Ćelave mrlje na stražnjem dijelu djetetove glave - od kojih dijete postaje ćelavo

Isticanje

Iz različitih razloga pojavljuje se povučena linija kose na stražnjem dijelu djetetove glave. To može biti fiziološka norma ili patološka abnormalnost. Alopecija (drugi naziv je ćelavost) javlja se u različitim stupnjevima i karakteru. Brižni roditelji počinju oglašavati alarm čim primijete ćelavu točku na djetetovoj glavi. Vrijedno je razumjeti uzroke simptoma.

Ćelavost na zatiljku djetetove glave

Zanimljivosti o ćelavoj glavi djeteta

Zanimljive činjenice gubitka kose u djetinjstvu:

 1. U 70% slučajeva ćelavost na zatiljku je fiziološka.
 2. Do godine dana kosa se tijekom spavanja trlja o površinu kreveta, to je normalno.
 3. Količina dlake ovisi o genetskom faktoru.
 4. Dječja kosa je krhka od odraslih, pa se češće puca..
 5. Količina šampona ne utječe na ćelavu točku.

Razlozi za pojavu povučene linije kose kod beba

Roditelji beba kojima je dlaka na glavi mazana sanjaju da se riješe ovog problema. Uzroci alopecije su fiziološki i patološki..

Loša genetika

Genetski faktor igra ulogu u bebinoj liniji kose. Ako mama i tata imaju gustu, bujnu, lijepu kosu, tada je vjerojatnost alopecije kod djeteta minimalna. Ako jedan od roditelja ima problem, povećava se vjerojatnost ćelavih mrlja na djetetovoj glavi.

Genetski problem nije moguće riješiti. Ova je osobina ušivena u DNK. Možete pokušati potaknuti rast kose čestim šišanjem, ali to ne pomaže uvijek..

Nedostatak vitamina

Prehrana bebe važna je za razvoj cijelog tijela, uključujući kosu. Novorođenče s majčinim mlijekom ili adaptiranim mlijekom prima veliku količinu vitamina i minerala. Zbog toga folikuli dobivaju hranu.

Ponekad majčino mlijeko nema dovoljno hranjivih sastojaka. To je zbog neadekvatne prehrane majke tijekom dojenja. Također, u majčinom tijelu može se poremetiti proizvodnja mlijeka, ispada nedovoljno hranjiva.

Važno! Ako roditelji primijete znakove ćelavosti, prije svega, obratite pažnju na prehranu mrvica.

Izbriši prilikom okretanja glave

Novorođenčad i bebe potiču se da spavaju na boku. Glava treba biti okrenuta u stranu. To je neophodno kako se beba ne bi gušila u povraćanju tijekom neočekivane regurgitacije. Nakon svakog noćnog hranjenja, dijete se prebacuje na drugu stranu..

Do drugog mjeseca razvoja dijete se počinje prevrtati samo od sebe. Čini to polako i često trlja glavu o pokrivač. Zbog toga se brišu dlačice na zatiljku i sljepoočnicama.

Hormonska prilagodba

Gubitak kose je čest kod poremećaja štitnjače. Hipotireoza ima ovaj simptom. Bolest možete utvrditi donošenjem analize na hormone. To će zahtijevati vensku krv. Bebe podnose uzimanje krvi prilično bolno.

Bolest može biti urođena ili stečena. Hormonska pozadina ne ovisi o vrsti hrane. Bolest se razvija zbog nedostatka ili viška joda.

Telogenska ćelavost za bebe

Kosa na djetetovoj glavi postupno opada, dok nema žarišta alopecije. Gustoća pokrova je poremećena. U hramu i zatiljku povećavaju se ćelave mrlje. Ponekad je bolest lokalizirana na prednjem dijelu glave.

Ozljeda dlake

Krhka dlaka se javlja kod autoimunih bolesti djeteta. Kosa se samo prekida, ne može narasti na normalnu duljinu. U djetetovom se tijelu stvaraju specifična antitijela koja imaju za cilj uništavanje folikula dlake i osovina. Beba je na posebnom tretmanu.

To se događa i na fiziološkoj razini. Bebe postaju ćelave zbog stalnog trenja glave o površinu krevetića. Ćelave se točke pojavljuju uglavnom na zatiljnim i bočnim dijelovima glave. Alopecija se s godinama ograničava.

Gljivična i živčana oštećenja kose

Djeca se često zaraze gljivičnim infekcijama. Zove se trihofitoza. Razdoblje inkubacije traje do 7 dana. Bebe se zaraze kontaktom. Primjerice, koristili su isti češalj sa zaraženom bebom ili stavljali tuđi šešir. Na vlasištu se opažaju lezije, imaju jasne konture. Dlaka se na ovom području pukne pri dnu korijena i na visini od 3 cm.

Beba se drži ispod pazuha

Ringworm

Lišaj uzrokuje gljivice. Ne utječe samo na kosu, već i na gornji sloj kože. Do zaraze dolazi kontaktom sa zaraženim ljudima i životinjama. Prenosi se kontaktnom metodom.

Kosa se počinje lomiti i ispadati. Na mjestu žarišta stvara se ružičasti zaobljeni fokus koji je prekriven malim kožnatim ljuskama. Potrebno je odmah se obratiti liječniku i proći tečaj liječenja, jer beba može ostati potpuno ćelava.

Alopecija areata

Drugi naziv bolesti je alopecija areata. Često se javlja kod djece, obično se dijagnosticira nakon 5 godina. Do ove dobi liječnici prate intenzitet i stupanj rasta dlake. Ali to ne znači da nema potrebe oglašavati alarm ako beba ranije počne ćelaviti. Vrijedno je u svakom slučaju kontaktirati liječnika i razgovarati s njim o dijagnozi i metodama liječenja.

Bolest se očituje glatko. Prvo se pojavljuju male ćelave mrlje na okcipitalnom i sljepoočnom dijelu glave. Postupno se povećavaju, počinju se spajati u jedan veliki fokus. Kosa postaje lomljiva, gušća u korijenu nego na vrhovima.

Važno! Gotovo 50% dječjeg gubitka kose je alopecija areata.

Alergija

Atopijski dermatitis javlja se na vlasištu. Ova je reakcija tipična za novi šampon ili određenu komponentu. Na površini kože pojavljuju se velike ružičaste mrlje, one se peru i svrbe. Na mjestu lezije kosa počinje opadati, jer je zahvaćen gornji sloj kože. Liječenje se provodi tečajem antihistaminika, a također se saznaje gdje je alergen.

Simptom rahitisa

Gubitak kose jedan je od znakova rahitisa. U djeteta se stvara ćelav kraj na stražnjoj strani glave. To je zbog nedostatka vitamina D. Ako je stadij bolesti početni, kada se uspostavi ravnoteža vitamina, rast kose se nastavlja.

Ako postoji sumnja na rahitis, tada je poželjno potražiti liječničku pomoć što je prije moguće. U kasnijim fazama bolest se ne može potpuno izliječiti..

