Sastav sapuna za rublje: od čega je napravljen prirodni sapun?

Isticanje

Za vrijeme Sovjetskog Saveza, svaka je domaćica uvijek imala nekoliko komada sapuna za rublje u kupaonici. Ovaj je alat istovremeno obavljao nekoliko funkcija: koristio se za pranje, pranje, pranje kose, pa čak i za liječenje nekih bolesti..

U naše vrijeme ovaj deterdžent nije izgubio svoju popularnost. S čime su povezana njegova čarobna svojstva? Koje su komponente uključene u sapun za pranje rublja, da ga moderne domaćice više vole od modernih modernih pudera?

Odgovor na ova pitanja pronaći ćete u našem članku..

Značajke proizvodnje

Da biste shvatili tajnu dugoročnog uspjeha ovog jednostavnog deterdženta, morate razumjeti kako se pravi sapun za pranje rublja..

Postupak izrade sapuna uključuje ključanje deterdženta i oblikovanje šipki za prodaju.

Sapun se priprema na dva načina:

 • Izravna proizvodnja;
 • Neizravna metoda.

Izravna metoda izrade sapuna je recikliranje svih izvornih sastojaka u poseban ljepilo za sapun. Tijekom kuhanja dodaje mu se soda. Ljepilo se ostavi da se stvrdne, a zatim izreže na komade i pošalje na police trgovina. Takve smeđe pločice sadrže 40-70% masnih kiselina. Izravnom metodom dobiva se sapun s velikom deterdžentom i malim udjelom masti.

Video: kako se pravi sapun:

Tijekom neizravne proizvodnje sapun za pranje rublja priprema se tretiranjem dobivenog ljepila za sapun otopinom soli, takozvanim soljenjem. Kao rezultat, dobivaju se 2 komponente: jezgra sapuna i lug (lug). Ovako sapun ima malo više masnih kiselina od sapuna izrađenog od ljepila..

Da bi deterdžent stekao svojstva visoke kvalitete, mora se ponovno tretirati fiziološkom otopinom.

Tajni sastojci

Pa od čega su napravljeni ti čarobni blokovi, ako osim izvrsnih svojstava deterdženta imaju i sposobnost dezinfekcije?

Stručnjaci su dokazali da komponente koje čine prirodni sapun ne uzrokuju alergije te su izvrsni antiseptici zbog svojih antibakterijskih svojstava. Količina i kombinacija sastojaka utječu na karakteristike mirisa, boje i određuju rok trajanja.

Video: sastav novog sapuna za pranje rublja:

Dat ćemo detaljan opis svake komponente i razgovarati o njihovom utjecaju na posebna svojstva sapuna

Životinjske masti

U suvremenoj proizvodnji životinjske masti osnovni su sastojak sapuna za pranje rublja. Najčešće korištena masnoća je goveđa ili svinjska mast. Ponekad se u ove svrhe koriste masni slojevi nekih vrsta morskih riba..

Često proizvođači koriste zamjenu masti. To ni na koji način neće utjecati na kvalitetu sapuna. Uz to, FFA su prethodno očišćeni, pa stoga takvo sredstvo za čišćenje nema neugodan miris..

Natrij

Postotak natrija u sapunu je malen, ali zahvaljujući ovoj komponenti, koja je kaustična lužina, ispire se najviše starih mrlja.

Slatka voda

Ova je komponenta sastavni dio proizvodnje bilo kojeg deterdženta, uključujući sapun za pranje rublja. Prisutna je u svim fazama njegove pripreme..

Kaolin

Sapun za pranje rublja sadrži bijelu porculansku glinu ili, kako je još nazivaju, kaolin. Unatoč niskom postotku, kaolin ima važnu funkciju: omekšava učinak lužina na ljudsku kožu.

Ako ove komponente nema u sapunu, kosa i tijelo ne mogu se njome prati.!

Sapun za pranje rublja sadrži 72% kaolina.

Masna kiselina

Najčešće se koriste palmitinska kiselina i laurinska kiselina.

Zahvaljujući palmitinskoj kiselini, sapunice su tvrde i imaju izvrsna pjenasta svojstva. A laurinska kiselina omogućuje sapunu za rublje da pokaže izvrsna svojstva pjene i pere mrlje čak i u hladnoj vodi.

Sapun koji sadrži više nezasićenih kiselina izgleda poput masne mase i savršeno pere odjeću čak i u ledenoj vodi.

Ostali aditivi

Kalofonija se nalazi u sapunima niske kvalitete. Ovaj sastojak doprinosi dobrim svojstvima pjenjenja i otapanju na niskim temperaturama. Štoviše, zahvaljujući ovoj komponenti, vijek trajanja deterdženta povećava se nekoliko puta, sprječavajući da užegne..

Salomi, koji se koriste u proizvodnji margarina ili namaza, također se mogu dodati smeđim pločicama.

Zalihe sapuna nastaju kada se masti i ulja rafiniraju posebnim otopinama lužina. Ako su zalihe sapuna visoke kvalitete, tada sapunica postaje tvrda. A ako su prošli nedovoljan stupanj čišćenja, ispada da je sapun vrlo tamne boje s karakterističnim i vrlo neugodnim mirisom..

Anorganski sastojci

Za saponifikaciju masti koriste se neorganski sastojci poput soda pepela ili kaustične sode.

Natrijev silikat pomaže ukloniti ljepljivi sapun nakon dodavanja kolofonije.

Vrste sapuna za pranje rublja

Nisu svi kupci znali što je uključeno u sastav istih smeđih pruga na prvi pogled. A ovaj se sastav razlikuje po broju osnovnih komponenata.

Činjenica je da se od 1995. godine sapun za pranje proizvodi u skladu s GOST-om, koji i danas vrijedi, u tri sorte. Razlika između njih je količina masnih kiselina i lužina.

 • 1 kategorija. Sadržaj kiseline doseže 72%;
 • Kategorija 2. Sadrži do 69% osnovne komponente;
 • 3 kategorija. Sadrži samo 64% kiselina.

Prva kategorija sapuna za pranje smatra se najkvalitetnijom, jer takav deterdžent sadrži maksimalnu količinu masnih kiselina. Štoviše, ne bi smio imati nikakav miris organske tvari..

Sorte i opseg

Suvremeni proizvođač predstavlja sapun za rublje različite konzistencije. Može se naći u obliku šipki, tekućine, pa čak i praha..

Želio bih obratiti posebnu pozornost na tekući sapun za pranje rublja. Niska cijena i jednostavnost upotrebe učinili su ovaj alat vrlo popularnim među domaćicama..

Međutim, suprotno izjavi proizvođača o identitetu njegova sastava s čvrstim vrstama, to nije potpuno točno..

Specifičnosti proizvodnje i sastavnica pravog sapuna za pranje rublja ne dopuštaju da se ovaj proizvod proizvodi u tekućem obliku!

Obratite pažnju na sastav takvog deterdženta i vidjet ćete da osim imena s čvrstim analogom, nemaju ništa.

