustava u djece tipična je za kliniku

a) adenovirusna infekcija

c) infekcija rinovirusom

d) respiratorna sincicijska infekcija

206. Rubeola koja se javlja u prvom tromjesečju trudnoće je opasna

a) bronhijalna astma u žene

b) pogoršanje pijelonefritisa kod žene

c) dijabetes melitus u žene

d) urođene mane djeteta

207. Pravi se sapi razvijaju u djece sa

208. Klinički oblik tuberkuloze koji se razvije u djeteta kao odgovor na primarno unošenje mikobakterija je

a) diseminirana plućna tuberkuloza

b) žarišna plućna tuberkuloza

c) primarni kompleks tuberkuloze

d) tuberkulozna opijenost

209 BCG cijepljenje se daje zdravom novorođenčetu na jedan dan života

210 Perinatalno je razdoblje

a) od trenutka rođenja do 1 godine

b) od trenutka rođenja do 28 dana

c) od 28 tjedana trudnoće do 7 dana života

d) od rođenja do 7 dana života

211. Refleksi oralnog automatizma uključuju

a) pretraga

212. Intervencije sestrinstva za njegu nedonoščadi teške manje od 1500 g prvog dana života uključuju

a) zagrijavanje u inkubatoru ili u grijanom krevetu

b) otvoreno povijanje

c) hranjenje kroz sondu s majčinim mlijekom

d) vezivanje za majčinu dojku

213. Kada njegujete novorođenče s ozljedom mozga, izuzmite

a) strogi odmor

c) čvrsto povijanje

214. Taktika medicinske sestre u otkrivanju melene u novorođenoj bebi

a) nazovite liječnika, držite pelene s melenom

b) provesti hemostatsku terapiju, nazvati liječnika

c) sisati sluz, nazvati liječnika

d) isprati želudac, nazvati liječnika

215. Hipertermija zahtijeva hitnu sestrinsku intervenciju, jer razvoj je moguć

c) stenoza grkljana

d) sindrom respiratornih poremećaja

216. Procjena na ljestvici Apgar ne provodi se dalje

a) otkucaji srca

b) učestalost respiratornih pokreta

c) boja kože

d) tjelesna težina

217. Nije klasificirano kao znakovi živorođenja

a) pulsiranje pupkovine

b) ružičasta boja kože

c) prisutnost disanja

d) prisutnost otkucaja srca

218. Dugotrajno povraćanje s piloričnom stenozom dovodi do razvoja

d) hipotrofija

219. Kliničke značajke kongenitalne hipotireoze uključuju

a) velika tjelesna težina pri rođenju

b) tromo sisanje, adinamija

c) pobuda središnjeg živčanog sustava (središnji živčani sustav)

d) sklonost hipertermiji

220. Karakteristike novorođenčeta u punom roku

a) vellus dlaka po cijelom tijelu

b) mekane ušice

c) nokti koji dolaze do kraja nokatnog sloja

221. Simptomi vegetativno-vaskularne distonije uključuju

a) vrtoglavica, migrena

c) smanjenje hemoglobina

d) hipotenzija ili hipertenzija

a) tonzilitis, opijenost

b) mali točkasti osip

c) grčeviti kašalj

d) makulopapulozni osip

223. Kontrola infekcije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece je prioritet

a) dijagnoza zaraznih bolesti

b) liječenje zaraznih bolesti

c) primjena imunoprofilaksije

d) mjere karantene

224. Pouzdani znakovi hipogalaktije uključuju

a) nemiran san

b) malo debljanje

c) rijetko mokrenje

d) sve navedeno

225. Značajke upale pluća u male djece

a) perioralna cijanoza, pogoršana tjeskobom

b) grčeviti kašalj

c) patološko disanje tipa Kussmaul

d) uvlačenje saglasnih mjesta na prsima

226. Simptomi egzikoze uključuju

a) žeđ, suha koža i sluznice

c) oligurija, gubitak kilograma

d) povećan apetit

227. Putovi prijenosa virusnog hepatitisa B

b) parenteralno

a) za prepoznavanje zaraženih

b) za liječenje tuberkuloze

229. Prilikom kaljenja djeteta to je neophodno

a) tražiti pozitivne emocionalne odgovore

b) uzeti u obzir nacionalnost

c) uzeti u obzir spol djeteta

d) pristupiti svakom djetetu pojedinačno

230. Kontraindikacije za BCG revakcinaciju

a) rekonvalescentni ARVI

b) tuberkuloza

d) kontuzija donjeg uda

231. Provodi se prva faza probirnog programa kliničkog pregleda

a) medicinska sestra i pedijatar

b) medicinska sestra

d) uski specijalisti

232. Simptomi anemije s nedostatkom željeza

a) suha koža, rumenilo na obrazima

b) deformacije kostiju

c) smanjenje serumskog kalcija

d) bljedilo kože, smanjeni hemoglobin

233. Dispanzerizacija za kronični gastroduodenitis i peptični čir isključuje

a) pridržavanje dijete

b) ispiranje želuca

c) imenovanje proturecidivnog liječenja

234 Savjeti za njegu djeteta s vegetativnom distonijom

a) poštivanje režima rada, odmora, prehrane

b) redovito mjeriti tjelesnu temperaturu

c) izmjeriti dnevnu ravnotežu vode

d) brinuti se o djetetu, osloboditi ga tjelesnog odgoja

235. Vakcina se koristi za sprečavanje difterije i velikog kašlja

236. Prva faza prikazivanja - program uključuje

a) antropometrija

b) određivanje vidne oštrine

c) pregled neurologa

d) pregled fundusa

237. Mjere za olakšavanje prilagodbe djece na uvjete predškolske ustanove

a) individualni dnevni režim, uzimajući u obzir anamnezu, podatke o pregledu

b) opći dnevni režim od prvog dana posjeta

c) isključiti prisilno hranjenje s lošim apetitom

d) prelazak u drugu skupinu u slučaju teške adaptacije

238 Znakovi nedonoščadi uključuju sve osim:

a) koža je naborana, potkožni masni sloj je slabo razvijen:

b) otvorena je velika fontanela

c) refleks sisanja je odsutan ili smanjen

d) vrištanje glasno, ustrajno

239. Poremećaji adaptacije u predškolskim ustanovama uključuju

a) agresivnost, plač

b) može se dugo igrati s djecom

c) miran, dubok san

240. Prva skupina zdravlja uključuje djecu

a) s hipotrofijom

b) često bolesni

c) s atopijskim dermatitisom

241. Osobitosti neurološkog statusa novorođenog djeteta

a) prisutnost urođenih refleksa

b) nedostatak urođenih refleksa

c) glasni emocionalni plač, dugotrajno spavanje

d) nedostatak odgovora na bolne podražaje

242. Treća faza prikazivanja - programi uključuju

a) pregled kardiologa

d) pregled fundusa

243. Njegovateljica osipa od pelena

a) svakodnevno izvođenje zračnih i higijenskih kupki

b) održavanje temperaturnog režima u sobi 24 - 26 ° S

c) upotreba hormonskih masti

d) odabir racionalne odjeće

244. Dispanzersko promatranje nakon oboljelog od reumatskog endomiokarditisa uključuje

a) fizioterapijske vježbe

b) sezonska bicilinska profilaksa

c) promatranje endokrinologa

d) satovi u glavnoj skupini za tjelesnu kulturu

245. Glavne kliničke manifestacije Downovog sindroma

a) Mongoloidni dio oka

b) četvrtasta glava

c) spljošteni nosni most

d) inteligencija se razvija prema godinama

246. Uvjeti za Mantouxov test

a) provodi se suhim tuberkulinom

b) provodi se s tuberkulinom u standardnom razrjeđenju

c) 0,1 ml tuberkulina ubrizgava se supkutano

d) intradermalno se ubrizga 0,1 ml tuberkulina

247. Pravila izvođenja tjelesnih vježbi za malu djecu

a) provesti nakon hranjenja

b) stvoriti pozitivne emocije

c) postupno povećavati opterećenje

d) provoditi 2 puta tjedno

248. Pravila za formiranje govora kod djeteta

a) pravilno razgovarati s djetetom

b) zamijenite teške riječi gestama

c) odabrati knjige prema dobi

d) koristite lagane stereotipne fraze

249. Dijete nije spremno za školovanje ako

a) biološka dob odgovara putovnici

b) postoje odstupanja u ponašanju

c) u izgovoru zvuka ima više nedostataka

d) zna jasno i pravilno izraziti svoju misao

250. U djece se Mantouxov test smatra hiperergičnim s promjerom papule

251. Uobičajena teška reakcija cjepiva je

a) febrilni napadaji

b) infiltracija na mjestu primjene cjepiva

c) anafilaktički šok

d) subfebrilna tjelesna temperatura nekoliko sati

252.Dispanerizacija djece s kroničnim bolestima gastrointestinalnog trakta pruža

a) pravodobna sanacija kroničnih žarišta infekcije

b) nastava u glavnoj skupini za tjelesni odgoj

c) promatranje gastroenterologa, anti-relapsno liječenje

d) izuzeće od preventivnog cijepljenja

253. Prevencija hipokinezije u djece uključuje

a) organizacija masovnih sportskih natjecanja

b) smanjenje dinamičke komponente u nastavi tjelesnog odgoja

c) isključenje nastave na sportskoj opremi na satovima tjelesnog odgoja

254 Početak napadaja u djece povezan je s

a) sklonost mozga generaliziranim reakcijama

b) nedovoljna opskrba mozga krvlju

c) smanjena konvulzivna spremnost

d) visoka diferencijacija moždane kore

255. Uzroci krvarenja iz nosa u djece mogu biti

b) bolesti krvi

d) sve navedeno

256. Kod "bijele" hipertermije kod djece zabilježeno je sve osim:

a) mramorna koža

b) blijeda koža

c) hladni udovi

d) hiperemija kože

257. Kada dijete krvari iz nosa,

a) ležati vodoravno

b) sjednite, zabacivši glavu unatrag

c) sjednite, lagano naginjući glavu prema dolje

d) ležao s podignutim uzglavljem

258. U slučaju "ružičaste" hipertermije kod djeteta, medicinska sestra

a) svucite dijete i obrišite kožu toplom otopinom

b) trljajte kožu alkoholom i toplo zamotajte dijete

c) zamotajte dijete dekom

d) napravite injekciju s analginom prije dolaska liječnika

259. U slučaju anafilaktičkog šoka, dijete mora biti položeno

c) sa strane s podignutim nogama

d) s podignutim uzglavljem

260. Glavni simptom ružičaste hipertermije je

a) hiperemična, topla, vlažna koža

b) zimica, blijeda koža

c) hladni ekstremiteti, akrocijanoza

d) cijanotična nijansa za usne

261. Primarno liječenje kože novorođenog djeteta u rodilištu

a) nije provedeno

b) provodi se samo u slučaju onečišćenja mekonijem i krvlju

c) provodi se samo u punom roku

d) provodi se nužno prerano


262. Volumen tekućine za istodobnu primjenu tijekom ispiranja želuca u dobi od 5-6 mjeseci iznosi:

A) 100-110 ml
B) 1000 ml
B) do 50 ml
D) 500 ml
D) sve je točno

263. Količina vode za čišćenje crijeva (klistir za čišćenje) u dobi od 6-9 mjeseci?

A) 100-120 ml
B) 1000 ml
B) do 50 ml
D) 500 ml
D) sve je točno

264. Normalna brzina disanja u djece od 1-3 godine?

265. Prva pomoć djeci s stranim tijelom ždrijela (grkljana)?

A) hospitalizacija u ORL odjelu
D) pokušajte kod kuće dobiti strano tijelo

266. Komplikacije u djece s akutnim gnojnim upalom srednjeg uha?

A) mastoiditis
b) vanjski otitis
c) stenoza grkljana

267. Klinički simptomi meningitisa u djece mlađe od 2 godine?

A) Kernigov simptom
B) Matsevinov simptom
C) Lessagov "viseći" simptom
D) simptom "gornjeg uda"
D) sve navedeno

268. Tijekom reanimacije djece mlađe od 14 godina treba započeti defibrilaciju:

A) od 2 J po kg
B) od 4 J po kg
C) od 10 J po kg
D) od 5 J po kg

269. Kada se oživljavaju djeca mlađa od 14 godina, adrenalin ili atropin daju se u dozi:

A) 0,04 po mg po kg
B) 0,01 po mg po kg
B) 1 po mg po kg
D) 10 po mg po kg

270. IVL tijekom reanimacije djece mlađe od 14 godina provodi se:

A) 50% kisika
B) 100% kisika
C) nije provedeno
D) ne postoji točan odgovor

271. Temperatura zraka na odjelu za novorođenčad trebala bi biti (u stupnjevima C.)

272. Prerano rođeno dijete je dijete rođeno s tjelesnom težinom manjom od (g)

273. Veliki fontanel djeteta zatvara se u dobi od (mjeseci)

274. Ostaci pupkovine nestaju kod novorođenčeta u terminu (dan života)

275. Sadržaj hemoglobina u dojenčadi je normalan (u g / l)

276. Granična stanja novorođenčadi uključuju:

c) spolna hormonska kriza

277. Fiziološki pad tjelesne težine novorođenčeta je do (u%)

278. Broj mliječnih zuba kod jednogodišnjeg djeteta

279. Dnevna količina hrane za djecu u prvih 10 mjeseci. život ne prelazi (l)

280. Izdvajanje ostataka majčinog mlijeka provodi se s ciljem

a) prevencija hipogalaktije

b) prevencija pothranjenosti

c) smanjeni imunitet

d) povećati imunitet

281. Indikacija za uvođenje prihrane djeteta

a) hipogalaktija

282. Uvođenje nove hrane koja postupno zamjenjuje dojenje je

c) umjetno hranjenje

d) miješano hranjenje

283. Svrha uvođenja komplementarne hrane

a) zadovoljavanje povećanih zahtjeva za hranjivim tvarima

b) osiguravanje potrebe za mastima

c) zadovoljavanje potrebe za ugljikohidratima

d) zadovoljavanje potrebe za kuhinjskom soli

284. Dijete počinju davati dopunske namirnice

a) prije dojenja

b) nakon dojenja

c) potpuno zamijeniti jedno dojenje

d) između dojenja

285. Preporučuje se odvikavanje djeteta

a) tijekom vruće sezone

b) hladna sezona

c) za bolesti

d) nakon kontakta s zaraznim bolesnicima

286. Fellingov test provodi se na djetetu radi dijagnoze

a) Downova bolest

c) fenilketonurija

d) dijabetes melitus

287. Karakteristični su brahikefalija, kosi dio oka, ravno lice, poprečni nabor na dlanu

a) Downova bolest

288. Glavni uzrok porođajne traume središnjeg živčanog sustava u djece

289. Oslabljeno disanje, cijanoza nasolabijalnog trokuta, smanjeni tonus mišića karakteristični su za ozbiljnu asfiksiju novorođenčadi.