Bebu pregledava liječnik

Kako izbjeći gubitak kose kod beba

Da biste spriječili povlačenje linije kose na stražnjem dijelu djetetove glave, treba slijediti nekoliko jednostavnih pravila. Pravilna briga o djetetovoj kosi pomoći će vam da izbjegnete ćelavost licem u lice. Ne znaju svi mladi roditelji kako se pravilno brinuti o dječjoj kosi. Liječnici negiraju takva pitanja, smatraju da to nije toliko važno. Bake i prabake daju sumnjive savjete.

Svi roditelji bebe koja ima samo nekoliko mjeseci vide ćelavicu na stražnjem dijelu djetetove glave. To je normalna fiziološka pojava. Sve do godine dana, dr. Komarovsky preporučuje promatranje rasta kose i pravilnu brigu o njima. Pravila njege:

 1. Glavu novorođenčeta možete oprati samo posebnim dječjim šamponima..
 2. Preporučljivo je odabrati proizvode s najprirodnijim formulacijama..
 3. Obični sapun jako isušuje kožu, ne koristi se za kosu.
 4. Šamponi se smiju koristiti najviše jednom tjedno. U ostale dane dlake se peru običnom vodom ili biljnim dekoktom..
 5. Ako je kosa porasla dugo, tada je možete ošišati tako da ne ometa djetetove oči..
 6. U prvoj godini života koriste se posebne dječje četke s mekanim krajevima za češljanje. Neće dopustiti pucanje dlake.
 7. Ako vam kosa nije jako duga, onda je bolje ne koristiti elastične trake i ukosnice. Doprinose razbijanju šipke.
 8. Ako se na stražnjoj strani djetetove glave nalazi ćelav kraj, tada se bliže godini cijela kosa odreže na jednu razinu.

Važno! Mnogi roditelji briju bebinu glavu nekoliko puta godišnje kako bi ojačali kosu. Ovaj postupak neće pomoći u prevenciji ćelavosti, ali će ojačati kosu..

Kad ćelava mrlja naraste

Zašto bebama teško raste dlaka na zatiljku, opisano je gore. Uzrok je najčešće fiziološke prirode i uklanja se sam od sebe. Postoji znak da se bebe ne mogu šišati do 1. godine. Zapravo možete - poboljšat će strukturu kose.

Ako ne napravite nikakav šišanje za bebu, bliže 1,5 godini ćelav će sam rasti. Ako razlog leži u bolesti, tada će se nakon tijeka liječenja obnoviti rast kose..

Mrvica na trbuhu

Povezani simptomi zabrinutosti

Uz alopeciju, mnoge bolesti prate i ovaj simptom. Otpadanje kose kod beba znak je nedostatka vitamina D. Roditelji su dužni promatrati bebu i njen razvoj. To će vam pomoći brže uspostaviti dijagnozu i propisati ispravan tretman..

Pretjerano znojenje

Uz hipotireozu i rahitis u djeteta, povećava se rad žlijezda lojnica. Klinac se budi mokar, posteljina je vlažna od znoja. Ovo je jedan od glavnih znakova endokrine bolesti. Analiza za određivanje hormona štitnjače i vitamina D reći će o prisutnosti bolesti. Ako se hipotiroidizam pokaže kroničnim, tada će dijete morati piti tablete do kraja života kako bi uravnotežilo razinu hormona..

Povećana anksioznost

Stalni plač i tjeskoba ukazuju na bebinu nelagodu. Beba pokazuje svoje nezadovoljstvo, odbija spavati, stalno traži olovke. Kosa se počinje sušiti, stvaraju se ćelave mrlje. Beba najvjerojatnije ima atopijski dermatitis, jer uzrokuje jak svrbež. Dijete se ne može samo počešati po glavi pa plače.

Stidljivost, lecanje bez ikakvog razloga

U početnim fazama rahitisa s 3-4 mjeseca, dijete postaje sramežljivo. Drhti bez razloga, vrišti, boji se novih igračaka. Nerazumna bojažljivost javlja se zbog pojave neuroloških poremećaja s nedostatkom vitamina D.

Važno! Za prevenciju rahitisa, novorođenčadi se daje kolekalciferol u tekućem obliku, 1 kap dnevno.

Uvećana fontanela

Drugi naziv vitamina D je kolekalciferol. Odgovorna je za stvaranje koštanog tkiva u djece u ranoj dobi. Nakon godinu dana nastavlja podržavati rast i razvoj dječjeg tijela. Novorođenčad se rađa s nesjedinjenom fontanelom. To je osigurano fiziološki. Svakog mjeseca smanjuje se u veličini, do godine je potpuno zarastao. Njegova povećana veličina ukazuje na to da dijete ne razvija dovoljno koštanog tkiva. To se događa u drugoj fazi rahitisa.

Fossa u prsnoj kosti

U predjelu medijastinuma krajevi rebara su zglobno zglobljeni. Kod odrasle osobe na ovom mjestu nastaje gusto koštano tkivo. Djeca s nedostatkom vitamina D razvijaju depresiju na ovom području. Kosti su deformirane, otvrdnule. Krajevi rebara su savijeni, stvara se udubljenje.

Zubi se režu pogrešnim redoslijedom

Sjekutići se u dojenčadi počinju pojavljivati ​​u određenom redoslijedu. Prvo se prorežu prednji donji sjekutići, 2 ili 4 odjednom, a zatim gornji prednji i bočni. Do jedne godine njihov bi broj trebao biti 20. Liječnici vjeruju da pogrešan redoslijed nicanja mliječnih zuba ukazuje na rahitis. Ako se istodobno primijeti ćelavost zatiljka, tada vrijedi poduzeti nekoliko testova.

Zadebljanje rebara

U medicini se ovaj fenomen naziva "klimava krunica". Rebraste kosti dobivaju nekarakterističan oblik, konture im se zadebljavaju. RTG pokazuje da se sve kosti čvrsto međusobno priležu, izgledom podsjeća na krunicu. Vani se na prsnoj kosti stvara udubljenje.

Poremećaj spavanja

S razvojem rahitisa dijete ne spava dobro. Noću skače, počinje plakati. Ima grčeve. Klinac ne razumije što se događa. Odbija noćno hranjenje i često plače.

Dječje ćelave mrlje na zatiljku nisu uvijek fiziološke. Ako beba ne pokazuje uzbuđenje, dobro jede i uvijek je dobro raspoložena, onda nema razloga za brigu. Ćelav će sam zarasti kad za to dođe vrijeme. Ako je ćelavost obilna, na glavi se pojave žarišta s ljuštenjem, beba se ponaša nemirno, noću ne spava dobro, onda je bolje posavjetovati se s liječnikom. Samoliječenje u takvim slučajevima je neprihvatljivo..

Zašto bebama opada dlaka na glavi i što učiniti s tim?

Zamjena prve dlake novorođenčeta je norma.

Međutim, postoje i drugi uzroci gubitka kose, koji ukazuju na neispravno funkcioniranje tijela, razvoj bolesti ili nepravilnu njegu djeteta..

Razmotrite sve razloge zbog kojih kosa opada na kruni novorođenčeta.