Osnovne komponente tekućeg sapuna za pranje rublja su razne površinski aktivne tvari, obično otrovne. Doista se savršeno nosi s raznim vrstama nečistoća na tkaninama i mastima na posudama, ali to je daleko od ekološki prihvatljivog proizvoda. Koristeći ga, niste imuni na pojavu alergijske reakcije, kao nakon upotrebe bilo kojeg drugog sintetičkog deterdženta. I, naravno, ne vrijedi prati dječju odjeću takvim "kućanskim" sapunom.

Metode primjene

Prirodni sapun za pranje rublja, zahvaljujući svojim osobinama, može se koristiti u raznim sferama života.

 • Prikladan za upotrebu jer ne zauzima puno prostora. Možete ga ponijeti sa sobom na šetnje, na daču, piknike;
 • Ovo je najekonomičniji način održavanja kuhinje čistom;
 • Može se koristiti za dezinfekciju svih proizvoda za osobnu higijenu;
 • Uklanja najteže mrlje, zadržavajući pritom kvalitetu tkanine;
 • Izvrsni deterdžent za pranje dječje odjeće, jer ne izaziva alergije;
 • Ima antivirusna svojstva i, prema nekim recenzijama, može čak izliječiti curenje nosa i neke bolesti ženskog spolovila;
 • Posjeduje izraženo antimikrobno svojstvo, stoga je pogodan za pranje tijela i problematične kože.

Na temelju navedenog možemo zaključiti da je sapun za pranje rublja prirodni proizvod koji se može koristiti u gotovo svim sferama života. Odaberite pravi sapun i uvjerit ćete se u zaista nevjerojatna svojstva ovih jednostavnih smeđih pločica..

Sapun za pranje rublja - zdravstvene dobrobiti. Sastav prema GOST-u

Peru odjeću alergične osobe, nanose je na slomljena dječja koljena, pomaže u izlječenju gljivica na nogama, opeklinama... Ovo nije cjelovit popis ljekovitih svojstava ove "dobre stare" vrste sapuna. I premda su u modernom svijetu pultovi puni komada sapuna bilo koje boje, mirisa, oblika i veličine, ali malo ih je sposobnih

Zdravstvene prednosti sapuna za pranje rublja

Nitko ne sumnja u svojstva čišćenja sapuna za pranje rublja. Malo je vjerojatno da postoji još jedan proizvod od sapuna koji bolje briše složenu prljavštinu - mrlje od masti, također tragovi dezodoransa. Ali, ovaj sovjetski sapun poznat je ne samo po svojstvima čišćenja. Također se koristi u medicini..

Za dezinfekciju

Jeste li se ikad zapitali zašto se u "dječjoj" polovici rodilišta podovi ne peru prahom, već sapunicom vode sapuna za pranje rublja? Iako se danas možda neće koristiti. Ali, znali su se prati na ovaj način. Štednja je sigurno dobra, ali ovdje ne igra glavnu ulogu. Samo što je ovaj sapun izvrstan antiseptik..

Štoviše, u nekim rodilištima pedijatri preporučuju pranje novorođenčeta ne nekim supermodernim pjenama (mogu izazvati alergije), već ovim jeftinim smeđim komadom. Istina, mišljenja liječnika se razlikuju, pa prije nego što učinite isto, posavjetujte se sa svojim pedijatrom.

Za liječenje rana

Sapun za pranje rublja izvrstan je za dezinfekciju slomljenih dječjih koljena / laktova kada pri ruci nema antiseptika. Ova otopina sapuna također se koristi za pranje rane ugrizom insekata ili životinje. Alat se dobro bori protiv upala, smiruje.

S opeklinama

Ako ste opekli malo (!) Područje tijela, obrišite ga sapunom za rublje, a zatim ga samo pustite da se osuši. Neće biti žuljeva, rana će brže zacijeliti.

Za liječenje rinitisa

Sapun za pranje rublja pomaže u suočavanju s prehladom. Režim liječenja je jednostavan: umočite pamučne štapiće u sapunicu i tretirajte nosne prolaze.

S drozdom

Otopina ovog sapuna smanjuje neugodne manifestacije drozda kod žena. No, preporučujemo raspravu o njezinoj primjeni u tako osjetljivom području s ginekologom.

Za gljivice na noktima

Što se tiče gljivica na nogama, ovdje se ovakva vrsta sapuna može sigurno koristiti. Svakodnevno biste trebali trljati noge četkom s jakom otopinom ovog sapuna. Na kraju postupka, gljivicu tretirajte jodom.

Za liječenje hemoroida

Prema dugogodišnjem iskustvu iscjelitelja, sapun za rublje učinkovito pomaže u borbi protiv hemoroida (osim ako se ozbiljno zanemaruje). Kad se lokalizirate vani, ujutro i navečer, jednostavno sapunite bolno mjesto, potopite nekoliko minuta i isperite hladnom (!) Vodom. Ako su hemoroidi unutarnji, napravite svijeće od sapuna za rublje noću 10 dana. Ove svijeće od sapuna blokiraju upalu i zacjeljuju.

Od čega je sapun za pranje i kakve veze svinjske, goveđe i kozje masti imaju s tim??

Činjenica da se sapun za pranje rublja proizvodi pola stoljeća korištenjem nepromijenjene tehnologije, pridržavajući se sovjetskog GOST 30266-95, ulijeva povjerenje i neizravno svjedoči o vrijednosti ovog proizvoda.

Sastav kućanstva prema GOST-u je sljedeći: životinjska mast, lužine i obična voda. Svi! Nema "ukusnih" mirisa, konzervansa, stabilizatora. Što se tiče raznih špekulacija o korištenoj životinjskoj masti (svinjetina, govedina ili koza), ova komponenta ne šteti - osim što odaje ne baš ugodan miris.

Sapun za pranje rublja - prirodni proizvod!

Ako vas brine pitanje zašto je jedno tamnije, a drugo svjetlije, to ovisi o vrsti masti, njenoj količini (65%, 70%, 72%) i vremenu izrade sapuna.

Čvrsti sapun za pranje rublja, prema GOST 30266-95 - samo 72%. Postotak masti određuje koliko će proizvod biti pjenast i pjenast. Ako deterdžent kupujete isključivo za pranje, uzmite ga s najvećim postotkom masti - mjehurići sapuna bit će gušći.

U potvrdu zdravstvenih blagodati sapuna za pranje mogu vam dati recept koji dobro pomaže bolnim nogama..

Što je još korisno za sapun za pranje rublja i kako ga možete koristiti, reći će vam ova 2 video isječka. Gledanje videozapisa br. 1.

Koji je najbolji sapun za pranje rublja, od čega je napravljen i kako odabrati

Sapun za pranje rublja je ekološki prihvatljiv, a za njegovo stvaranje koriste se prirodni sastojci. Takve komponente su sigurne za kožu i ne dovode do alergijskih reakcija. Brojni su mitovi o sastavu sapuna za pranje rublja, pa se prije kupnje možete upoznati s popisom komponenata.

Kemijski sastav

Sapun sadrži nekoliko glavnih komponenata i niz aditiva. Svaki element ima pojedinačne karakteristike i svojstva.