290. U hemolitičkoj bolesti novorođenčadi toksični učinak na tijelo je

b) bilirubin

291. Specifična komplikacija HDN-a

d) bilirubinska encefalopatija

292. Kernicterus u novorođenčeta uzrokovan je visokom razinom krvi

b) bilirubin

293. Da bi se poboljšala asimilacija hrane, djeci s pothranjenošću propisuju se:

294. Ugušeni plač "pijetla" na izdisaju kod djeteta se opaža kada

a) bronhijalna astma

c) laringospazam

295. S latentnim oblikom spazmofilije, dijete se propisuje unutra

b) kalcijev klorid

c) magnezijev sulfat

d) natrijev klorid

296. Konvulzije u spazmofiliji kod djece posljedica su činjenice da se javlja krv

a) povećana razina željeza

b) snižavanje razine željeza

c) povećana razina kalcija

d) snižavanje razine kalcija

297. Da biste ublažili grčeve kod djeteta sa spazmofilijom, upotrijebite

a) penicilin, ampicilin

b) seduxen, kalcijev klorid

c) difenhidramin, tavegil

d) korglikon, strofantin

298. Znojenje, ćelavost potiljka kod djeteta uočava se kada

Često sam čuo da su znojenje i bojazan znakovi rahitisa. Otišao sam čitati i razumjeti, to sam naučio!

* koji imaju svoje mišljenje, molimo vas da ga izrazite osjetljivo. Ovo je samo članak. *

Rahitis u djece: znakovi i simptomi

Znakovi rahitisa u dojenčadi manifestiraju se na različite načine, ovisno o razdoblju bolesti. Početno razdoblje rahitisa u dojenčeta. Prvi znakovi rahitisa u djece pojavljuju se uglavnom u 2-4 mjeseca života, u nedonoščadi - krajem 1. - početkom 2. mjeseca. Promjena ponašanja kod djece: postaju nemirna, lako uzbudljiva, san je poremećen - postaje površan, djeca često zadrhte, posebno kad zaspu, kada se upali svjetlo, vrata pokucaju itd. Prethodno stečene vještine, motoričke sposobnosti se zaboravljaju, ne stvaraju se nove uvjetovane refleksne veze. Karakterizira hiperestezija, pojačano znojenje, posebno znojenje lica i vlasišta..

Znoj ima neugodan kiseli miris, iritira kožu, uzrokuje svrbež, bodljikavu toplinu. Dijete trlja glavu o jastuke dok briše kosu na zatiljku. Umjesto hipertonije mišića, karakteristične za ovu dob, pacijenti imaju hipotenziju. Palpacija kostiju lubanje otkriva usklađenost šavova i rubova velike fontanele; prilikom ispitivanja rebara primjećuje se zadebljanje na mjestima prijelaza hrskavičnog dijela rebra do kosti (rebra "krunica"). Patološke promjene na unutarnjim organima u ovom razdoblju još se ne očituju. Trajanje početnog razdoblja u akutnom tijeku bolesti je od 1,5 do 4 tjedna, u subakutnom - do 2-3 mjeseca. Neadekvatnim liječenjem ili njegovim odsustvom započinje razdoblje vrhunca bolesti.

Kako se rahitis manifestira kod djece mlađe od godinu dana

Rahitis kod djece mlađe od godinu dana ima izražen period vrhunca. Uglavnom se javlja na kraju prve polovice života, a karakteriziraju ga značajni živčano-mišićni i autonomni poremećaji, disfunkcije unutarnjih organa i patološke promjene u kostima. Bolesna djeca su letargična, neaktivna, značajno zaostaju u psihomotornom razvoju, imaju izrazito izraženo znojenje, hipotoniju mišića i ligamenata. Događaju se daljnje promjene na kosturu.

U akutnom tijeku rahitisa u djece mlađe od godinu dana prevladavaju procesi osteomalacije i javljaju se odgovarajuće deformacije: omekšavanje ravnih kostiju lubanje pridružuje se već nastalim u početnom razdoblju usklađenosti rubova fontanele i šavova između kostiju lubanje, uslijed čega meka lubanja mijenja svoju konfiguraciju - zatiljak je zaglađen... Osteomalacija dovodi do deformacije prsnog koša: depresija prsne kosti u donjoj trećini ("postolarska prsa") ili izbočina prsne kosti ("pileća prsa"), duž linije pričvršćenja dijafragme, dolazi do uvlačenja (Harrisonov utor).

Postoji zakrivljenost klavikula, cjevastih kostiju, deformacija zdjelice uz stvaranje ravnih rahitičnih promjena; značajne deformacije donjih ekstremiteta razvijaju se kao rezultat deformacije kostiju i hipotenzije mišića, kada se vrhunac bolesti događa u drugoj polovici života. Najviše su pogođeni oni dijelovi kostura, koji se tijekom vrhunca karakteriziraju intenzivnim rastom. U subakutnom tijeku rahitisa prevladava hiperplazija kostiju, koja se očituje stvaranjem frontalnih i parijetalnih tuberkula, zadebljanjem cjevastih kostiju ("rahitis" u zglobu), daljnjim povećanjem veličine obalnog "brojanice".

Hipoplazija kostiju pridonosi kasnom zatvaranju fontanela i šavova lubanje, nepravodobnom i nepravilnom nicanju zubi, zaostajanju u rastu cjevastih kostiju.