Norma ili patologija?

Ponekad se bebe rađaju potpuno bez kose, dok druge imaju poprilično impresivnu kosu - to prije svega ovisi o nasljednim čimbenicima.

Ako je dijete rođeno s kosom, onda su najvjerojatnije mekane, tanke i bez težine - to su takozvane dlake vellus.

S vremenom će se potpuno promijeniti u novu, čvršću, elastičniju i, možda, čak promijeniti boju..

Ovaj postupak postupne zamjene kose potpuno je normalan. Navlaka koja se pojavi nakon pištolja neće biti potpuno ista kao kod odrasle osobe: osovina dlake bit će tanja, pa se lako lomi, na primjer, kad se grubo češlja..

S tim u vezi, u prvoj godini života briga o dječjoj glavi trebala bi biti vrlo osjetljiva..

Gubitak prve linije kose obično završava tri do četiri mjeseca života novorođenčeta. Pojava nove kose traje za svako dijete na svoj način, u individualnom ritmu, koji svoj vrhunac obično dostiže sa 6 mjeseci i završava s 12 mjeseci ili jednom i pol godinom. Više o gubitku kose kod djece u dobi od 3 godine pročitajte ovdje.

Međutim, linija dlaka u potpunosti će se uspostaviti tek krajem djetinjstva i početkom puberteta, odnosno otprilike od 11. do 12. godine.

Zašto bebama opada dlaka na glavi??

Razmotrite izvore gubitka kose kod djece mlađe od godinu dana koji se mogu susresti u ranom djetinjstvu. Najčešće, do godine dana, ti su razlozi čisto fiziološke prirode i ne prijete ničemu ozbiljnom. Međutim, postoje i rijetki slučajevi bolesti..

Hormonska prilagodba

Ovo je fiziološki razlog povezan s radom hormona. U maternici je dijete dobivalo majčine hormone, a nakon rođenja njihova se količina smanjuje. Tijekom ovog razdoblja prilagodbe može doći do laganog gubitka kose.

Ozljeda folikula

Govorimo o gubitku kose zbog traume folikula zbog nepravilne njege.

Na primjer, vučna alopecija nastaje zbog jakog opterećenja korijena kose uskim frizurama s zateznim ukosnicama i elastičnim trakama.

Također, postupak brijanja, koji se obično radi godinu dana, a ponekad i ranije, slijedeći rituale, može dovesti do folikularne ozljede. To je opravdano činjenicom da će kosa rasti bolje..

Suvremene studije dokazuju da postupak ne utječe na poboljšanje rasta, ali vrlo je lako oštetiti slabe dječje folikule koji su u ovoj dobi blizu površine kože. Osim toga, brijanje je često stresno za bebu..

Trenje

Uz konstantno trenje glave, na primjer, na madracu u snu, na stražnjoj strani glave ili sljepoočnicama mogu se pojaviti ćelave mrlje, ovisno o tome koji je položaj bebe najdraži.

Ne smije se zamijeniti s ozbiljnom bolešću - alopecijom areata (ili fokalnom) alopecijom, kod koje kosa naglo opada u grozdovima, ostavljajući prazan prostor na glavi.

U slučaju ove bolesti, folikuli imunološki sustav doživljava kao strani objekt koji se mora uništiti. Međutim, ova se bolest praktički ne razvija u djece mlađe od 3 godine..

Seboroični dermatitis (gnajs)

Ovo je naziv prilično česte pojave kada se na djetetovoj glavi stvaraju kore koje je teško odvojiti od kože, obično su žute ili sive.

Rahitis

Ovo je prva stvar koju liječnici pozivaju na prigovor zbog gubitka kose. Međutim, ova je bolest vrlo rijetka u teškom obliku. Liječnici se često ponašaju sigurno i propisuju vitamin D u profilaktičke svrhe.

Rahitis ima čitav niz simptoma, počevši od poremećaja spavanja, prekomjernog znojenja i završavajući kašnjenjem u razvoju.

Gubitak kose kod novorođenčadi: uzroci - nedostatak vitamina D? Pogledajte video o povezanosti gubitka kose i rahitisa:

Gljiva

Na primjer, lišaj svima poznat. Vrlo rijetko mlađi od jedne godine, jer obično nema bliskog kontakta sa životinjama ili drugom djecom.

Lezije živca ili genetika

Na primjer, trihotilomanija, u kojoj dijete samo vuče, uvija kosu.

Ovi ponavljani pokreti dovode do gubitka kose kod dojenčeta.

Ovaj se razlog očituje uglavnom u dobi od 2-3 godine i zahtijeva dijagnozu od psihologa..

Najrjeđi uzrok je genetska greška. U ovom slučaju, dijete ima urođenu ćelavost, zbog čega kosa raste slabo ili uopće ne raste..

Što učiniti za roditelje?

Ako nema oštrog gubitka kose, prvo trebate provjeriti postoje li nedostaci u njezi, a zatim poduzeti druge korake..

  Obratite pažnju na šampon. Je li dovoljno mekan i siguran? Je li prikladno za dob? Nerijetko je kada je dob od 3 godine na dječjem šamponu naznačena malim slovima na poleđini.

Vrijedno je prati kosu proizvodom najviše 1 puta tjedno (možete i rjeđe). U ostatku vremena samo trebate isprati glavu vodom dok plivate. Pažljivo pratite temperaturu vode tijekom cijelog postupka. Pratite koliko je dlaka izgubljeno prilikom četkanja. Ako je puno, znači da je odabran neuspješan češalj. U dobi novorođenčeta prikladne su mekane dlake, sjajno je ako su izrađene od prirodnog materijala.

Ponekad su roditelji toliko sretni s rastom kose kod djevojčica da od malih nogu počinju raditi frizure ukosnicama i gumicama..

Kao rezultat toga, osjetljiva, slaba kosa je ozlijeđena, pukne i ispadne..

Bolje je izbjegavati uske ukosnice i gumice, u korist mekih i glatkih površina.

A onima koji imaju posebno osjetljivu liniju kose, vrijedi se potpuno odreći frizure do 2, a po mogućnosti i do 3 godine.

Za djevojčicu možete smisliti ugodnu kratku frizuru s kojom uopće neće izgledati poput dječaka.

 • Nemojte koristiti tople, uske dječje kape, jer one uzrokuju pregrijavanje i ometaju protok krvi i opskrbu vlasišta kisikom. Dovoljno je na bebu staviti kapu za spavanje i kapu za šetnju, kod kuće u budnom stanju kapa uopće nije potrebna.
 • Kako pomoći dječjoj kosi da raste?

  Dajte bebi masažu glave dok je perete ili u bilo koje drugo prikladno vrijeme. Protok krvi dostavit će prehranu folikulima i aktivirati rast kose.

  Promijenite proizvode za njegu u mekše i sigurnije, oni obično koštaju više i gotovo se nikada ne mogu naći u odjelu kućanskih kemikalija u običnoj trgovini.

  Uklonite traumatične češljeve, ukosnice i kape dok je dijete kod kuće i budno.