Prirodne masti

Životinjske masti su glavni sastojak. U proizvodnji se najčešće koristi svinjska ili goveđa mast. U rijetkim slučajevima koriste se masni slojevi morske ribe.

Bijela glina

Bijela porculanska glina, poznata i kao kaolin, bitan je sastojak.

Unatoč niskom udjelu u usporedbi s ostalim komponentama, glina omekšava alkalni učinak na ljudsku kožu. U nedostatku kaolina u sastavu, ne možete koristiti sapun za pranje kose i tijela.

Natrij

Postotak natrija u sapunu za pranje je nizak. Unatoč tome, natrij je jedak i pomaže u uklanjanju tvrdoglavih mrlja s pranja..

Masna kiselina

U pravilu se u proizvodnji koriste laurinska i palmitinska kiselina. Zbog laurinske kiseline, sapun se dobro pjeni i uklanja nečistoće čak i u hladnoj vodi. Palmitinska kiselina daje tvrdu sapunici pločicu. Proizvodi s visokim udjelom nezasićenih kiselina imaju masnu konzistenciju.

Svježa voda je bitna komponenta bilo kojeg deterdženta. Tekućina se koristi u svim fazama izrade sapuna za pranje rublja.

Lužine

Lug je osnovni sastojak sapuna za pranje rublja. S visokim udjelom lužine, ne preporučuje se koristiti proizvode za pranje kose, kako ne bi oštetili njihovu strukturu..

Dodatni aditivi

Uz standardni popis sastojaka, u sapunu mogu biti i aditivi. To uključuje:

 1. Kolofonija. Element se nalazi u proizvodima niske kvalitete. Sastojak poboljšava učinkovitost pjenjenja i otapanja u hladnoj vodi.
 2. Salomi. Komponenta je čvrsta masnoća, koja je česta u proizvodnji namaza.
 3. Zalihe sapuna. Tvari nastaju u procesu čišćenja masti alkalnim otopinama. Ako su zalihe sapuna visoke kvalitete, čine pločice sapuna težima..

Svojstva

Sapun za pranje rublja ima nekoliko karakterističnih svojstava. Prisutnost ovih svojstava određuje rasprostranjenost proizvoda na raznim poljima..

Antibakterijsko djelovanje

Sastavni dijelovi eliminiraju bakterije koje mogu biti opasne. Zbog svog antibakterijskog djelovanja sapun se koristi za higijenu, pranje odjeće i čišćenje prostorija.

Protugljivično sredstvo

Zbog svojih gljivičnih svojstava, mnogi ljudi koriste sapun za liječenje gljivica na noktima i koži. Također, proizvodi su prikladni za borbu protiv plijesni u kuhinji i kupaonici..

Svojstva čišćenja i izbjeljivanja

Prisutnost lužine u sastavu daje svojstva čišćenja i izbjeljivanja sapuna. Ova svojstva su korisna kada se koriste za pranje rublja..

Kako odabrati

Prilikom odabira sapuna za pranje rublja, morate uzeti u obzir brojne karakteristike. Postoji nekoliko vrsta sapuna za pranje rublja, koji se razlikuju u obliku..

Što znače brojevi

Brojevi 65, 70 ili 72. naznačeni su na pakiranju ili na samoj sapunici.Oznaka kategorije označava sadržaj masnih kiselina. Što je veća količina kiselina, sapun će bolje izvršiti zadatak..

Najbolje se performanse postižu sa 72% sapuna od životinjskih masti. Dobra svojstva pjenjenja i visoka svojstva čišćenja bez aditiva.

Proizvodi s oznakom 70% malo se razlikuju od kategorije 72%. Razliku je moguće primijetiti samo na slabijem pjenjenju.

Kalofonija je često prisutna u 65% sapuna. Ova se kategorija smatra niskokvalitetnom i lošijom pjenom i pranjem..

Koja je razlika između svijetlog i tamnog

Ovisno o točnom sastavu, gotov proizvod poprima svijetlu ili tamnu boju. Postoje i bijele opcije s učinkom izbjeljivanja. Glavna razlika na koju morate biti svjesni prilikom upotrebe je ta što lagana sorta nije prikladna za pranje posuđa..

Po obliku

Suvremeni proizvođači proizvode sapun za pranje u nekoliko oblika. Svaka opcija ima svoju svrhu.

Lumpi

Barski sapun prikladan je za čišćenje raznih površina i trljanje odjeće prilikom pranja. Također je grudasta verzija prikladna za svakodnevno pranje ruku..

Tekućina

Što se tiče svojstava i sastava, tekuća inačica je alternativa kvrgavoj. Tekući sapun prodaje se u standardnim plastičnim posudama.

U prahu

Sapun u prahu možete dodati u perilicu rublja ili otopiti u lavoru i oprati ručno. Da biste izbjegli izraženi miris nakon pranja, bolje je kombinirati proizvod s regeneratorom.

Prisutnost velike količine tekućih biljnih masti daje gotovom proizvodu masni oblik. Pogodno je koristiti mast za liječenje prljavih teško dostupnih mjesta.

Primjena

Sapun za pranje rublja koristi se u raznim sferama svakodnevnog života. Prevalencija je posljedica jedinstvenih svojstava.

Osobna higijena

Ginekolozi često savjetuju upotrebu sapuna za pranje rublja za intimnu higijenu. To je zbog činjenice da prisutnost prirodnih sastojaka u sastavu isključuje alergijske reakcije.

Kod problema s kožom

Dezinfekcijska svojstva korisna su u borbi protiv upala, akni i akni. Khozmylo je analog modernih pjena za čišćenje.

Glava za pranje

Upotreba sredstva za pranje kose umjesto šampona može pomoći u uklanjanju peruti. Osim toga, kosa postaje puhastija i mekša..

Pranje

Odjeću od bilo kojeg materijala možete dobro oprati sapunom za pranje rublja. Proizvodi učinkovito uklanjaju prljavštinu i stare mrlje.

etnoznanost

U narodnoj medicini proizvodi se koriste za omekšavanje kože na petama, liječenje ozljeda. Upotreba u ovim situacijama moguća je zbog sposobnosti dezinfekcije.

Kozmetika

U kozmetologiji se sapun koristi za njegu kože lica i tijela. Pranje problematičnom kožom potiče zacjeljivanje i čini epidermu zategnutijom.

nedostaci

Glavni nedostatak je neprihvatljivost njegove trajne uporabe. Visok alkalni sadržaj može negativno utjecati na stanje kože i isušiti je.

Najbolji recepti

Postoji nekoliko poznatih namjena sapuna. Recepti su usmjereni na poboljšanje zdravlja, higijenu i borbu protiv onečišćenja u kućanstvu.

Za akne

Proizvod u dodiru s kožom isušuje akne. Na koži tvori alkalno okruženje i djeluje antibakterijski.

Za jačanje noktiju

Trljanje noktiju sapunom jača ih i pomaže u borbi protiv gljivica. Postupak se može kombinirati s tijekom liječenja.

Kupka za žuljeve

Da biste uklonili kurje oči, napravite kupku sapunicama, sodom i vrućom vodom. Tretman stopala ne uklanja samo žuljeve, već daje i mekoću petama.