Ćelavost znojenja potiljka kod djeteta uočava se kada

Opcija I

1. Prva faza reanimacije u slučaju asfiksije novorođenčeta

a) umjetna ventilacija

b) zatvorena masaža srca

c) korekcija metaboličkih poremećaja

+d) obnavljanje prohodnosti dišnih putova

2. Rahitis u djece razvija se zbog nedostatka vitamina

3. "Nuklearnu" žuticu karakterizira oštećenje

4. Kada se liječi disbioza u djece, propisuje se eubiotik

5. Ugušeni plač "pijetla" na izdisaju kod djeteta se opaža kada

a) bronhijalna astma

6. Vodeći klinički simptom opstruktivnog bronhitisa u djece

a) bolovi u prsima

7. Za akutni otitis media u djece, upotrijebite

c) hladni oblog na području ušiju

+ d) zagrijavajući oblog na području ušiju

8. Dijete s hemofilijom treba stalno pratiti

a) dječji traumatolog

+b) hematolog specijaliziranog centra

c) dječji kirurg

d) glavni liječnik poliklinike

9. Za prevenciju napada bronhijalne astme u djece, upotrijebite

10. "Uštirkane" pelene u dojenčadi određuju se taloženjem kristala na njima

11. Druga faza reanimacije u slučaju asfiksije novorođenčeta

a) obnavljanje prohodnosti dišnih putova

+b) obnavljanje vanjskog disanja

c) korekcija hemodinamskih poremećaja

d) korekcija metaboličkih poremećaja

12. Uzrok stečene hipotrofije u djece

+a) hipogalaktija kod majke

b) gestoza trudnica

c) majčin alkoholizam

d) majka koja puši

13. Kod rahitisa poremećena je razmjena djeteta

+b) kalcij, fosfor

d) kalcij, željezo

14. Najčešći uzrok akutnog bronhitisa u djece

15. S hipotrofijom I stupnja djetetov deficit tjelesne težine je (u%)

16. Djeca s anemijom nedostatka željeza imaju tendenciju da jedu

b) mliječna jela

17. Za djecu s trombocitopeničnom purpurom, tipično

+a) krvarenja iz nosa

b) gastrointestinalno krvarenje

c) plućno krvarenje

18. Uzročnik vodenih kozica u djece je

19. Polimorfizam osipa (pjega, papula, vezikula) je tipičan za

+ c) vodene kozice

20. Razdoblje inkubacije virusnog hepatitisa B u djece nastavlja se (u danima)

21. Znojenje, ćelavost stražnjeg dijela glave kod djeteta se opaža sa

22. Povoljna prognoza opaža se u djece s anemijom

23. Rubeolu uzrokuje

24. Osip protiv ospica u djece

25. Povećanje parotidnih žlijezda slinovnica kod djece je karakteristično za

c) vodene kozice

+ d) zaušnjaci

26. U svim kliničkim oblicima plućne tuberkuloze u djece,

+a) sindrom opijenosti, suhi kašalj

b) otežano disanje

c) vlažni kašalj s flegmom

27. Mrlje Belsky-Filatov-Koplik pojavljuju se u djece sa

a) adenovirusna infekcija

c) vodene kozice

28. BCG cijepljenje provodi se za novorođenče u terminu (dani života)

29. Upala pupčane rane novorođenčeta

30. U slučaju prehlade, ne smiju se davati djeca oboljela od hemofilije

+b) acetilsalicilna kiselina

c) askorbinska kiselina

31. Opažava se omekšavanje kostiju lubanje, izravnavanje zatiljka kod djeteta

32. Vodeći simptom u akutnom otitis media u djece je

c) bolovi u prsima

33. Belsky-Filatov-Koplik pjege pojavljuju se u djece na

+ d) sluznica obraza

34. Prvi elementi osipa od ospica u djece pojavljuju se na

35. Uzročnik ospica je

36. Razina hemoglobina u djece s blagim oblikom anemije s nedostatkom željeza niža je (g / l)

37. Trajanje razdoblja inkubacije ospica u tipičnim slučajevima (u danima)

38. Invaliditet se izdaje bolesnoj djeci

b) anemija nedostatka željeza

c) hemolitička anemija

d) trombocitopenična purpura

39. Trajanje razdoblja inkubacije zaušnjaka u djece je (dana)

40. Kada se liječi dijete s hemofilijom, primjenjuju se samo svi lijekovi

Opcija II

1. Izražene frontalne i okcipitalne izbočine kod djeteta karakteristične su za

a) porođajna trauma

2. Kod reumatske groznice glavni simptomi su:

+a) bolovi u srcu, lupanje srca

b) povećana ekscitabilnost

c) kršenje akademskog uspjeha

d) poremećaj spavanja

3. Djeci prve godine života s blagim i umjerenim anemijama propisuje se željezo

a) injekcije (ferrumlek)

b) kapsule (erifer)

c) dražeja (feropleks)

+d) sirup (actiferrin)

4. Najvažniji etiološki čimbenik dijabetes melitusa u djece

c) pretjerani unos bjelančevina

+d) nasljedni teret

5. Najčešći uzrok hemolitičke bolesti novorođenčeta

c) intrauterina infekcija

6. Hemofilija se kod djece češće očituje u dobi (godinama života)

7. Bronhijalnu astmu u djeteta karakterizira

+c) napad gušenja

8. Ponovljene epizode krvarenja kod dječaka nakon traume su karakteristične za

a) trombocitopenična purpura

c) hemolitička anemija

9. Klinički simptomi dijabetes melitusa u djece

+a) polifagija, polidipsija, poliurija

b) vrućica, kašalj s flegmom

c) bolovi u leđima, oticanje

d) tahikardija, tremor, egzoftalmus

10. Kratkotrajni zastoj disanja u djece

11. Stvaranje "krunice" na rebrima, "pileća prsa" promatraju se kada

a) porođajna ozljeda

c) bronhijalna astma

12. Vanjski cefalohematom je krvarenje

a) u meka tkiva glave

b) iznad dura mater

c) ispod dura mater

+d) ispod pokostnice

13. Enterobijaza kod djece je uzrokovana

d) mačja metilja

14. Djeci prve godine života s blagim i umjerenim anemijama propisuje se željezo

a) injekcije (ferrumlek)

+b) sirup (actiferrin)

c) dražeja (feropleks)

d) kapsule (erifer)

15. Glavni simptom akutnog bronhitisa u djece

c) smanjeni apetit

16. Generalizirani oblik gnojno-septičkih bolesti novorođenčadi

17. Smanjenje dnevnog volumena mokraće u djeteta je

18. S trombocitopeničnom purpurom u djece, elementi

a) različite boje i veličine

+c) hemoragične zvjezdice

19. Najvažniji etiološki čimbenik dijabetes melitusa u djece

c) pretjerani unos bjelančevina

+ d) nasljedni teret

20. Trajanje razdoblja inkubacije vodenih kozica u djece (dana)

21. S rahitisom, dijete ima

+d) Noge u obliku slova O, X.

22. Razina hemoglobina u djece s umjerenim oblikom anemije s nedostatkom željeza niža je (g / l)

23. Glavni simptomi rubeole:

+a) osip, povećani limfni čvorovi

b) povećanje parotidnih žlijezda

c) osip s malim točkama

d) postupni osip makulopapuloznog osipa

24. Karakteristični znakovi spazmofilije u djece su

25. Najčešći put infekcije kod djevojčica s cistitisom

26. Mjesta Beljskog-Filatov-Koplika pojavljuju se kod djece na

+d) sluznica obraza

27. "Škrobaste" pelene u dojenčadi promatraju se kada

+c) dijabetes melitus

28 Chvostekovi i Trousseauovi simptomi znakovi su

a) bronhijalna astma

b) bolesti srca

+c) latentna spazmofilija

29. Glavni simptomi rubeole:

+a) osip, povećani limfni čvorovi

b) povećanje parotidnih žlijezda

c) osip s malim točkama

d) postupni osip makulopapuloznog osipa

30. Upala testisa zaušnjaka kod dječaka

31. Profilaktička doza vitamina D za dijete je (mg / dan)

32. Da biste zaustavili napad bronhijalne astme u djece, upotrijebite b-adrenergički agonist

33. Znojenje, ćelavost stražnjeg dijela glave kod djeteta se opaža sa

34. Za liječenje vezikula kod vodenih kozica u djece, medicinska sestra koristi otopinu

b) natrijev klorid

+d) briljantno zelena

35. Uzročnik zaušnjaka u djece je

b) Escherichia coli

c) Pseudomonas aeruginosa

36. Paroksizmalni grčeviti kašalj karakterističan je za

a) infekcija rinovirusom

b) vodene kozice

d) zaušnjaci

37. Vanjski cefalohematom je krvarenje

a) u meka tkiva glave

b) iznad dura mater

c) ispod dura mater

+ d) ispod pokostnice

38. Duboko dahtanje s hripavcem, prekidajući drhtanje kašlja, jest

39. Uzročnik šarlaha u djece je

+b) b-hemolitički streptokok skupine A

40. Najčešći uzrok hemolitičke bolesti novorođenčeta

c) intrauterina infekcija

Oprema, oprema za zadatak: (Dodatak br. 3)

Kompleti manipulacija i opreme za zadatak:

Standardi za odgovore 1.d 2.c 3.c 4.c 5.c 6.b 7.a 8.c 9.c 10.a 11.a 12.b 13.b 14.d

Organizacija skrbi za bolesnu djecu

Bolesti male djece.