  Kako liječiti ćelavost?

  Samoliječenje malog djeteta nezahvalan je, pa i opasan zadatak..

  Glavna stvar koju bi roditelj trebao učiniti je pokazati bebu liječniku na vrijeme: ne propustite zakazane preglede i dođite na sastanak ako sumnjate na bolest.

  Ako liječnik navede bolest kao uzrok ćelavosti, tada sve daljnje radnje trebaju biti usmjerene, prije svega, na njezino liječenje.

  Ako sumnjate na rahitis, prepisat će vitamin D i preporučiti više boravak na otvorenom.

  Ako vas progoni djetetovo ispadanje kose, a savjetovanje pedijatra nije zadovoljilo, posjetite trihologa.

  U slučaju ozbiljnog gubitka kose bez naknadnog rasta dlake, uzrok može biti nepravilna briga o djeci. Ponekad je gubitak kose manifestacija bolesti, na primjer, prilično bezopasnog seboroičnog dermatitisa ili opasnog rahitisa. Konačnu dijagnozu može postaviti samo liječnik..

  Korisni video

  Gubitak kose kod beba: uzroci i metode suočavanja s problemom vodećih pedijatara - na video:

  Iz kojih razloga bebama opada dlaka na glavi?

  Gubitak kose kod beba

  Već u maternici u 16-18 tjednu fetus razvija vegetaciju. Tijelo je prekriveno mekanim paperjem - lanugo. Bliže do 9. mjeseca ispada, ali kosa ostaje na glavi. Umjesto lanuga, formira se srednji pokrov gušće strukture koji stječe pigment bliže rodu. Prema zakonu prirode, osjetljivi puh trebali bi zamijeniti tvrde dlake. To objašnjava zašto bebe gube kosu na tjemenu u roku od 3-6 mjeseci nakon rođenja..

  Međutim, događa se i abnormalni gubitak koji završava totalnom ćelavošću. Alopecija kod beba je:

  • fiziološki;
  • urođena;
  • nasljedni;
  • telogeni;
  • žarišna;
  • seboroična.

  Što je telogena alopecija u dojenčadi?

  Ravnomjerni gubitak vegetacije izaziva abnormalne poremećaje ciklusa mirovanja i rasta. Problem nastaje:

  • u pozadini terapije lijekovima;
  • s prekomjernim unosom retinoida, antikonvulziva i antivirusnih lijekova;
  • patologija vezivnog tkiva;
  • eritrodermija;
  • stresno opterećenje;
  • malapsorpcija - oslabljena apsorpcija hranjivih sastojaka;
  • s enteropatskim akrodermatitisom;
  • genetske abnormalnosti.

  Ispusti difuznog topa kod beba

  Nasljedne bolesti

  Jedan od mnogih uzroka gubitka kose u novorođenčadi je hypotrichosis simplex - patologija s autonomno dominantnim načinom nasljeđivanja. U dojenačkoj dobi pramenovi grube, lome se u korijenu, bliže pubertetu, počinju se drobiti zajedno s lukovicama.

  Menkesov sindrom je bolest povezana s mutacijom X kromosoma. Karakterizira je povećana pigmentacija vlasišta i krhkost štapića. To se odnosi na obrve i trepavice. Djeca s ovom dijagnozom obično ne dođu do 2 godine. Simptomi su primjetni odmah nakon rođenja ili nakon završetka hranjenja. Na glavi se stvara eritem s iscrtanim granicama. Urođena ćelavost podrazumijeva potpuno odsustvo folikula dlake.

  Alopecija areata

  Uz ovaj oblik ćelavosti, pramenovi ispadaju u grozdovima za nekoliko dana. Razlikuje se nekoliko kliničkih oblika:

  • s lokaliziranim područjem, lezije su male i raspršene po cijeloj glavi;
  • ćelavost slična vrpci započinje na stražnjem dijelu glave i podiže se gore, tvoreći glatku stazu do tjemena;
  • subtotalna alopecija nastaje spajanjem nekoliko lezija.

  Uzroci: autoimune bolesti, psihogeni stres, nasljedstvo.

  Seboroični dermatitis

  Većina beba ima kore na glavi. Formacije žute boje sastoje se od keratiniziranih ljuskica kože i lojnih izlučevina. Ako ih ne možete ukloniti toplim uljem ili se žuti sloj ponovno pojavi, to je razlog da kontaktirate pedijatra. Moguće je da je dijete osjetljivo na alergije ili se tijelo još nije prilagodilo uvjetima okoline, a čestim pranjem glave uklanja se zaštitni sloj.

  Važno! Nepravilna njega ubrzava proces ispadanja pištolja i ozljeđuje žarulje, stoga su za njegu odabrani posebni proizvodi blage formule.

  Dermatomikoza

  Djeca često pate od gljivičnih bolesti. Spore, konidije ili uvjetno patogeni agensi, nakon ulaska u povoljno okruženje, s malim otporom organizma, počinju se množiti. S mikozom se na glavi stvara nekoliko žarišta različitih veličina. Patologije kože prepune su kroničnog tijeka i dugotrajne terapije.

  Fiziološki uzrok

  Izgled olakšava mehaničko trenje glave o jastuk, kapu, majčinu ruku. Prvo, beba obriše zatiljak, područja iznad ušiju, zatim se u tamnim i središnjim dijelovima pojavljuju ćelave točke. Tijekom godine obrasli su svilenkastim pramenovima. Također se događa da će potpuno odsustvo vegetacije biti zamijenjeno brzim rastom dlake nakon 9-12 mjeseci.

  Sušenje kose na zatiljku

  Zašto kosa novorođenčadi ispada na tjemenu

  Ako gljivična koža nije tako česta, bebin labilni živčani sustav oštro reagira na promjene temperature i uzbuđenja. To uzrokuje prekomjerno znojenje i gubitak vegetacije u tjemenoj regiji. Održavanjem istih pokazatelja sobnog termometra na + 20 ° C, problem se može izbjeći.

  Ostali uzroci ćelavosti:

  • sekundarne bolesti živčanog, srčanog sustava, neispravnosti endokrinih žlijezda;
  • zarazne patologije;
  • nedostatak vitamina A, D, C;
  • distrofija;
  • abnormalnosti u osovini dlake.

  Klasične terapijske metode

  Zaključak se donosi nakon diferencijalne dijagnoze isključujući seboroični dermatitis, psorijazu ili lišajeve. Liječenje se provodi nekoliko mjeseci prema pojedinačnoj shemi, uključujući:

  • biogeni stimulansi (staklasto tijelo);
  • nootropni lijekovi;
  • u teškim slučajevima, disprospan se propisuje produljenim djelovanjem.

  Lijekovi ovih skupina poboljšavaju metaboličke procese, ispravljaju hormonalnu ravnotežu.

  Lokalna terapija

  Na zahvaćenom području nanose se posebni gelovi i suspenzije noću pod okluzivnim oblogom (čvrsto pripijena kapa), tonici - naftalanski alkohol, silocast.