Za uklanjanje mrlja s tkanine

Alkalna formulacija učinkovito uklanja tvrdoglave mrlje. Perive tkanine izrađene od gotovo bilo kojeg materijala.

Masna jela

Upotreba sapuna za suđe uobičajena je praksa. Aktivni sastojci učinkovito otapaju masti.

Tekućina za pranje posuđa

Sapun za rublje može se koristiti kao alternativa deterdžentu. Pogodan je i za masna jela i za svakodnevnu upotrebu..

Od apscesa

Masna konzistencija pogodna je za liječenje apscesa. Za liječenje zahvaćena područja tretiraju se mašću pomiješanom s ribanim lukom i šećerom.

Od opeklina

Djelovanjem sredstva smanjuje se bol od opeklina. Liječenje se preporučuje provesti odmah nakon opekotine..

Značajke proizvodnje

Postoji nekoliko načina za proizvodnju proizvoda. Svaka opcija ima prepoznatljive značajke.

Ravno

U slučaju izravne metode, sapun se izrađuje od osnovnih komponenata i u taj se postupak dodaje soda. Proizvodi se kuhaju dok se ne stvori ljepilo slična tvar koja se zatim ostavi da se osuši..

Neizravno

Neizravnom metodom izvodi se postupak soljenja. Ljepilo za sapun tretira se solju koja smanjuje količinu masnih kiselina.

Pregled proizvođača

Odabirom sapuna za pranje rublja, neće biti suvišno upoznati se s proizvodima raznih proizvođača. Na tržištu postoji mnogo opcija koje imaju određene značajke..

Sapun za pranje rublja proizvođača Duru ima univerzalnu namjenu - od pranja odjeće do osobne higijene. Proizvodi su prikladni za upotrebu u vodi bilo koje temperature i ne uzrokuju alergijske reakcije. Zbog prisutnosti glicerina i omekšivača u sastavu, koža dobiva dodatnu njegu. Ostale pogodnosti uključuju ugodan miris i pristupačne troškove.

Koncentrirani proizvod "Aist" namijenjen je za kućnu i industrijsku upotrebu.

Proizvod ima visoku gustoću, sadrži glicerin, dobro se pjeni i ne sadrži mirise, što daje svestranost.

"Sloboda"

Sapun imena "Svoboda" proizvodi se u sanitarne i higijenske svrhe i za ručno pranje tkanina. Za proizvodnju se koriste samo prirodni sastojci. Glavne prednosti su:

 • obilno pjenjenje;
 • ekonomična potrošnja;
 • otpornost na namakanje;
 • povoljan učinak na kožu;
 • hipoalergena.

"Pepeljuga"

Pepeljuga u prahu prikladna je za ručno pranje rublja i u mašini. Odmašćivanje i deterdžent učinkovito uklanjaju tvrdoglave mrlje. Alat ne uništava strukturu tkiva, vraća zasićenost i svjetlinu materijala.

"Ušata dadilja"

Sapun "Eared dadilja" stvoren je za pranje dječje odjeće i ima dokazanu hipoalergenost. Sve vrste tkanina mogu se prati. U slučaju ponovljenog pranja, zadržava se učinak bjeline.

"Meridijan"

Sapun "Meridian" sa sadržajem masnih kiselina od 72% može se koristiti za čišćenje prostorija, pranje odjeće i pranje posuđa. Prisutnost lužine u sastavu pospješuje otapanje masti i prljavštine te ima dezinfekcijski učinak. Odsutnost boja i mirisa uklanja manifestaciju iritacija i alergija.

"Ekonomija"

Tekući antibakterijski sapun "Economy" stvoren je na bazi biljnih materijala s koncentracijom od 65%. Proizvod se dobro pere i lako se ispire vodom. Konkurentska prednost je nizak trošak u odnosu na alternative.

Haus Frau

Tekući oblik sapuna za pranje rublja Haus Frau namijenjen je pranju ruku i kuhinjskog posuđa, pranju odjeće, odmašćivanju i dezinfekciji. U pravilu, koncentracija masnih kiselina u proizvodima ove marke iznosi 72%.

"Sunce"

Proizvod s imenom "Sunce" ima izraženu aromu limuna i koristi se za ručno pranje, pranje posuđa i osobnu higijenu. Tijekom uporabe stvara se kremasta pjena koja uklanja nečistoće i nježno utječe na kožu.

"Antipyatin"

Antipyatin sapun pogodan je za kućanstvo. Uklanja stare mrlje s odjeće ili drugih površina.

Sarma

Sarma proizvodi djeluju izbjeljujuće. Uobičajena upotreba za ručno pranje tkanina.

"Proljeće"

Proizvod za kućanstvo "Proljeće" učinkovito čisti epidermu. Sadržaj masnih kiselina je 72%.

Rok trajanja

Standardni vijek trajanja proizvoda je 2-3 godine. U praksi se sapun može čuvati višestruko duže, a da pritom ne izgubi izvorne karakteristike..

Sastav i svojstva sapuna za pranje rublja, uporaba u svakodnevnom životu

Sapun za rublje je jeftin i učinkovit lijek. Ima izvrsna svojstva čišćenja i dezinfekcije. Narodni recepti koji koriste sapun za pranje često nisu gori od skupih kemikalija za kućanstvo, ali su ekonomični i sigurni za zdravlje..

Od čega je sapun za pranje rublja??

Prirodni sapun za pranje rublja izrađen je od masnih kiselina i alkalnih otopina. Kompletni proizvodni ciklus traje od 2 tjedna do 1 mjeseca, no budući da mnogi proizvođači sada pripremaju proizvod na bazi ljepljivog sapuna, postupak traje puno manje vremena. Što više masnih kiselina ima u sastavu, to su bolja svojstva deterdženta.

Sastav

Ovisno o sastavu, proizvod može biti žuti ili tamno smeđi. Sjena ovisi o postotku masnih kiselina. Prema trenutnom GOST-u, sapun je podijeljen u 3 kategorije:

 • kategorija 1 uključuje sapun s udjelom masnih kiselina najmanje 70,5%;
 • Proizvod kategorije 2 sadrži najmanje 69% kiselina;
 • Proizvod kategorije 3 sadrži najmanje 64% kiselina.

Sastav sadrži sljedeće glavne komponente:

 • životinjske masti: goveđe, svinjsko ili morsko riblje ulje, neki proizvođači koriste zamjene za masnoću;
 • natrij, zahvaljujući njemu sredstvo uklanja prljavštinu;
 • kaolin - tvar koja čini gotov proizvod manje agresivnim na kožu;
 • masne kiseline zbog kojih nastaje pjena;
 • soda pepeo ili kaustična soda. Njegova je funkcija saponifikacija masti.

Proizvodnja

Proizvodnja sapuna za rublje odvija se u dvije faze (pojednostavljeno):

 1. Masne sirovine se saponificiraju pomoću lužine. Za ubrzavanje postupka koriste se razni katalizatori..
 2. Formira se sapunasto ljepilo, koje se ostavi da se skrutne, a zatim izreže na komade. Ispada sapun s izraženim deterdžentima.