1. Prerano rođena dijete je dijete rođeno prije (tjedni)

2. Prerano rođena dijete je dijete rođeno s tjelesnom težinom manjom od (g)

3. Prerano rođena beba je beba rođena s duljinom tijela manjom od (cm)

4. Znak novorođenčeta u punom roku

a) ušne školjke su mekane

b) ušne školjke su elastične

c) ima guste vellus dlake

d) genitalni jaz zjapi

5. Prerano rođeno novorođenče ima

b) hipertoničnost mišića

c) hipotenzija mišića

d) spontana tjelesna aktivnost

6 uzrok hipotermije u nedonoščadi

a) nizak udio smeđe masti

b) visok udio smeđe masti

c) povećanje proizvodnje topline

d) smanjenje prijenosa topline

7.Puhasta dlaka na tijelu novorođenčeta je

8. Kompleks vježbanja za prerano rođenu novorođenčad oslanja se na dob

9. Kupanje zdrave prerano rođene djece započinje u dobi (tjednima)

10 Kriteriji za prelazak nedonoščadi s hranjenja u sondu na hranjenje u bočici

a) pojava refleksa sisanja

b) debljanje

c) porast Bishovih kvrga

d) nestanak fiziološke dispepsije

11.Idealna hrana za nedonoščad je

c) cijeli kefir

d) majčino mlijeko

12. Prva faza reanimacije u slučaju asfiksije novorođenčeta

a) umjetna ventilacija

b) zatvorena masaža srca

c) korekcija metaboličkih poremećaja

d) obnavljanje prohodnosti dišnih putova

13. Druga faza reanimacije u slučaju asfiksije novorođenčeta

a) obnavljanje prohodnosti dišnih putova

b) obnavljanje vanjskog disanja

c) korekcija hemodinamskih poremećaja

d) korekcija metaboličkih poremećaja

Porođajna trauma

14. Glavni uzrok porođajne traume središnjeg živčanog sustava u djece

15. Izravno do pojave porođajne traume kod djece vodi

a) nesklad između veličine fetalne glave i majčine zdjelice

b) kromosomski poremećaj

c) kršenje metabolizma proteina

16 vanjski cefalohematom je krvarenje

a) u meka tkiva glave

b) iznad dura mater

c) ispod dura mater

d) ispod pokostnice

17. Fokalni znakovi oštećenja CNS-a u novorođenčeta uključuju

b) Babinsky simptom

c) Kernigov simptom

d) Grefov simptom

18.Za smanjenje cerebralnog edema tijekom porođajnih ozljeda središnjeg živčanog sustava,

19. Kada se furosemid koristi kod djeteta s rođenjem traume središnjeg živčanog sustava, daju se dodatni lijekovi

20.Za održavanje srčane aktivnosti kod djeteta s ozljedom rođenja koristi se središnji živčani sustav

21. S razvojem nadbubrežne insuficijencije u djeteta s porođajnom ozljedom središnjeg živčanog sustava, sa zamjenskom svrhom, uporaba

Hemolitička bolest novorođenčeta

22. Najčešći uzrok hemolitičke bolesti novorođenčeta

c) intrauterina infekcija

23. U hemolitičkoj bolesti novorođenčadi toksični učinak na tijelo je

24. "Nuklearnu" žuticu karakterizira oštećenje

Gnojno-septičke bolesti novorođenčadi

25. Generalizirani oblik gnojno-septičkih bolesti novorođenčadi

26 Najčešći uzrok sepse u novorođenčadi

b) pemfigus novorođenčadi

d) alergijski dermatitis

27 Upala pupčane rane novorođenčeta

28. Nakon otvaranja pustula u novorođenčeta, erodirana površina tretira se otopinom

a) 1% briljantno zelene boje

b) 4% kalijevog permanganata

c) 5% vodikovog peroksida

d) 10% natrijevog klorida

29. Pupčana rana novorođenčeta s pojavom gnojnog iscjetka tretira se otopinom

a) 0,9% natrijevog klorida

b) 3% vodikov peroksid

Anomalije ustava (dijateza)

30. Eksudativno-kataralna dijateza u djece karakterizira lezija

31. Manifestacije eksudativno-kataralne dijateze u djece olakšane su upotrebom proizvoda histaminoliberatora

a) majčino mlijeko

d) sok od jabuke

32. Razvoj eksudativno-kataralne dijateze u djece potiče se pretjeranom primjenom

b) kuhinjska sol

33. U liječenju eksudativno-kataralne dijateze u djece koriste se lijekovi

34. U slučaju alergijske dijateze kod djeteta, izuzeti

d) pire od mrkve

35. Limfno-hipoplastična dijateza u djece karakterizira porast limfnih čvorova i

b) štitnjača

c) timus

36. S limfno-hipoplastičnom dijatezom u djece, primjećuje se hipofunkcija

a) timus

b) gušterača

37. U slučaju limfno-hipoplastične dijateze, adaptogen se preporučuje djeci

38. U slučaju hipotrofije I stupnja, djetetov deficit tjelesne težine je (u%)

39. U slučaju pothranjenosti III stupnja, djetetov deficit tjelesne težine je (u%)

40. U liječenju disbioze u djece propisana je eubiotska

41. Uzrok stečene hipotrofije u djece

a) hipogalaktija kod majke

b) gestoza trudnica

c) majčin alkoholizam

d) majka koja puši

Rahitis

42. Rahitis u djece razvija se zbog nedostatka vitamina

43. Kod rahitisa poremećena je razmjena djeteta

b) kalcij, fosfor

d) kalcij, željezo

44 U djeteta se opaža znojenje, ćelavost stražnjeg dijela glave

45. Uočeno je omekšavanje kostiju lubanje, izravnavanje zatiljka kod djeteta

46 Izražene frontalne i okcipitalne izbočine u djeteta karakteristične su za

a) porođajna trauma

47. Stvaranje "krunice" na rebrima, "pileća prsa" opažaju se kada

a) porođajna ozljeda

c) bronhijalna astma

48. Kod rahitisa se promatra dijete

d) Noge u obliku slova O, X.