  Bez obzira na vrstu alopecije, korisna je fizioterapija - masaža, elektroforeza, pocinčavanje. Nakon obrade žarišta fotosenzibilizirajućim lijekovima, provodi se ultraljubičasto zračenje.

  Ponekad liječnici savjetuju da ne žurite s liječenjem i pričekate nekoliko mjeseci, ali to je moguće samo u nedostatku popratnih kožnih bolesti.

  Dijagnostika za alopeciju

  Preventivna skrb

  Nema potrebe da često bebi perete kosu. U vodu se dodaju dekocije kamilice, kanapa, nevena. Za higijenske postupke dječje šampone je dopušteno koristiti nakon 5 mjeseci. U postnatalnom razdoblju koristi se dječji sapun blage formule. Nakon postupka, brave se natapaju ručnikom i češljaju rijetkim češljem zaobljenih zuba. Iako ne postoji jedinstvena terapija, rano zbrinjavanje vaše bebe može pomoći u izbjegavanju mnogih problema..

  Alopecija novorođenčeta: bebama opada dlaka na glavi

  Gubitak kose fenomen je koji danas zabrinjava mnoge. Gubitak kose u modernoj znanosti naziva se "alopecija".

  Žene, muškarci, mladi i starosne dobi. Utječe čak i na djecu i dojenčad mlađa od 1 godine..

  U ovom ćemo članku razumjeti uzroke ćelavosti novorođenčadi, simptome ove bolesti, a također ćemo naučiti kako izliječiti alopeciju.

  Kada se ćelavost kod novorođenčadi smatra normalnom??

  Čudno, čak su i bebe mlađe od 1 godine sklone ćelavosti. U usporedbi s odraslima, ovaj je proces intenzivniji i izraženiji kod djece. Ponekad je ćelavost kod djece ove kategorije rezultat bolesti, češće kože. Ali u drugim je slučajevima ćelavost dojenčadi norma..

  Činjenica je da se djeca rađaju s puhom. Pahulja je vrlo nježna, ima slabe folikule dlake. Zbog činjenice da dojenčad većinom leži u prvim mjesecima, dolazi do mehaničkih oštećenja kose. Općenito je prihvaćeno da dnevna stopa gubitka kose kod beba treba biti do 100 komada. Nakon nekoliko mjeseci, umjesto palog pištolja trebala bi se pojaviti kosa s jakim folikulom dlake.

  U kojoj dobi pahuljica na vrhu glave počinje nestajati kod djeteta??

  Ako je opće zdravstveno stanje djeteta dobro, dijete se ne bi trebalo brinuti zbog gubitka kose..

  Znakovi alopecije

  Ne podcjenjujte alopeciju. Ovo je ozbiljna i neugodna bolest uzroka koji su skriveni duboko u tijelu. Stoga je vrlo važno bolest prepoznati na vrijeme i poduzeti mjere. Da biste razumjeli da vaše dijete ima patologiju rasta i razvoja dlake, morate znati simptome ćelavosti.

  Dakle, alopecija se može prepoznati prema sljedećim značajkama:

  • biti na krevetu i odjeći djeteta s kosom sa i bez žarulje;
  • otkrivanje žarišnih ćelavih mrlja u kombinaciji s deformacijom ploča nokta (pojava udubljenja i kvrga na njima);
  • čupanje kose od strane djeteta. Ovo je trihotilomanija - emocionalni poremećaj djeteta. U tom slučaju, morate se hitno obratiti psihologu;
  • dijete ne izraste nova kosa umjesto izgubljene kose. Ovo je telogena alopecija. U tom je slučaju poremećen proces razvoja kose. Na trećem (posljednjem) stupnju razvoja u žarulji za spavanje ne stvara se nova dlaka;
  • često su ćelava područja ljuskava i popraćena hiperemijom.

  Razlozi

  Da bi se pravilno započelo liječenje, potrebno je razumjeti zašto bebe gube dlake na glavi. Dakle, pogledajmo glavne uzroke ćelavosti..

  1. Ringworm. Ovo je česta bolest među djecom. Možete ga prepoznati po okruglim ružičastim ćelavim mrljama. Prenosi se taktilno, uključujući i životinje.
  2. Rahitis. Oni su u pravilu izloženi malim nezrelim organizmima. Njegov glavni uzrok je nedostatak vitamina i minerala, posebno vitamina D.
  3. Hipotireoza Ovu bolest karakterizira smanjenje performansi štitnjače. U krhkom tijelu javljaju se metabolički i metabolički poremećaji, što izravno utječe na prehranu i razvoj folikula dlake. Posljedično, korijenje postaje slabo. Kosa opada.
  4. Mehanička oštećenja folikula dlake. Bebina koža i kosa vrlo su nježni i osjetljivi na utjecaje okoline. Nekvalitetan češalj ili čvrsti rep mogu oštetiti krhke žarulje.
  5. Alergija. Ovo je bolest ovog doba. Sve se više djece rađa s alergijama. To može biti uzrok ćelavosti. Štoviše, sve može biti alergen: tkanina za odjeću, dječja krema, hrana itd..
  6. Bolesti gastrointestinalnog trakta. Među takvim bolestima mogu se razlikovati disbioza, refluksna bolest, gastroduodenitis, zatvor, paraziti.
  7. Pothranjenost. Ova je pojava prilično česta kod beba. Pojavljuje se kada majka nema dovoljno hranjivog mlijeka ili se slabo apsorbira.
  8. Predoziranje vitaminom A. Ovaj vitamin neophodan je za pravilan rast kose. Međutim, njegov višak može imati suprotan učinak..

  Kada se oglasiti alarm?

  Ako je gubitak kose vašeg djeteta u normalnom rasponu, tada ne treba ništa poduzeti. Ovo je prirodni fenomen tijela čiji je cilj obnavljanje kose. Ako dođete do zaključka da bebina kosa patološki opada, tada trebate:

  1. Posavjetujte se s dječjim dermatologom, trihologom, gastroenterologom, endokrinologom, neurologom. Ovi stručnjaci, kompetentni u svom području, moraju identificirati i isključiti uzrok gubitka kose.
  2. Osigurajte djetetu uravnoteženu prehranu.
  3. Počnite uzimati kompleks dječjih vitamina (A, B1, B6, B12, C, E); 4.da se pravilno brine o djetetovoj kosi, uzimajući u obzir karakteristike njegove dobi.

  Liječenje

  Kad liječnik utvrdi uzrok djetetove ćelavosti, morate odmah započeti liječenje usmjereno na uklanjanje ovog određenog uzroka. Liječenje lijekovima obično se kombinira s utvrđivanjem. Terapija za jačanje provodi se uz upotrebu imunomodulatornih lijekova, pantotenske kiseline, fitina i metionina.

  Jedna od najozbiljnijih vrsta alopecije je alopecija totalis. Kod nje se najčešće dogodi hormonalni poremećaj. U tom je slučaju propisana hormonska terapija. Ovo složeno liječenje mora se provoditi pod strogim nadzorom nadležnog liječnika.