Ova tehnologija naziva se izravna proizvodnja. Proizvođači mogu ljepilo za sapun tretirati i fiziološkom otopinom, što rezultira time da se ukupna masa raspadne na 2 komponente: jezgra sapuna i lug sapuna.

Gotov proizvod ima rok trajanja 1 godinu od datuma proizvodnje. To se razdoblje znatno povećava ako se u sastav unese kolofonija..

Koji je sapun bolji?

Morate shvatiti koja je razlika između sapuna za pranje rublja s različitim postotkom masnih kiselina u njegovim kvalitetama.

72,5% sapuna ima najbolja svojstva čišćenja. Ali ima i visoki ph (11-12), pa jako isušuje kožu. Čestom uporabom proizvoda bez upotrebe zaštitnih rukavica, koža ruku će brzo postati suha i mogu se pojaviti pukotine. Također, tamni sapun za rublje ima izraženiji miris..

Sapuni 69% i 64% nešto su manje učinkoviti i manje agresivni. Ako trebate ukloniti stare, masne mrlje, ukloniti tvrdoglavu prljavštinu, izbjeliti rublje, trebali biste odabrati tamni sapun 72,5%.

64% sapuna može se koristiti u kozmetičke svrhe. Mekši je, ne isušuje kožu toliko. Mogu oprati kosu kako bi se riješili peruti, oprati lice, liječiti manje rane i ogrebotine. Pjena za sapun za pranje rublja u kombinaciji sa sodom bikarbonom koristi se za kućne postupke pilinga.

Pažnja! Ne koristite sapun za pranje rublja za kupanje djece, koža im je prenježna. Ph-neutralni proizvodi pogodni su za bebe.

Mnogo ovisi o uvjetima skladištenja proizvoda. Sapun treba čuvati u suhoj, prozračenoj sobi na temperaturi od najmanje -5 ° C. Vlažnost zraka ne smije prelaziti 75%.

Šipka koja se već koristi mora se staviti u posudu za sapun s ladicom za ispuštanje vode. To će ga održavati suhim i čvrstim i neće se smočiti. Ako je unutarnji zrak previše suh, sapun, naprotiv, može puknuti..

Sapun za pranje kod kuće

Proizvod se često koristi za domaće potrebe. To je zbog sljedećih točaka:

 • niska cijena;
 • njegova jednostavnost upotrebe i izvrsna učinkovitost;
 • dobar sastav s najmanje tuđih aditiva;
 • hipoalergena.

Nebitan nedostatak proizvoda je njegov specifičan miris.

Pranje

Za razliku od praha za pranje, sapun za pranje rublja ne sadrži mirise, a rijetko izaziva alergijske reakcije, pa se njime može prati i dječja odjeća..

Dobro djeluje na tvrdoglave mrlje, a pogodno je čak i za izbjeljivanje. Evo djelotvornog recepta: navlažite predmet i obilno ga natrljajte sapunom, potopite u malo vode 2 sata, a zatim temeljito isperite. Ovom metodom lako je ukloniti žutost tkanine, uključujući i posteljinu. Dodatni bonus - nestat će mrlje od znoja i dezodoransa, mrlje od čaja ili kave.

Sapun za pranje rublja prikladan je za pranje u automatskom stroju, jer ne stvara obilnu pjenu. Moramo imati na umu da se ne otapa tako brzo kao prašak za pranje, pa ćete se morati ponašati ovako:

 1. naribajte blok i stavite ga u odjeljak za prah ili u bubanj. Potrebne proporcije - 30 g strugotine po 1 kg platna;
 2. Pripremljene strugotine otopite u čaši vruće vode i ulijte u bubanj.

Savjet! Za pranje trebate odabrati način rada koji odgovara vrsti rublja..

Sapun za pranje rublja za pranje dječje odjeće koristi se ako je dijete sklono alergijama. Pranje ruku bit će jednako učinkovito kao i pranje u automatskom stroju. Važno je dobro isprati stvari kako biste u potpunosti uklonili sve pjene i čestice deterdženta..

Imajte na umu da sapun u perilici može biti opasan. Na zidovima bubnja ostavlja tanku nevidljivu prevlaku, stoga je potrebno povremeno čistiti perilicu rublja. Da biste to učinili, potrebno je suho pranje na najvišoj temperaturi, koristeći stolni ocat, sodu bikarbonu ili limunsku kiselinu..

Pranje posuđa

Sapun za rublje savršeno odmašćuje, pa se može koristiti kao alternativa tekućinama za pranje posuđa.

Postoje dva načina:

 1. Dovoljno je pjenasti spužvu s puno sapuna i oprati posuđe dobivenom pjenom;
 2. Pripremite poseban alat: naribajte komad sapuna, otopite u 0,5 litre vode, pustite da zavrije, kuhajte nekoliko minuta, uklonite s vatre. Dodajte 1 žlica. l. votke i 50 ml glicerina. Nakon hlađenja promiješajte i upotrijebite kao redoviti gel.
 3. Posuđe prekriveno debelim slojem masti može se namočiti 2-3 sata u sapunici. Otopini dodajte 1 žlicu. l. soda bikarbona. Sapun i soda bikarbona pomoći će ukloniti čak i naslage ugljika. Soda bikarbona dobro omekšava vodu i pomaže lakše uklanjanje prljavštine.

Savjet! Za posuđe, u tandemu sa sapunom za pranje rublja, možete koristiti suhi senf u prahu. Poznat je po svojstvima odmašćivanja.

Važno je temeljito isprati sve posuđe vrućom tekućom vodom, tako da na njegovoj površini ne ostane plak..

Pažnja! Sapun za pranje rublja ne koristi se za pranje posuđa u perilici posuđa, za to trebate kupiti posebne proizvode.

Dezinfekcija

Sapun za rublje koristi se kao dezinficijens. Zbog visokog udjela alkalija učinkovito uništava razne patogene mikrobe.

Jednom u 2-3 mjeseca ručnike, četkice za zube i češljeve možete tretirati sapunom za pranje rublja. Trebali biste pripremiti malu posudu s vrućom vodom, otopiti u njoj 50-60 g strugotine sapuna i predmete namočiti preko noći, a ujutro ih isprati toplom tekućom vodom.

Dječje igračke peru se sapunom za kućanstvo. To pomaže smanjiti šanse za zarazu crijevnom infekcijom i spriječiti gripu tijekom jeka hladne sezone..

Sapun za pranje rublja pomaže u suočavanju s gljivicama u kupaonici. Ako se plijesan pojavi na zidovima i drugim površinama, morate spužvu dobro pjeniti i temeljito protrljati zahvaćena područja. Prozračivanje prostorije i upotreba protugljivičnih sredstava pomoći će spriječiti pojavu gljivica..

Daske za rezanje koje se koriste u kuhinji, posebno one na kojima se reže meso i riba, također trebaju dezinfekciju. Namoče se preko noći u koncentriranoj otopini strugotina sapuna za pranje rublja. Također vrijedi namakati noževe namijenjene za rezanje životinjskih proizvoda.