Spazmofilija

49. Karakteristični znakovi spazmofilije u djece su

50. Konvulzije spazmofilije u djece posljedica su činjenice da u krvi postoji

a) povećana razina željeza

b) snižavanje razine željeza

c) povećana razina kalcija

d) snižavanje razine kalcija

51. Potisnuti "pijetao" plač na izdisaju kod djeteta se opaža kada

a) bronhijalna astma

52. Generalizirani tonično-klonički napadi u djece razvijaju se kada

a) latentna spazmofilija

c) karpopedni grč

d) eklampsijski napad

Standardi za odgovore 1.c 2.c 3.b 4.b 5.c 6.a 7.a 8.d 9.b 10.a 11.d 12.d 13.b 14.a 15.a 16.d 17. d 18. c 19. a 20. d 21. c 22. d 23. b 24. c 25. c 26. b 27. d 28. a 29. b 30 d 31. c 32. a 33. b 34.a 35.c 36.c 37.b 38.c 39.c 40.b 41.a 42.d 43.b 44.a 45.c 46.c 47.b 48.d 49. b 50 d 51. u 52. d

Bolesti starije djece

Bolesti dišnog sustava

1. Anatomske značajke Eustahijeve cijevi u djeteta, pridonoseći čestom razvoju upale srednjeg uha

a) kratka i široka

b) kratka i uska

c) duga i široka

d) duga i uska

2.Kratkoročni zastoj disanja u djece

3. Najčešći uzrok akutnog bronhitisa u djece

4. Vodeći klinički simptom opstruktivnog bronhitisa u djece

a) bolovi u prsima

5. Glavni simptom akutnog bronhitisa u djece

c) smanjeni apetit

6. Uz opstruktivni bronhitis, djeca se razvijaju

a) inspiratorna dispneja

b) ekspiratorna dispneja

c) Kussmaul-ovo disanje

d) Cheyne-Stokesovo disanje

7. Groznica, otežano disanje, kašalj, lokalno skraćivanje udaraljki kod djece su tipični za

a) akutni bronhitis

b) kronični bronhitis

c) akutna upala pluća

d) bronhijalna astma

8 crveno-smeđeg ispljuvka u djece zabilježeno je s upalom pluća

9. Kritično u dijagnozi upale pluća u djece je

a) kompletna krvna slika

b) opća analiza urina

c) RTG pluća

10.Utvrditi etiološki čimbenik upale pluća u djeteta,

a) kompletna krvna slika

b) opća analiza urina

c) RTG pluća

d) kultura ispljuvka

11.Etiotropna terapija upale pluća u djece - uporaba lijekova

12.Bronhijalnu astmu u djeteta karakterizira

c) napad gušenja

13. Da biste ublažili napad bronhijalne astme kod djece, upotrijebite b-adrenergički agonist

14. Da biste spriječili napade bronhijalne astme u djece, upotrijebite

15. U liječenju bronhijalne astme u djece koristi se inhalacijski glukokortikosteroid

16.Upala sluznice nosne šupljine i ždrijela u djece je

17 Klinički simptomi nazofaringitisa u djece

18.Kada se koristi nazofaringitis kod djece

a) terapija kisikom pomoću pjenastih sredstava

c) grgljanje uvarom od kamilice

d) ispiranje grla fiziološkim rumom

b) stenoza grkljana

c) glavobolja

d) upala pleure

20. Uzrok otežanog disanja kod akutnog rinitisa u djece

a) edem sluznice, hipersekrecija sluzi

b) edem sluznice, hipersekrecija ispljuvka

c) atrofija sluznice, hipersekrecija sluzi

d) atrofija sluznice, hipersekrecija ispljuvka

21. Poremećeno disanje s rinitisom u dojenčeta prati

a) poteškoće u dojenju

b) olakšavanje dojenja

c) porast tjelesne težine

d) razvoj proljeva

22. U slučaju akutnog rinitisa u dojenčadi, preporučuje se davanje kapi lijekova prije dojenja

23. Kapi s vazokonstriktornim lijekovima koriste se u dojenčadi s akutnim rinitisom prije dojenja u svrhu

a) smanjiti oticanje nosne sluznice

b) povećano oticanje nosne sluznice

c) smanjenje tjelesne temperature

d) porast pokretljivosti crijeva

24. Vodeći simptom u akutnom otitis media u djece je

c) bolovi u prsima

25. Za akutni otitis media u djece, upotrijebite

c) hladni oblog na području ušiju

d) zagrijavajući oblog na području ušiju

26. Stenotično disanje, promjena glasa, grubi kašalj opažaju se u djece s

27. Taktika medicinske sestre u slučaju prijetnje stenozom grkljana kod djeteta izvan medicinske ustanove

a) upućivanje na kliniku

b) hitna hospitalizacija

c) terapija kisikom

d) imenovanje fizioterapijskih postupaka

28. U akutnom bronhiolitisu djeca se ozbiljno razvijaju

a) respiratorni, kardiovaskularni

b) respiratorni. bubrežne

c) jetrena, bubrežna

d) jetrena, nadbubrežna

29. U akutnom bronhitisu u djece koristi se smjesa za iskašljavanje

30. Kada se brine za dijete s akutnim bronhitisom, radi boljeg ispuštanja ispljuvka, medicinska sestra radi

b) terapija oksinom pomoću pjenastih sredstava

c) postavljanje senfnih žbuka

d) vibracijska masaža, posturalna drenaža

Standardi za odgovore 1. A 2. A 3. B 4. C 5. D 6. B 7. C 8. D 9. C 10. D 11. A 12. C 13. D 14. B 15. B 16. B 17. D 18. C 19. B 20. A 21. A 22. C 23. A 24. D 25. D 26. A 27. B 28. A 29. A 30. D

Ova je stranica zadnji put promijenjena 22.06.2016; Kršenje autorskih prava na stranici

Tijekom testa uočava se znojenje, ćelavost stražnjeg dijela glave kod djeteta

Upute: odaberite jedan ili više točnih odgovora. Prijepis

1 Njega u pedijatriji (medicinske sestre iz poliklinika) Uputa: odaberite jedan ili više točnih odgovora. 1. Glavni cilj procesa njege: a) liječenje pacijenata b) prikupljanje podataka o zdravlju pacijenta c) edukacija pacijenata d) postizanje skladnog stanja pacijenta sa svijetom i sobom 2. Prenatalno razdoblje traje (u tjednima): a) b) c) d) Prosječna tjelesna težina donošene novorođene bebe (u gramima): a) b) c) d) Prvo vezivanje novorođenčeta za majčinu dojku: a) neposredno nakon rođenja b) 1 sat nakon rođenja c) 6 sati nakon rođenja d) nakon 3 sata nakon rođenja 5. Neonatalno razdoblje traje (u danima): a) 60 b) 28 c) 7 d) 40 6. WC za oči s gnojnim konjunktivitisom u novorođenog djeteta provodi se: a) otopina borne kiseline b) otopina natrijevog sulfacila c) otopina kloramfenikola d) sterilna voda 7. Za liječenje pupčane rane upotrijebite: a) 2% otopinu natrij bikarbonata b) 3% otopinu vodikovog peroksida c) 5% otopinu joda d) 0,9% otopinu natrij klorida 8. Funkcionalni znak nedonoščadi: a ) kosti lubanje su guste b) odsutnost sisanja prirodni refleksi i reflekti gutanja c) meke ušne školjke d) nedostatak iskonskog podmazivanja