  Dodatne metode

  1. Masaža. To se mora učiniti nježno i pažljivo. Glađenje treba biti od čela do zatiljka. Možete vršiti nježne pritiske, trljanje, tapkanje vrhovima prstiju. Masaža dobro djeluje na vlasište, povećava cirkulaciju krvi i opskrbu folikula dlake kisikom. Masažu treba raditi 5-10 minuta dnevno..
  2. Trljanje u biljnim tinkturama. Ova metoda je manje opasna, ali vrlo učinkovita i pristupačna. Na primjer, za bebu možete napraviti sljedeću masku:
   • 1 žličica sok od crne rotkve;
   • 1 žličica sok od aloe;
   • 1 žličica ulje avokada.

  Pomiješajte sastojke i nanesite na djetetovu kosu tijekom kupanja. Nakon 5 minuta isperite ga dječjim šamponom. Tijek liječenja može trajati do tri mjeseca. Ako liječenje ne uspije, trebate oglasiti alarm. Potrebno je radikalno promijeniti tretman. Potrebno je koristiti nadražujuće tvari koje pomažu u buđenju lukovica.

  Postoji takva metoda liječenja kao darsonvalizacija - ovo je tretman električnom strujom. Folikuli dlake izloženi su impulzivnim strujama visokog napona i frekvencije, ali male snage. Obično se izvodi u klinikama. Ova metoda dobro djeluje na vlasište. Ali kontraindicirana je kod djece mlađe od 6 godina.!

  Dragi roditelji, djeca su cvijeće života. Treba ih voljeti i njegovati. Morate biti što pažljiviji prema njihovom zdravlju. Ćelavost uznemirava i roditelje i bebu. No, liječenje je započelo na vrijeme i pružanje odgovarajuće njege brzo će vratiti djetetu lijepe kovrče..

  Gubitak kose kod beba: uzroci i njihovo uklanjanje

  Gotovo svi roditelji na ovaj ili onaj način suočeni su s takvim problemom kao što je gubitak kose kod dojenčeta. S tim u vezi postavljaju se mnoga pitanja, jer svaka majka želi da dijete raste zdravo.

  Zašto se ovo događa?

  U novorođene bebe kosa ima vrlo finu strukturu. Oni su više poput pahuljica, i posve je prirodno da se to pahuljice počinju zamjenjivati ​​normalnim gustim linijama kose. To se događa oko 3 mjeseca. Gubitak kose u ovoj dobi ne bi trebao biti neugodan, na njihovom će se mjestu uskoro pojaviti jaka i jaka prava kosa.

  Važno je procijeniti gdje se događa gubitak kose. Na stražnjem dijelu glave liječnici su dugi niz godina povlačili liniju dlaka kao znak rahitisa kod beba. No nedavna istraživanja nisu pronašla čvrstu vezu između rahitisa i ćelavosti na potiljku. Stražnji dio glave može proćelaviti bez rahitisa. I u većini slučajeva događa se upravo to. Razlog leži u banalnom brisanju dlačica s velusa na peleni, jastuku, jer beba većinu svog života provodi ležeći.

  Stručnjaci s područja dječjeg zdravlja tvrde da osim prirodne promjene dlačica na vellusima, emocionalna pozadina utječe i na gubitak dječje kose - rođenje je veliki stres za dijete i treba mu puno vremena da se prilagodi novim životnim uvjetima koji se razlikuju od uobičajenog intrauterinog okruženja.

  Pretjerana briga također može biti uzrok gubitka kose - prečesto pranje djetetove glave deterdžentima. Čak i bezopasni dječji sapun, čestom uporabom, uništava prirodni lipidni sloj na kosi, što je neophodno kako bi se kosa zaštitila od utjecaja okolišnih čimbenika, što u konačnici dovodi do stanjivanja i ozljeđivanja dlačice..

  Vjeruje se da se struktura dječje kose formira do 4-5 godina. I zato, umjereni gubitak kose u prvoj godini života uopće ne bi trebao prestrašiti roditelje. Ali postoji i patološka ćelavost, koju se ne može zanemariti..

  Kad se ćelavost smatra normalnom?

  Kao što je već spomenuto, do tri mjeseca starosti gubitak kose je fiziološke prirode, njihova promjena događa se gotovo neprimjetno. U novorođenčeta, tanke dlake mogu ispasti na glavi nakon češljanja, mijenjanja šešira, kupanja. Tada se gore opisana povučena linija kose može pojaviti na stražnjoj strani glave..

  Kako se ne bi brinuli zbog rahitisa, roditelji se trebaju obratiti pedijatru.

  Ne morate od liječnika skrivati ​​svoje strahove i sumnje u pogledu stanja dječje kose. U gotovo 95% slučajeva u dojenačkoj dobi kosa opada iz fizioloških razloga i u tome nema ništa loše. Osim promjena na kosi, među prirodne uzroke mogu se imenovati i hormonalne promjene. U maternici je beba primila veliku količinu majčinskih spolnih hormona, nakon rođenja je isključivo na vlastitu hormonalnu opskrbu, što je dijelom i zbog slabosti linije kose. Ova situacija ne treba liječenje. Kad se tijelo mrvica prilagodi novim uvjetima postojanja, rast kose i njihova prirodna promjena uđu u određeni ritam, gubitak će prestati.

  Još jedan potpuno prirodan uzrok gubitka dječje kose je pregrijavanje glave. Glava se kod beba znoji jedna od prvih, pa stoga problemi s dlačicama počinju najčešće kod djece čiji roditelji pokušavaju dijete stalno držati u toplim kapama.

  Ako se kapica ukloni i glava pusti da slobodno "diše", gubitak obično prestaje i ograničen je fiziološkom promjenom dlake.

  Kada se brinuti?

  Ni u kojem slučaju se ne biste trebali brinuti. Čak se i patološki uzroci gubitka kose moraju ispraviti, a majka ne treba paničariti, već zajedno s liječnikom liječiti bebu.

  Gubitak kose s velikim zakrpama, flasteri mogu biti znak dječje alopecije. U ovom slučaju, kosa snažno opada, u žarištima ili potpuno, često na cijelom području glave, ostajući samo sa strane, pa čak i tada u maloj količini. Ćelavi dijelovi su ujednačeni, glatki, ne mogu se perutati. U ovom slučaju ne možete bez medicinske pomoći, jer alopecija može imati mnogo različitih razloga:

  • autoimune bolesti, kod kojih folikuli dlake u dojenčeta stanice imunološkog sustava doživljavaju kao neprijateljske i uništavaju se;
  • hormonska neravnoteža, poremećaji štitnjače;
  • gljivične bolesti vlasišta, lišajevi;
  • dugotrajna upotreba antibiotika ili vitamina u velikim količinama.

  Folikuli dlake mogu biti mehanički ozlijeđeni. Smještene su vrlo blizu epiderme kod djeteta mlađeg od 3 mjeseca, pa čak i prečesto češljanje dlačica kod djeteta može prouzročiti gubitak kose.