Pod možete oprati vodom s dodatkom sapuna za pranje rublja, ali samo ako njegov pokrivač nije izrađen od laminata ili parketa - za njih će biti potrebni posebni proizvodi. Blaga sapunasta otopina savršeno će dezinficirati obojene drvene podove, pločice ili linoleum. Evo kako ga pripremiti: otopite 30 g strugotine sapuna u 5 litara vruće vode i operite pod. Zatim pod ponovno obrišite krpom namočenom u čistu vodu. To se mora učiniti tako da na površini ne ostanu tragovi..

Uradi sam tekući sapun za pranje rublja

Tekući sapun za pranje rublja vrlo je prikladan za upotrebu kao gel za pranje. Ovaj je alat pogodan za uklanjanje mrlja na masti..

Osim toga, korisno je za pranje posuđa, pranje ruku nakon rada u vrtu ili u vrtu, kada je koža jako prljava..

Takav alat lako možete pronaći u trgovinama kemikalija za kućanstvo, ali ako želite, možete ga sami izraditi..

Trebat će vam sljedeći sastojci:

 • komad sapuna za pranje rublja 72% težine 180-200 g;
 • 450 g soda pepela;
 • 2,5 litre vode;
 • bilo koje esencijalno ulje.

Pažnja! Soda pepeo ne treba miješati sa sodom bikarbonom ili kaustičnom soda. Koristi se isključivo za potrebe kućanstva. Njegovo drugo ime je natrijev karbonat.

Eterično ulje dat će vašem sapunu ugodan miris. Ulje naranče, eukaliptus, ruža će učiniti. Ulje čajevca pojačat će dezinfekcijska svojstva sapuna.

Evo kako postupiti:

 1. U loncu zakuhajte jednu i pol litru vode.
 2. Utrljajte sapun na rende, ulijte strugotine u kipuću vodu i potpuno otopite.
 3. U 1 litri vode potpuno otopite soda pepeo i ulijte tekućinu u sapunastu otopinu.
 4. Dodajte 10 kapi esencijalnog ulja, sve promiješajte i kuhajte smjesu na laganoj vatri 3-4 minute.
 5. Cool smjesu i bocu.

Dobiveni gel za pranje u količini od 150-200 ml mora se uliti u bubanj perilice rublja. Ovim alatom ne možete prati stvari od prirodne vune, to će loše utjecati na njihovu kvalitetu.

Ako planirate koristiti ručno pranje, tijekom kuhanja možete mu dodati komponente za omekšavanje: 1 žlica. l. bilo koje kozmetičko ulje, tekući vitamin E ili glicerin. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi..

Sastav sapuna za pranje rublja

To je tako jednostavno, ali tako neophodno. Sapun za rublje možete pronaći u bilo kojoj trgovini, a košta puno manje od bilo kojeg drugog. Šipka sadrži mnoštvo korisnih svojstava i kvaliteta (unatoč niskoj cijeni). Sapun za pranje rublja lijek je za sve prigode.

Značajke:

Sapun za pranje rublja stvoren je tijekom sovjetske ere. I dalje je jedan od najsvestranijih proizvoda na svijetu. Vjerojatno nema osobe koja nikada nije vidjela impresivnu pločicu s mirisom koji nije baš ugodan za sapun. Ovaj prekrasan prirodni lijek ima brojne prednosti (unatoč jednostavnom izgledu):

 • sastoji se u potpunosti od prirodnih sastojaka;
 • zajedno, komponente čine apsolutno higijenskim;
 • hipoalergen je;
 • univerzalno primjenjiv;
 • naširoko se koristi u narodnoj medicini;
 • prodaje se po vrlo niskoj cijeni;
 • ne sadrži kemikalije.

Od čega su napravljeni?

Ulazeći u bilo koju trgovinu, danas tamo možete vidjeti desetak različitih vrsta sapuna: od tekućih do grudastih. Uz tako široku paletu boja i mirisa, malo bi ljudi odabralo smeđu traku u standardnom pakiranju. Međutim, mora se imati na umu da izgled i miris nemaju nikakve veze sa svojstvima. Ako počnete nabrajati razlike između sapuna za pranje rublja i toaletnog sapuna, prvi će imati više prednosti..

To je apsolutno prirodno i to nije pretjerivanje. U sastavu toaletnog sapuna dominiraju sintetičke komponente koje mogu naštetiti ljudskom tijelu. Mnogi toaletni proizvodi sadrže opasne sastojke. Oni s kože ne ispiru samo bakterije, već i mnoge potrebne stvari. Izjava o sigurnosti tekućeg sapuna samo je mit. Okusi i boje u njegovom sastavu prave su kemikalije. Mnogi sapuni neće djelovati na osjetljivu kožu, već će joj samo naštetiti.

Glicerinski proizvodi posebno su opasni po zdravlje. Nedavno su takvi fondovi postali vrlo popularni, jer je njihov izgled vrlo neobičan. Proizvod je proziran i kupcima se čini u svim duginim bojama. Opasnost takvih proizvoda je što jako dehidriraju kožu..

Sastav proizvoda nije kemijski. Dobiva se, u pravilu, iz prirodnih masti - biljnih i životinjskih. Sastav uključuje natrijevu (kao i kalijevu) sol. U takvom proizvodu nema boja ili mirisa. Ispada da sastav ovog ekonomskog proizvoda uključuje:

 • Životinjske masti - čine osnovu sapuna. Koriste se goveđe masti, a ponekad i neke riblje masti.
 • Natrij je jedna od glavnih komponenti.
 • Voda - dodaje se prilikom kuhanja sapuna (i ne samo sapuna za kućanstvo). Nemoguće je kuhati proizvod bez vode.
 • Kaolin - dodaje se u malim količinama kako bi se smanjio učinak lužina na kožu.
 • Masne kiseline - kombiniraju lužine i kiseline.
 • Lužine.

Takav lijek je hipoalergen (zbog sadržaja prirodnih sastojaka u njemu). To znači da ne uzrokuje alergije, svrbež ili iritaciju - čak ni kod najosjetljivijih osoba. Mnogi proizvođači dodaju boje i okuse svojim proizvodima kako bi proizvod učinili privlačnijim potrošaču. Takve promjene značajno utječu na kvalitetu sapuna za pranje rublja. Sada se po istoj recepturi kao i prije priprema samo najjeftiniji proizvod. Ukupno su postojala dva recepta:

 • Svi proizvodi su obrađivani do pojave ljepila za sapun. Zatim su pričekali da se ta smjesa stvrdne i izrezali na šipke.
 • Nakon cijelog postupka usoljena je posebna smjesa (obrađena otopinom soli).

Da biste dobili 72% sapuna za pranje rublja, smjesu je trebalo posoliti otprilike dva ili tri puta, a ponekad i više. Trebalo je jako dugo, pa se ova metoda smatra teškom. Tijekom sovjetske ere ovaj je sapun zamijenio gotovo sve moderne kemikalije za kućanstvo..

Na bilo kojem komadu sapuna za rublje (i svijetlom i tamnom) možete vidjeti postotke. Ova marka označava kategoriju proizvoda. Ukupno postoje tri kategorije sapuna za pranje rublja:

 • I - 70,5% i više;
 • II - 69%;
 • III - 64%.