2 Njega u pedijatriji (medicinske sestre iz poliklinika) 9. Prirodno hranjenje je hranjenje: a) majčinim mlijekom i uvođenjem dohrane od 5-6 mjeseci starosti b) mliječne formule i dohrana c) majčino mlijeko i mliječne formule d) mliječne formule i sokovi 10 Kao prvi obrok dohrane zdravom djetetu medicinska sestra preporučit će: a) voćni pire b) svježi sir c) sokovi d) pire od povrća 11. Čimbenici za razvoj sepse novorođenčadi uključuju: a) hemolitičku bolest novorođenčadi b) vezikulopustuloza, omfalitis c) prijelom ključna kost, iščašenje kuka d) Downova bolest, galaktozemija 12. Razlozi za razvoj rahitisa: a) nedostatak vitamina D, brzi rast djeteta u prvoj godini života b) nedostatak željeza c) prirodno hranjenje d) duge šetnje 13. U početnom razdoblju rahitisa medicinska sestra će otkriti : a) deformacija kostiju b) anksioznost, ćelavost zatiljka, znojenje c) povećani tonus mišića d) zaostajanje u tjelesnom razvoju 14. U djeteta s atopijskim d ermatitis treba isključiti iz prehrane: a) jagode, pileća juha, riba b) kupus, tikvice c) kuhana govedina d) zelene jabuke, bijeli ribiz 15. Proces dojenja s atopijskim dermatitisom: a) uzimanje antihistaminika b) propisivanje ljekovitih kupki c) vođenje dnevnika hrane d) imenovanje masti, govornika 16. Simptomi anemije zbog nedostatka željeza: a) suha koža, rumenilo na obrazima b) deformacije kostiju c) smanjenje kalcija u krvnom serumu d) bljedilo kože, smanjen hemoglobin

3 Njega u pedijatriji (medicinske sestre iz poliklinika) 17. Medicinska sestra će djetetu s anemijom preporučiti sljedeće namirnice: a) svježi sir, kozje mlijeko b) rižinu kašu, kolačiće c) meso, heljdinu kašu, sokove d) pire krumpir, griz 18 Komplikacije akutne respiratorne virusne infekcije mogu biti: a) otitis media, upala pluća b) tuberkuloza c) toksoplazmoza d) gastroduodenitis 19. Simptomi respiratornog zatajenja uključuju: a) cijanozu, otežano disanje b) vlažni kašalj c) odbijanje prehrane d) grčeviti kašalj 20 Neovisna sestrinska intervencija kod upale pluća: a) mjerenje izlučenosti urina b) ograničenje pijenja c) kontrola disanja d) propisivanje prehrane 9 21. Napad bronhijalne astme karakterizira: a) otežano disanje pri izdisaju, piskanje b) grčevi, prisilni položaj c) kašalj, ispljuvak prošaran krvlju d) inspiratorna dispneja 22. Tuberkulozu uzrokuju: a) virusi b) rikecija c) escherichia d) mycobacterium Koch 23. Cjepivo BCG daje se: a) potkožno b) intradermalno c) intramuskularno ali d) per os 24. Revakcinacija BCG provodi se za djecu: a) svih 1 puta u 7 godina b) tuberkulin-pozitivnih c) tuberkulin-negativnih u 7 godina i sa 14 godina d) svih 1 puta u 14 godina

4 25. Mantouxov test provodi se s tuberkulinom: a) 0,1 ml intradermalno b) 0,1 ml subkutano c) 0,2 ml subkutano d) 0,2 ml intradermalno 26. Mantoux test provodi se nakon: a) 96 sati b) 72 sata c) 24 sata d) tjedno Njega u pedijatriji (medicinske sestre poliklinika) 27. Kronični gastroduodenitis često se javlja u dobi: a) predškolske ustanove b) prsnog koša c) predškolske ustanove d) škole 28. Razlozi za razvoj kroničnog gastroduodenitisa: a) strogo pridržavanje dijeta od najranije dobi b) mješovito hranjenje u dojenačkoj dobi c) infekcija infekcijom Helicobacter pylori d) anamneza nedostatka željeza anemija 29. Enterobijaza je uzrokovana infekcijom: a) trihinela b) bičera c) pinworms d) ehinokok 30. Glavni simptomi enterobijaze su zoster u anusu, nemiran san, bolovi u trbuhu b) proljev, bolovi u trbuhu c) glavobolja, vrtoglavica d) tenezmi, "rektalno pljuvanje" 31. Dijagnoza ascariasis temelji se na otkrivanju: a) jaja u perianalnom struganju b) jaja ascaris c kelj c) jajašca ascaris u sputumu d) ličinke u želučanom sadržaju 32. Prevencija helminthiases uključuje: a) preglede jaja helminta b) intubaciju dvanaesnika dvaput godišnje c) uporabu nemosola d) biokemijski test krvi jednom godišnje

5 33. Razlozi za razvoj dijabetes melitusa su: a) pothranjenost b) nasljedstvo, prejedanje c) sport d) povijest anemije 34. Kliničke manifestacije dijabetes melitusa: a) suha i svrbežna koža, žeđ, smanjen imunitet b) suha koža, smanjena hemoglobin c) drhtanje ekstremiteta, tahikardija d) suha koža, egzoftalmus 35. Osobitosti primjene inzulina: a) potkožno u trbuh b) intramuskularno na prednjoj površini bedra c) intradermalno u rame d) samo intravenozno Njega u pedijatriji (sestre poliklinike) 36. Reumatizam se češće razvija nakon prošlih bolesti: a) upale pluća b) tonzilitisa, šarlaha c) salmoneloze d) virusnog hepatitisa 37. Reumatska oštećenja živčanog sustava nazivaju se: a) hondrodistrofija b) arahnoiditis c) horea d) hidrocefalus 38. Preporuke za njegu djeteta s vegetativno-vaskularna distonija: a) poštivanje režima rada, odmora, prehrane b) redovito mjerenje tjelesne temperature c) mjerenje dnevnog bilansa vode d) izuzeće od tjelesnog odgoja 39. Čimbenici rizika za razvoj cistitisa: a) anomalije u strukturi bubrega b) hipotermija c) asfiksija pri porodu d) prisutnost malformacija probavnog trakta 40. Proces njege s pijelonefritisom: a) ograničavanje režima pijenja b) propisivanje biljnih lijekova c) preporuka satova sport d) povećanje opterećenja pićem, osobna higijena

6 41. Simptomi karakteristični za glomerulonefritis: a) poliurija b) glukozurija c) edem, oligurija d) arterijska hipotenzija Njega u pedijatriji (medicinske sestre iz poliklinika) 42. Dijete mora biti oprano kad uzima urin na analizu: a) prema Zimnitsky b) prema Nechiporenku c) za šećer d) za dijastazu 43. Rubeola koja se javlja u prvom tromjesečju trudnoće opasna je razvojem: a) pijelonefritisa u trudnice b) dijabetes melitusa u trudnice c) urođenih malformacija u fetusa d) bronhijalne astme u trudnice 44. Glavni simptomi rubeola: a) osip s malim točkicama, povećanje okcipitalnih limfnih čvorova b) hemoragični osip, tonzilitis c) grčeviti kašalj, konjunktivitis d) osip velikih pjega, pigmentacija 45. Uzročnik ospica: a) Borde-Zhangu bacil b) streptokokni meningokok c) virus d) 46. ​​Proces njege ospica uključuje: a) odmor u krevetu, ograničenje pijenja b) izolaciju, toplo alkalno piće, zahod nosa, očiju c) izolaciju, tjedno praćenje izlučivanja urina d) liječenje osipa s 5% otopinom po kalijev manganat 47. Varijante toka zaušnjaka: a) limfadenitis b) parotitis, otitis media c) proktitis d) zaušnjaci, pankreatitis, orhitis, meningitis 48. Specifična prevencija zaušnjaka: a) cijepljenje sa 1,5 godine, revakcinacija sa 7 godina b ) cijepljenje s 1 god., docjepljenje sa 6 god. c) cijepljenje s 1 god. d) cijepljenje sa 6 god