  Nemoguće je ne uzeti u obzir rahitis, kod kojeg je ćelavost zatiljka samo jedan od kliničkih znakova. Majke bi trebale jasno razumjeti da nitko nema pravo postavljati takvu dijagnozu na temelju povlačenja kose. Rahitis se mora potvrditi rentgenskim pregledom kostiju.

  Vrlo je važno pažljivo procijeniti pridružene simptome. Ako kosa jednostavno opada, a dijete se ponaša veselo, razvija se prema godinama, dobro jede, spava, tada ne biste trebali tražiti bolesti tamo gdje one ne postoje.

  Na primjer, s istim rahitisom, i dijete od 4 mjeseca i dijete od 6 mjeseci imaju pojačano znojenje, loš apetit i zatvor. Kada kontaktirate svog liječnika, obavezno naznačite koje ste dodatne simptome primijetili. To će vam pomoći da brzo i pravilno postavite dijagnozu, ako postoji..

  Liječenje

  Gore opisani fiziološki uzroci gubitka ne trebaju liječenje. Rast kose nastavlja se sam od sebe. S obzirom na patološke razloge, onda je razlog tome od velike važnosti. Gljivične lezije liječe se protugljivičnim lijekovima, a kod alopecije areata hormonska sredstva mogu se lokalno prikazati u obliku masti i fizioterapije.

  Morate shvatiti da se patološka ćelavost dugo liječi. Od roditelja će terapija zahtijevati marljivost, pažnju i veliko strpljenje. Liječnici će definitivno utvrditi ima li beba nedostatak vitamina. Nakon toga preporučit će se multivitaminski pripravak kako bi se uklonio nedostatak hranjivih sastojaka.

  Hormonska sredstva preporučuju se samo djeci koja imaju totalnu ćelavost.

  Važno je razumjeti stanje probavnih organa. Vrlo često je poremećaj gušterače ili želuca uzrok gubitka kose. U tom slučaju dijete pregledava i liječi dječji gastroenterolog.

  Među narodnim lijekovima koje roditelji mogu koristiti uz dopuštenje pedijatra su luk i češnjak. Od luka se priprema kaša koja se nanosi na tjeme 10 minuta, ponekad se u kašu doda češnjak. To uzrokuje lokalnu iritaciju kože, povećava dotok krvi u folikule dlake.

  Dopušteno je koristiti čičak, ricinusovo, maslinovo ulje za dječju kosu. Dječju kosu možete isprati izvarom korijena čička, a također koristiti sirove pileće žumanjke za pranje glave.

  Ali treba razumjeti da uporaba bilo kojeg kućnog lijeka zahtijeva obvezno prethodno savjetovanje s pedijatrom. Neki biljni sastojci u nekonvencionalnim receptima mogu kod djeteta izazvati ozbiljne alergije..

  Ako se djetetu prepišu lijekovi, ne biste ih se trebali odreći u korist tradicionalne medicine, ona ne može zamijeniti tradicionalnu terapiju, ali je može dopuniti ako ljekaru koji to ne smeta.

  U većini slučajeva problem alopecije u ranom djetinjstvu rješava se sigurno. Nema puno slučajeva ćelavosti u dojenčadi s ukupnom smrću folikula. To je obično nasljedna, genetska alopecija, u kojoj je liječenje, zapravo, nemoćno. Kada beba naraste, s trihologom će biti moguće razgovarati o transplantaciji kose..

  U svim ostalim slučajevima gotovo je uvijek moguće nositi se s problemom gubitka kose do 1,5 godine. Istodobno, većini djece nije potreban nikakav tretman, sve prolazi samo po sebi, a nove dlačice brzo rastu.

  Uvijek je mnogo lakše spriječiti gubitak kose kod beba nego liječiti kasnije. Da biste to učinili, odmah nakon otpusta iz bolnice, treba obratiti dužnu pažnju na prevenciju..

  Nemoguće je spriječiti fiziološki gubitak dječjih dlačica, jer je ovaj proces prirodan i neophodan. Ali roditelji lako mogu izbjeći patološke razloge..

  Ako dijete ima problema sa želucem, štitnjačom, u prvim mjesecima života, morate pažljivo slijediti sve preporuke liječnika, odvesti bebu na pregled stručnjaku na vrijeme.

  Majčino mlijeko smatra se najboljom prehranom koja omogućuje djetetu davanje svih vitamina i minerala potrebnih za rast i razvoj, čak ni najbolje adaptirane mliječne formule ne mogu ga zamijeniti. Prema statistikama, alopecija se češće razvija kod djece koja ne doje..

  Ne biste trebali prečesto prati djetetovu kosu posebnim deterdžentima, čak i ako su beba, hipoalergena i prilagođena za bebe u prvim mjesecima života. Naravno, dijete trebate kupati svaki dan, ali glavu morate prati sapunom ili šamponom ne više od jednom tjedno. Pri odabiru dječjih proizvoda morate pažljivo pročitati sastav proizvoda - trebao bi biti što prirodniji. Strogo je zabranjeno pranje kose za djecu prve godine života deterdžentima za odrasle..

  Ako je beba sklona zatvoru, važno je pružiti mu pravu pomoć na vrijeme. Ako primijetite da dijete ima ćelavost, kosa se jako penje, nakupinama, važno je ne odgoditi posjet liječniku. Totalna alopecija u ranoj dobi nema najpovoljniju prognozu, pa je stoga važno započeti liječenje što je prije moguće..

  Naši stručnjaci

  Časopis je stvoren kako bi vam pomogao u teškim vremenima kada ste vi ili vaši najmiliji suočeni s nekom vrstom zdravstvenih problema!
  Allegology.ru može vam postati glavni asistent na putu do zdravlja i dobrog raspoloženja! Korisni članci pomoći će vam u rješavanju problema s kožom, pretilosti, prehlade, reći vam što učiniti s problemima zglobova, vena i vida. U člancima ćete pronaći tajne kako sačuvati ljepotu i mladost u bilo kojoj dobi! Ali ni muškarci nisu prošli nezapaženo! Postoji čitav odjeljak za njih u kojem mogu pronaći mnoge korisne preporuke i savjete o muškom dijelu, a ne samo!
  Sve informacije na web mjestu su ažurne i dostupne 24/7. Članci se stalno ažuriraju i pregledavaju od strane stručnjaka iz medicinskog područja. Ali u svakom slučaju, uvijek se sjetite, nikada ne biste trebali samoliječiti, bolje je kontaktirati svog liječnika!

  Što učiniti ako bebi otpada kosa

  Gubitak kose kod beba je normalan

  Ne znaju svi, ali dlake na djetetovoj glavi počinju se pojavljivati ​​i prije trenutka njegovog rođenja. To se obično događa između petnaestog i dvadesetog tjedna trudnoće. U početku pokrivaju cijelo tijelo i više nalikuju laganom paperju nego dlakama u tradicionalnom smislu. Rođenjem se ovaj pahuljica mijenja u srednju verziju linije kose. Sa 4 mjeseca ova se kosa ponovno mijenja, a beba ima grublju glavu kose.