Tipično kategorija sapuna ovisi o svojstvima čišćenja. Što je veći postotak, to je sadržaj kiseline u sapunu veći. To znači da takav proizvod bolje čisti, ali u isto vrijeme lužine mogu isušiti vašu kožu. Prema GOST-u, postotak ne može biti veći od 72. Danas je takav lijek gotovo nemoguće pronaći, samo u vrlo rijetkim slučajevima. Obično proizvođači ne puštaju sredstva iznad 60%.

Postoje mnoge vrste sapuna za pranje rublja:

 • Tekući sapun za pranje rublja ne razlikuje se od sapuna u grudama. Kupcu se pojavljuje u boci nalik deterdžentu za pranje posuđa. U boji podsjeća na originalni proizvod. Proizvođači tvrde da je bolji za pranje i pranje posuđa. Također treba napomenuti da se sastav i miris tekućih i čvrstih sapuna vrlo razlikuju. Tekući sapun sadrži nekoliko kemikalija.
 • Dječje rublje je još jedna vrsta proizvoda dizajnirana posebno za pranje dječje odjeće. Ima manje izražen miris i mekšu strukturu, što je vrlo dobro, jer opor miris djeci može učiniti neugodne..
 • Bijela za kućanstvo - postaje bijela zahvaljujući bijeljenju. Ne preporučuje se pranje posuđa ovom vrstom sapuna za pranje rublja. Gutanje je također nepoželjno. Bijela boja sapuna također ovisi o količini natrijevog hidroksida. Što je više, to je proizvod lakši. Ovaj proizvod je najbolji za čišćenje.
 • Sapun za pranje rublja dostupan je i u obliku praha. To je isti proizvod, bez ikakvih dodataka, samo zdrobljen u male žute granule. Mnoge domaćice izrađuju takav prah vlastitim rukama, koristeći ribež. Uopće nije potrebno ručno prati stvari s ovim prahom. Možete ga jednostavno staviti u perilicu rublja.

Proizvođači

Danas proizvođači proizvode mnoge vrste sapuna za pranje rublja. Proizvodi nekih proizvođača predstavljeni su u prekrasnim svijetlim pakiranjima koja malo razrjeđuju njihov izgled. Neki proizvođači idu dalje, sapunu daju drugačiju boju (pa čak i miris). Evo nekoliko najpoznatijih proizvođača proizvoda, uzimajući u obzir trenutni GOST recept:

 • Sapun za pranje rublja DURU - proizvodi se u jednom, dva ili četiri komada u jednom pakiranju. Cijena je gotovo ista kao i kod tradicionalnog sapuna za pranje rublja. Sam proizvod je bijele boje. Na površini proizvoda urezani su ukrasi i uzorci, ali oni kratko traju. Što se tiče svojstava, ovaj je sapun sličan sapunu za kućanstvo, samo što ima ugodniju aromu. Savršeno pere stvari.
 • Sapun za pranje rublja "Aist" - izgledom izgleda više poput običnog sapuna za pranje rublja. Smeđe boje, hrapavih rubova i potpuno istog mirisa. Postoji opcija za djecu - "Aistenok". Takav je sapun lakši, izvrstan za pranje dječje odjeće, pouzdano štiti djetetove stvari od bakterija i klica.
 • Kućanski prah "Pepeljuga" - prirodno sredstvo za pranje rublja. Sam prah su velike, svijetložute granule. Ima "poznatu" aromu. Vrlo prikladan za upotrebu, analogan je sapunu za pranje u obliku praha.

Od čega je sapun za pranje rublja??

Suvremena industrija proizvodi široku paletu deterdženata različitih konzistencija, oblika, boja i mirisa. Reklame sa zavidnom redovitošću nude nove kemikalije za kućanstvo s TV ekrana. Međutim, u gotovo svakom domu zasigurno će se naći komad sapuna za rublje, često neuglednog izgleda i mirisa ne baš najbolje. Ipak, on je taj koji pomaže riješiti mnoge probleme ne samo kod kuće, već i na ljetnoj vikendici i na javnom mjestu..

Sastav sapuna za pranje rublja

Prva i najvažnija komponenta je masnoća. Sljedeće sorte nalaze se u konačnom proizvodu:

 • kruta životinja, koja se sastoji od zasićenih kiselina (govedina, janjetina, svinjetina);
 • prirodna tekućina koja se temelji na nezasićenim kiselinama (suncokretovo, maslinovo i druga ulja, riblje ulje);
 • masti u hrani, umjetno sintetizirane iz biljnih ulja. Pod utjecajem vrlo visokih temperatura i katalizatora zasićen je vodikom i dobiva čvrstu konzistenciju s povećanim talištem. Primjer za to je margarin, napravljen uglavnom od jeftinog ulja palme, kokosa ili sjemenki palmine jezgre;
 • tehničke transmasti - otpad dobiven u proizvodnji saloma;
 • zasićene sintetičke masne kiseline dobivene umjetnim putem;
 • zalihe sapuna - nuspojave nastale rafiniranjem (pročišćavanjem) biljnih ulja;
 • sintetička ulja, npr. na bazi smole.

Glavnina masti u proizvodnji sapuna prethodno je podijeljena u masne kiseline..

Usput! U Rusiji se u proizvodnji sapuna za pranje rublja životinjske masti često koriste kao sirovine, u zapadnoj Europi - biljne masti..

Dodatni potrebni sastojci su lužine - natrijev karbonat (soda pepeo), kalijev karbonat (kalija), kaustična soda (kaustična soda), kao i kuhinjska sol.

Da bi omekšali i djelomično neutralizirali učinak sušenja lužine, proizvodu se često dodaju glicerin, limunska kiselina i druge tvari..

Neki proizvođači koriste esencijalna ulja, arome za hranu ili sintetičke mirise kako bi sapuni bili ugodniji..

Vrlo rijetko, u nekim slučajevima, boje se uključuju u sastav, kao i površinski aktivne tvari koje poboljšavaju svojstva oblikovanja i čišćenja sapuna.

65, 72 - što znači ovaj postotak?

Brojevi su obično utisnuti na sapunicu. Oni predstavljaju postotak masnih kiselina sadržanih u proizvodu. GOST pretpostavlja tri skupine sapuna za pranje rublja:

 • III - s najmanjim udjelom masti, ali ne manje od 64 g na 100 g proizvoda (65%);
 • II - s prosječnim udjelom masti, ali ne manje od 69 g na 100 g proizvoda (70%);
 • I - s puno masti, ali ne manje od 70,5 g na 100 g proizvoda (72%).

Što je veći postotak masnih kiselina, to je bolja kvaliteta sapuna: bolje pjenjenje i deterdžent. Međutim, nešto jači i agresivniji učinak na kožu.

Referenca. U pločici od 200 grama 72% sapuna za rublje sadrži približno 144 g masnih kiselina.

Zašto je ta boja?

Sapuni za rublje imaju različite boje od tamno smeđe do krem ​​boje. Što je sirovina čišća, to je konačni proizvod lakši. U početku, dvadesetih godina prošlog stoljeća, u Rusiji se proizvodio od otpada od hrane, koji je često sadržavao razne nečistoće, pa čak i prljavštinu. Osim tamne boje, ovaj sapun ima i jak neugodan miris..