7 49. Prevencija vodenih kozica: a) izolacija bolesnika, karantena u izbijanju 21 dan b) bakteriološki pregled izmeta c) karantena u izbijanju 10 dana, bez izolacije bolesnika d) cijepljenje s 3 godine 50. Pravi se krup razvija s: a) ospicama b ) ARVI c) difterija d) hripavac 51. Glavni simptomi šarlah: a) edem, hipertermija b) tonzilitis, mali točkasti osip, opijenost c) afonija, opijenost d) egzikoza, opijenost Njega u pedijatriji (polikliničke sestre) 52. Za prevenciju koristi se cjepivo protiv difterije i hripavca: a) ADS b) OPV c) DPT d) BCG 53. Karantena za hepatitis A određena je (u danima): a) 35 b) 21 c) 10 d) Tipična stolica pomiješana sa sluzi i krvlju je tipična u slučaju: a) ešerihioze b) kolere c) salmoneloze d) šigeloze 55. Mjere u žarištu infekcije u slučaju crijevne infekcije: a) karantena 7 dana, bakterijska kultura izmeta u dodiru b) karantena 21 dan c) krvni test za sterilnost d) cijepljenje 56. Doplata je propisana za dojenče: a) prirodnim hranjenjem b) mješovito hranjenje c) umjetno hranjenje d) sve vrste hranjenja

8 57. Kontrolno hranjenje provodi se kako bi se utvrdilo: a) tjelesna težina b) količina usisanog mlijeka c) količina dohrane d) količina dopunske hrane 58. Kontrolno vaganje provodi se: a) 2 puta dnevno b) 1 puta dnevno c) u roku od jednog dana d) u roku od 2 dana Dojenje u pedijatriji (sestre poliklinike) 59. Voćni sokovi daju se djetetu u prvoj polovici života: a) prije dojenja b) nakon dojenja c) između dojenja d) samo noću 60. Stanje fontanela u duboko prerano rođene bebe: a) sve zatvorene b) velike otvorene c) velike i male otvorene d) otvorene velike, male i bočne 61. Omekšavanje kostiju lubanje, izravnavanje zatiljka kod djeteta primjećuju se kod: a) meningitisa b) meningoencefalitisa c) rahitisa d) encefalitis 62. Sestrinska intervencija za napad bronhijalne astme: a) primjena aminofilina b) provođenje ometajućih postupaka c) primjena antibiotika d) provođenje terapije kisikom 63. Taktika medicinske sestre u stenoziranju laringotraheitisa izvan medicinske ustanove: a) upućivanje u polikliniku b) hitna hospitalizacija c) terapija kisikom d) propisivanje fizioterapeutskih postupaka 64. Iz prehrane djeteta s pogoršanjem peptičnog ulkusa isključiti: a) mesne i riblje čorbe b) mlijeko i sluzne juhe c) mlijeko i svježi sir d) maslac

9 Njega u pedijatriji (medicinske sestre iz poliklinika) 65. Čimbenik rizika za razvoj žučnog kamenaca u djece je: a) nekalorična nepravilna prehrana b) prekomjerna konzumacija mliječnih proizvoda c) pretilost i dijabetes melitus d) diskinezija žuči 66. Gastroezofagealni refluks uključuje razvoj: a) upala pluća b) stomatitis c) paratrofija d) ezofagitis 67. Disfunkcija crijeva, proljev tipični su za: a) rahitis b) anemiju c) celijakiju d) hipotireozu 68. Mjere prevencije pogoršanja kroničnog pijelonefritisa: a) kontrolu analiza urina nakon bilo koje bolesti b ) prevencija stresnih situacija c) antibakterijska terapija d) kontrola analize urina svaka 3 mjeseca 69. Nespecifična komplikacija dijabetesa melitusa: a) kandidijaza b) lipodistrofija c) upala pluća d) stomatitis 70. Skupina rizika za razvoj dijabetesa melitusa: a) preživjeli akutni difuzni glomerulonefritis b) pretilo c) enureza d) upala pluća 71. Uzroci hipoglikemije navesti: a) preskakanje injekcije inzulina b) neadekvatno visoka doza inzulina c) prejedanje d) kasna dijagnoza dijabetes melitusa 72. Popunjava se hitna obavijest zaraznog bolesnika: a) odmah ako se sumnja na zaraznu bolest b) nakon savjetovanja s liječnikom zarazne bolesti c) nakon laboratorijske potvrde dijagnoze d) nakon savjetovanja s liječnikom zaraznih bolesti i laboratorijske potvrde dijagnoze

10 Njega u pedijatriji (medicinske sestre iz poliklinika) 73. Ako se sumnja na meningokoknu infekciju, za otkrivanje meningokoka pregledajte: a) sluz iz nosa b) sluz iz orofarinksa c) sluz iz nazofarinksa d) krv za sterilnost 74. Mehanizam prijenosa uzročnika crijevnih crijeva a) parenteralno b) fekalno-oralno c) aerosol d) prenosljivo 75. U toksikoinfekciji hranom tipični simptom je: a) tenezmi b) često mokrenje c) često povraćanje d) bolnost sigmoidnog kolona

Tijekom testiranja, dijete, opaža se znojenje potiljka kod djeteta?

12 pitanja o rahitisu

Visoke stope rasta djece u ranoj dobi i povećana potreba za mineralnim komponentama (kalcij, fosfor) koje čine koštano tkivo. Stoga rizična skupina uključuje prerano rođenu djecu, bebe s porođajnom težinom većom od 4 kg, s velikim debljanjem u prva 3 mjeseca života.

Nedostatak kalcija i fosfora u hrani s nedovoljnom prehranom. Veliku ulogu u razvoju rahitisa ima i nedostatak vitamina A, C, skupine B (posebno B1, U2, U6), folna kiselina, kao i cink, bakar, željezo, magnezij, mangan itd. To se posebno odnosi na djecu koja se umjetno i miješaju s neprilagođenim mliječnim formulama.

Oštećena apsorpcija kalcija i fosfora u crijevima, njihovo pojačano izlučivanje mokraćom ili kršenje njihova ulaska u kosti. Razlog tome može biti nezrelost transportnih sustava koji olakšavaju prijenos kalcija u koštano tkivo ili bolesti crijeva, jetre i bubrega kad je apsorpcija tvari iz hrane oštećena..

Tijekom testa uočava se znojenje, ćelavost stražnjeg dijela glave kod djeteta

362. Opća zarazna bolest koja teče s pretežnom lezijom debelog crijeva, karakterizirana razvojem distalnog kolitisa u djece, iznosi 207

Zahtjevi državnog obrazovnog standarda za razinu osposobljenosti specijalista u području sestrinstva u porodništvu i ginekologiji 211

Zahtjevi državnog obrazovnog standarda za razinu osposobljenosti specijalista u području sestrinstva u neuropatologiji 224