  Ali čak je i ova linija kose tanja od odrasle osobe. Sukladno tome, kosa beba zahtijeva posebno pravilnu njegu uz upotrebu specijaliziranih proizvoda. Inače, vjerojatnije je da će se roditelji suočiti s problemom poput gubitka kose kod novorođenčadi..

  Mnoge neiskusne mame počinju paničariti kad im 4-mjesečna djeca ostanu bez kose. U većini slučajeva to je potpuno normalan i prirodan proces i nema razloga za zabrinutost.

  Važno! Stopa gubitka kose kod djeteta s 3 mjeseca je oko tristo dnevno.

  Razlog zabrinutosti u slučaju da beba ima puno gubitka kose je prisutnost dodatnih simptoma. Dakle, trebali biste se odmah obratiti liječniku ako beba ima osip, seboreični dermatitis, zamjetna žarišta ćelavosti ili cijele niti kose. Nakon provođenja sveobuhvatnog pregleda, stručnjak će propisati adekvatan tretman. Ni u kojem slučaju ne biste se trebali baviti liječenjem ćelavosti kod beba - posljedice toga mogu biti najnepredvidljivije.

  Glavni čimbenici gubitka

  Aktivni gubitak kose kod djeteta često započinje pod utjecajem razloga koji na prvi pogled nemaju nikakve veze s razvojem bolesti.

  Trljanje glavom o jastuk

  Najbezazleniji razlog otpada kose novorođenčadi je trljanje glave o jastuk u krevetiću ili kolicima. Govorimo o takozvanoj traumatičnoj alopeciji, koja se često javlja kod beba koje još nisu naučile samostalno sjediti. U takvim slučajevima, obično čelo (ili područja u blizini čela), potiljak ili sljepoočnice, ovisno o tome u kojem je položaju dijete najčešće, ćelave.

  Mekana kapa pomoći će u zaštiti djetetove kose tijekom spavanja

  Ako je dijete staro 3 mjeseca ili nešto starije, stvaranje folikula dlake još nije završeno. Zbog nedostatka šipke, dlačice se ili puknu ili lako ispadnu. Osim toga, kapa koja je preusko vezana ili, na primjer, ručnik, kojim se kosa preaktivno briše nakon pranja, može postati preduvjet ćelavosti..

  Takva ćelavost ne uključuje liječenje. Roditeljima je dovoljno pažljivije pristupiti bebi, s vremena na vrijeme mijenjajući položaj. A s vremenom će ćelave mrlje nestati. Preporučuje se korištenje pamučnih salveta umjesto ručnika..

  Pretjerano znojenje

  Već u dobi od tri mjeseca znojne žlijezde počinju u potpunosti raditi kod dojenčeta. Ali njihov je normalan posao sve bolji, barem do četvrte ili čak pete godine djetetova života. Zbog toga pojačano znojenje dojenčadi nije nimalo rijetko. Pregrijavanje djetetovog tijela posebno izaziva pretjerano topla odjeća. Tkanina natopljena znojem može lako ozlijediti kosu u dodiru s kosom..

  U novorođenčadi se glava često znoji.

  I ovu je situaciju prilično jednostavno vratiti u normalu. Potrebno je dijete odjenuti u odjeću za sezonu i redovito provjetravati sobu. Vrlo brzo će se djetetova termoregulacija poboljšati, a pretjerano znojenje prestat će biti problem..

  Važno! Optimalna temperatura okoline za dojenčad nije veća od 22 stupnja.

  Ozljeda glave

  Bebe često s ozljedama opadaju dlake na glavi. Ako je šteta beznačajna (na primjer, dijete lagano udari glavom), zahvaćene su uglavnom samo one dlake koje su već izrasle. Ako oštećenje dodirne kožu, folikuli će se vjerojatno srušiti. Trauma u takvoj situaciji neizbježno će dovesti do nepovratne ćelavosti na području gdje se prima..

  Prečesto pranje kose

  Budući da su dlačice na tjemenu male djece posebno osjetljive na sve, učestalo šamponiranje također može biti problem. Prečvrsta voda, pa čak i dječji šampon mogu uzrokovati gubitak kose.

  Stresne situacije

  Dijete također može djelomično izgubiti kosu kao rezultat stresa. Stručnjaci ovu reakciju dječjeg tijela povezuju s oslobađanjem adrenalina. Slična reakcija može biti s povećanom razdražljivošću djeteta ili prisutnošću određenih lezija živčanog sustava.

  Rahitis

  Malo ljudi zna, ali bolest poput rahitisa može dovesti do povećanja količine gubitka kose. Ova se patologija obično razvija s nedostatkom u tijelu novorođenčeta skupine D. Simptomi rahitisa, osim gubitka kose na glavi, uključuju oštećen apetit, poremećaj spavanja, pojačano znojenje, pojavu mramorne mrežice na koži, spontani zatvor ili proljev.

  Vrlo je lako prepoznati prisutnost rahitisa.

  Alopecija areata

  Postoji i patologija kod beba kao što je alopecija areata. U ovom slučaju govorimo o brzom gubitku kose, što dovodi do apsolutne ćelavosti u samo nekoliko dana. Ovu bolest može pokrenuti neispravnost organa kao što je štitnjača, kvar imunološkog sustava ili jak stres..

  Alopecija areata kod djece nije rijetka

  Bebina kosa opada u cijelim nitima, češće na zatiljku. Uz alopeciju areata, lijekovi su neophodni. Liječnici najčešće prepisuju betametazon, koji se opravdano smatra jednim od najučinkovitijih sredstava namijenjenih borbi protiv žarišnih i alopecije areata. Početna dijagnoza obično se postavlja vizualno. A odgovor na pitanje zašto je započela spontana ćelavost daju već testovi.

  Telogena alopecija

  Telogena alopecija još je jedan veliki problem gubitka kose s kojim se mogu suočiti bebe stare 1 mjesec i više. Kada se dogodi ova patologija, rast i razvoj kose prestaje, zbog čega se, kao rezultat, događa gubitak kose. Ova vrsta ćelavosti je reverzibilna, ali zahtijeva otklanjanje uzroka gubitka kose. Češće je telogena ćelavost posljedica predoziranja lijekovima ili vitaminima, određenih ozljeda, kao i kirurških intervencija.

  Ringworm

  Prilično ozbiljna patologija koja dovodi do gubitka kose kod novorođene bebe je lišaj. Ovo je gljivična bolest koja ima vanjsku manifestaciju u obliku okruglih mrlja. Na mjestu pilinga (i u njegovoj neposrednoj blizini) kosa počinje opadati. Liječenje ove bolesti trebalo bi se odvijati pod nadzorom dermatologa..

  Ringworm se može vizualno prepoznati

  Ukratko, treba napomenuti da se gubitak kose kod novorođenčadi može dogoditi iz različitih razloga. Za početak liječenja nije dovoljno gledati popularnu TV emisiju koju vodi dr. Komarovsky. Kod prvih simptoma upozorenja trebate odmah potražiti pomoć od trihologa koji radi s malom djecom ili od lokalnog pedijatra.