U modernoj proizvodnji koriste se kvalitetnije primarne ili rafinirane sirovine, tako da je boja sapuna svjetlija.

Tehnologija proizvodnje

Industrijski postupak sastoji se od dvije faze:

 • kuhanje;
 • liječenje.

U početku se dobije takozvano ljepilo za sapun. Sirovine najvišeg stupnja, poput otopljene životinjske masti, saponificiraju se u kotlu. Zagrijava se, miješa s kaustičnom soda ili kalijem i kuha nekoliko dana. Niskokvalitetne masne kiseline se probavljaju, a zatim soli, oslobađajući i čisti jezgru sapuna od neželjenih nečistoća kako bi se dobio kvalitetan proizvod.

U drugoj fazi proizvod se prezentira: hlađenje, sušenje, oblikovanje, prešanje, rezanje, označavanje itd..

Svojstva sapuna za pranje rublja

Proizvod ima niz karakteristika zbog kojih je neophodan pomoćnik. Je li on:

 • dobro pjene (pjene);
 • učinkovito pere i čisti;
 • dezinficira površine: uništava klice i bakterije;
 • uklanja prljavštinu, masnoću i mrlje različite složenosti s tkanina;
 • djeluje čak i u hladnoj vodi;
 • potpuno se raspada bez štete za okoliš;
 • zbog prirodnih sastojaka ne izaziva alergije;
 • sigurno i za odrasle i za djecu (ako se pravilno koristi za namjeravanu svrhu).

Uz to, cijena mu je toliko demokratska da je može kupiti osoba koja ima bilo kakav prihod..

Još jedan značajan plus je dug vijek trajanja.

Usput! Sapun za rublje ne propada dugo pod određenim uvjetima. Treba ga čuvati u suhom, prozračenom prostoru pri temperaturama smrzavanja, zaštićenom od izravne sunčeve svjetlosti i u kontaktu s aluminijom i pocinčanim čelikom..

Njegov opseg je izuzetno širok. S njim možete:

 1. Pranje posuđa, povrća i voća, podova i zidova u kući.
 2. Umijte se i kupajte djecu.
 3. Sanitirajte češljeve, četkice za zube, dječje igračke.
 4. Namočite i operite odjeću za odrasle i za bebe (čak i novorođenčad).
 5. Tretirajte sobne i vrtne biljke od truljenja, gljivica i bolesti i štetnika.
 6. Borite se protiv mnogih bolesti (prehlade, akne, pustule, opekline, perut itd.)

Pažnja! Sapun za pranje rublja, zbog viška lužine u sastavu, isušuje kožu, ispirajući sebum zajedno s nečistoćom. Stoga, kada ga koristite, morate slijediti mjere predostrožnosti. Ako postupak pranja (pranja) traje dugo, a koža je suha, morate nositi gumene rukavice. U ljekovitim receptima preporuča se strogo poštivanje i ne prekoračenje doziranja.

Sapun za pranje rublja koristi se ne samo u kućanstvu, već i:

 • u proizvodnji opreme za čišćenje;
 • u medicinskim, sanatorijskim i dječjim ustanovama (vrtovi, škole, rekreacijski kampovi).

Vrhunski proizvođači

Proizvod proizvode domaće i strane tvrtke. U potonjem se, u pravilu, ne koristi za tijelo i puno je skuplje. Najpopularniji:

 1. LLC "MMZ" (Moskovska tvornica sapuna) i njegov čvrsti sapun za pranje rublja potpuno su prirodni proizvodi bez kemijskih dodataka (pojačivača, boja i tenzida). Ekološki i sigurno. Može se koristiti i za kućanstvo i za higijenske potrebe. Dobro se pere, ali ne isušuje previše kožu. Cijena - od 30 rubalja. po komadu u 100 g. Minus jedan specifičan miris.
 2. "Nevskaya kosmetika" je peterburška marka koja, između ostalog, proizvodi sapun za pranje rublja "Universal". Svijetle boje, neutralnog mirisa, pjeni se i pjeni čak i u hladnoj vodi, dobro ispire prljavštinu. Izrađen je uglavnom od prirodnih sastojaka, sadrži 72% masnih kiselina i glicerina. Jedina alarmantna komponenta je trietanolamin (surfaktant koji ponekad uzrokuje alergijske reakcije). Šipka od 180 g košta od 30 r.
 3. Aist je još jedan proizvođač kemikalija za kućanstvo. Koncentrirani sapun za kućanstvo s glicerinom ekološki je proizvod tamno smeđe boje oštrog mirisa. "Dugotrajno", dobro čisti, uklanja svježu nečistoću, uključujući mrlje, dobar antiseptik. Nedostatak - nije pretvrd, brzo se upije u vodi. Prosječna cijena - 25 rubalja.
 4. MiKo je tvrtka koja proizvodi eko-kozmetiku, uključujući sapun za pranje Pure Water na bazi natrijevih soli kokosovog ulja s dodatkom limunske kiseline. Snježno je bijele boje, neravnih rubova, bez karakterističnog mirisa, hipoalergen je i siguran čak i za osjetljivu kožu. Svestrani u upotrebi: može se koristiti za pranje posuđa, tijela, rublja (osim za osjetljive tkanine). Ekonomski se troši, ne bubri u vodi. Cijena - 90 rubalja. po komadu u 175 g.
 5. Sodasan je njemačka marka žučnog sapuna koja se prodaje kao sredstvo za uklanjanje mrlja. "Djeluje" jednako dobro u toploj i hladnoj vodi, uklanja najteže i stare mrlje s bilo kojih tkanina, ne ispire boju i potpuno se ispire. Prikladno za čestu upotrebu, ne iritira kožu. Smatra se jednim od najučinkovitijih u svojoj niši. Jedino je negativno to što je prilično skupo, u regiji od 200 rubalja. pored šanka.
 6. "Duru" - serija "Clean & White" malezijske tvrtke. Sapun je bijele boje, gotovo potpuno prirodan, ako ne uzmete u obzir prisustvo mirisa. Dobro se nosi sa svojim zadacima, uklanja masnoće i mrlje, ali košta oko 100 rubalja. Bolje ne koristiti za pranje.
 7. Liby je kineska tvrtka za kemikalije za kućanstvo. Jedan od njezinih proizvoda je prozirni sapun za rublje narančaste boje izrađen od kokosovog ulja laganog cvjetnog mirisa. Sadrži mnoge komponente, uključujući zaštitne i one za omekšavanje, sve su sigurne. Koristi se uglavnom za njegu stvari, dobro se pere i ispire prljavštinu, izbjeljivače. Dostupno u šipkama težine 100 i 240 g, košta od 35 r.

Sapun za pranje nezamjenjiv je pomagač u svim prilikama. Međutim, prilikom odabira trebate pažljivo pročitati njegov sastav. Kako ne biste naštetili svom zdravlju, odaberite kvalitetan proizvod izrađen od prirodnih sastojaka, bez površinski aktivnih tvari, sintetičkih masnih kiselina, boja i mirisa.